Erdogan: Turkki ei tule puoltamaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Suomen ja Ruotsin diplomaattidelegaatioiden oli määrä matkustaa Turkkiin kestelemaan maiden Nato-jäsenyyksistä. Ulkoministeri Haavisto ei toistaiseksi kommentoi Erdoganin lausuntoja.

Turkin presidentti on kertonut jo aiemmin, ettei hän pidä Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia hyvänä asiana. Presidentti kuvattiin Ankarassa 9. toukokuuta.

16.5. 21:50

Helsinki/Ankara

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan toisti maanantaina, ettei Turkki tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Presidentti kertoi jo aiemmin, ettei hän pidä maiden hakemuksia myönteisenä asiana.

Erdogan syyttää jälleen Suomea ja Ruotsia siitä, etteivät maat hänen näkemyksensä mukaan ole selkeästi asettuneet vastustamaan terrorismia.

Turkin valtiollisen Anadolu-uutistoimiston mukaan Erdogan sanoi myös, että Suomen ja Ruotsin edustajien ”ei kannata vaivautua” matkustamaan Turkkiin muuttamaan Turkin mieltä.

”Jos he tulevat yrittämään taivutella meitä, niin heidän ei kannata vaivautua”, Erdogan sanoi Anadolu-uutistoimiston mukaan yhteisessä tiedotustilaisuudessa Algerian presidentin Abdelmadjid Tebbounen kanssa.

”Emme sano ”kyllä” niille (maille), jotka soveltavat pakotteita Turkille liittyäkseen Naton turvallisuusjärjestöön”, Erdogan sanoi.

Ruotsi on keskeyttänyt aseiden myynnin Turkille vuodesta 2019 lähtien Turkin Syyrian-sotilasoperaatioiden vuoksi.

Ruotsi ja Suomi eivät ole vastanneet Turkin luovutuspyyntöihin

Suomen ja Ruotsin delegaatioiden on määrä matkustaa Turkkiin lähiaikoina selvittämään Turkin vastalauseita Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen liittyen. Uutistoimisto TT kertoi asiasta maanantaina Ruotsin ulkoministeriön tietojen pohjalta.

Alun perin TT uutisoi virheellisesti, että Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) olisivat matkustamassa Turkkiin.

Ulkoministeri Haaviston esikunnasta kerrottiin STT:lle, ettei Haavisto kommentoi Erdoganin lausuntoja maanantaina.

Ruotsi ja Suomi eivät ole vastanneet myönteisesti Turkin 33 luovutuspyyntöön viimeisen viiden vuoden aikana, oikeusministeriön lähteet kertoivat Anadolulle maanantaina.

Turkin mukaan se on vaatinut palautettaviksi henkilöitä, joita syytettiin joko yhteyksistä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon tai Yhdysvalloissa asuvan saarnajan Fethullah Gülenin liikkeeseen. Gülenin liikettä syytettiin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä Turkissa.

Turkin mukaan erityisesti Ruotsi on tukenut PKK:ta, joka on taistellut Turkin valtiota vastaan jo lähes neljän vuosikymmenen ajan.

Juttua päivitetty klo 22.02: Otsikkoa muokattu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut