Niinistö kertoi Putinille puhelimitse, että Suomi hakee pian Nato-jäsenyyttä: ”Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä”

Keskustelu oli suora, selväpiirteinen ja vailla kärjistyksiä, Niinistö sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui lauantaina haastateltavaksi Ylen Ykkösaamu-ohjelmaan Helsingissä.

14.5. 15:26

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Venäjän presidentille Vladimir Putinille puhelimitse lauantaina, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä lähipäivinä. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta, presidentin kanslia kertoi tiedotteessa.

Lue lisää: Turkin ulkoministeri toisti Suomen tukevan terroristeja – Sdp päätti kannattaa Nato-jäsenyyttä

Niinistö sanoi Putinille myös, että Venäjän loppuvuodesta esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä sekä Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön perusteellisesti.

”Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä”, Niinistö sanoo tiedotteessa.

Niinistö kertoo sanoneensa presidentti Putinille jo heidän ensitapaamisessaan vuonna 2012, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa. Tästä on hänen mukaansa kyse myös nyt.

”Liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Se ei ole keneltäkään pois. Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti.”

Tiedotteen mukaan Niinistö toisti syvän huolensa Venäjän Ukrainassa käymän sodan aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä ja korosti rauhan välttämättömyyttä. Hän myös välitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aiemmin samalla viikolla esittämät viestit siviilien evakuoinnin turvaamisesta.

Kuinka Turkki toimii?

Niinistö ei usko, että Turkki pyrkisi estämään loppuun saakka Suomen Nato-jäsenyyden. Tätä asiaa hän kommentoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Lue lisää: Presidentti Niinistö Turkin Nato-kommenteista Ylellä: ”Tähän asti viesti meille on ollut kyllä aivan päinvastainen”

Niinistön mukaan Turkki ei maininnut Suomea suoraan Nato-jäsenyyttä koskevassa kannanotossa. Asiaan ei voi silti suhtautua niin, että se ei koskisi lainkaan Suomea.

”Tämä kannattaa nyt ottaa aika rauhallisesti. Tähän asti Turkin viesti meille on ollut kyllä aivan päinvastainen”, hän sanoi Ykkösaamussa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut, että Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen tällä hetkellä myönteisesti. Niinistö ei silti usko, että Turkki laittaisi lopullisesti kapuloita rattaisiin.

Vastaus Valkoisesta talosta

Erdoğan antoi perusteluksi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kannanottoonsa, että ”Pohjoismaat ovat kuin vierastaloja terrorijärjestöille”. Hän viittasi erityisesti kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka muun muassa Turkki ja EU ovat määritelleet terrorijärjestöksi.

Valkoisesta talosta kerrottiin Erdoğanin ulostulon jälkeen, että Yhdysvallat aikoo pyytää Turkilta selvitystä sen kannanotoista.

Yhdysvaltain ulkoministeriön uutistoimisto Reutersille kertoman mukaan asiasta on määrä keskustella sotilasliitto Naton epävirallisessa ministerikokouksessa Berliinissä viikonloppuna. Mukana ovat myös Suomen ja Ruotsin ulkoministerit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut