Erdoğanin neuvonantaja Ruotsin SVT:lle: Ratkaisu Nato-kiistaan voi löytyä parissa kuukaudessa

Turkki vaatii Ruotsilta kirjallisia lupauksia ja toimintaa, sanoo Turkin presidentin neuvonantaja ruotsalaiselle SVT:lle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskusteli viikonloppuna Suomen ja Ruotsin valtionjohdon kanssa, mutta ratkaisua ongelmiin ei vielä löytynyt.

23.5. 13:27

Turkin ja Ruotsin välisen Nato-kiistan ratkaiseminen voi viedä pari kuukautta, sanoo Turkin presidentin neuvonantaja Ilnur Cevic ruotsalaiselle SVT:lle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Erdoğan keskusteli sekä Suomen presidentin Sauli Niinistön että Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa viikonloppuna. Sopua näiden puheluiden tuloksena ei syntynyt.

SVT:n haastattelussa Erdoğanin neuvonantaja Cevic arvioi, että ratkaisun löytyminen voi viedä pari kuukautta.

”Se riippuu Ruotsista. Tähän asti se on ollut vaikeaa, koska aika on ollut rajallista. Mutta kun tälle antaa pari kuukautta aikaa, uskon, että ratkaisu löytyy”, Cevic sanoo.

Viikonloppuna ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että keskustelut Nato-kiistan ratkaisemiseksi vievät viikkoja.

Lue lisää: Näin tutkija arvioi Niinistön ja Erdoğanin puhelua: keskustelua käytiin enemmän Erdoğanin ehdoilla

Turkki vaatii Ruotsilta kirjallisia lupauksia ja toimintaa, Cevic sanoo. Presidentti Erdoğan on syyttänyt Suomea ja Ruotsia esimerkiksi ”terroristien majoittamisesta” viitaten muun muassa kurdien sissijärjestö PKK:hon.

Cevicin mukaan Turkin tärkeimpiä vaatimuksia on, että Ruotsi toimii PKK:ta ja sen sisarjärjestöä YPG:tä vastaan. Se haluaa Ruotsin muun muassa listaavan YPG:n terroristijärjestöksi.

”Ruotsin täytyy lopettaa turvapaikkojen antaminen PKK-terroristeille ja heidän kannattajilleen. Näemme YPG:n terroristijärjestönä”, Cevic sanoo.

Turkki haluaa Ruotsin lisäksi palauttavan terroristeina pitämiään henkilöitä Turkkiin ja poistavan asevientikiellon maahan.

Hänen mukaansa Ruotsin pääministeri Andersson ja Erdoğan olivat samaa mieltä siitä, että he ovat eri mieltä. Ruotsalaismedian haastattelussa Cevic ei maininnut Suomea.

Turkkilainen kansainvälisen politiikan professori Huseyin Bagci puolestaan arvioi Sveriges Radion haastattelussa, että Turkin hyväksyntä Ruotsin Nato-jäsenyydelle voi venyä syksyn valtiopäivävaalien yli.

Hänen mukaansa esimerkiksi sillä on väliä, valitaanko valtiopäiväedustaja Amineh Kakabaveh jatkokaudelle. Iranilaistaustainen kurdi Kakabahev on itse sanonut olevansa yksi henkilöistä, joihin Erdoğan viittaa puhuessaan ”terroristeista”.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut