Ukraina varautuu lisääntyviin iskuihin voitonpäivänä – maassa on tutkinnassa yli 10 000 sotarikosta

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Torstai oli sodan 71. päivä.

Ukrainan aluepuolustusjoukkojen jäseniä käveli lähellä Itä-Ukrainan Pokrovskin kaupunkia keskiviikkona 4. toukokuuta.

5.5. 6:24 | Päivitetty 5.5. 22:53

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Torstai 5.5.

Ukrainassa tutkinnassa yli 10 000 sotarikosta

Kello 22.20: Ukrainassa on tutkinnassa yli 10 000 sotarikosta, kertoo Ukrainan poliisivoimien päällikkö Ihor Klymenko Facebook-julkaisussa. ”Kansalliset poliisitutkijat ovat käynnistäneet yli 10 000 rikosprosessia venäläisten miehittäjien maassamme tekemistä sotarikoksista”, Klymenko kirjoittaa.

Klymenkon mukaan sotaoikeudessa käsitellään paljon myös omaisuusrikoksia. Niitä on rekisteröity Venäjän aloitettua suurhyökkäyksensä 24. helmikuuta yli 6 500, joista 5 900 on varkauksia.

Klymenko myös kertoi, että poliisissa on käynnissä prosessi venäläismiehittäjiä avustaneiden ihmisten tunnistamiseksi. Tähän mennessä Ukrainan poliisi on pidättänyt yli 750 mahdollista sabotoijaa ja 70 ihmistä on virallisesti epäilty yhteistyöstä venäläismiehittäjien kanssa.

Scholz ei lähde Kiovaan, lähettää vierailulle ulkoministerin

Kello 22.18: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui torstaina Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin vierailemaan Kiovassa.

Scholz ja Steinmeier eivät kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi sitoutuneet vierailemaan Kiovassa, vaan kertoivat lähettävänsä Ukrainan-vierailulle Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin.

Maiden välillä on ollut viime aikoina diplomaattista riitaa. Saksaa kritisoitiin aiemmin siitä, ettei maan koettu avustavan Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvaa Ukrainaa sotilaallisesti. Vielä huhtikuussa Ukraina torjui ehdotuksen presidentti Steinmeierin vierailusta.

Israel: Putin pyysi anteeksi Lavrovin Hitler-puheita

Kello 21.38: Israelin pääministeri Naftali Bennett kertoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin pyytäneen anteeksi maansa ulkoministerin Sergei Lavrovin taannoista lausuntoa, jossa tämä väitti natsidiktaattori Adolf Hitlerillä olleen ”juutalaisverta”.

Lavrovin vihjailut Hitlerin juutalaisverestä suututtivat tällä viikolla Israelin. Israelin pääministerin kanslian mukaan Bennet on kuitenkin hyväksynyt anteeksipyynnön.

Lavrovin puheet liittyivät Venäjän väitteeseen siitä, että hyökkäys Ukrainaan tehtiin Ukrainan puhdistamiseksi natseista. Lavrovin väitteen mukaan se, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen, ei todista, ettei hän olisi natsi.

Stoltenberg lupaa Ruotsille turvaa harmaalle hetkelle

Kello 21.28: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lupaa Ruotsille turvaa harmaalle hetkelle, joka jää mahdollisen Nato-hakemuksen jättämisen ja jäsenyyden hyväksymisen väliin.

Ruotsalaisen televisiokanava TV4:n haastattelussa Stoltenberg puhui siitä, kuinka sekä Suomen että Ruotsin Nato-hakemukset käsiteltäisiin nopeasti. Lisäksi Stoltenberg puhui siitä, miten Nato voisi turvata Ruotsin turvallisuutta hakuprosessin aikana.

Hänen mukaansa Natolla on suunnitelma siitä, kuinka turvallisuus voidaan taata. Hänen mukaansa tämä suunnitelma voisi pitää sisällään esimerkiksi enemmän Naton läsnäoloa Ruotsin ympäristöön, esimerkiksi sotilaallisia harjoituksia.

”Mutta en halua olla liian konkreettinen tai spesifi tässä kysymyksessä”, hän sanoi.

Ukraina varautuu lisääntyviin iskuihin voitonpäivänä

Kello 20.57: Ukrainassa varaudutaan Venäjällä 9. toukokuuta juhlittavaan voitonpäivään, sillä viranomaiset ovat varoittaneet lisääntyvien Venäjän iskujen mahdollisuudesta.

Keski-Ukrainassa sijaitsevan Zaporižžjan pormestari Anatoli Kurtev on ilmoittanut, että kaupungissa tulee 8. toukokuuta illalla voimaan ulkonaliikkumiskielto, joka jatkuu 10. toukokuuta aamuun saakka. Asiasta kertovat Ukrainan Pravda sekä ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Ulkonaliikkumiskiellon aikana kaupungissa saa poistua sisätiloista vain hälytyksen sattuessa tai ulkoiluttamaan lemmikkejä lähelle kotia. Kieltoa valvovat poliisi, sotilaat sekä aluepuolustusyksiköiden taistelijat.

Läntisen Ukrainan Ivanko-Frankivskin kaupungin pormestari Ruslan Martsinkiv on kehottanut kaupungin asukkaita välttämään viikonloppuna julkisia kokoontumisia tai mahdollisuuksien mukaan lähtemään kaupungista. Kaikki julkiset tapahtumat kaupungissa on peruttu lauantaista maanantaihin, kertoo brittilehti The Guardian.

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston mukaan Venäjä olisi valmistautumassa julistamaan liikekannallepanon 9. toukokuuta. Lisäksi ukrainalaistiedustelu epäilee Venäjän joukkojen parhaillaan ”siivoavan” Mariupolia, jonne Venäjä suunnittelisi voitonpäivän paraatia.

Uusi YK:n evakuointisaattue matkalla Azovstalin tehtaalle

Kello 18.39: Uusi YK:n saattue on matkalla Azovstalin terästehtaalle Mariupoliin, YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Martin Griffiths sanoi torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Griffithsin mukaan saattue pääsee suunnitelmien mukaan perille huomisaamuna ja pystyy toivottavasti evakuoimaan siviilejä, jotka ovat edelleen jumissa "synkässä helvetissä", hän sanoi. Griffiths puhui Ukrainaa tukevassa konferenssissa tänään Varsovassa.

Zelenskyi kutsui Saksan liittokanslerin ja liittopresidentin vierailulle

Kello 17.49: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin vierailemaan Kiovassa.

Saksaa kritisoitiin aiemmin siitä, ettei maan koettu avustavan Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvaa Ukrainaa sotilaallisesti. Vielä huhtikuussa Ukraina torjui ehdotuksen presidentti Steinmeierin vierailusta. Sittemmin Saksa päätti kuitenkin lähettää sotilasapua Ukrainalle.

NYT: USA auttoi Ukrainaa surmaamaan venäläiskenraaleja

Kello 16.24: Yhdysvallat on auttanut Ukrainaa surmaamaan venäläisiä kenraaleja Ukrainan sodan etulinjalla, kertoo New York Times -lehti. Lehti nojaa tietonsa nimettömänä puhuneisiin, korkea-arvoisiin viranomaislähteisiin.

Lähteiden mukaan Yhdysvallat tarjosi Ukrainalle tiedustelutietoa, kuten ajantasaisia paikkatietoja, joiden avulla Ukraina on pystynyt surmaamaan useita venäläiskenraaleja.

Ukrainan mukaan taisteluissa on saanut surmansa yhteensä 12 Venäjän kenraalia. Yhdysvaltalaisviranomaiset eivät ottaneet kantaa siihen, moniko on surmattu Yhdysvaltojen avulla.

Venäjä karkottaa tanskalaisia suurlähetystön työntekijöitä

Kello 15.59: Venäjä karkottaa seitsemän Tanskan suurlähetystön työntekijää, ilmoittaa maan ulkoministeriö. Heidät on julistettu ei-toivotuiksi henkilöiksi, ja heillä on kaksi viikkoa aikaa lähteä Venäjältä.

Venäjän ulkoministeriön mukaan kyseessä on vastatoimi siitä, että Tanska on karkottanut 15 venäläistä diplomaattia ja antanut sota-apua Ukrainalle.

”Kuningaskunnan avoimesti Venäjän vastaiset toimet vahingoittavat vakavasti kahdenvälisiä suhteita”, Venäjän ulkoministeriö sanoo tiedotteessa.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod on kutsunut päätöstä perusteettomaksi ja syvästi ongelmalliseksi. ”Venäjä ei enää halua aitoa dialogia ja diplomatiaa”, Kofod kommentoi. Hän lisäsi, että Tanska on karkottanut venäläisiä tiedusteluagentteja, ei diplomaatteja.

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Venäjä on karkottanut kymmeniä diplomaatteja muun muassa Ruotsista, Norjasta, Saksasta ja Japanista.

Suomi lähettää Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua

Kello 13.55: Suomi lähettää lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan, tiedottaa puolustusministeriö torstaina.

Tiedotteen mukaan tasavallan presidentti on päättänyt tänään valtioneuvoston esityksestä, että Suomi lähettää lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan.

Avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tälläkään kertaa tiedoteta tarkemmin, jotta avun perillemeno varmistetaan.

"Suomi on tukenut Ukrainaa monin tavoin, myös puolustustarvikkein. Ukrainan tarve lisäavulle on suuri. Kasvatamme lähettämäämme puolustustarvikeavun määrää", puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toteaa tiedotteessa.

Presidentti Zelenskyi perusti joukkorahoitusalustan Ukrainalle

Kello 13.37: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on perustanut joukkorahoitusalustan Ukrainalle.

Tarkoituksena on Zelenskyin mukaan auttaa Ukrainaa voittamaan sota Venäjää vastaan ja jälleenrakentaa maan infrastruktuuria.

Zelenskyi lanseerasi United24-nimisen joukkorahoitusalustansa englanninkielisellä videolla Twitterissä.

Venäjä väittää surmanneensa 600 ukrainalaistaistelijaa

Kello 12.13: Venäjä on väittänyt surmanneensa 600 ukrainalaistaistelijaa yön yli tekemissään ohjusiskuissa ukrainalaiskohteisiin.

Asiasta uutisoi muun muassa Guardian-lehti.

Ohjukset tuhosivat Venäjän mukaan myös ilmailulaitteita Kanatovon lentokentällä sekä suuren ammusvaraston eteläisessä Mykolajivin kaupungissa.

Venäjä: Ukraina pommittanut kahta venäläiskylää

Kello 11.20: Ukrainalaiset ovat pommittaneet kahta venäläiskylää Belgorodin alueella, Ukrainan rajalla, kertoi alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov uutistoimisto Reutersille torstaina.

Pommitukset tapahtuivat Gladkovin mukaan kohti Žuravljovkaa ja Nehoteevkaa

Kuvernöörin mukaan pommituksissa ei tullut siviiliuhreja.

Ukraina: Venäjä on jatkanut Azovstalin terästehtaan tulitusta

Kello 9.44: Venäjä on Ukrainan mukaan jatkanut hyökkäyksiä Azovstalin terästehtaan alueella Mariupolin satamakaupungissa. Ukrainalaistahojen kommenteista uutisoivat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Guardianin mukaan Ukrainan puolustusvoimat on kertonut, että Venäjä yrittää tuhota Azovstalin tehtaalla olevia ukrainalaisjoukkoja ja alueella käydään verisiä taisteluja.

Venäjän puolustusministeriö lupasi aiemmin aloittavansa kolmipäiväisen tulitauon tänään aamulla. Alueelta oli tulitauon aikana tarkoitus avata humanitaarinen käytävä siviilien evakuoimista varten.

Oikaisu 5.5. kello 11.13: Poistettu maininta siitä, että Ukraina oli suoraan sanonut Venäjän rikkoneen tulitaukoa. Ukraina on sanonut Venäjän jatkaneen hyökkäyksiä Azovstalin terästehtaan alueella.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjä yrittää liioitella Valko-Venäjän sotaharjoitusten aiheuttamaa uhkaa

Kello 9.15: Venäjä yrittää todennäköisesti liioitella Valko-Venäjän sotaharjoitusten aiheuttamaa uhkaa Ukrainalle, kertovat Britannian tiedustelutiedot. Tavoitteena on, että Ukraina kiinnittäisi enemmän joukkoja pohjoiseen ja keskittyisi vähemmän taisteluihin Donbassin alueella.

Valko-Venäjä on aloittanut sotaharjoitukset, joissa se on siirtänyt sotilasajoneuvoja varuskunnista kentälle. Harjoitukset ovat kuitenkin normaalin vuosikalenterin mukaista toimintaa, eikä ole odotettavissa, että ne aiheuttaisivat uhkaa.

Ukraina sanoo vallanneensa takaisin alueita lähellä Hersonia

Kello 8.49: Ukraina kertoo vallanneensa takaisin alueita lähellä Hersonin ja Mykolajivin kaupunkeja. Asiasta kerrotaan Ukrainan asevoimien torstaina julkaisemassa tilannekatsauksessa.

Tietoja ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Varhain torstaina julkaistussa raportissa kerrotaan, että raskaat taistelut jatkuvat edelleen Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan alueella. Ukrainan mukaan Venäjä pommittaa aluetta ilmavoimien tuella.

Ukraina sanoo Venäjän myös provosoivan ja kasvattavan jännitteitä Moldovaan kuuluvalla Transnistrian alueella.

Venäjä luvannut aloittaa tulitauon Mariupolissa torstaiaamuna

Kello 7.21: Venäjän lupaaman tulitauon Mariupolissa ja kaupungissa sijaitsevassa Azovstalin terästehtaassa on määrä alkaa torstaiaamuna, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjä lupasi keskiviikkona Azovstalin terästehtaalle kolmen päivän tulitauon, jotta alueella olevat siviilit voisivat paeta.

Venäjä ilmoitti tulitauosta sen jälkeen, kun EU:n jäsenvaltiot olivat keskustelleet mahdollisesta venäläisen öljyn kieltämisestä.

Azovstalin terästehtaalla käytiin keskiviikkona useita taisteluja.

Pentagon: Venäjä haluaa pysäyttää rautatieliikenteen Ukrainassa

Venäjä on viime päivinä tehnyt lukuisia ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa, mukaan lukien läntiseen Lvivin kaupunkiin.

Sanomalehti Washington Postin mukaan Pentagon arvioi, että Venäjän iskut läntiseen Ukrainaan vaikuttavat kohdistuvan sähköinfrastruktuuriin ja että iskujen tavoitteena olisi estää rautatieliikennettä toimimasta.

”Molempien osapuolten huolto on rautateiden varassa”, sanoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltojen puolustusviranomainen Washington Postin mukaan.

Keskiviikkoon mennessä Ukrainaan oli saapunut jo yli 80 haupitsi-tykkiä Yhdysvaltojen kaikkiaan lupaamasta 90:stä.

Zelenskyi: Mariupolista ja sen esikaupunkialueilta evakuoitiin yli 340 ihmistä

Kello 6.22:

Itäukrainalaisesta Mariupolin kaupungista ja sen esikaupunkialueilta on eilen evakuoitu 344 ihmistä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Evakuoidut on kuljetettu Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Zelenskyi kertoi puheessaan Ukrainan käyvän edelleen neuvotteluja, jotta Mariupolissa Azovstalin terästehtaan alueella yhä olevat siviilit saadaan pelastettua.

Zelenskyi sanoi myös puhuneensa Israelin pääministerin Naftali Bennettin kanssa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin lausunnosta, jossa tämä väitti natsidiktaattori Adolf Hitlerillä olleen "juutalaisverta".

Ruotsin ulkoministerin mukaan Yhdysvallat takaa Ruotsille "turvavakuutuksen", kunnes mahdollinen Nato-jäsenhakemus on ratifioitu

Kello 6.15: Yhdysvallat takaa Ruotsille niin sanotun turvavakuutuksen, kunnes Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenhakemus on ratifioitu, sanoo Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Linde tapasi eilen Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin sekä useita yhdysvaltalaisia senaattoreita.

Niin kutsuttu turvavakuutus on eri asia kuin Naton viidennessä artiklassa mainittu turvatakuu. Suomen ja Ruotsin mahdollisesti hakiessa Nato-jäsenyyttä, jäsenyyden ratifioiminen kaikilta 30 Nato-maalta kestää arviolta 4–12 kuukautta. Vasta ratifioinnin jälkeen hakijat voivat saada Naton jäsenyyden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut