Ukrainalais­media: Odessassa taas useita räjähdyksiä – G7-maat sopivat uusista pakotteista Venäjää vastaan

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sunnuntai oli sodan 74. päivä.

Azovstalin terästehtaan alueelta nousi savua Mariupolin kaupungin eteläosissa Ukrainassa 8. toukokuuta.

8.5. 7:50 | Päivitetty 8.5. 22:28

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Sunnuntai 8.5.

G7 lupasi lopettaa tai ainakin asteittain luopua venäläisen öljyn käyttöä

Kello 22.11: Vauraiden teollisuusmaiden G7-ryhmän johtajat lupasivat sunnuntaina lopettaa tai ainakin asteittain luopua venäläisen öljyn käytön vastauksena Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Sunnuntaina kokoontuneet johtajat eivät kertoneet vielä suunnitelmiensa tarkkoja yksityiskohtia, mutta ilmoittivat yhteisessä tiedonannossaan, että suunnitelmat pannaan täytäntöön ”aikataulussa ja järjestelmällisesti sekä tavalla, joka antaa maailmalle aikaa järjestää vaihtoehtoisia tuottajia”.

Johtajat kutsuivat Venäjän toimintaa ”provosoimattomaksi hyökkäyssodaksi”, joka ”häpäisee Venäjän ja sen ihmisen historialliset uhraukset”.

“Pysymme yhdessä linjallamme, ettei presidentti Vladimir Putin saa voittaa sotaansa Ukrainaa vastaan.”

Tiukka öljyn ostoboikotti iskisi Venäjään kovaa, sillä sen talous on riippuvainen öljytuloista. Monet länsimaat ovat kuitenkin riippuvaisia venäläisestä öljystä. Yhdysvallat on jo kieltänyt venäläisen öljyn tuonnin, mutta EU ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä.

Monet G7-maat ilmoittivat sunnuntaina myös omista pakotteistaan. Yhdysvallat asetti pakotteita kolmelle suurelle venäläiselle tv-kanavalle sekä kymmenille pankinjohtajille. Kanada puolestaan kertoi uusista pakotteista 40 henkilölle. Kanada ja Britannia kertoivat myös lisätuestaan Ukrainalle.

G7-maihin kuuluvat vauraat teollisuusmaat Yhdysvallat, Kanada, Saksa. Britannia, Japani ja Ranska sekä Italia. EU on ”listaamaton jäsen”.

Yhdysvallat asetti pakotteita kolmelle suurelle venäläiselle tv-kanavalle

Kello 19.53: Yhdysvallat asetti sunnuntaina uusia pakotteita Venäjälle vastauksena Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Tuoreiden pakotteiden kohteina ovat muun muassa kolme suosittua venäläistä televisiokanavaa eli Ykköskanava, NTV ja Rossija 1.

Kanavat ovat valtiollisia televisiokanavia, jotka ovat täysin Venäjän vallanpitäjien kontrollissa. Venäjän johtaja Vladimir Putin alisti valtakunnalliset televisiokanavat propagandavälineiksi pian noustuaan valtaan vuosituhannen alussa.

Lisäksi Yhdysvallat kielsi yhdysvaltalaisyrityksiä tarjoamasta kirjanpito- ja konsulttipalveluista venäläisille sekä asetti pakotteita suurten venäläisten pankkien johtajille. Yhdysvallat lisäsi pakotelistalleen 27 Gazprombankin ja 8 Sberbankin johtajaa. Pakotelistalle lisättiin myös Moskovan teollisuuspankki ja 10 sen tytäryhtiötä.

Yhdysvallat julkaisi tiedot uusista pakotteista sunnuntai-iltana samaan aikaan, kun kehittyneiden maiden G7-järjestö kokoontui virtuaalisesti. G7-maiden johtajat olivat kutsuneet kokoukseensa myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Myös G7 asetti sunnuntaina Venäjälle uusia yhteisiä pakotteita Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

”Tämä ei ole täysi sulku. Emme jäädytä Gazprombankin varoja, emmekä kiellä transaktioita Gazprombankin kanssa”, nimettömän pysytellyt Yhdysvaltain hallinnon edustaja kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Viestimme, ettei Gazprombank ole turvasatama.”

G7-maat sopivat uusista pakotteista Venäjää vastaan

Kello 19.52: Valkoinen talo kertoo kaikkien G7-maiden sitoutuneen kieltämään tai asteittain lopettamaan venäläisen öljyn tuonnin. Kyseessä on uusi pakotekeino Ukrainaan hyökännyttä Venäjää vastaan.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan kyseessä on kova isku Venäjän taloudelle ja tapa estää Venäjää saamasta tuloja Ukrainan sodan rahoittamiseen. Lausunnossa ei kerrota tarkemmin, mitä sitoumuksia G7-maat ovat tehneet.

G7-maiden johtajat keskustelivat tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa etäyhteyksin.

Ukrainan ja Yhdysvaltain ulkoministerit keskustelivat keinoista, kuinka Ukraina voisi taas alkaa viedä vehnää

Kello 19.51: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi sunnuntaina keskustelleensa Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin kanssa Ukrainan elintarvikeviennin palauttamisesta.

Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Ukraina on yksi maailman tärkeimpiä vehnän ja ruokaöljyn viejiä. Vienti on ollut helmikuusta asti pysähdyksissä, sillä Venäjä on saartanut Ukrainan Mustanmeren satamat.

Venäjän hyökkäys on Ukrainaan on nostanut jo vehnän hintaa ja herättänyt huolta ruokapulasta köyhemmissä maissa, jotka ovat riippuvaisia Ukrainan ja Venäjän vehnästä.

Britannia lupaa Ukrainalle 1,5 miljardin euron edestä lisää sotilasapua ja tukea

Kello 18.47: Britannia lisää Ukrainalle antamaansa apua ja tukea 1,3 miljardilla punnalla eli noin 1,5 miljardilla eurolla. Summa käytetään sekä sotilaalliseen tukeen että muuhun apuun.

Asiasta kertoi Britannian valtiovarainministeriö sunnuntai-iltana. Sen mukaan summa käytännössä kaksinkertaistaa Britannian Ukrainalle kohdistaman avun. Britannia on jo aiemmin luvannut 1,5 miljardin punnan eli 1,76 miljardin euron edestä apua ja sotilaallista tukea.

Britannia tiedotti päätöksestään samalla kun kehittyneiden maiden G7-ryhmän johtajat aloittivat kokoustaan, johon oli kutsuttu etäyhteydellä myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ukrainalaismedia: Odessassa taas useita räjähdyksia

Kello 18.35: Odessassa on kuultu sunnuntaina alkuillasta useita räjähdyksiä, ukrainalaislehti Ukrainska Pravda kertoo. Alkuillan arvion mukaan osa räjähdyksistä johtui Venäjän ampumista ohjuksista ja osa todennäkäisesti ilmatorjuntatulesta.

Iskut ovat vaurioittaneet siviilikohteita. Kuolleista ja loukkaantuneista ei vielä ole tietoa.

Venäjä ampui Mustameren rannalla sijaitsevaan Odessaan ohjuksia myös lauantaina. Paikallishallinnon mukaan iskuissa vaurioitui 252 asuntoa. Pelkästään lauantain iskujen vaurioittamien ikkunoiden korjaamiseen kului 1 800 neliömetriä muovia.

G7-maiden johtajat keskustelivat sunnuntaina Zelenskyin kanssa

Kello 18.35: G7-maiden johtajat ovat keskustelleet Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa sunnuntaina etäyhteydellä. Toisin kuin aiemmin kerroimme, johtajien yhteisestä tiedotustilaisuudesta ei ole toistaiseksi tietoa. Maiden johtajien oli määrä kertoa tapaamisen annista sunnuntai-iltana livelähetyksessä.

Kokous oli G7-maiden solidaarisuudenosoitus Ukrainalle ennen Venäjän voitonpäivän juhlallisuuksia maanantaina 9. toukokuuta.

Yhdysvallat lähettää diplomaatteja takaisin Kiovan suurlähetystöönsä – ajoitus viesti Venäjän hallinnolle

Kello 18.34: Yhdysvallat aikoo lähettää yhdysvaltalaisia diplomaatteja takaisin maan suurlähetystöön Kiovaan, uutismedia CBS News kertoo. Maan hallinto evakuoi suurlähetystönsä työntekijät helmikuussa.

Tarkoituksena on ajoittaa diplomaattien tulo maanantaihin 9. toukokuuta, jolloin Venäjä juhlistaa voitonpäivää. Yhdysvallat yrittää toiminnallaan kampittaa Venäjän hallinnon propagandaa. Diplomaattien paluu Kiovaan korostaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin epäonnistumista pääkaupungin valloituksessa.

Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau vieraili sunnuntaina Ukrainassa

Kello 18.33: Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja varapääministeri Chrystia Freeland vierailivat sunnuntaina Ukrainassa, jossa he kävivät Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Irpinissä.

Yllätysvierailusta kertoi Irpinin pormestari Oleksandr Markušyn Telegram-kanavallaan.

Pahoin tuhoutunut Irpin on yksi niistä Kiovan lähistöllä olevista pikkukaupungeista, joita Venäjän joukot miehittivät useita viikkoja ennen vetäytymistään maaliskuun lopussa. Alueelta on miehityksen jäljiltä löytynyt jo yli tuhannen siviilin ruumiit, mutta etsinnät jatkuvat.

Sunnuntaina Kiovassa vieraili myös Saksan liittopäivien puheenjohtaja Bärbel Bas. Yhdysvaltain presidentin puoliso Jill Biden puolestaan kävi sunnuntaina lyhyesti Ukrainan Užhorodissa, jossa hän tapasi Ukrainan presidentin puolison Olena Zelenskan.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä osallistua sunnuntaina etäyhteydellä G7-maiden johtajien kokoukseen.

Joe Bidenin vaimo Jill Biden vieraili Ukrainassa, jossa tapasi Zelenskyin vaimon Olena Zelenskan

Kello 17.03: Yhdysvaltain presidentin puoliso Jill Biden teki sunnuntaina yllätysvierailun Ukrainaan, jossa hän tapasi myös Ukrainan presidentin puolison Olena Zelenskan. Asiasta kertoivat useat yhdysvaltalaiset viestimet, joiden toimittajat seuraavat Bidenin Euroopan-matkaa.

Biden ja Zelenska tapasivat Užhorodissa, joka sijaitsee aivan Ukrainan ja Slovakian rajalla. He kohtasivat paikallisella koululla, joka on nykyään muualta Ukrainasta paenneiden majapaikkana.

Užhorodin asukasluku on normaalisti noin 100 000, mutta sotaevakkojen myötä se on kaksinkertaistunut Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyksen jälkeen.

Jill Biden on tällä viikolla vieraillut Romaniassa ja Slovakiassa, jossa hän on tavannut sekä yhdysvaltalaisia sotilaita että Ukrainasta paenneita siviileitä. Lyhyestä käynnistä Ukrainaan ei kerrottu etukäteen.

Zelenska ei ole esiintynyt julkisuudessa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti 24. helmikuuta suurhyökkäyksen Ukrainaan. Sunnuntaina hän kutsui Bidenin vierailua "rohkeaksi".

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen, Jill Biden (vas.), tapasi Ukrainan presidentin puolison Olena Zelenskan Užhorodin rajakaupungissa Ukrainassa.

Putin uhosi natsismin kaatamisella ja toivotti Ukrainan asukkaille rauhallista ja oikeudenmukaista tulevaisuutta

Kello 16.44: Venäjän presidentti Vladimir Putin uhosi sunnuntaina, että venäläiset voittavat natsismin, kuten tekivät vuonna 1945.

"Tänään sotilaamme, kuten esivanhempamme, taistelevat rinta rinnan vapauttaakseen oman maansa natsismin saastasta uskoen samoin kuin vuonna 1945, että voitto tulee olemaan meidän", Putin sanoi onnitellessaan entisiä neuvostotasavaltoja natsi-Saksan lyömisen vuosipäivänä.

"Surullista kyllä, tänään natsismi on jälleen nostamassa päätään", Putin jatkoi.

Putin on toistuvasti väittänyt ilman todisteita, että Ukrainaan oli hyökättävä, koska maassa on natseja ja venäläisvähemmistöä sorretaan.

Putin toivotti samalla Ukrainan asukkaille "rauhallista ja oikeudenmukaista tulevaisuutta".

U2 esiintyi Kiovan metrossa

Kello 16.42: Irlantilainen rock-yhtye U2 esiintyi sunnuntaina Kiovan metrossa. Yhtyeen laulajan Bonon ja kitaristin The Edgen keikka oli Hreštšatykin metroasemalla aivan kaupungin ydinkeskustassa. Keikalla Bonon ja The Edgen kanssa esiintyi myös ukrainalainen yhtye Antytila.

Myös yhtye itse kertoi suunnitelmastaan viestipalvelu Twitterissä.

Jopa 60 ihmisen pelätään kuolleen pommin osuttua koulurakennukseen Itä-Ukrainan Bilohorivkassa

Kello 15.35: Jopa kuudenkymmenen ihmisen pelätään kuolleen Itä-Ukrainan Bilohorivkassa, jossa venäläiskone pudotti lauantaina pommin paikalliseen koulurakennukseen. Asiasta kertoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Hänen kertomustaan ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä, eikä Venäjä ole kommentoinut asiaa, kertoo BBC.

Koulun raunioista on Haidain mukaan löydetty tähän mennessä kahden ihmisen ruumiit. Jopa kuudenkymmenen ihmisen pelätään kuolleen.

Lähes kaikki kylän asukkaat olivat Haidain mukaan suojautuneet koulun kellariin. Suojassa oli noin 90 ihmistä. Heistä 30 on pelastettu. Pelastettujen joukossa oli seitsemän loukkaantunutta.

Kuolonuhrien lopullinen määrä tiedetään Haidain mukaan vasta, kun rauniot saadaan raivattua.

Koulurakennus romahti pommin räjähtäessä. Se syttyi tuleen, jonka sammuttaminen kesti kolme tuntia, Haidai kertoi viestipalvelu Telegramissa.

Itä-Ukrainan Luhanskissa käydään parhaillaan kovia taisteluita, kun Venäjän joukot pyrkivät saartamaan ukrainalaisia.

Bilohorivkan kylä sijaitsee lähellä Ukrainan hallitsemaa Severodonetskin kaupunkia, jonka esikaupungeissa oli lauantaina rajuja yhteenottoja. Bilohorivkan kylästä tuli ukrainalaisen sanomalehden Ukrayinska Pravdan mukaan viime viikolla taistelujen keskus.

Venäläiset ovat Haidain mukaan pommittaneet myös naapurikylää Shypilovoa, jossa 11 ihmistä on jäänyt loukkuun pommitetun talon kellariin.

Pommitukset jatkuvat edelleen, mutta pelastajat yrittävät Haidain mukaan päästä paikalle.

Sunnuntaiaamuna Itä-Ukrainassa on kerrottu uusista taisteluista. Venäjän valtiolliset tiedotusvälineet ovat kertoneet separatistilähteisiin viitaten pommituksista Donetskin ja Holmivskyin kaupungeissa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan Ukrainassa on hyökkäyssodan alkamisen jälkeen kirjattu ainakin 2345 siviilin kuolemaa ja 2919 siviilin loukkaantumista. Tiedot ovat huhtikuulta. Lisäksi tuhansien sotilaiden uskotaan kuolleen tai haavoittuneen kummallakin puolella rintamaa.

Ukrainassa yli 12 miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan 24. helmikuuta. Ukrainasta on lähtenyt 5,7 miljoonaa ihmistä, kun taas 6,5 miljoonan uskotaan jääneen kotiseudulleen.

Suuri osa Luhanskista on ollut venäjänmielisten separatistien hallinnassa kahdeksan vuoden ajan.

Venäjän Gazprom jatkaa kaasun tuontia Ukrainan kautta Eurooppaan

Kello 15.34: Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom ilmoitti sunnuntaina toimittavansa edelleen maakaasua Ukrainan kautta Eurooppaan sen mukaan, mitä eurooppalaiset ovat pyytäneet.

Pyynnöt olivat laskeneet 92,1 miljoonaan kuutiometriin 8. toukokuuta verrattuna 92,4 miljoonaan kuutiometriin 7. toukokuuta.

Asiasta kertoi Reuters.

Venäjä kertoi upottaneensa ukrainalaisaluksen

Kello 11.08: Venäjän puolustusministeriö kertoi sunnuntaina tuhonneensa ukrainalaisen sota-aluksen ohjusiskussa lähellä Odessaa.

Ministeriön mukaan Venäjä myös ampui alas kaksi ukrainalaista SU-24-konetta sekä helikopterin Käärmesaaren yläpuolella, kertoi uutistoimisto Reuters.

Venäjän tietoja ei ole voitu vahvistaa.

Kymmenien pelätään kuolleen koulun pommituksessa Itä-Ukrainassa

Kello 11.05: Ukrainassa kymmenien ihmisten pelätään saaneen surmansa koulun pommituksessa maan itäosassa, kertovat maan viranomaiset Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Bilohorivkassa sijaitsevassa koulussa oli noin 90 ihmistä, kun siihen osui eilen lentopommi. Kolmisenkymmentä ihmistä on saatu pelastettua raunioista.

Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Venäjä ei ole kommentoinut asiaa.

Kyiv Independent: Venäjä saattaa tehdä ohjusiskuja sunnuntaina ja syyttää niistä Ukrainaa

Kello 7.47: Kyiv Independent -lehden mukaan Venäjä voi toteuttaa ohjusiskuja sunnuntaina 8. toukokuuta ja syyttää iskuista Ukrainaa.

Lehti kirjoitti asiasta sunnuntaina puoliltaöin.

Venäjän puolustusministeriön virheellisen väitteen mukaan Ukrainan asevoimat suorittaisivat ohjusiskuja tiuhaan asutuille Lvivin ja Volynin alueille.

Zelenskyi: "Valmistaudumme haavoittuneiden sotilaiden ja lääkäreiden evakuointiin Azovstalista"

Kello 7.45: Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin mukaan maan viranomaiset suunnittelevat yhdessä YK:n ja Punaisen ristin kansainvälisen komitean kanssa Azovstalin tehdasalueella yhä olevien haavoittuneiden lääkäreiden, sotilaiden ja muun sotilashenkilöstön evakuointia.

Asiasta kirjoittaa Kyiv Independent -lehti.

Zelenskyi kertoi evakuoinnin vaiheista myös lauantaina pitämässään päivittäisessä puheessa. Zelenskyin mukaan alueelta on evakuoitu noin 300 siviiliä, pääosin naisia ja lapsia.

"Tällä hetkellä valmistelemme evakuoinnin toista vaihetta, haavoituneiden sotilaiden ja lääkäreiden evakuointia."

Zelenskyin mukaan evakuoinnin toinen vaihe onnistuu vain, "jos kaikki noudattavat sopimuksia" ja "ilman valheita".

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk kertoi eilen illalla uutistoimisto Reutersin mukaan, että piiritetyltä Azovstalin alueelta on saatu evakuoitua kaikki naiset, lapset ja vanhukset.

"Tämä osa Mariupolin humanitaarisesta operaatiosta on päättynyt", Vereštšuk kirjoitti viestipalvelu Telegramissa.

Ilmahälytyssireenit ovat soineet Ukrainan yössä

Kello 7.44: Mediatietojen mukaan ilmahälytyssireenit ovat soineet yön aikana Kiovan lisäksi ainakin Donetskin, Hmelnitskyin, Tšerkasyn, Lvivin ja Odessan alueilla.

Asiasta kirjoittaa muun muassa Kyiv Independent.

The Guardianin mukaan erityisen pahasti ohjukset moukaroivat satamakaupunki Odessaa.

Odessan alueen sotilashallinnon tiedottajan Serhi Bratchukin mukaan iskut osuivat Odessaan sen jälkeen, kun kaupungin alueella oleviin kohteisiin oli aiemmin lauantaina osunut neljä ohjusta.

Bratchuk kertoi iskuista antamassaan tv-haastattelussa.

Lisäksi Ukrainan koillisosassa sijaitsevalle Sumyn alueelle osui lauantaina kaksi venäläisohjusta, alueen kuvernööri Dmytro Zhyvytskyi kertoi The Guardianin mukaan.

Venäläiset pommittivat koulua, jonka pommisuojassa oli käytännössä koko kylä

Kello 7.42: Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoo, että venäläiäiset ovat pommittaneet koulua, johon oli kerääntynyt suojaan noin 90 ihmistä, käytännössä kaikki Luhanskin alueella sijaitsevan Bilohorivkan pikkuylän asukkaat.

Asiasta kirjoittaa Kyiv Independent. Asukkaat olivat suojassa koulurakennuksen kellaritiloissa, joka on käytännössä kylän ainut pommisuoja. Rakennukseen osunut pommi tuhosi kuitenkin rakennuksen.

"Venäläiset veivät [kyläläisiltä] jopa sen mahdollisuuden suojautua, Haidai sanoi.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan koulun raunioista on löytynyt kaksi ruumista. Raunioista on pelastettu noin 30 ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut