CIA:n johtaja: Putin uskoo, ettei hänellä ole varaa hävitä – Ukraina: Kaikki naiset, lapset ja ikäihmiset evakuoitu Mariupolin terästehtaalta

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Lauantai oli sodan 73. päivä.

Evakuoituja siviilejä tuotiin bussilla Mariupolista Bezimennen kylään Donetskin alueelle Ukrainassa 7. toukokuuta.

7.5. 7:31 | Päivitetty 7.5. 22:46

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Lauantai 7.5.

CIA:n johtaja: Putin uskoo, ettei hänellä ole varaa hävitä

Kello 21.47: Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja Bill Burns arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on laskenut paljon sodan toisen vaiheen varaan ja uskoo, että hänen kannattaa painaa päälle kahta kovemmin.

Burns kertoi ajatuksistaan Ukrainan sodasta sanomalehti Financial Timesin Washingonissa järjestämässä tilaisuudessa, josta raportoi uutismedia CNN.

Burnsin mukaan Putinin asennoituminen voi tehdä sodan toisesta vaiheesta jopa vaarallisemman kuin sodan ensimmäinen vaihe oli.

"Hän ei usko, että hänellä on varaa hävitä. Luulen hänen olevan vakuuttunut nyt siitä, että painamalla päälle entistä enemmän hän voi saavuttaa menestystä", Burns arvioi.

Burns totesi, ettei ole varma, onko Putinin uskoa Venäjän kykyyn murtaa Ukrainan vastarintaa vielä horjutettu.

"Niinpä panokset ovat korkeat."

Burnsin mukaan ei myöskään pidä aliarvioda ydinsodan vaaraa, vaikka tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että Venäjä suunnittelisi ydinaseiden käyttöönottoa.

"Ottaen huomioon miekan kalistelun, jota olemme kuulleet Venäjän johdosta, emme saa suhtautua liian kevyesti näihin mahdollisuuksiin", Burns sanoi.

Ukraina: Kaikki naiset, lapset ja ikäihmiset on evakuoitu Mariupolin terästehtaalta

Kello 19.57: Ukrainan mukaan kaikki naiset, lapset sekä ikääntyneet siviilit on evakuoitu maan eteläosassa Mariupolissa sijaitsevalta terästehtaalta, kertoo maan varapääministeri Irina Vereshtshuk Facebookissa.

Azovstalin terästehdas on toiminut viime viikkoina satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoituksena, ja tehtaan alueelta suojaa hakeneita siviilejä on pyritty evakuoimaan tehtaalta.

Ukrainan asevoimat kertoi tänään Facebookissa, että venäläisjoukot jatkavat hyökkäystään tehtaalla tykistötulen ja panssarivaunujen avustamana.

Berliinin poliisi kieltää sekä Venäjän että Ukrainan liput toisen maailmasodan päättymisen muistotilaisuuksissa

Kello 17.33: Berliinin poliisi on kieltänyt Venäjän ja Ukrainan lippujen käytön toisen maailmansodan muistopaikoilla maanantaina ja tiistaina järjestettävissä tapahtumissa, joissa muistetaan maailmansodan päättymistä. Asiasta kertoi BBC.

Myös niin sanottujen Donetskin ja Luhanskin tasavaltojen liput sekä Venäjän sotasymbolit Z ja V ovat näissä Saksan pääkaupungin tapahtumissa kielletty.

Ukrainan Saksan-suurlähettiläs Andriy Melnyk oli tyrmistynyt päätöksestä kieltää maansa lippu muistotapahtumissa. Hänen mukaansa se tarkoittaa sitä, että hyökkääjää ja uhria kohdellaan samalla tavoin.

"Olemme järkyttyneitä, että Berliinin poliisi kielsi Ukrainaan liittyvät liput toukokuun kahdeksantena ja yhdeksäntenä päivänä. Tämä on läimäys vasten Ukrainan ja Ukrainan kansan kasvoja", lähettiläs sanoi.

Venäjällä vietetään Voitonpäivää eli juhlitaan voittoa natsi-Saksasta toukokuun yhdeksäntenä päivänä. Länsi-Euroopassa sitä vastoin juhlistetaan toisen maailmansodan päättymistä toukokuun kahdeksantena.

Guardian: Ukrainan mukaan Venäjä on ampunut useita ohjuksia Odessan satamakaupunkiin

Kello 17.00: Ukrainan mukaan venäläisjoukot ovat ampuneet useita ohjuksia Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Odessan satamakaupunkiin, kertoo brittilehti Guardian. Tuoreista iskuista kertoi televisiossa paikallishallinnon edustaja, jonka mukaan faktoja vielä selvitetään.

Ukrainalaiskansanedustaja Lesia Vasylenko on puolestaan kuvaillut Twitterissä Odessan taivaan olleen mustana koko aamun. Ohjus- ja raketti-iskut ovat olleet hänen mukaansa jatkuvia.

Guardian ja CNN kertoivat aiemmin päivällä Ukrainan asevoimien väittäneen, että venäläiset olisivat ampuneet Odessan alueelle neljä risteilyohjusta. Asevoimien mukaan iskuista ei koitunut henkilövahinkoja.

Venäjä tehnyt lauantaina useita ilmaiskuja eri puolilla Ukrainaa

Kello 16.37: Venäjä on tehnyt lauantaina useita ilmaiskuja Ukrainan eri osissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan iskut kohdistuivat satamakaupunki Odessaan, Harkovaan sekä pohjoiselle rajaseudulle Sumyyn. Lisäksi ukrainalaislehti The Kyiv Independent kertoo ohjusiskusta Donetskissa.

Odessan paikallishallinnon tiedottaja kertoi lauantaina iltapäivällä, että Venäjä oli ampunut kaupunkiin useita ohjuksia. Ohjusten aiheuttamista vahingoista tai kuolonuhreista ei Reutersin mukaan vielä ollut tietoja. Venäjä iski aiemmin lauantaina neljällä ohjuksella kaupunkia ympäröiville alueille.

Sumyssa paikallishallinnon edustaja kertoi lauantaina Telegram-sovelluksessa Venäjän ohjusten iskeneen kahteen rajalla olevaan kohteeseen. Edustajan mukaan yksi rajavartija loukkaantui.

Harkovassa Venäjän pommi-isku tuhosi Grigori Skovorodan museon Skovorodynivkan kylässä. Skovoroda oli ukrainalainen 1700-luvulla elänyt runoilija ja filosofi. Iskussa loukkaantui 35-vuotias museon työntekijä. Museon arvokkaimmat esineet oli ehditty siirtää turvaan ennen iskua.

Lisäksi ukrainalaislehti The Kyiv Independent kertoo Venäjän tehneen lauantaina ohjusiskun Donetskiin. Kostiantynivkan kylään kohdistuneessa iskussa kuoli lehden mukaan kaksi ihmistä ja loukkaantui yhdeksän. Lehden mukaan paikallisessa lyseossa syttyi tulipalo iskun seurauksena, jota sammutetaan edelleen.

Venäjän odotetaan lisäävän ilmaiskuja Ukrainassa lähipäivinä ennen maanantain voitonpäivän juhlallisuuksia.

Pohjois-Korea tuomitsee Suomen ja Ruotsin hakeutumisen Natoon

Kello 16.03: Pohjois-Korean puolustusministeriö arvosteli perjantaina Suomen ja Ruotsin aikeita pyrkiä puolustusliitto Naton jäseneksi. Asiasta kertoi eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap.

Puolustuministeriö totesi julkilausumassa verkkosivullaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vain kärjistää sotilaallista vastakkainasettelua Venäjän kanssa ja järkyttää sotilaallista tasapainoa Itämerellä.

"Mainitut tosiasiat todistavat, että Yhdysvallat ja länsi pitävät Ukrainan tilannetta ainutlaatuisena tilaisuutena kaventaa Venäjän strategista tilaa tiukentemalla saartoverkkoa Venäjän ympärillä", julkilausumassa sanotaan.

Ministeriö myös varoitti, että tällainen siirto Yhdysvalloilta ja muilta länsimailta vain nostattaa voimakkaamman reaktion Venäjältä.

Valko-Venäjän aktivistit tekivät 80 sabotaasi-iskua Venäjän joukkojen huollosta vastaaville rautateille, sanoo oppositiojohtaja Tsihanouskaja

Kello 14.14: Valko-Venäjän opposition aktivisteilla oli merkittävä rooli siinä, että Venäjän joukot joutuivat luopumaan tavoitteestaan vallata Ukrainan pääkaupunki Kiova, sanoo maanpaossa oleva valkovenäläinen oppositiojohtaja Svetlana Tsihanouskaja.

Hän kertoi BBC:lle, että aktivistit tekivät 80 sabotaasia rautateille, joita pitkin hoidettiin venäläisten joukkojen huoltoa ennen kuin ne vetäytyivät Pohjois-Ukrainasta noin kuukausi sitten.

Osa Venäjän joukoista hyökkäsi Ukrainaan Valko-Venäjältä. Naton arvion mukaan Valko-Venäjällä oli juuri ennen Ukrainaan kohdistuvaa hyökkäystä noin 30 000 venäläissotilasta.

Tsihanouskajan mukaan opposition aktivistit ovat myös toimittaneet Ukrainalle tiedustelutietoa venäläisjoukkojen liikkeistä ja ohjusten laukaisemisesta.

Valkovenäläisten suuri enemmistö, 86 prosenttia, vastustaa Tihanovskajan mukaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. ”Ukrainan ja Valko-Venäjän kohtalot liittyvät toisiinsa. Ukrainan voitto voisi auttaa Valko-Venäjää vapautumaan itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukašenkan hallinnosta”, hän sanoo.

Lukašenka on pysynyt vallassa Venäjän avulla. Aivan viime aikoina hän on kuitenkin on ottanut etäisyyttä Venäjän hallintoon. Arvioiden mukaan Venäjä pyrkii työntämään Lukašenkaa neutraalimpaan asemaan, jotta se voisi käyttää häntä välikätenä suhteessa Ukrainaan.

Ruotsin turvallisuuspolitiikka on seissyt tyhjän päällä, moittivat tutkijat

Kello 14.05: Ruotsin turvallisuuspolitiikka on vuosien ajan perustunut liittoutumattomuuteen, mutta maalta on puuttunut kyky itsenäiseen puolustukseen, arvioivat uutistoimisto TT:n haastattelemat tutkijat.

Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen FOI:n turvallisuuspoliittinen asiantuntija Mike Winnerstig luonnehtii Ruotsin turvallisuuspolitiikkaa "ontoksi". Hänen mukaansa se ei ole pitkään aikaan vastannut maan todellista puolustuskykyä.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun professori Kjell Engelbrekt puolestaan toteaa, että Ruotsi jatkoi puolustuksensa alasajoa vielä pitkään sen jälkeen kun Venäjä alkoi varustautua uudelleen.

Venäjä ilmoitti tuhonneensa viime yönä useita Ukrainan armeijan varastoja

Kello 13.03: Venäjän puolustusministeriö ilmoitti lauantaina, että Venäjän joukot ovat tuhonneet Ukrainan Harkovassa lähellä Bohoduhivin rautatieasemaa sijaitsevan varastorakennuksen, jossa säilytettiin Yhdysvalloista ja Euroopan maista tuotuja armeijan varusteita

Venäläiset joukot osuivat ministeriön mukaan lauantain vastaisen yön aikana 18:aan Ukrainan armeijan rakennukseen. Joukossa oli muun muassa kolme ammusvarastoa, jokta sijaitsivat Datšnessa lähellä Odessan satamakaupunkia.

Asiasta kertoi Reuters.

Venäjä varoitti Britanniaa: Pakotteet voivat johtaa kahdenvälisten suhteiden tuhoutumiseen

Kello 10.49: Britannian Venäjälle määräämät pakotteet johtavat jatkuessaan "väistämättä kahdenvälisten suhteiden vaurioitumiseen ja lopulliseen tuhoutumiseen Venäjän ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansojen välillä", totesi Venäjän ulkoministeriö perjantaina tiedotteessaan.

Ministeriö julkaisi lausuntonsa sen jälkeen, kun Britannian Moskovan-suurlähettiläs Deborah Bronnert oli kutsuttu perjantaina Venäjän ulkoministeriöön. Käynnin aiheena olivat Britannian uusimmat Venäjää koskevat pakotteet, jotka kohdistuvat muun muassa Venäjän valtion televisio- ja radioyhtiöön. Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriö ja siitä raportoi muun muassa CNN.

"Suurlähettiläälle kerrottiin, että tämän kaltaisia tuhoavia toimia on mahdotonta hyväksyä", ministeriö totesi.

Ministeriön mukaan pakotteiden määrääminen venäläisille tiedotusvälinelle "vain siksi, että niiden kattavuus ja tulkinta maailman tapahtumista eivät sovi länsimaisiin kaavoihin, vahvistaa jälleen kerran selvästi brittiläisten poliitikkojen kaksinaamaisuuden ja kyynisyyden. Heille median vapaus ei merkitse mitään muuta kuin työkalua, jolla ratkaistaan markkinaongelmia”.

Ministeriö syytti Britanniaa sekä ​​pakotteiden määräämisestä että lausunnoista, jotka "sisälsivät Venäjään kohdistuvia uhkauksia ja valheita höystettynä suoranaisilla hävyttömyyksillä”.

"Venäjä vastaa jatkossakin tiukasti ja päättäväisesti kaikkiin Lontoon käynnistämiin pakotteisiin ja ryhtyy vastatoimiin", tiedotteessa todettiin.

Ukrainalaisia kehotetaan varovaisuuteen viikonloppuna

Kello 7.36: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja maan viranomaiset kehottavat ukrainalaisia varovaisuuteen tulevana viikonloppuna. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradio BBC.

Syynä on Venäjän ensi maanantaina juhlistama voitonpäivä, jonka pelätään johtavan ohjus- ja ilmaiskujen kiihtymiseen Ukrainassa lähipäivinä.

Perjantaisessa iltaraportissaan presidentti pyysi ihmisiä noudattamaan tarkasti yleistä järjestystä ja ulkonaliikkumisrajoituksia.

"Pyydän kaikilta kansalaisilta etenkin näinä päivinä, etteivät he suhtautuisi välinpitämättömästi ilmahälytyksiin", Zelenskyi sanoi.

"Pyydän, tämä on elämänne, lastenne elämä."

Ukrainalaiset eivät saa esimerkiksi mennä metsiin sellaisilla alueilla, jotka ovat olleet venäläisten miehittäjien hallussa. Tämä johtuu maiden mahdollisesta miinoituksesta.

Kiovan pormestari Vitali Klytško on kehottanut kiovalaisia pysymään sisätiloissa sunnuntaista maanantaihin. Kyse ei ole virallisesta ulkonaliikkumiskiellosta, mutta tapahtumia ei järjestetä tuona aikana ja kaupungissa on lisätty valvontaa.

Myös Klytško sanoi, että ilmahälytyksiä ei saisi jättää huomiotta.

"Lähipäivinä on suurella todennäköisellä ohjusiskuja Ukrainan kaikilla alueilla. Olkaa varuillanne ja huolehtikaa omasta turvallisuudestanne!" hän sanoi CNN:n mukaan.

YK:n turvallisuusneuvosto vältti sanaa "sota" ensimmäisessä Ukraina-julistuksessaan

Kello 7.34: YK:n turvallisuusneuvosto on saanut aikaiseksi ensimmäisen julistuksensa Ukrainasta sen jälkeen kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä 24. helmikuuta.

"Tänään turvallisuusneuvosto puhui ensimmäistä kertaa samalla äänellä Ukrainan rauhan puolesta", YK:n pääsihteeri António Guterres totesi perjantaisessa lausunnossaan.

Julistuksessa ei kuitenkaan mainittu sanaa "sota". Tämä johtuu siitä, että Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa ja sillä on siten veto-oikeus neuvostossa. Esimerkiksi helmikuun lopussa Venäjä torpedoi lausunnon, jossa maan hyökkäys Ukrainaan tuomittiin. Venäjän mukaan Ukrainassa ei ole käynnissä sota, vaan "sotilaallinen erikoisoperaatio".

Sodasta puhumisen sijaan turvallisuusneuvosto "ilmaisi syvän huolensa rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi Ukrainassa". Julistuksessa myös muistutettiin YK:n jäsenmaita niiden velvollisuudesta ratkaista "kansainväliset kiistat" rauhanomaisin keinoin.

Kädenlämpöisyydestään huolimatta julistuksen katsottiin olevan ensimmäinen askel parempaan suuntaan.

"On rohkaisevaa, että diplomatialle on tilaa neuvostossa. Joskus hiljainen diplomatia on paljon tehokkaampaa kuin kasa lausuntoja", Meksikon YK-suurlähettiläs Juan Ramón de la Fuente arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ukraina: Venäjä lähettää krimiläisiä sotimaan omaa maatansa vastaan

Kello 7.32: Venäjä lähettää ukrainalaisia varussotilaita Krimiltä sotimaan omaa maatansa vastaan, sanoo Ukrainan presidentin pysyvä edustaja Tamila Taševa Krimin autonomiselta alueelta.

Asiasta kertoo ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

”Krimin niemimaalta lähetetään hyvin aktiivisesti varusmiehiä sotaan taistelemaan omaa maatamme vastaan”, Taševa sanoi.

Hän kertoo, että julkisten tietojen mukaan Krimillä on järjestetty hiljattain 72 venäläissotilaan hautajaiset, mutta oikeasti heistä 41 oli Krimin asukkaita. Taševan mukaan luvut ovat todellisuudessa paljon suuremmat.

Venäjä valloitti Ukrainalta Krimin niemimaan vuonna 2014 ja liitti sen laittomasti itseensä. Taševan mukaan Venäjä on sen jälkeen järjestänyt värväystilaisuuksia niemimaalla ja vuosittain noin 5 000 krimiläistä on värvätty Venäjän armeijaan.

Jos kuolleet ovat syntyneet Krimillä tai asuneet siellä ennen vuotta 2014, he ovat todennäköisesti ukrainalaisia, Taševa sanoo. Hänen mukaansa Venäjän toimissa on kyse on sotarikoksesta.

Myös Venäjän omat lait estävät varussotilaiden lähettämisen sotaan.

Ulkoministeri Haavisto HS:lle: Suomi saisi ulkomailta riittävää turva-apua Nato-jäsenyysprosessin ajaksi

Kello 7.29: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo Helsingin Sanomien tuoreessa haastattelussa, että Suomi saisi ulkomailta riittävää turva-apua mahdollisen sotilasliitto Naton jäsenhakemuksen ja sen hyväksymisen väliselle ajanjaksolle.

Ministeri kertoo, että hänen ymmärtääkseen apu tulisi olemaan niin pitkälle meneviä lupauksia kuin maat voivat antaa ilman Naton viidennen artiklan piirissä olemista. Viides artikla koskee jäsenmaiden turvatakuita.

Haavisto ei ole kertonut julkisuudessa omaa kantaansa Nato-jäsenyyteen.

Yhdysvaltain Biden lupasi Ukrainalle lisää aseapua

Kello 7.28: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti uudesta aseapupaketista Ukrainalle. Muun muassa tykistöammuksia, tutkia ja muita laitteita sisältävän paketin arvo on Bidenin mukaan 150 miljoonaa dollaria.

Presidentin mukaan tähän asti myönnetty rahoitus alkaa olla lopuillaan, ja tämä kehottikin kongressia myöntämään lisää tukea. Biden yrittää taivutella kongressin myöntämään Ukrainalle seuraavaksi 33 miljardin tukipaketin.

Bidenin mukaan Yhdysvaltojen Ukrainalle antaman turva-avun määrä on historiallinen ja apua on annettu merkittävän nopealla tahdilla. Ennen viimeisintä aseapupakettia Yhdysvallat oli lähettänyt Ukrainalle aseistoa jo yli 3,4 miljardin dollarin arvosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut