Tanskassa raportoitiin maan ensimmäinen apinarokkotapaus

Euroopan tautiviranomainen pitää apinarokon laajaa leviämistä epätodennäköisenä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan apinarokon leviäminen on mahdollista pysäyttää maissa, joissa apinarokkoa ei yleensä esiinny mutta joissa nyt on tullut tautitapauksia ilmi.

23.5. 19:51

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC pitää apinarokon laajaa leviämistä väestössä hyvin epätodennäköisenä.

”Suurin osa tämänhetkisistä tapauksista on aiheuttanut lieviä oireita, ja laajempaan väestöön leviämisen todennäköisyys on erittäin pieni”, sanoo ECDC:n johtaja Andrea Ammon tiedotteessa.

Ammonin mukaan on kuitenkin hyvin todennäköistä, että virus jatkaa leviämistä lähikontakteissa, kuten seksin välityksellä ihmisten joukossa, joilla on useampia seksikumppaneita.

Maailman terveysjärjestö WHO:n Maria Van Kerkhoven mukaan maissa, joissa apinarokkoa ei yleensä esiinny, on tähän mennessä alle 200 vahvistettua tai epäiltyä tautitapausta. Taudin leviäminen näissä maissa on mahdollista pysäyttää, Van Kerkhove sanoi maanantaina.

Tanskassa raportoitiin maanantaina maan ensimmäinen apinarokkotapaus. Tautia on raportoitu EU-maista myös Ruotsissa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Belgiassa, Alankomaissa, Espanjassa ja Portugalissa.

ECDC suosittelee EU- ja ETA-maita keskittymään uusien apinarokkotapausten nopeaan tunnistamiseen, hallintaan, kontaktien jäljittämiseen ja raportointiin. Maiden tulisi myös muun muassa päivittää kontaktien jäljitysmekanisminsa, diagnostiikkakapasiteettinsa sekä tarkistaa isorokkorokotteiden riittävyys.

Voi aiheuttaa vakavaa tautia pikkulapsilla, raskaana olevilla ja immuunipuutteisilla

Viimeaikaiset tapaukset on todettu pääasiassa miehillä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa, ECDC kertoo. Tämä viittaa viraston mukaan siihen, että tartunta voi tapahtua ”intiimikontaktin” aikana.

Tartunta voi ECDC mukaan tapahtua limakalvon tai ehjän ihon kosketuksessa tartuntaa aiheuttavan materiaalin kanssa tai suurten hengityspisaroiden kautta pidemmässä kontaktissa kasvokkain.

Apinarokon oireita ovat muun muassa kuume, lihaskivut, imusolmukkeiden turpoaminen ja vesirokkomainen ihottuma käsissä ja kasvoissa. Tautiin ei ole hoitokeinoa, mutta oireet helpottavat yleensä 2–4 viikon kuluessa.

ECDC:n mukaan virus voi aiheuttaa vakavaa tautia tietyissä ryhmissä, kuten pienillä lapsilla, raskaana olevilla naisilla tai immuunipuutteisilla ihmisillä.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides sanoi olevansa huolissaan apinarokkotapausten kasvavasta määrästä.

”Seuraamme tilannetta tarkasti”, Kyriakides sanoi tiedotteessa.

ECDC:n mukaan on olemassa riski, että apinarokosta voisi tulla Euroopassa yleisesti esiintyvä tauti, jos se leviää eläimiin.

Tautia tavataan yleisesti yhdessätoista Afrikan maassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut