Mariupolin evakuoinnit keskeytettiin ainakin maanantaihin asti – osa pääsi pois, Zelenskyi: ”Huomenna tapaamme heidät”

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sunnuntai oli sodan 67. päivä.

Azovstalin terästehdasalueelta sunnuntaina evakuoitu Valeria tapasi poikansa Matveyn Bezimennen kylässä pitkän eron jälkeen. Poika oli paennut sukulaisten kanssa Mariupolista jo aiemmin.

1.5. 7:29 | Päivitetty 1.5. 23:43

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Sunnuntai 1.5.

Mariupolin evakuoinnit katkolla maanantaihin

Kello 22.02: Siviilien evakuointi Mariupolin Azovstalin terästehtaan alueelta on keskeytetty maanantaihin saakka, kerrotaan Mariupolin kaupunginhallinnosta. Tieto on peräisin Telegram-viestistä, jossa kaupunginhallinto kertoi, että evakuoinnit jatkuvat kahdeksalta aamulla paikallista aikaa. Evakuointien väliaikaisesta keskeytyksestä kertoi muun muassa CNN.

Azovstalin terästehdasalue on Mariupolin viimeinen Ukrainan joukkojen hallussa oleva paikka kaupungissa.

Reuters lähetti sunnuntaina kuvaa siviilien evakuoinneista. Videota julkaisi muun muassa Ilta-Sanomat.

Venäjällä tulipalo puolustusministeriön laitoksessa lähellä Ukrainan rajaa

Kello 22.01: Venäjällä syttyi sunnuntaina tulipalo puolustusministeriön laitoksessa Belgorodin alueella lähellä Ukrainan rajaa. Yksi ihminen sai lieviä vammoja, kertoi kuvernööri Vjatsheslav Gladkov Telegram-viestipalvelussa.

Sosiaalisessa mediassa näkyi, kuinka mustat savupatsaat nousivat alueelta. Lisäksi näkyi poliiseja, jotka ohjasivat liikennettä pois paikalta ja helikoptereita pyörimässä alueen yläpuolella, kertoi CNN.

Niin ikään Ukrainan rajan läheisyydessä olevan Kurskin alueen kuvernööri kertoi aiemmin Telegramissa, että osa rautatiesiltaa oli romahtanut. Henkilövahinkoja ei sattunut.

”Kyse oli sabotaasista. Rikostutkinta on aloitettu”, sanoi kuvernööri Roman Starovoit.

Hän ei nimennyt ukrainalaisia sabotaasin tekijöiksi ja lupasi lisätietoja myöhemmin. Venäjä on syyttänyt monesti Ukrainan joukkoja Venäjän maa-alueelle tehdyistä hyökkäyksistä.

Valuutta vaihtuu hryvniasta ruplaksi Hersonissa

Kello 20.10: Venäjä pyrkii lujittamaan hallintaansa Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö sunnuntaina julkaistussa katsauksessaan Ukrainan sodasta.

Ministeriön mukaan on selviä merkkejä siitä, että Venäjä yrittää vakiinnuttaa poliittisen ja taloudellisen valtansa Hersonissa, jonka se valtasi sodan alkuvaiheessa maaliskuun alussa.

Hersoniin perustettu Venäjä-mielinen hallinto on esimerkiksi ilmoittanut, että alueen valuutta vaihtuu Ukrainan hryvniasta Venäjän ruplaan neljän kuukauden siirtymäjakson aikana. Ruplan käyttäminen maksuvälineenä alkoi Hersonissa sunnuntaina.

Kremlin perustama hallinto on myös ilmoittanut, että Hersonin paluu Ukrainan hallintaan on "mahdotonta". Ukrainan joukot ovat tehneet viime viikkoina vastahyökkäyksiä Hersonin alueella.

Ukraina vahvisti Azovstalin evakuoinnin onnistuneen

Kello 20.08: Sunnuntaina illansuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Twitterissä, että ensimmäinen noin sadan siviilin ryhmä oli jo matkalla Ukrainan hallitsemaan Zaporižžjan kaupunkiin Mariupolin Azovstalin terästehdasalueelta.

"Huomenna tapaamme heidät Zaporižžjassa”, Zelenskyi tviittasi.

Hänen mukaansa työ YK:n kanssa jatkuu, jotta muutkin terästehtaan alueella olevat siviilit saataisiin evakuoitua sieltä pois.

Zaporižžjassan kaupunki sijaitsee noin 220 kilometriä luoteeseen Mariupolista. Arviot alueella olevien määrästä vaihtelevat, mutta niin siviileitä kuin sotilaitakin on arviolta Azovstalin alueella satoja.

YK vahvistaa evakuoinnit

Kello 17.37: YK vahvistaa, että ihmisten evakuointi ukrainalaisen Azovstalin terästehtaan alueelta Mariupolissa on meneillään. Evakuointi toteutetaan yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ja Ukrainan ja Venäjän edustajien kanssa.

Reutersin valokuvaaja: Terästehtaasta on saatu evakuoitua ihmisiä

Kello 15.36: Uutistoimisto Reutersin valokuvaaja kertoo, että Mariupolissa sijaitsevalta Azovstalin terästehtaalta olisi saatu turvaan nelisenkymmentä siviiliä YK:n symboleilla varustetuissa autoissa, uutistoimisto kertoo sunnuntaina.

Aiemmin venäläislähteet kertoivat, että evakuointeja olisi päästy tekemään ja että evakuoituja olisi 46. Reutersin valokuvaajan tiedot vahvistavat tämän.

Valokuvissa näkyy ukrainalaisissa numerokilvissä olevia autoja, joissa on venäläisjoukkoja ja lisäksi autoja, joissa on YK:n symboleja. Uutistoimiston mukaan nämä ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, että jonkinlainen sopimus siviilien evakuoinneista pois taisteluiden keskipisteenä olleesta terästehtaasta olisi saatu tehtyä.

Autot saapuivat noin 30 kilometrin päähän Mariupolista Bezimennen kaupunkiin. Se sijaitsee Donetskin alueella.

Mariupolia on piiritetty koko Venäjän hyökkäyssodan ajan 24. helmikuuta lähtien.

Arviot siitä, kuinka paljon siviilejä piilottelee terästehtaassa, vaihtelevat paljon. Lukumäärä on todennäköisesti joka tapauksessa satoja.

Guardian-lehden mukaan siviilejä olisi tehtaassa noin tuhat ja Ukrainan sotilaita noin 2 000. Terästehtaan alue on viimeinen, joka ei ole Mariupolissa venäläisjoukkojen hallussa.

Evakuointiletkassa oli useita ajoneuvoja. Evakuoitujen joukossa oli useita lapsia.

Busseissa oli YK:n symboleita.

EU saattaa hyväksyä venäläisen öljyn tuontikiellon vuoden loppuun mennessä

Kello 14.43: Euroopan unioni on taipumassa kieltämään venäläisen öljyn tuonnin vuoden loppuun mennessä, kertoo kaksi EU-diplomaattia Reutersin mukaan Euroopan komission ja EU:n jäsenmaiden tapaamisessa tänä viikonloppuna.

EU:n energiaministerit tapaavat Brysselissä maanantaina keskustellakseen asiasta. Öljyn tuontikielto on EU:n kuudennen pakotepaketin suurin ja keskeisin elementti.

New York Times kertoi aikaisemmin, että EU:n jäsenmaat ovat aikeissa hyväksyä asteittaisen tuontikiellon venäläiselle öljylle jo ensi viikolla.

Pääministeri Marin: Suomi on valmis Venäjää vastaan kohdistettaviin energiapakotteisiin

Kello 14.32: Pääministeri Sanna Marin sanoi vappupuheessaan, että Suomi on valmis Venäjää vastaan kohdistettaviin energiapakotteisiin. Marin korosti, että kun Venäjältä ostetaan energiaa, sillä rahoitetaan sotaa, ja tämän on loputtava.

Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Marin viittasi toteamalla, että nyt on aika esittää kysymyksiä ja saada vastauksia.

”Helppoja ratkaisuja ei ole, mutta ratkaisuja on siitä huolimatta tehtävä. Meillä on nyt oltava rohkeutta ja viisautta”, hän sanoi.

Marin totesi myös, että Suomi on valmis auttamaan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen ja osallistumaan myös maan jälleenrakentamiseen.

Venäjän mukaan kymmeniä siviilejä saatu evakuoitua Azovstalin tehtaalta Mariupolissa

Kello 13.35: 46 siviiliä on saatu evakuoitua piiritetyltä Azovstalin terästehtaalta kahdessa ryhmässä, Venäjän puolustusministeriö ilmoitti sunnuntaina. Asiasta kertoo AFP.

Mariupolin pormestarin neuvonantaja Petro Andrjushchenko ilmoitti sunnuntaina Telegramissa, että "evakuointitilanteesta pidetään radiohiljaisuus".

Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi kertoi lauantai-iltana videolla, että Kiova tulisi tekemään "kaiken mahdollisen, jotta evakuointi Mariupolista saadaan toteutettua".

Saksan liittokansleri Olaf Scholz torjuu arvostelun

Kello 11.33: Saksan liittokansleri Olaf Scholz torjui sunnuntaina avostelun, jonka mukaan Saksa ei osoittanut "johtajuutta" länsivaltioiden pyrkimyksissä toimittaa Ukrainalle raskaita aseita Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi.

Liittokansleri Scholz sanoi myös olevansa mieluummin varovainen kuin tekevänsä hätiköityjä päätöksiä.

"Teen päätökseni nopeasti ja yhteisymmärryksessä kumppaneidemme kanssa", Scholz sanoi Bild am Sonntag -sanomalehden haastattelussa uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Pidän hätiköityjä päätöksiä ja omin päin toimimista kyseenalaisena", liittokansleri sanoi haastattelussa Reutersin mukaan.

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili Kiovassa

Kello 9.42: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo tavanneensa Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin Kiovassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

"Uskoakseni vierailemme luonasi kiittääksemme sinua taistelustasi vapauden puolesta. Taistelusi on taistelu kaikkien puolesta. Olemme sitoutuneet olemaan tukenasi, kunnes taistelu on päättynyt", puhemies Pelosi sanoi videolla Reutersin mukaan.

Britannian ulkoministeriö: Venäjä käyttänyt trollitehdasta kohdentaakseen disinformaatiota useisiin päättäjiin

Kello 8.45: Britannian ulkoministeriön mukaan Venäjä käyttää niin kutsuttua trollitehdasta levittääkseen Ukrainan sodasta väärää tietoa sosiaalisessa mediassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Britannian ulkoministeriön mukaan Venäjä kohdistaa disinformaatiotaan sosiaalisessa mediassa poliittisiin päättäjiin muun muassa Britanniassa ja Etelä-Afrikassa.

Ulkoministeriö viittaa maan rahoittamaan julkaisemattomaan tutkimukseen, jonka mukaan Kreml on käyttänyt disinformaatiokampanjaa muokatakseen kansainvälistä yleistä mielipidettä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, saadakseen lisää tukea hyökkäykselle ja värvätäkseen uusia kannattajia.

"Britannian hallitus on varoittanut kansainvälisiä kumppaneitaan ja jatkaa tiivistä yhteistyötä liittolaistensa ja tiedotusvälineiden kanssa heikentääkseen Venäjän vaikutusyrityksiä", ulkoministeri Liz Truss sanoi Reutersin mukaan.

Britannian ulkoministeriön mukaan tutkimus osoitti, että Venäjän trollitehdas on käyttänyt Telegramia värvätäkseen uusia kannattajia. Nämä kannattajat ovat ottaneet kohteikseen Kremlin hallintoa kritisoivia tilejä sosiaalisessa mediassa ja ovat lähettäneet niille kasapäin viestejä, joissa on ylistetty Venäjän presidentti Putinia ja tämän sotatoimia.

Ulkoministeriön mukaan trollien kohteina on ollut muun muassa brittiministereitä ja muita maailman johtavia päättäjiä. Vaikutusoperaatiosta on havaittu merkkejä kahdeksassa eri sosiaalisen median kanavassa, kuten Telegramissa, Twitterissä, Facebookissa ja Tiktokissa.

Ukraina on pyytänyt Kiinalta turvallisuustakeita

Kello 8.18: Ukrainan ulkoministeri on pyytänyt Kiinalta turvallisuustakeita.

”Ukraina tutkii parhaillaan mahdollisuutta hankkia turvallisuustakeita YK:n turvallisuusneuvoston pysyviltä jäseniltä, ​​mukaan lukien Kiinalta, ja muilta suurvalloilta”, sanoi ulkoministeri Dmytro Kuleba Kiinan viralliselle uutistoimistolle Xinhualle lauantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Ehdotamme, että Kiinasta tulee yksi Ukrainan turvallisuuden takaajista. Tämä on merkki kunnioituksestamme ja luottamuksestamme Kiinan kansantasavaltaa kohtaan", uutistoimisto AFP kertoi Kuleban sanoneen.

AFP:n mukaan Kiina lupasi vuonna 2013 antaa Ukrainalle turvatakeet, jos sinne koskaan hyökätään tai sitä uhkaa ydinhyökkäys. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Kiina on välttänyt puhumasta asiasta.

Kiinan viranomaiset ovat usein syyttäneet Yhdysvaltojen johtamaa sotilasliitto Natoa Venäjän hyökkäyksen provosoinnista ja syyttäneet länsimaita sodan kärjistymisestä lähettämällä aseita Ukrainaan. Kiinan valtion tiedotusvälineet ovat myös toistuvasti välittäneet venäläistä propagandaa.

Ukrainan Zelenskyi: Venäläisöljyyn kohdistettava rajoituksia

Kello 8.00: Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Euroopan unionissa suunnitellaan venäläisen öljyn tuotantoon kohdistuvaa kieltoa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi viimeisimmässä jokailtaisessa puheessaan, että Ukraina odottaa lähitulevaisuudessa päätöksiä venäläisen öljyyn kohdistuvista rajoituksista. Zelenskyin mukaan Ukraina vaatii, että kohtuullisen osan öljyä koskevista pakotteista tulee estää Venäjän yritykset kiertää rajoituksia myymällä niin kutsuttuja öljysekoituksia.

"Jos jokin yritys tai valtio auttaa Venäjää öljykaupassa, myös siihen on kohdistettava pakotteita. Kaikenlainen Venäjän sotilaallisen terrorikoneiston tuki on lopetettava", presidentti sanoi.

Ainakin yhdysvaltalaismediat New York Times (NYT) ja Bloomberg kirjoittavat lähteisiinsä vedoten, että Euroopan unionissa ollaan aikeissa ehdottaa venäläisen öljyn tuontiin kohdistuvaa kieltoa. Kielto tulisi voimaan vuoden loppuun mennessä, ja sitä ennen rajoitukset tulisivat voimaan asteittain.

NYT arvioi, että kielto nostaisi öljyn hintaa maailmanlaajuisesti. Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti jo öljyn hintoja. Venäjä on yksi merkittävimmistä öljynviejistä.

Merkittävä osa EU:n öljystä tulee Venäjältä. NYT:n mukaan Venäjän vientiöljystä puolet kohdistuu EU:n alueelle. Hyökkäyksen alussa esimerkiksi Saksan öljystä noin kolmannes tuli Venäjältä. Lehti kirjoittaa, että Saksan talousministerin mukaan viime viikkoina määrä on vähentynyt 12 prosenttiin. Unkari ja Slovakia ovat taas lähes täysin riippuvaisia venäläisöljystä.

Kaikkien 27:n EU-maan tulee antaa tukensa uusille pakotteille, jotta ne voivat tulla voimaan.

YK: Ukrainasta lähtenyt sotaa pakoon jo lähes 5,5 miljoonaa

Kello 7.59: YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun mukaan Ukrainasta on raportoitu paenneen sodan aikana 5 468 629 pakolaista. Asiasta kirjoittaa Kyiv Independent.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Valtaosa paenneista on naisia ja lapsia. Palvelusikäiset miehet ovat jääneet puolustamaan Ukrainaa.

Suurin osa sotaa pakoon lähteneistä ukrainalaisista on asettunut Eurooppaan. Eniten ukrainalaispakolaisia, kolme miljoonaa, on Puolassa.

Zelenskyi: Ukraina tuhonnut yli tuhat venäläistä panssarivaunua

Kello 7.30: Ukrainan asevoimat ovat tuhonneet yli tuhat Venäjän panssarivaunua, lähes 200 lentokonetta ja lähes 2 500 panssaroitua taisteluajoneuvoa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puheessaan lauantai-iltana.

Näistä kalustotappioista huolimatta Venäjän joukoilla on silti jäljellä riittävästi kalustoa uusien hyökkäysten käynnistämiseen, Zelenskyi totesi.

"Silti, tämä sota on heikentänyt Venäjää jo niin paljon, että Venäjän täytyy järjestää jopa Moskovan [voitonpäivän] paraati tavallista vähemmällä sotilaskalustolla", Zelenskyi sanoi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Moskovan perinteiseen voitonpäivän paraatiin 9. toukokuuta saapuu tänä vuonna aiempaa vähemmän sotilasajoneuvoja ja ihmisiä, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen kanava Telegram-palvelussa aiemmin tällä viikolla.

Venäjän julkisuudessa esittämien sotatappioiden määrää on maailmalla kyseenalaistettu ja Venäjän esittämiä lukuja on arveltu aliarvioksi.

Näin Ukrainassa on taisteltu loppuviikolla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut