Venäjän EU-lähettiläs Sky Newsille: Jos Suomi liittyy Natoon, Venäjän on vahvistettava puolustuksiaan rajalla

Vladimir Chizhov kertoi olevansa ”syvästi pettynyt ja surullinen” Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksistä.

Venäjän EU-lähettiläs Vladimir Chizhov sanoo olevansa pettynyt ja surullinen Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksistä. Chizhov kuvattiin Brysselissä syksyllä 2008.

13.5. 9:27

Venäjän on vahvistettava puolustuksia Suomen vastaisella rajallaan, jos Suomi liittyy sotilasliitto Natoon, väittää Venäjän EU-lähettiläs Vladimir Chizhov.

Brittiuutiskanava Sky Newsille Suomen Nato-aikeita kommentoinut Chizhov kertoi olevansa ”syvästi pettynyt ja surullinen” Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksistä. Chizhov sanoi, ettei hän voi ymmärtää, miksi Suomi ”haluaa muuttua Naton reuna-alueen takapajulaksi”.

Lue lisää: Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin: Suomen on haettava ensi tilassa Nato-jäseneksi – lue yhteis­lausunto sanasta sanaan

Lähettilään mukaan Suomen jäsenyys vaatisi tiettyjä sotilasteknisiä toimia, kuten puolustusvalmistelujen vahvistamista rajalla. Tämä ei välttämättä kuitenkaan tarkoittaisi joukkojen ja tankkien vaan vaikkapa tutkien lähettämistä rajalle.

”Tämä vaatii varmasti Venäjän puolustusasemien uudelleenarvioinnin”, hän sanoi. Chizhovin varoitukset heijastelevat Venäjän hallinnon aiempia kommentteja, joiden mukaan Suomen liittyminen Natoon olisi uhka Venäjälle.

Lue lisää: Näin Venäjä kommentoi Suomen Nato-aikeita: Toisteli vanhoja kantojaan ja varoitti "sotilaallis-teknisistä" toimenpiteistä

Ei aikomusta vallata Ukrainaa

Chizhov väitti myös, ettei Venäjällä ollut aikomusta ottaa haltuunsa maa-alueita Ukrainasta, vaan että se halusi ainoastaan taata Itä-Ukrainan itsenäisiksi julistautuneiden ”kansantasavaltojen” turvallisuus ja riisua Ukraina aseista.

Hän sanoi Sky Newsille uskovansa sodan päättyvän neuvotteluilla.

Lue lisää: Näin maailma reagoi Suomen valtiojohdon historialliseen Nato-kantaan – Suomi sai tukea lehtien etusivuilla Yhdysvalloista Japaniin

”Miltä se näyttäisi tarkalleen, sitä ei kukaan tiedä. Mutta periaatteessa se tarkoittaisi, että Ukrainasta tulee neutraali”, sitoutumaton valtio ilman ulkomaisia joukkoja alueellaan.

Ukrainan tulisi myös tunnustaa Donbassin itsenäisiksi julistautuneet Donetskin ja Luhanskin separatistitasavallat sekä Krimin yhdistämisen Venäjään, Chizhov sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että hän voi neuvotella Ukrainan sitoutumattomuudesta, mutta että hän ei voi hyväksyä sopimusta, joka luovuttaisi pois maa-alueita tai antaisi Venäjän joukkojen jäädä maahan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut