Sri Lankan puolustusministeriö antoi ampumiskäskyn mellakoiden tukahduttamiseksi

Ainakin kahdeksan ihmistä on saanut surmansa alkuviikon väkivaltaisuuksissa, joita pääministerin erokaan ei suitsinut.

10.5. 17:44 | Päivitetty 10.5. 20:04

Colombo

Etelä-Aasiassa sijaitsevan Sri Lankan puolustusministeriö antoi tiistaina turvallisuusjoukoille määräyksen ampua kohdatessaan ihmiset, jotka syyllistyvät esimerkiksi ryöstelyyn tai omaisuuden vahingoittamiseen.

Maan hallinto on määrännyt viimeaikaisten levottomuuksien myötä kymmeniätuhansia sotilaita partioimaan muun muassa pääkaupunki Colombon kaduille.

Alkuviikon väkivaltaisuuksissa on kuollut poliisin mukaan yhteensä kahdeksan ihmistä. Lisäksi yli 220 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Valtaosa loukkaantumisista sattui, kun hallituksen kannattajat ja vastustajat ottivat väkivaltaisesti yhteen Colombossa.

Mielenilmausten taustalla on ollut muun muassa se, kuinka Sri Lanka on ajautunut koko itsenäisyytensä ajan pahimpaan talouskriisiin.

Sri Lankan pääministeri Mahinda Rajapaksa jätti maanantaina virkansa levottomuuksien vuoksi, mutta tämä ei ole onnistunut tukahduttamaan kansan kiukkua. Asiaa ei auttane se, että hänen veljensä Gotabaya Rajapaksa on edelleen maan presidenttinä.

Sotilaat kutsuttiin pääministerin avuksi varhain aamuyöstä

Uutiskanava CNN:n mukaan Rajapaksa pelastettiin tiistaina ennen aamunkoittoa tehdyssä sotilasoperaatiossa vain tunteja eroilmoituksensa jälkeen. Asevoimat kutsuttiin pääministerin avuksi, kun mielenosoittajat olivat yrittäneet tunkeutua yön aikana kahdesti hänen yksityisasuntoonsa.

Mielenosoittajien on kerrottu myös sytyttäneen tuleen ainakin 41 Rajapaksa-myönteisen poliitikon kodit ja hyökänneen maan korkea-arvoisen poliisiviranomaisen kimppuun.

Maan hallinto otti perjantaina käyttöön koko joukon hätätilalakeja, jotka muun muassa antavat armeijalle laajat valtuudet ottaa kiinni ihmisiä. Ammattiliitot olivat sitä ennen julistaneet maahan yleislakon painostaakseen hallintoa eroamaan.

Viikkoja kestäneiden rauhanomaisten mielenilmauksien jälkeen maanantaiset väkivaltaisuudet olivat eräänlainen käännekohta maan tilanteessa.

Poliisi on julistanut maanlaajuisen ulkonaliikkumiskiellon, jonka on määrä kestää keskiviikkoon saakka. Mielenosoitukset jatkuivat tiistaina ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta.

YK kehotti osapuolia dialogiin

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet tuomitsi Sri Lankan kasvavat väkivaltaisuudet. Hän kehotti osapuolia dialogiin, jotta kansalaisten kokemat epäkohdat saataisiin korjattua.

”Olen hyvin huolissani väkivallan kärjistymisestä Sri Lankassa sen jälkeen, kun pääministerin kannattajat hyökkäsivät rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun, kuten myös sitä seuranneesta joukkoväkivallasta, joka kohdistui valtapuolueen jäseniin”, hän sanoi kannanotossaan.

EU tuomitsi tiistaina siviileihin kohdistuneet hyökkäykset ja kehotti kaikkia osapuolia välttämään enempiä väkivaltaisuuksia.

Lisäksi EU peräänkuuluttaa Etelä-Aasian valtion viranomaisia aloittamaan tutkinnan tapahtumista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut