Talebanin johtaja määräsi naiset käyttämään burkhaa Afganistanissa

Naisten asemaa huonontavat määräykset jatkuvat samalla tavalla kuin edellisenkin Taleban-hallinnon aikana.

Taleban-hallinnossa työskenteleviä naisia Maymanan kaupungissa Afganistanissa 17. tammikuuta.

7.5. 14:26

Kabul

Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen johtaja Hibatullah Akhundzada on määrännyt naiset käyttämään vartalon ja kasvot verhoavaa burkha-asua.

Akhundzadan mukaan burkhan käyttö on paikallaan, koska se on ”perinteistä ja kunnioittavaa”.

Taleban-liikkeen johtaja totesi määräyksessään myös, että mikäli naisella ei ole tärkeää tehtävää kodin ulkopuolella, ”on parempi pysyä kotona”.

Talebanit lupasivat uudelleen valtaan noustuaan, ettei heidän uusi hallintonsa olisi yhtä konservatiivinen kuin edellinen. Lupaukset ovat pitkälti osoittautuneet katteettomiksi, ja muun muassa naisten ja tyttöjen oikeutta koulutukseen ei ole kunnioitettu.

Hallinto ei ole perustellut tyttöjen sulkemista koulutuksen ulkopuolelle mitenkään. Talebanin ainoassa asiaa koskevassa kommentissa todettiin, että koulutuksen tulee noudattaa ”islamin periaatteita”.

Koulutuksen rajoittamisen lisäksi talebanit ovat muun muassa kieltäneet naisilta matkustamisen yksin kotipaikkakuntansa ulkopuolelle tai ulkomaille.

Taleban nousi valtaan viime vuonna elokuun puolivälissä sen jälkeen kun Yhdysvaltojen johtama liittouma vetäytyi Afganistanista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut