Venäjän tulivalmistelu kiihtyy Ukrainan itäosassa, uudet aseet auttavat ukrainalaisia

Presidentti Biden taivuttelee kongressia myöntämään Ukrainalle seuraavaksi 33 miljardin dollarin tukipaketin.

Ohjusiskun jättämä kuoppa maassa Bakhmutissa Donetskin alueella Ukrainassa 7. toukokuuta.

7.5. 19:28

Kiova/Helsinki

Ukrainassa Venäjän joukkojen ilmaiskut ja kranaattituli ovat paikallisviranomaisten mukaan kiihtyneet koko itäisellä rintamalla. Donetskin alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan ohjusiskuja on tehty myös Harkovaan maan pohjoisosassa ja Mykolajiviin etelässä.

Lauantaina ukrainalaisviranomaiset väittivät Guardianin mukaan Venäjän ampuneen useita ohjuksia myös muun muassa Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Odessan satamakaupunkiin.

Ukrainan joukot ovat paikoitellen pystyneet myös vastahyökkäyksiin. Ukrainan puolustusministeriön mukaan venäläiset olivat pakotettuja tuhoamaan kolme siltaa Harkovan lähellä hidastaakseen ukrainalaisten etenemistä.

Mustallamerellä Ukraina kertoo tehneensä onnistuneita lennokki-iskuja Käärmesaarella, jossa satelliittikuvia analysoinut uutistoimisto AP arvioi tuhotun lähestulkoon kaikki venäläisten saarella käyttämät rakennelmat.

Britannian tiedusteluviranomaisten mukaan länsimaiden toimittamat tehokkaat panssarintorjunta-aseet ovat osoittautuneet tehokkaiksi myös venäläisten uusimpia tankkeja vastaan.

”Ukrainan konflikti on verottamassa raskaasti Venäjän parhaita yksikköjä ja kehittyneintä aseistusta. Venäjän asevoimien jälleenrakentaminen tulee vaatimaan pitkän aikaa ja runsaasti varoja”, sotilastiedustelu päätteli.

Länsimaiden talouspakotteet vaikeuttavat entisestään armeijan varustamista uudelleen, sotilastiedustelu muistutti.

Uutta aseapua suunnitteilla

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut uudesta aseapupaketista Ukrainalle. Muun muassa tykistöammuksia, tutkia ja muita laitteita sisältävän paketin arvo on 150 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kyseessä on yhdeksäs Ukrainalle tehty laitteiden luovutus sen varannoista sitten elokuun 2021.

Yhdysvallat on antanut Ukrainalle Bidenin presidenttikaudella kaikkiaan 4,5 miljardin arvosta turvallisuusapua. Vuodesta 2014 laskettuna turva-apua on puolustusministeriön mukaan annettu 6,5 miljardin arvosta.

Presidentin mukaan Venäjän hyökkäyssodassa itsenäisyyttään puolustavalle Ukrainalle tähän asti myönnetty rahoitus alkaa olla lopuillaan. Biden kehottikin kongressia myöntämään lisää tukea. Biden yrittää taivutella kongressin myöntämään Ukrainalle seuraavaksi 33 miljardin dollarin tukipaketin. Sotilaallisen tuen osuus tästä paketista olisi 20 miljardia dollaria.

Ennen viimeisintä aseapupakettia Yhdysvallat oli lähettänyt Ukrainalle aseita ja välineistöä hyökkäyssodan alkamisen jälkeen jo noin 3,8 miljardin dollarin arvosta.

Zelenskyi: Suhtautukaa vakavasti ilmahälytyksiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti myöhään perjantaina julkaistussa puheessaan kaikkia kansalaisia suhtautumaan vakavasti ilmahälytyksiin.

Presidentin mukaan kulku Venäjän hallussa pitämiin metsiin on myös kielletty johtuen mahdollisista miinoista.

Zelenskyi sanoi evakuointien Mariupolista ja Azovstalista jatkuvan YK:n ja Punaisen Ristin avulla. Presidentti Zelenskyi sanoi, että diplomatian keinoin tavoitteena on myös saada pois Azovstalista sinne jääneitä sotilaita.

Sunnuntaina Zelenskyi osallistuu Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin johtamaan G7-maiden virtuaaliseen kokoukseen. Iltakuudelta Suomen aikaa alkava suljettu keskustelu käsittelee muun muassa sodan viimeisimpiä käänteitä sekä sodan maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut