Mediat: Raketti-isku surmasi ja haavoitti useita Odessassa– YK:n mukaan Ukrainassa on kuollut yli 3 000 siviiliä

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Maanantai oli sodan 68. päivä.

Nainen oli lähdössä bussilla väliaikaisesta evakuointikeskuksesta Bezimennestä Donetskin alueelta Itä-Ukrainassa 1. toukokuuta.

2.5. 6:30 | Päivitetty 2.5. 23:00

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Maanantai 2.5.

Odessan hallinto: Ohjusiskussa kuoli teini-ikäinen poika

Kello 22.28: Venäjän teki maanantaina ohjusiskun eteläukrainalaiseen Odessan rantakaupunkiin. Iskussa kuoli teini-ikäinen poika, kaupungin hallinto kertoo sosiaalisessa mediassa.

Surmansa sai 15-vuotias poika. Lisäksi tyttö vietiin hoitoon sairaalaan, kaupungin hallinto kertoi Telegram-viestipalvelussa.

Venäjän hyökkäykset Odessa vastaan ovat lisääntyneet viime viikkoina. Huhtikuun lopulla viisi ihmistä kuoli Venäjän iskettyä kaupunkiin. Kuolleiden joukossa oli kolmen kuukauden ikäinen tyttövauva. Viime viikonloppuna ohjusisku vaurioitti Odessan lentokenttää.

Ukraina: Vanhoja hautamuistomerkkejä tuhottu Hersonissa

Kello 22.10: Venäjän joukot ovat tuhonneet historiallisia Skyyttien hautamuistomerkkejä Hersonin alueella, kertoo Ukrainan ulkoministeriö Twitterissä. Ukrainalaisviranomaisten mukaan venäläissotilaat ovat käyttäneet muistomerkkejä ampumapaikkoinaan. Skyytit olivat muinainen paimentolaiskansa. Hautamuistomerkit ovat tuhat vuotta vanhoja.

Raketti-isku surmasi ja haavoitti useita Odessassa

Kello 20.27: Mustanmeren rannalla sijaitsevaan satamakaupunki Odessaan on osunut maanantai-iltana raketti-isku, joka on surmannut ja haavoittanut useita ihmisiä. Asiasta kertoi Odessan kuvernööri Maksym Martšenko Telegram-viestipalvelussa, ja siitä raportoivat muun muassa Reuters, BBC, CNN ja Guardian.

Tarkempia tietoja esimerkiksi uhrien määrästä ei välittömästi ollut saatavilla. Myös Ukrainan yleisradioyhtiö Suspilne kertoi asiasta. Suspilne lainasi sotilaslähdettä, jonka mukaan isku oli vahingoittanut uskonnollista rakennusta.

Uefa sulkee venäläisjoukkueet ensi kauden kilpailutoiminnastaan

Kello 19.57: Euroopan jalkapalloliitto Uefa on päättänyt sulkea venäläisjoukkueet ensi kauden seurajoukkuekilpailuistaan, joihin lukeutuu esimerkiksi jalkapallon miesten Mestarien liiga. Uefa kertoi asiasta verkkosivuillaan.

Lisäksi Uefa sulkee Venäjän naisten maajoukkueen kesän EM-kilpailuista, jotka pelataan Englannissa. Portugali ottaa Venäjän paikan kisoissa, joissa on mukana myös Suomi.

Ruotsi avaa suurlähetystönsä Kiovassa

Kello 19.04: Ruotsi avaa keskiviikkona uudelleen suurlähetystönsä Kiovassa, Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ilmoitti viestipalvelu Twitterissä maanantaina. Asiasta kertoi Reuters.

Ruotsin Kiovan suurlähetystö suljettiin väliaikaisesti sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Aiemmin maanantaina Tanska ilmoitti avaavansa Kiovan-suurlähetystönsä uudelleen ensimmäisenä Pohjoismaana.

Scholz vetosi Putiniin sodan lopettamiseksi

Kello 18.57: Saksan liittokansleri Olaf Scholz on vedonnut Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin Ukrainan sodan ja ”järjettömän tappamisen” lopettamiseksi, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Scholz puhui Berliinissä tiedotustilaisuudessa, jossa oli mukana myös Intian pääministeri Narendra Modi.

Scholz myös kehotti Putinia ”vetämään joukkonsa Ukrainasta”. Hän lisäsi, että ”rajoja ei pitäisi muuttaa väkivaltaa käyttämällä”. Modi puolestaan kehotti vuoropuheluun Ukrainan sodan lopettamiseksi. Hän kuitenkin vältti suoraan tuomitsemasta Venäjää hyökkäyksestä.

Intia hankkii paljon armeijansa aseistusta Venäjältä, ja niinpä se on harrastanut diplomaattista tasapainoilua lännen ja Venäjän välillä. Se on kehottanut vain lopettamaan välittömästi vihollisuudet.

Intian pääministeri Narendra Modi ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz kommentoivat Ukrainan tilannetta maanantaina 2. toukokuuta Berliinissä.

Ruotsin ulkoministeri uskoo Suomen hakevan Natoon

Kello 17.24: Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa uskovansa, että Suomi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Linden mukaan näin voi sanoa melkoisella varmuudella.

Linde viittasi Suomen ulkoasianvaliokunnan viimeviikkoiseen Ruotsin-vierailuun ja lisäsi edustajien sanoneen vierailun aikana, että julkinen mielipide on muuttunut paljon ja liki kaikki puolueet ovat muuttaneet mieltään Venäjän toimien vuoksi.

Linden mukaan Suomen Nato-päätöksellä on suuri rooli Ruotsin toiminnan suhteen ja Suomen päätöstä on analysoitava.

”Ruotsi ja Suomi ovat olleet sotilaallisesti liittoutumattomia. Se on laskenut jännitteitä alueellamme, se on palvellut Ruotsia hyvin, se on edistänyt alueemme vakautta”, Linde sanoi.

Jos Suomi päättää liittyä Natoon, muuttuu tämä tilanne Linden mukaan. ”Ja sitten on katsottava, mitä johtopäätöksiä siitä tulee.”

Tanska avasi uudelleen suurlähetystönsä Kiovassa

Kello 16.37: Tanskasta tuli maanantaina ensimmäinen Pohjoismaa, joka avasi uudelleen suurlähetystönsä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

”Tämä toimii hyvin voimakkaana symbolina, joka kertoo Tanskan tuesta Ukrainalle ja Ukrainan kansalle”, sanoi Kiovassa yllätysvierailulla ollut Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod lausunnossaan. Tanska sulki lähetystönsä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen vieraili Kiovassa vajaat pari viikkoa sitten yhdessä espanjalaiskollegansa Pedro Sanchezin kanssa. Vierailunsa aikana Frederiksen kertoi Tanskan antavan Ukrainalle lisää sotilasapua 600 miljoonan Tanskan kruunun eli yli 80 miljoonan euron arvosta. Tämän jälkeen Tanskan Ukrainalle antaman sotilasavun kokonaismäärä nousee miljardiin Tanskan kruunuun eli yli 134,4 miljoonaan euroon.

YK: Ukrainassa kuollut yli 3 000 siviiliä

Kello 16.29: Ukrainassa on tämänhetkisten tietojen mukaan kuollut yli 3 000 siviiliä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) mukaan todellinen luku on arvatenkin huomattavasti korkeampi. Suurin osa on saanut surmansa räjähteistä, YK sanoo.

CNN: Venäjän valtaaman lentokentän läheisyydessä Etelä-Ukrainassa suuri räjähdys

Kello 14.39: Venäläisten asemiin kentällä ja sen läheisyydessä on isketty aikaisemminkin.

Venäjän valtaaman lentokentän läheisyydessä Ukrainan eteläosassa on tapahtunut suuri räjähdys, kertoo uutiskanava CNN.

Sosiaaliseen mediaan ladatuissa kuvissa näkyy paksu musta savupilvi, joka nousee Hersonin kaupungin lähellä sijaitsevasta Tshornobaivkan kylästä, missä kenttä on.

Sen paremmin Ukraina kuin Venäjäkään eivät ole kertoneet räjähdyksestä tai sen syystä. Venäjän asemiin ja kalustoon Tshornobaivkassa on kuitenkin isketty aikaisemminkin.

Ukrainan armeija kertoi viime viikolla, että venäläiset ovat vetäytymässä kohti Tshornobaivkaa kärsittyään sitä ennen raskaita tappioita.

CNN: Venäläiset vievät Ukrainasta myös suuria maatalouskoneita – etälukitus yllätti varkaat

Kello 14.12: Yksityiskodeista vietyjen pesukoneiden, kännyköiden ja tablettien lisäksi Ukrainassa sotivat venäläisjoukot ovat iskeneet kyntensä myös suurikokoisempiin kohteisiin. Uutiskanava CNN:n mukaan Melitopolissa miehittäjät anastivat paikallisen John Deere -jälleenmyyjän liikkeestä leikkuupuimureita, traktoreita ja muita maatalouskoneita miljoonien eurojen arvosta.

Turvallisuussyistä nimettömänä pysyvän kauppiaan mukaan koneita kuljetettiin pois ilmeisesti sotilasajoneuvojen kyydissä. Osa päätyi lähistölle, mutta jotkut puimureista ja traktoreista ovat tällä hetkellä jo Tshetsheniassa yli tuhannen kilometrin päässä Ukrainasta.

Maatalouskoneet pystyttiin jäljittämään, koska niissä on gps-paikannin. Moderni teknologia tarjoili venäläisille myös toisen yllätyksen: ukrainalaiset saattoivat lukita koneet etäyhteydellä.

CNN:n haastatteleman lähteen mukaan venäläiset ovatkin nyt etsineet "konsultteja", jotka osaisivat kiertää koneiden lukituksen. Toinen vaihtoehto on myydä saalis varaosiksi.

Yli 5,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta, YK sanoo

Kello 13.01: YK:n mukaan nyt yli 5,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopulla.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan luku on koottu useista eri lähteistä ja nojaa pääasiassa viranomaisten antamiin tietoihin rajanylityksistä.

Tämän lisäksi Ukrainassa on noin 7,7 miljoonaa sisäistä pakolaista, YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on kertonut.

Ukraina kertoi upottaneensa kaksi venäläistä partiovenettä Mustallamerellä

Kello 12.57: Ukraina kertoi maanantaina upottaneensa kaksi venäläistä partiovenettä Käärmesaaren lähellä Mustallamerellä. Raptor-partioveneiden kohtaloksi koituivat turkkilaisvalmisteiset miehittämättömät ilma-alukset.

Ukrainan puolustusministeriö julkaisi myös rakeista, ilmasta otettua kuvaa, jossa näkyy räjähdys pienehköllä sotilasaluksella. Ukrainan ilmoitusta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Raptor-veneissä voi olla yli 20 ihmistä. Niiden aseistuksena ovat yleensä konekiväärit. Niitä käytetään tiedustelutehtävissä ja maihinnousujen tukialuksina.

Käärmesaaren puolustajista tuli kuuluisia heti sodan alussa, kun ukrainalaissotilaat kehottivat siepatussa radiokeskustelussa heitä antautumaan määrännyttä venäläistä Moskva-alusta suorin sanakääntein poistumaan. Ukrainan posti julkaisi myöhemmin tapahtuman kunniaksi postimerkin, jonka kuvassa ukrainalaissotilas näyttää sota-alukselle keskisormea.

Moskva upposi myöhemmin Mustallamerellä. Ukrainan mukaan se upotti aluksen ohjuksilla, mutta Venäjän mukaan aluksella tapahtui onnettomuus.

Siviileitä kuljettaneet evakuointibussit lähteneet Mariupolista, kertoi ukrainalaisviranomainen

Kello 12.22: Siviileitä kuljettaneet evakuointibussit lähtivät Mariupolista maanantaina aamulla, kaupungin pormestarin avustaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Siviilit eivät olleet Venäjän saartamalta Azovstalin terästehtaalta, kuten sunnuntaina evakuoidut siviilit olivat. Terästehtaalla on edelleen jumissa siviileitä ja ukrainalaistaistelijoita.

Terästehtaalla oleva ukrainalaiskomentaja sanoi uutiskanava CNN:n mukaan, että tehtaalla koettiin levoton yö, kun Venäjä aloitti vielä sunnuntai-iltana iskut terästehtaalle.

Iskut alkoivat komentajan mukaan heti sen jälkeen, kun tehtaalla olevia siviileitä oli saatu evakuoitua ensimmäistä kertaa. Iskut tehtaalla hiljenivät aamuyöstä, komentaja sanoi.

Komentajan mukaan tehtaalla olisi vielä noin 200 siviiliä, mukaan lukien 20 lasta, sekä noin 500 ukrainalaistaistelijaa, jotka ovat loukkaantuneet. Erityisesti loukkaantuneiden sotilaiden tilanne on komentajan mukaan vaikea.

Venäjän armeijan komentaja vieraili sodan etulinjassa Itä-Ukrainassa, ukrainalaismedioiden mukaan olisi haavoittunut

Kello 11.39: Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov on vieraillut vaarallisissa etulinja-asemissa Itä-Ukrainassa viime viikon lopulla.

Asiasta kertoivat nimettöminä pysytelleet ukrainalaiset ja yhdysvaltalaiset viranomaislähteet The New York Times -lehdelle. Näin korkea-arvoisten kenraalien vierailut sodan etulinjassa ovat hyvin epätavallisia.

Venäjä yrittää ukrainalaislähteen mukaan muuttaa kurssia sodassa, jonka on arvioitu etenevän tahmeammin kuin mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin oli odottanut. Gerasimovin vierailun arvioidaan olevan osa yritystä korjata tilanne.

Ukrainalaismedioiden mukaan Gerasimov olisi myös haavoittunut vierailullaan saaden sirpalehaavan sääreensä Ukrainan armeijan iskussa Izjumiin. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Britannian puolustusministeriöltä uusia tietoja Venäjän tappioista

Kello 10.52: Britannian puolustusministeriö esittää uusia tietoja Venäjän tappioiden mittakaavasta maanantaiaamuisessa tiedustelupäivityksessään Twitterissä.

Ministeriön mukaan on todennäköistä, että yli neljäsosa Ukrainaan lähetetyistä Venäjän pataljoonan taktisista ryhmistä on tehty taistelukyvyttömiksi.

Päivityksen mukaan Venäjä oli lähettänyt yli 120 tällaista yksikköä Ukrainaan. Tämä vastaa noin kahta kolmasosaa Venäjän koko maataisteluvoimasta.

Yhteen pataljoonan taktiseen ryhmään uskotaan kuuluvan 700–800 henkilöä, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo brittiläisen puolustus- ja turvallisuusajatushautomon (RUSI) arvioineen.

Lisäksi puolustusministeriön päivityksen mukaan jotkut Venäjän eliittiyksiköt ovat kärsineet merkittäviä tappioita.

"Kestää mahdollisesti vuosia, että Venäjä saa muodostettua uudelleen näitä joukkoja", päivityksessä todetaan.

Times: Venäjä voi suunnitella hyökkäystä Moldovaan

Kello 10.49: Ukrainan tiedustelulähteiden mukaan Venäjä pitää Moldovan armeijaa helposti voitettavana.

Venäjä saattaa suunnitella hyökkäystä Moldovaan lähitulevaisuudessa, kertovat brittilehti The Timesin siteeraamat ukrainalaiset tiedustelulähteet.

Lähteiden mukaan hyökkäys Moldovaan auttaisi Venäjää uhkaamaan Odessan satamakaupunkia Ukrainassa.

Tiedustelulähteiden mukaan Venäjä pitää Moldovan armeijaa verrattain helposti lyötävänä, koska sen vahvuus on vain joitakin tuhansia sotilaita.

Transnistrian separatistialueella Moldovassa tapahtui taannoin räjähdysten sarja, jonka kohteena oli muun muassa Transnistrian "turvallisuusministeriö".

Viime kuussa Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev sanoi, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda yhteys Krimiltä Transnistrian separatistialueelle.

Jill Biden juhlistaa äitienpäivää tapaamalla ukrainalaisäitejä

Kello 10.35: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin puoliso Jill Biden tapaa tällä viikolla Ukrainasta paenneita vanhempia ja lapsia Romaniassa ja Slovakiassa, kertoivat hänen edustajansa maanantaina. Äitienpäivänä tulevana sunnuntaina Biden tapaa ukrainalaisäitejä ja lapsia Košicessa Slovakiassa.

Ennen saapumistaan Slovakiaan Biden vierailee Romaniassa, missä hän tapaa hallituksen edustajia, Yhdysvaltain lähetystön työntekijöitä sekä opettajia, jotka työskentelevät sotaa paenneiden ukrainalaislasten parissa. Bidenin matka kestää torstaista perjantaihin.

Yhdysvaltojen johto on tukenut näkyvästi Ukrainaa. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tapasi viikonloppuna Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin vierailivat Ukrainassa viikko sitten sunnuntaina.

Ukrainan asevoimat: Valko-Venäjän joukkoja nähty Ukrainan puolella

Kello 10.25: Ukrainan asevoimat ovat havainneet Valko-Venäjän joukkoja Ukrainan ja Valko-Venäjän rajan tuntumassa, asevoimat kertoo tilannepäivityksessään maanantaiaamuna Facebookissa. Valko-Venäjän joukkoja olisi asevoimien mukaan nähty Volynin ja Polissjan alueilla, jotka sijaitsevat Ukrainan puolella rajaa.

Asevoimien mukaan uhka Valko-Venäjältä suoritetuille venäläisten ohjusiskuille sotilas- ja siviili-infrastruktuuriin on edelleen olemassa.

Mariupolin kaupunginvaltuusto vahvisti maanantaiksi suunnitellun evakuointioperaation

Kello 10.23: Mariupolin kaupunginvaltuusto kertoo Telegramissa maanantaina aamulla, että YK:n ja Punaisen Ristin tukeman saattueen odotetaan lähtevän Mariupolista maanantaina. Kaupunginvaltuuston mukaan maanantaiksi on saatu sovittua vielä kahdesta uudesta evakuointikohteesta.

Saattue kerää siviilejä useilta pisteiltä ympäri Mariupolia ja suuntaa sitten kahteen kylään lähellä Berdianskia, kaupunginvaltuusto kertoo.

Kaupunginvaltuusto kehottaa ihmisiä olemaan yhteydessä sukulaisiinsa ja tuttuihinsa ja levittämään tietoa evakuoinneista.

Sunnuntaina onnistui ensimmäistä kertaa sodan aikana operaatio, jossa YK:n ja Punaisen Ristin avulla Mariupolin Azovstalin terästehtaalta saatiin evakuoitua siviileitä. Mariupolista saatiin evakuoitua sunnuntaina yli sata siviiliä.

Azovstalin tehtaalta evakuoitavaa tyttöä saatetaan pois raunioista Mariupolissa sunnuntaina. Kuva on kuvatoimisto Reutersin välittämä pysäytyskuva sunnuntaina julkaistusta videosta.

Lavrov: Voitonpäivä ei merkitse Ukrainan sodan loppumista tai hiipumista

Kello 8.18: Venäjä ei aio lopettaa tai hillitä sotatoimiaan Ukrainassa viikon päästä vietettävän voitonpäivän vuoksi, sanoo ulkoministeri Sergei Lavrov.

Italialaiselle Mediaset-mediayhtiölle puhunut Lavrov painotti, etteivät armeijan operaatiot ole riippuvaisia päivämääristä, vaan ne kestävät aina niin kauan kuin on tarpeen.

Länsimaissa on arveltu, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaisi joukkojen etenevän merkittävästi Ukrainassa ennen voitonpäivää.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten.

Räjähdyksiä Belgorodissa Venäjällä

Kello 7.51: Belgorodissa Venäjällä kuultiin varhain maanantaina kaksi räjähdystä, kertoi Belgorodin alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov sosiaalisessa mediassa uutistoimistojen mukaan. Belgorod sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

Silminnäkijät kertoivat nähneensä taivaalla hävittäjiä ja kuulleensa räjähdyksiä, brittilehti The Guardian kertoi. Tietoja ei voitu vahvistaa.

Sunnuntaina Gladkov kertoi, että yksi ihminen oli loukkaantunut tulipalossa puolustusministeriön tiloissa Belgorodissa.

Viime kuussa Venäjä syytti Ukrainaa helikopterihyökkäyksestä polttoainevarastoa vastaan Belgorodissa.

EU:n energiaministerit hätäkokoukseen maanantaina

Kello 6.30: EU-jäsenmaiden energia-asioista vastaavat ministerit kokoontuvat maanantaina hätäkokoukseen puimaan Venäjän tilannetta. Venäjä on vaatinut jäsenmailta, että niiden olisi maksettava kaasuostoksensa venäläisiltä ruplilla.

Viime viikolla Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Puolalle ja Bulgarialle, koska maat kieltäytyivät Venäjän uusista vaatimuksista.

Lue lisää: EU pitää Venäjältä tulevien kaasutoimitusten katkaisua kiristyksenä

Puolan ja Bulgarian suunnitelmissa oli muutoinkin luopua venäläisestä kaasusta. Tapaus on kuitenkin herättänyt epäilyjä siitä, että Venäjä keskeyttää kaasutoimitukset mahdollisesti myös muihin EU:n jäsenmaihin.

Ruotsin ulkoministeri uskoo Suomen hakevan Naton jäsenyyttä

Kello 6.30: Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa uskovansa, että Suomi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Linden mukaan näin voi sanoa melkoisella varmuudella.

Linde viittasi Suomen ulkoasianvaliokunnan viimeviikkoiseen Ruotsin-vierailuun ja lisäsi edustajien sanoneen vierailun aikana, että julkinen mielipide on muuttunut paljon ja liki kaikki puolueet ovat muuttaneet mieltään Venäjän toimien vuoksi.

Linde ei vastannut siihen, mikä Ruotsin tilanne Nato-harkinnan suhteen on. Hänen mukaansa kanta ei kallistu vielä mihinkään suuntaan, sillä on liian aikaista ja monia keskusteluita käytävänä.

Linde kuitenkin myönsi, että Suomen Nato-päätöksellä on suuri rooli Ruotsin toiminnan suhteen.

Zelenskyi: Azovstalin siviilien evakuointia yritetään jatkaa maanantaina

Kello 6.30: Azovstalin terästehtaan pommisuojissa olleita siviileitä onnistuttiin sunnuntaina evakuoimaan ensimmäistä kertaa operaatiossa, johon osallistuivat myös YK ja Punainen Risti. Evakuoinnit jatkuvat maanantaiaamulla, jos niistä saadaan yhä sovittua, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päivittäisessä puheessaan sunnuntai-illalla.

”Ensimmäistä kertaa koko sodan aikana, tämä elintärkeä käytävä alkoi toimia. Ensimmäistä kertaa alueella oli todellinen kahden päivän tulitauko. Yli sata siviiliä saatiin evakuoitua – erityisesti naisia ja lapsia”, iloitsi Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan yhteensä 350 000 ihmistä on saatu pelastettua pahimmilta sota-alueilta evakuointikäytävien kautta.

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n mukaan tulitukset kuitenkin alkoivat uudelleen Azovstalin tehtaalla sunnuntai-illalla. Asiasta kertoi Ukrainan televisiossa Mariupolissa oleva ukrainalaissotilas. On epäselvää, miten uudelleen alkaneet tulitukset tulevat vaikuttamaan evakuointeihin maanantaina.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšukin mukaan Azovstalin tehdasalueella on yhä loukussa satoja siviileitä, joilta on loppumassa ruoka, vesi ja lääkkeet.

Kuvernöörit: Venäjän iskuissa Itä-Ukrainassa kuoli kahdeksan siviiliä

Kello 6.30: Kahdeksan siviiliä on kuollut Venäjän tykistötulituksessa Itä-Ukrainan Donetskissa ja Harkovassa, kertoivat alueiden kuvernöörit sunnuntaina.

Lymanin kaupungissa Donetskin alueella kuoli neljä ja haavoittui 11 ihmistä, kertoi kuvernööri Pavlo Kyrylenko Telegram-viestipalveussa.

Lisäksi yksi ihminen kuoli vammoihinsa Lymanin lähellä, Krylenko lisäsi.

Lyman on entinen rautateiden solmukohta, joka tunnetaan nimellä ”punainen kaupunki” punatiilisten teollisuusrakennusten takia. Se on yksi niistä paikoista, joiden otaksutaan joutuvan venäläisjoukkojen hallintaan Ukrainan joukkojen vetäydyttyä sieltä.

Harkovan kaupungissa ja sitä ympäröivillä alueilla kolme ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui tykistötulen osuttua asutusalueille, kertoi Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov Telegramissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut