Turkkilaismedia: Suomi ja Ruotsi kieltäytyneet palauttamasta aktivisteja Turkkiin

Vielä ei ole tietoa, mikä on maanantaina julkaistun uutisen yhteys Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin perjantaisiin lausuntoihin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan otti perjantaina tiukkasanaisesti kantaa Suomen ja Ruotsin Nato-haaveisiin toteamalla, että hänen ei ole mahdollista suhtautua maiden mahdollisiin Nato-jäsenyyksiin positiivisesti.

16.5. 17:04 | Päivitetty 16.5. 19:01

Turkkilaisen valtionmediakanava TRT Haberin mukaan Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia palauttamaan 33 aktivistia Turkkiin. Median mukaan Suomi ja Ruotsi ovat kuitenkin kieltäytyneet palautuksista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi myöhemmin maanantaina Helsingin Sanomille, että Suomella ei ole sellaista tietoa, että Turkki olisi viime aikoina vaatinut Suomea palauttamaan aktivisteja Turkkiin. Tiedossa on Haaviston mukaan vain vuonna 2017 annettu listaus. ”Tällaiset listat tietysti annetaan aina tiedoksi suojelupoliisille ja asianomaisille viranomaisille, jotka sitten ne selvittävät. Tämä on meidän käsitys tämänhetkisestä tilanteesta”, Haavisto kommentoi lehdelle.

Maanantaina julkaistun uutisen mukaan Turkkiin palautettavaksi on pyydetty 12 ihmistä Suomesta ja 21 ihmistä Ruotsista.

Puolella Suomesta palautettavaksi vaadituista aktivisteista on uutisen mukaan yhteyksiä turkkilaisen toisinajattelijan Fethullah Gülenin ympärille muodostuneeseen Gülen-liikkeeseen. Puolella puolestaan on uutisen mukaan yhteyksiä Kurdistanin työväenpuolue PKK:hon.

Turkin valtiollisen uutistoimiston AA:n mukaan uutisen lähde on Turkin oikeusministeriö.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan otti perjantaina tiukka­sanaisesti kantaa Suomen ja Ruotsin Nato-haaveisiin toteamalla, että hänen ei ole mahdollista suhtautua maiden mahdollisiin Nato-jäsenyyksiin positiivisesti.

Samassa yhteydessä hän puhui Suomen ja Ruotsin ”majoittavan terroristi­järjestöjä” ja syytti syytti Pohjoismaita kurdisotilaiden "suojelemisesta".

Vielä ei ole tiedossa, mikä on maanantaina julkaistun uutisen yhteys Erdoğanin perjantaisiin lausuntoihin.

Päivitys 16.5.2022 kello 19.00: Lisätty Haaviston osuus juttuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut