Yhdysvaltain korkein oikeus on aikeissa kumota liittovaltion aborttioikeuteen johtaneen päätöksen

Korkein oikeus vahvisti, että julkisuuteen vuotanut päätöslauselmaluonnos on aito.

Aktivistit kokoontuivat maanantaina 2. toukokuuta korkeimman oikeuden ulkopuolelle Washingtonissa.

3.5. 8:17 | Päivitetty 3.5. 19:56

Yhdysvaltojen korkeinta oikeutta johtava tuomari John Roberts vahvisti tiistaina, että julkisuuteen vuotanut, koko maata kohahduttanut aborttioikeuden perumista koskeva päätöslauselmaluonnos on aito.

Asiakirjan julkisti Politico-uutissivusto. Sivuston mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta lähihistoriassa, kun korkeimman oikeuden lausuntoluonnos on vuodettu julkisuuteen.

Roberts korosti, ettei kyseessä ole lopullinen päätös asiasta, ja kertoi määränneensä tutkinnan siitä, miten luonnos on vuotanut julkisuuteen. ”Oikeuden jäsenillä on tärkeä velvollisuus kunnioittaa oikeusprosessin luottamuksellisuutta ja pitää näin yllä oikeuden luottamusta”, Roberts sanoi.

Luonnoksen mukaan oikeus olisi kumoamassa aborttioikeuteen johtaneen, vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen, jolla aborttioikeus turvattiin liittovaltion tasolla.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti tiistaina äänestäjiä laajalla rintamalla tukemaan aborttioikeutta. ”Uskon, että naisen oikeus valita on peruuttamaton. Roe vastaan Wade on ollut maan laki liki viisikymmentä vuotta, ja yleinen oikeudenmukaisuus sekä lainkäytön vakaus vaativat, ettei sitä kumota”, Biden sanoi lausunnossaan.

Biden muistutti myös, että aborttioikeuden kumoaminen johtaisi väistämättä muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien sekä abortti- ja perheoikeuden laajaan uudelleentarkasteluun.

”Törkeän väärä päätös jo alusta alkaen”

Konservatiivienemmistöisessä tuomioistuimessa kiertänyt luonnos on konservatiivisen tuomarin Samuel Aliton käsialaa. Tekstissä Alito väittää liki 50 vuoden takaisen päätöksen olleen ”törkeän väärä jo alusta alkaen”. Kaikkiaan 98-sivuisessa tuomioistuimen mielipiteeksi kuvaillussa tekstissä vaaditaan Roe vastaan Wade -päätöksen kumoamista.

Ratkaisuesityksen luonnos liittyy korkeimman oikeuden tulevaan päätökseen, jossa oikeus ottaa kantaa siihen, onko Mississippin osavaltion aborttilainsäädäntö perustuslain mukainen. Korkeimman oikeuden odotetaan antavan lopullisen päätöksensä kesäkuussa.

Lausuntoluonnoksessa kirjoitetaan myös, että ”on aika noudattaa perustuslakia ja palauttaa aborttikysymyksestä päättäminen kansan valitsemille edustajille”.

”Abortti on syvästi moraalinen kysymys. Perustuslaki ei kiellä eri osavaltioiden asukkaita säätelemästä tai kieltämästä aborttia. Vääjäämätön lopputulos on, että aborttioikeus ei ole syvästi juurtunut kansakunnan historiaan ja traditioihin”, Alito kirjoittaa.

Republikaanit yrittäneet heikentää

Aborttioikeus on ollut uhattuna viime kuukausina Yhdysvalloissa, kun republikaanien johtamat osavaltiot ovat alkaneet tiukentaa aborttilakeja. Jotkut osavaltiot ovat pyrkineet estämään kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen, jolloin monet naiset eivät vielä edes tiedä olevansa raskaana.

Monet oikeistopoliitikot ovat yrittäneet heikentää aborttioikeutta, ja demokraatit presidentti Bidenin johdolla ovat vastustaneet suunnitelmia.

Myöhään maanantai-iltana paikallista aikaa useat sadat ihmiset, aborttioikeuden tukijat ja vastustajat, kokoontuivat Washingtonissa korkeimman oikeuden rakennuksen luokse osoittamaan mieltä.

Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa on yhdeksän tuomaria, joista kuusi on konservatiiveja. Presidentti Biden on nimittänyt yhden korkeimman oikeuden tuomarin, Ketanji Brown Jacksonin, mutta hänen odotetaan aloittavan tehtävässään vasta kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa.

Päivitetty kello 19.56 3.5.2022: Täydennetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Päivitetty kello 10.27 3.5.2022: uutista täydennetty kauttaaltaan.

Lue lisää: Konservatiivi­enemmistöinen Yhdysvaltain korkein oikeus vaikutti asettuvan aborttioikeuden rajaamisen kannalle

Lue lisää: Texasissa tuli voimaan hurja aborttilaki – Suomessakin ollaan päivittämässä ruumiinvikaisia pykäliä

Lue lisää: Yhdysvaltain Texasissa klinikat jatkavat raskaudenkeskeytyksiä tuomarin estettyä väliaikaisesti osavaltion tiukan aborttilain

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut