Eipä lähdetä leikkimään Turkin kanssa

Turkin kanssa kannattaa neuvotella, mutta vain olennaisesti Nato-jäsenyyteen liittyvistä asioista, ei mistään muusta.

22.5. 15:17

Aamulehti

Naurattaisi, jos ei kauhistuttaisi.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin yritykset kampittaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ovat halpamaista iltalypsämistä ja sisäpolitiikkaa, jolla Erdoğan yrittää säilyttää kansansuosionsa ensi vuonna järjestettäviin presidentin ja kansankokouksen vaaleihin asti.

Suomen ei siihen peliin kannata lähteä. No, helppohan se on täältä Ö-katsomosta huudella, mutta Erdoğanille voisi sanoa, että olisit esittänyt toiveesi silloin, kun Suomen diplomaatit rakensivat Suomen tulevalle Nato-jäsenyydelle suotuisaa maaperää. Silloinhan Turkilla ei ollut mitään valittamista.

Toki Turkin ja muidenkin halukkaiden maiden kanssa kannattaa ja pitää neuvotella. Keskustelut on kuitenkin rajattava Suomen Nato-kelpoisuutta koskeviin asioihin. Suomessa asuvilla kurdeilla ei ole sen asian kanssa mitään tekemistä. Asevientirajoitukset lienee rajatapaus.

Sama koskee Ruotsia. Jätimme Nato-hakemukset samassa rintamassa ja seisokaamme rinnakkain myös koko jäsenyysprosessin ajan – yhtä tinkimättöminä.

Suomen pitää luottaa siihen, että meidät todella halutaan Naton jäseniksi. Olisi puolustusliiton uskottavuuden kannalta kestämätöntä, jos jäsenyys jäisi toteutumatta yhden despootin mielivallan takia.

Pidetään siis edelleen yllä tiivistä vuoropuhelua Naton pääkonttorin ja Yhdysvaltain kanssa, kehutaan estoitta Erdoğanille, kuinka hyvät keskinäiset suhteet Turkilla ja Suomella on ja kuinka halukkaita olemme puolustamaan Turkin maaperää hädän hetkellä.

Mutta pysytään me suoraselkäisinä suomalaisina. Antaa basaarien helppoheikkien huudella tuuleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut