Mariupolin Azovstalin tehtaalta saatiin vihdoin evakuoitua siviilejä, Harkova rajujen pommitusten kohteena – Angelina Jolie vieraili Lvivissä

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Lauantai oli sodan 66. päivä.

30.4. 7:28 | Päivitetty 30.4. 23:01

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Lauantai 30.4.

Angelina Jolie vieraili Ukrainassa

Kello 22.50: Oscar-palkittu amerikkalainen näyttelijätähti Angelina Jolie vieraili lauantaina Lvivin kaupungissa Länsi-Ukrainassa.

Jolie herätti runsaasti huomiota kaupungissa lauantaina. Hän vieraili yllättäen esimerkiksi kahvilassa, jossa istunut paikallinen nainen otti Joliesta videon ja julkaisi sen Facebookissa. Videota oli puoli yhdeksään illalla mennessä katsottu yli 860 000 kertaa.

Lauantaina myös Reuters julkaisi Joliesta kuvia Lvivin päärautatieasemalla.

Näyttelijä Angelina Jolie keskusteli vapaaehtoisten kanssa tapaamisessa Lvivin päärautatieasemalla 30. huhtikuuta.

Jolie tunnetaan paitsi näyttelijänä, myös humanitaarisesta työstään ja ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Hän on toiminut pitkään YK:n pakolaisjärjestön erityislähettiläänä ja vieraillut kriisialueilla ympäri maailmaa.

Jolien Ukrainan-vierailusta ei tiedotettu etukäteen, eikä sen yksityiskohdista tiedetä nytkään, kertoo asiasta uutisoinut The Independent.

Lähellä Puolan rajaa sijaitseva Lviv on välttynyt Venäjän kovilta sotatoimilta. Lvivin lähellä oleviin sotilaskohteisiin Venäjä on silti iskenyt. Maaliskuussa Venäjä pommitti sotilaiden koulutuskeskusta, joka sijaitsee 20 kilometriä Puolan rajalta ja 50 kilometrin päässä Lvivistä. Iskussa kuoli 35 ihmistä.

Odessassa räjähdyksiä, Ukrainan mukaan venäläisohjus tuhosi lentokentän kiitoradan

Kello 22.49: Odessassa raportoitiin lauantaina useita räjähdyksiä, kertoo CNN. Räjähdyksistä ovat kertoneet myös ukrainalaismediat sekä paikalliset silminnäkijät.

Ukrainan armeija ilmoitti lauantaina alkuillasta, että venäläisohjus osui Odessan lentoasemalle ja tuhosi kiitoradan. AFP:n mukaan myös Odessan alueen kuvernööri Maksym Martšenko kertoi asiasta Telegram-kanavallaan. Martšenko kirjoitti, ettei kukaan kuollut iskussa.

Venäjän joukot ovat pommittaneet Mustanmeren rannalla sijaitsevaa Odessaa useaan kertaan sodan alettua. Viikko sitten Venäjän ohjusisku tuhosi Odessassa asuintalon ja tappoi kahdeksan siviiliä. BBC:n mukaan yksi uhreista oli kolmen kuukauden ikäinen vauva.

Azovstalin terästehtaan alueelta saatu evakuoitua parikymmentä siviiliä

Kello 22.44: Ukrainassa Mariupolin rannikkokaupungissa sijaitsevasta Azovstalin terästehtaasta on pystytty evakuoimaan 20 siviiliä tulitauon alettua, kertoi Azovin rykmentin varakomentaja Svjatoslav Palamar.

Palamar kertoi CNN:n mukaan, että tulitauko alkoi lauantaina aamupäivällä. Evakuoidussa ryhmässä oli naisia ja lapsia. Heidät on tarkoitus kuljettaa Ukrainan hallussa olevaan Zaporižžjan kaupunkiin.

Aiemmin lauantaina Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi, että 25 siviiliä – joiden joukossa kuusi alle 14-vuotiasta lasta – oli saatu evakuoitua Azovstalista.

Azovstalin terästehdas on valtava kompleksi, jonne ovat linnoittautuneet viimeiset Venäjän piirittämää ja tuhoamaa Mariupolia suojaavat sotilaat. Tehtaan maanalaisessa suojaverkostoissa on ollut viikkoja loukussa myös tuntematon määrä siviilejä. AFP:n mukaan sotilaita ja siviilejä saattaa olla maanalaisissa kerroksessa vielä useita tuhansia.

Venäläinen sotilaskone loukkasi Ruotsin ilmatilaa perjantaina

Kello 22.06: Venäläinen sotilaskone loukkasi perjantaina illalla Ruotsin ilmatilaa Blekingen eteläpuolella. Ruotsin puolustusvoimat vahvistaa useiden tiedotusvälineiden tiedot.

AN-30-tyyppinen kone oli Bornholmin itäpuolella ja lensi myöhemmin kohti Ruotsin aluetta, kerrotaan Ruotsin puolustusvoimien nettisivuilla.

Ruotsin hävittäjä seurasi tapahtumaa ja valokuvasi venäläiskoneen.

14 ukrainalaista pääsi kotiin Ukrainan ja Venäjän vankienvaihdossa

Kello 19.30: Seitsemän ukrainalaissotilasta ja seitsemän siviiliä pääsi kotiin Ukrainan ja Venäjän välisessä vankienvaihdossa, kertovat uutistoimistot.

Asiasta tiedotti lauantaina Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk. Hänen mukaansa yksi vapautetuista sotilaista on viidennellä kuulla raskaana oleva nainen.

Vereštšuk ei kertonut, kuinka monta venäläisvankia vaihdossa vapautettiin.

Perjantaina Vereštšuk sanoi BBC:n haastattelussa, että Venäjä käyttää kaappaamiaan siviilejä panttivankeina.

”Siksi he ovat ottaneet kiinni kaikki nämä siviilit: naiset, kuntien työntekijät. Tiedämme, että kaapattuja ihmisiä on yli tuhat. Heistä lähes 500 on naisia.”

Vereštšukin mukaan Venäjä on ollut haluton palauttamaan etenkin naisia. Hän sanoi BBC:lle, että Ukraina kieltäytyy nykyään vankienvaihdosta, mikäli mukana ei ole yhtään naista.

Ukrainalle palautetut ihmiset ovat Vereštšukin mukaan usein huonossa kunnossa, heissä on kidutuksen jälkiä, ja heidän kertomansa kokemukset ovat kauhistuttavia.

HS: Suomi varautuu Venäjän kaasutoimitusten katkeamiseen toukokuussa

Kello 17.48: Suomen valtionhallinto ja yritykset varautuvat Venäjän maakaasutoimitusten katkeamiseen toukokuussa, kertoo Helsingin Sanomat.

HS:n mukaan syynä ovat Venäjän esittämät vaatimukset kaasukaupan maksujärjestelyistä. Lehden tietojen mukaan venäläinen kaasujätti Gazprom on ilmoittanut, että uusiin maksuehtoihin suostuminen on ehto sille, että kaasutoimitukset jatkuvat häiriöttä.

HS:n tietojen mukaan Gazprom on pyytänyt Suomen valtion kaasuyhtiön Gasumin vastausta vaatimuksiin toukokuun 20. päivään mennessä. EU-lähteiden mukaan takaraja on sama monille muillekin EU-maille, HS kirjoittaa.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on kertonut Suomen valtion linjanneen omistajakantanaan, että suomalainen kaasuyhtiö Gasum ei maksa venäläisille sopimuskumppaneille ruplissa.

Aiemmin tällä viikolla Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska nämä eivät olleet maksaneet kaasustaan ruplissa.

Näin taistelut ovat edenneet kahden päivän aikana

Kello 16.37: Alla näkyy sotatapahtumia Ukrainasta torstailta ja perjantailta huhtikuun viimeiseltä viikolta

Macron: Ranska lisää aseapua Ukrainalle

Kello 16.31: Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi lauantaina, että Ranska ”tehostaa” aseapua ja humanitaarista apua Ukrainalle. Macron kertoi asiasta keskusteltuaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, kertoo AFP.

Zelenskyi kiitti Ranskaa ”laajasta sotilaallisesta tuesta” ja kertoi niin ikään tuen lisääntyvän jatkossa, samoiin kuin Ranskan antavan humanitaarisen avun.

Uutena aseapuna Ranska aikoo lähettää Ukrainalle moderneja pitkän kantaman Caesar-haupitseja, auttaakseen maata torjumaan Venäjän hyökkäystä Donbasissa.

Venäjä ei myönny Mariupolin evakuointiin

Kello 14.24: Venäjä ei ole ilmaissut minkäänlaista halua edesauttaa siviilien evakuointeja Mariupolista, uutisoi CNN.

Mariupolissa on arviolta 100 000 evakuointia tarvitsevaa siviiliä.

CNN:lle tilannetta kommentoiva Ukrainan viranomainen luonnehtii, että Venäjä on "täydellisen haluton keskustelemaan" tai tekemään myönnytyksiä asiassa.

Venäjä vahvistaa ampuneensa ohjuksia sukellusveneestä

Kello 13.54: Venäjä on vahvistanut Ukrainan väitteet sukellusveneestä ammutuista ohjuksista, kertoo CNN.

Aikaisemmin kuluvalla viikolla Ukraina väitti Venäjän ampuneen ohjuksia sukellusveneestä Mustaltamereltä. Ukrainan mukaan ohjukset osuivat kriittisen infrastruktuurin ja sotilaskohteiden lisäksi myös siviilikohteisiin.

Britannian suurlähettiläs palasi Kiovaan – Zelenskyi osoitti kiitokset

Kello 13.14: Britannian suurlähettiläs Melinda Simmons on palannut Kiovaan, kertoo CNN.

Britannia ei ole tiedottanut asiasta, mutta Simmons on maininnut paluustaan Ukrainaan tviitissään. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on osoittanut Britannialle kiitokset Simmonsin paluusta.

Ukrainassa on tällä hetkellä 27 maan diplomaatteja tai suurlähettiläitä.

Ukraina: Venäjä on pommittanut siviilikohteita Harkovassa

Kello 13.04: Ukrainan hallinnon julkaisemien tietojen mukaan Venäjän yölliset pommitukset ovat osuneet siviilikohteisiin Harkovassa.

Kaksi kohteena ollutta yhdeksänkerroksista asuintaloa on liekeissä.

Pommituksissa vaurioitui myös Harkovan lääketieteellinen instituutti.

Ainakin yksi siviili on viety sairaalahoitoon pommitusten jäljiltä.

Rajuja taisteluita Itä-Ukrainassa – Venäjä ei saavuttanut merkittäviä voittoja

Kello 11.29: Ukrainan joukot eivät ole taipuneet rajuissa taisteluissa useilla rintamilla, vaikka Venäjä on siirtänyt uusia joukkoja rajan yli, CNN uutisoi.

Ukrainan mukaan Venäjä on vahvistanut joukkojaan Izjumin alueella itäisessä Ukrainassa.

Viimeisimmät Venäjän yritykset murtaa Ukrainan rintama Izjumissa eivät ole onnistuneet.

Venäjän joukot ovat liikkuneet myös kohti Lymanin kaupunkia Itä-Ukrainassa. Lyman on rautatiensä vuoksi tärkeä liikenteen solmukohta.

Ukrainan pääesikunnan mukaan rajuja taisteluita on käyty myös Rubižnen ja Popasnan kaupunkien lieppeillä.

Ukrainalaisia sotilaita ja panssarivaunu Lymanin kaupungissa torstaina.

Ukraina: Venäjä on varastanut satoja tuhansia tonneja viljaa

Kello 11.12: Miehittämillään alueilla Venäjä on varastanut satoja tuhansia tonneja viljaa, uutisoi Guardian.

Ukrainan maatalousministeriön lausunnon mukaan Venäjän miehittämillä alueilla on varastoituna 1,5 miljoonaa tonnia viljaa ja kaikki se saatetaan varastaa.

Aikaisemmin kuluvalla viikolla Ukrainan maatalousministeriö esitti huolensa siitä, että Venäjän aloittama sota uhkaa maailman ruokahuoltoa. Ukraina on maailman suurimpia vehnän tuottajia.

Venäjä väittää iskeneensä yön aikana 389 sotilaskohteeseen

Kello 11.11: Venäjä väittää iskeneensä 389 Ukrainan sotilaskohteeseen yön aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän väitteiden mukaan se on tuhonnut 35 komentokeskusta ja 15 asevarastoa viime yönä.

Tykistötuli osui Venäjän öljyterminaaliin Brjanskissa

Kello 11.04: Tykistötuli on osunut öljyterminaaliin ja asuinalueelle Venäjän puolella, Ukrainan rajan tuntumassa Brjanskin alueella, uutistoimistolähteet kertovat.

Reutersin mukaan Venäjän ilmapuolustus esti Ukrainan ilmavoimia tunkeutumasta Brjanskin alueelle.

Tulituksissa ei tämän hetkisen tiedon mukaan ole ihmisuhreja, mutta logistiikkarakennus ja öljyterminaali ovat vaurioituneet.

Puola on toimittanut yli 200 panssarivaunua Ukrainalle

Kello 10.50: Puola on lähettänyt aseapuna yli 200 taistelupanssarivaunua Ukrainalle viime viikkojen aikana, kertoo CNN.

Vaunut ovat mallia T-72. Tankkien ohella puola on toimittanut myös muuta aseapua, kuten drooneja ja kannettavia ilmapuolustusjärjestelmiä Ukrainaan.

Puola on sopinut yhdessä Baltian maiden kanssa lisäävänsä Ukrainan aseapuaan.

Venäjä yrittää korjata joukkojensa ongelmia Koillis-Ukrainassa

Kello 9.42: Venäjä yrittää korjata joukkojensa ongelmia järjestelemällä sotilasyksiköitään uudelleen ja yksinkertaistamalla komennusketjujaan Ukrainassa, selviää Britannian puolustusministeriön julkaisemista tiedoista.

Venäjän joukot ovat olleet ongelmissa Koillis-Ukrainassa. Siksi Venäjä järjestelee joukkojaan uudelleen ja yrittää parantaa joukkojensa huoltoa toimitusketjuja lyhentämällä.

Tiedustelutietojen mukaan osa uudelleen järjesteltävistä Venäjän joukoista on kärsinyt moraalikadosta. Osaltaan joukkojen toimintakykyä ovat heikentäneet puutteelliset taidot ja vajavainen ilmatuki.

Venäjän Lavrov vaatii aseavun lopettamista

Kello 8.32: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaatii Natoa ja Yhdysvaltoja lopettamaan Ukrainan aseavun. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

”Jos Yhdysvallat ja Nato haluavat oikeasti ratkaista Ukrainan kriisin, heidän on aivan ensimmäiseksi herättävä ja lopetettava aseistuksen ja ammusten toimitus Kiovan alueelle”, Lavrov sanoo lauantaina julkaistussa kiinalaisessa Xinhuan haastattelussa.

Venäjä aikoo Lavrovin mukaan etääntyä Yhdysvaltain dollarista, vähentää maahantuontia ja vahvistaa teknologista itsenäisyyttään.

Baltian maat ja Puola sopivat aseavusta

Kello 8.13: Baltian maat ja Puola toimittavat lisää aseapua Ukrainaan, kertoo Ukrainan parlamentti Telegram-kanavallaan.

Lisäksi Baltian maat ja Puola tiukentavat Venäjään kohdistuvia pakotteitaan. Pakotteet kohdistuvat etenkin Venäjän kanssa käytävään energiakauppaan.

Maiden johtajat sopivat asiasta Riiassa pidetyssä kokouksessa.

Lavrov: Ydinsodassa ei ole voittajia

Kello 8.06: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan ydinsotaa ei pidä aloittaa, koska sillä ”ei ole voittajia”.

CNN:n siteeraama Lavrov antoi lausuntonsa Dubaissa toimivalle Al Arabiya -uutistoimistolle perjantaina.

Lavrov ei ottanut haastattelussa kantaa siihen, aikooko Venäjä vetäytyä Donbassin operaatiostaan Venäjän voitonpäivänä 9. toukokuuta, kuten jotkut analyytikot ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat arvioineet.

Lavrov painotti haastattelussa, että Venäjä ei ole sodassa Naton kanssa.

Venäjän voitonpäivän paraati kutistuu

Kello 7.58: Venäjän voitonpäivän juhlinta on tänä vuonna pienimuotoisempaa kuin aiempina vuosina.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Moskovaan keskustaan saapuu vähemmän sotilasajoneuvoja ja vähemmän ihmisiä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen kanava Telegram-palvelussa.

Jo aiemmin Kreml on tiedottanut, ettei voitonpäivän paraatia tule seuraamaan yhdenkään vieraan vallan päämies.

Zelenskyi: Venäjä yrittää tuhota kaiken elämän Donbassin alueella

Kello 7.28: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot yrittävät tuhota kaiken elämän Itä-Ukrainan Donbassissa.

Päivittäisessä puheessaan Zelenskyi sanoi Venäjän iskeneen alueella toistuvasti muun muassa asuinrakennuksia kohti.

"Jos venäläiset onnistuvat toteuttamaan suunnitelmansa, edes osittain, on heillä yhä tarpeeksi tykistöä ja lentokoneita tuhotakseen koko Donbassin. Aivan kuten he tuhosivat Mariupolin."

Myös Harkovan tilannetta Zelenskyi kuvaili vaikeaksi.

Zelenskyi kommentoi myös pommituksia, jotka Venäjä teki eilen Kiovaan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin vierailun aikana. Zelenskyin mukaan on valitettavaa, että tarkoituksella tehty nöyryyttävä isku YK:ta vastaan ei aiheuttanut voimakkaampia reaktioita.

Presidentti Zelenskyi ilmaisi myös kiitollisuutensa Yhdysvalloille ja presidentti Joe Bidenille sekä kongressille niin kutsutun laina-leasing -ohjelman käynnistämisestä. Toisesta maailmansodasta tuttu ohjelma helpottaa aseiden ja muun avun toimittamista liittolaisille.

"Tämä ja muut ohjelmat, jotka tukevat Ukrainaa, ovat konkreettinen todiste siitä, että vapaus kykenee yhä puolustamaan itseään tyranniaa vastaan."

Näillä alueilla on taisteltu viime päivinä

Tämä on päivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut