Näin maailma reagoi Suomen valtiojohdon historialliseen Nato-kantaan – Suomi sai tukea lehtien etusivuilla Yhdysvalloista Japaniin

Naton pääsihteeri lupaili Suomelle sujuvaa ja nopeaa liittymisprosessia.

Reaktioita Suomen Nato-kantaan kansainvälisillä uutissivustoilla torstaina.

12.5. 12:02 | Päivitetty 12.5. 20:53

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja presidentti Sauli Niinistö ilmoittivat torstaina kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi”, he toteavat yhteisessä lausunnossaan.

Lue lisää: Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin: Suomen on haettava ensi tilassa Nato-jäseneksi – lue yhteis­lausunto sanasta sanaan

Suomen valtionjohdon myönteinen Nato-kanta nousi torstaina heti suureksi uutiseksi useissa maailman merkittävissä medioissa. Ilmoituksesta uutisoivat tuoreeltaan esimerkiksi brittiläiset BBC, The Guardian ja Financial Times.

”Tämä on valtava poliittinen muutos, jonka käynnisti Venäjän hyökkäys Ukrainaan”, kirjoittaa esimerkiksi BBC.

Suomen valtionjohdon ilmoitus Nato-jäsenyyden kannattamisesta otettiin myönteisesti vastaan monissa Nato-maissa torstaina.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiedotteessaan Naton toivottavan Suomen lämpimästi tervetulleeksi jäsenekseen. Hän myös vakuutti, että Suomen liittyminen Natoon tulisi olemaan sujuvaa ja nopeaa. Hänen mukaansa Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi Suomen turvallisuutta, myös Natoa itseään.

Lue lisää: Suomen valtiojohdon kanta on nyt selvä – Näin Nato-ratkaisussa edetään lähipäivinä

Yhdysvallat

Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Bob Menendez ja korkea-arvoisin republikaani Jim Risch ilmaisivat tukensa sille, että Suomi hyväksytään Naton jäseneksi. Yhdysvalloissa senaatin täytyy hyväksyä Naton uudet jäsenmaat.

Menendezin mukaan Yhdysvallat työskentelee jo sen eteen, että Suomen ja Ruotsin siirtyminen Natoon olisi sujuva.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby taas totesi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei halunnut vahvaa Natoa länsipuolelleen, mutta nyt maa sen saa.

”Ruotsin ja Suomen armeijat voivat olla pieniä, mutta ne ovat voimakkaita”, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvaltalainen The New York Times totesi, että presidentin ja pääministerin kannat olivat odotettuja. Televisiokanava CNN puolestaan kirjoitti, että Suomen liittymisellä Natoon olisi sekä käytännöllisiä että symbolisia seurauksia Venäjälle ja länsimaiden liittoumalle.

The Wall Street Journalin mukaan Suomen Nato-jäsenyys olisi isku Venäjän presidentin Vladimir Putinin tahdolle jakaa ja heikentää länsimaita.

Mediat korostavat jutuissaan mielipidemittauksia, jotka kertovat Suomen kansan tuesta Nato-jäsenyydelle.

Saksa ja Ranska

Myös Saksan ja Ranskan johtajat ilmaisivat tukensa Suomen Nato-jäsenyydelle.

”Ranska tukee täysin Suomen itsenäistä päätöstä hakea Suomen jäseneksi”, Ranskan presidentinkanslia ilmoitti AFP:n mukaan.

Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupasi Twitterissä Saksalta täyden tuen Suomen Nato-jäsenyydelle.

Baltian maat

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergisin mukaan Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi koko Natoa, myös Baltian puolustusta.

”Suomi on sotilaallisesti erittäin vahva maa”, hän sanoi uutistoimisto BNS:n mukaan.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi Twitterissä Viron tekevän kaikkensa, jotta Suomen jäsenyysprosessi sujuisi nopeasti.

”Yksi asia on varma: Suomella ei ole Natossa Viroa parempaa ystävää”, hän sanoi BNS:n mukaan.

Puola

Myös Puolan pääministeri Mateusz Morawiec sanoi Puolan kannattavan Suomen mahdollisimman pikaista liittymistä.

Natoon kuuluvat Pohjoismaat

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mielestä Suomi vahvistaisi Natoa. Hän ilmaisi odotetun tukensa jäsenyydelle Twitterissä.

”Vahvoja viestejä Suomen presidentiltä ja pääministeriltä. Tanska luonnollisesti toivottaa Suomen sydämellisesti tervetulleeksi Natoon. Vahvistaa Natoa ja meidän yhteistä turvallisuuttamme. Tanska tulee tekemään kaikkensa nopean hyväksymisprosessin puolesta sen jälkeen, kun virallinen hakemus on jätetty”, Frederiksen kirjoittaa.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe taas sanoi uutistoimisto NTB:lle, että Natossa jo olevat Pohjoismaat Norja, Tanska ja Islanti pyrkivät hyväksymään Suomen ja Ruotsin todennäköiset Nato-hakemukset nopeasti ja samanaikaisesti.

Naton kuulumattomat maat

Ukraina

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi tukensa Suomen Natoon hakemiselle ja sanoi pitävänsä aikeita tervetulleena. Zelenskyi ja Niinistö puhuivat puhelimessa torstaina.

Ukrainan entinen ulkoministeri Pavlo Klimkin taas kirjoitti Facebookissa, että Suomen ja Ruotsin Nato-aikeista on kiittäminen Putinia.

”Putin sai lännen yhdistymään uudelleen”, hän totesi.

Venäjä

Venäjän ulkoministeriö on kommentoinut Suomen todennäköistä Nato-jäsenyyttä odotetun kielteiseen sävyyn.

Venäjän mukaan Suomen Nato-jäsenyyden myötä Venäjä olisi "pakotettu" vastatoimiin, myös "sotilaallis-teknisiin" sellaisiin.

Maan mukaan Suomen turvallisuuspäätökset kuuluvat Suomen viranomaisille ja Suomen kansalle, mutta Suomen pitää olla tietoinen näiden päätösten seurauksista.

Lue lisää: Näin Venäjä kommentoi Suomen Nato-aikeita: Toisteli vanhoja kantojaan ja varoitti "sotilaallis-teknisistä" toimenpiteistä

Japani

Japanissa Suomen Nato-prosessi on herättänyt suurta mielenkiintoa pääministeri marinin Japanin-vierailun aikana. Jo keskiviikkoiltana Japanin suurimpiin lehtiin lukeutuva Asahi Shimbun piti japanilaisen verkkosivunsa pääuutisissa pakettia Suomen Nato-pohdinnoista. Sen kylkeen oli linkitetty Suomen nuoren naispääministerin henkilökuva.

Torstaina Suomen ilmoitettua Nato-kantansa lehti kirjoitti päätöksestä sekä japaninkieliseen että englanninkieliseen versioonsa.

Japanin pääministeri Fumio Kishida kommentoi Marinin vierailua Twitterissä.

Japanin laajalevikkisimmässä Yomiuri Shimbunissa Suomen Nato-päätös ja Marinin vierailu olivat vaatimattomammin esillä.

Lähi-itä ja Kiina

Lähi-idän tunnetuin kansainvälinen media al-Jazeera ja Kiinan Hongkongissa toimiva South China Morning Post uutisoivat molemmat Suomen Nato-päätöksistä uutistoimistojen kirjoittamilla uutisilla. Kansainvälisten uutistoimistojen uutisissa taustoitettiin tekstiä muun muassa Nato-mielipidemittauksin, Ukrainan sodan vaikutuksella ja tiedolla siitä, että Suomella on pitkä maaraja naapurinsa Venäjän kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut