Maailman matkailujärjestö hyllytti Venäjän – Putin: Jos joku sotkeutuu Ukrainan tapahtumiin, vastaamme salamannopeasti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Keskiviikko oli sodan 63. päivä.

Ukrainalainen viljelijä oli varustautunut kypärällä ja luotiliivillä pellolle tiistaina 26. huhtikuuta.

27.4. 6:26 | Päivitetty 27.4. 22:48

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Keskiviikko 27.4.

Euroopan komissio ohjeistaa EU-maita olemaan maksamatta Venäjän kaasutoimituksista ruplilla

Kello 22.08: Euroopan komission energiapolitiikan päällikkö Kadri Simson ohjeisti keskiviikkona, että EU-maiden tulisi maksaa Venäjältä tulevat kaasutoimituksensa euroilla tai dollareilla. Jäsenmaiden ei siis tulisi taipua Venäjän hallinnon vaatimuksiin maksaa toimitukset ruplilla.

Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Venäläinen kaasujätti Gazprom keskeytti keskiviikkona aamulla kaasutoimituksensa Puolaan ja Bulgariaan maiden kieltäydyttyä maksamasta ruplilla.

Puolalainen kaasuyhtiö Pgnig ryhtyy oikeustoimiin Venäjää vastaan

Kello 22.06: Puolan valtion kontrolloima kaasuyhtiö Pgnig aikoo ryhtyä oikeustoimiin liityen Venäjän päätökseen katkaista kaasutoimitukset Puolaan.

Puolan ilmastoministeri Anna Moskwa sanoi yksityiselle Polsat-uutiskanavalle, että kyseessä on selvä sopimusrikkomus.

"Gazprom rikkoi sen", Moskwa kommentoi.

Venäläinen valtio-omisteinen Gazprom katkaisi keskiviikkona kaasutoimituksensa Puolaan ja Bulgariaan, koska nämä ei ole suostuneet maksamaan toimituksia ruplilla.

Ukrainan puolustusministeri varoittaa "valtavasta tuhosta" tulevina viikkoina

Kello 22.06: Ukrainalla on edessään "erittäin vaikeita viikkoja", sanoo maan puolustusministeri Oleksiy Reznikov.

Hän varoitti edessä olevasta valtavasta tuhosta Venäjän jatkaessa hyökkäystä Ukrainan itäisissä osissa.

Puolustusministeri sanoo, että Venäjä on kerännyt joukkoja suurta hyökkäystä varten Itä-Ukrainassa.

Venäjä ulos Maailman matkailujärjestöstä

Kello 21.25: Maailman matkailujärjestö UNWTO on erottanut Venäjän toiminnastaan määräajaksi. YK:n alaisen matkailujärjestön yleiskokous äänesti Venäjän hyllytyksestä keskiviikkona.

Ennen ratkaisevaa äänestystä Venäjä ilmoitti jättävänsä järjestön, ja sen edustajat poistuivat kokoustilasta.

Äänestyksessä valtaosa 159 jäsenvaltiosta kannatti Venäjän hyllyttämistä. Toimenpidettä oli ehdottanut 22 maata muiden muassa Espanja, Japani, Puola ja Ranska.

Hyllytystä perusteltiin Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan.

Järjestön pääsihteeri, georgialainen poliitikko ja entinen ministeri Zurab Pololikashvili viestitti kokouksen jälkeen Twitterissä, että viesti oli selvä.

"Teoilla on merkitystä. Rauha on perustavanlaatuinen ihmisoikeus, joka on taattu kaikille ilman poikkeuksia",

UNWTO tukee kansainvälistä turismia. Järjestö on aiemmin varoittanut, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan rajoittaa kansainvälisen matkailualan toipumista koronaepidemiasta.

Pelkästään venäläisten ja ukrainalaisten matkailun vähentyminen pudottaa matkailualan tuloja noin 14,8 miljardilla eurolla tänä vuonna.

YK:n yleiskokous erotti Venäjän väliaikaisesti YK:n ihmisoikeus­neuvostosta huhtikuun alussa.

Putin: Jos joku sotkeutuu Ukrainan tapahtumiin, vastaamme salamannopeasti

Kello 21.12: Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti keskiviikkona ulkovaltoja ”sotkeutumasta” tilanteeseen Ukrainassa. Putin puuttui asiaan puhuessaan parlamentin molempien kamarien yhteisneuvoston kokouksessa, joka järjestettiin poikkeuksellisesti Taurian palatsissa Pietarissa.

”Jos joku ulkopuolinen aikoo puuttua tapahtumien kulkuun ja uhata Venäjää strategisesti tavalla, jota emme hyväksy, on hänen syytä tietää, että vastaus kohdattuun uhkaan on salamannopea”, Putin sanoi.

Putin vakuutti käyttävänsä tarvittaessa aseita, ”joita vastustajilla ei vielä ole”.

Mariupolissa loukussa oleva sotilas vetoaa videolla haavoittuneiden pelastamiseksi

Kello 20.02: Ukrainan Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella on yli 600 haavoittunutta ilman lääkkeitä tai mahdollisuutta kunnolliseen hoitoon, sanoo Ukrainan laivaston 36. merijalkaväkiprikaatin komentaja Serhii Volyna julkaisemassaan Facebook-videossa. Haavoittuneissa on niin sotilaita kuin siviilejä.

Volynan mukaan paikalta ovat loppuneet lääkkeet, eivätkä olosuhteet ole riittävät haavoittuneiden hoitoon. Hän lisää, että alueella on satoja siviilejä, myös lapsia, jotka joutuvat elämään saastaisissa olosuhteissa. Volynan mukaan ihmisiltä loppuu pian ruoka ja juoma.

Merijalkaväkiprikaatin komentaja vetoaa ihmisten pelastamiseksi. Hän viittaa toisen maailmansodan aikaiseen Dunkerquen evakuointiin ja toivoo vastaavaa evakuointia Mariupoliin.

Venäjä on piirittänyt Mariupolia jo viikkokausia ja jatkanut ilmaiskuja myös tänään. Iskuissa käytetään pääosin vapaasti putoavia pommeja, joita ei voi ohjata. Tämä lisää riskiä siviiliuhrien määrän kasvamisesta, Britannian puolustusministeriö totesi aiemmin tänään tilannekatsauksessaan.

HS: Hallitus aikoo tukea Ukrainaa takavarikoiduilla bitcoineilla

Kello 19.43: Hallitus aikoo Helsingin Sanomien tietojen mukaan tukea Ukrainaa Tullin takavarikoimilla bitcoineilla. Kyse on mahdollisesti erittäin suuresta lisäavusta Ukrainalle.

Takavarikoitujen bitcoinien arvo on nykykurssilla noin 73 miljoonaa euroa. HS kertoo, että Ukrainalle lahjoitettavan summan koko on auki, mutta poliittinen linjaus bitcoinien käyttämisestä on tehty.

Helmikuussa Suomi päätti 14 miljoonan euron lisätuesta Ukrainalle sisältäen humanitaarista apua sekä kehitysyhteistyövaroja. Jos bitcoineista saatu summa menisi kokonaisuudessaan Ukrainalle, se olisi noin kuusinkertainen verrattuna helmikuussa annettuun tukeen.

Raha-apu Ukrainaan kulkee lisäbudjetin kautta. Hallituksen on määrä päättää asiasta virallisesti seuraavien viikkojen aikana. Lisäbudjetti on parhaillaan valtiovarainministeriön käsittelyssä, ja se annetaan eduskunnalle toukokuun loppupuolella.

EU: Puola ja Bulgaria saavat kaasua naapurimaista, ruplamaksut rikkovat pakotteita

Kello 17.17: EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lupasi keskiviikkona unionin reagoivan nopeasti ja yhtenäisesti Venäjän päätökseen keskeyttää kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan.

"Varmistamme, että Gazpromin päätöksellä [lopettaa kaasutoimitukset] on pienin mahdollinen vaikutus eurooppalaisiin kuluttajiin", Von der Leyen sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Von der Leyenin mukaan Puola ja Bulgaria saavat nyt kaasua muista EU-maista. Unioni tarkastelee kaasuvarastojaan ja jatkaa toimia, joilla irtaudutaan Venäjästä kokonaan, von der Leyen lupasi.

"Venäläisten fossiilisten polttoaineiden aikakausi Euroopassa on tulossa päätökseensä", hän sanoi.

Von der Leyen myös varoitti Euroopan energiayhtiöitä maksamasta kaasusta venäläisyhtiöille ruplissa. Venäjä on vaatinut ruplamaksuja suojatakseen talouttaan pakotteilta.

Maksujen suorittaminen ruplissa eurojen tai dollarien sijasta Venäjän vaatimuksesta rikkoo EU-pakotteita, von der Leyen korosti.

"Tämä olisi suuri riski yhtiöille", hän sanoi.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi keskiviikkona, että neljä eurooppalaista ostajaa on jo maksanut kaasutoimituksista ruplissa. Tämän lisäksi kymmenen eurooppalaista yritystä on lähteiden mukaan avannut tilin venäläiseen Gazprombankiin.

Puolan pääministeri: Kaasuhanojen sulkeminen on "suora hyökkäys" Puolaa vastaan

Kello 17.15: Venäjän energiajätin Gazpromin päätös keskeyttää maakaasun toimitus Puolaan on "suora hyökkäys" maata vastaan, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Morawieckin mukaan Puola ei taivu "tähän kiristykseen, tähän aseeseen ohimolla".

"Venäjä ei vain toteuttanut raakalaismaista ja murhanhimoista hyökkäystä Ukrainaan -- vaan Venäjä hyökkäsi myös koko Euroopan energia- ja ruokaturvallisuutta vastaan", Morawiecki sanoi Puolan parlamentissa.

Morawieckin mukaan Puola on jo pitkällä valmisteluissa, joiden jälkeen maa ei tarvitse venäläistä maakaasua enää lainkaan ensi syksystä alkaen.

Pääministeri Morawiecki sanoi, että Puolan kaasuvarastojen täyttöaste on tällä hetkellä 76 prosenttia, ja maa on valmis hankkimaan maakaasua mistä tahansa muualta paitsi Venäjältä.

Moskovan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan sanoi keskiviikkona, että Venäjä on luotettava energiantoimittaja eikä se kiristä energialla ketään.

Peskovin mukaan energianostajien täytyy vain avata uudet ruplatilit ja maksaa energiatoimitukset niiden kautta.

"De facto mikään ei muutu", Peskov sanoi.

"Tarve uudelle maksutavalle syntyi epäystävällisten maiden meitä vastaan ottamista ennennäkemättömistä ja epäystävällisistä askelista talouden alalla ja rahoitussektorilla."

"Ennennäkemättömät" ja "epäystävälliset" liikkeet eli länsimaiden ankarat pakotteet Venäjä vastaan tehtiin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta.

Ukrainan rauhanneuvottelija: Ukrainan ja Venäjän presidenttien tapaamisesta ei ole päästy sopimukseen

Kello 17.08: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisesta ei ole päästy sopimukseen, Ukrainan rauhanneuvottelija ja presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turkki on kertonut aiemmin yrittävänsä järjestää neuvotteluja presidenttien välille.

"Kahden maan presidenttien tapaamisen ajankohtaa ja kokouksen kontekstia ei ole vielä päätetty", Podoljak sanoi.

Podoljak nosti lausunnossaan esiin myös kiihtyneet taistelut Itä-Ukrainassa ja Venäjän yritykset "tuhota kokonaan" Mariupolin kaupunki.

EU-komissio: Kaikki tuontitullit pois Ukrainasta tulevilta tuotteilta

Kello 16.42: EU-komissio esitti keskiviikkona, että Ukrainasta EU:hun tulevilta tuotteilta poistettaisiin kaikki tuontitullit vuoden ajaksi.

Ehdotus on "ennennäkemätön ele sodassa olevan maan tukemiseksi", komission tiedotteessa sanotaan.

Ehdotuksessa poistettaisiin vuoden ajaksi myös kaikki Ukrainan teräsviennin polkumyynnin vastaiset säädökset.

Ehdotuksella on tarkoitus kasvattaa Ukrainan vientiä EU:hun ja helpottaa ukrainalaisten tuottajien vaikeaa tilannetta Venäjän hyökkäyssodan aikana.

EU:n kauppakomissaari Valdis Dombrovskis sanoi tiedotteessa, että EU ei ole koskaan ennen tehnyt vastaavaa vapaakauppaelettä. Toimenpide on suuruudessaan ennennäkemätön, Dombrovskis sanoi: kertaheitolla kaikki tariffit ja kiintiöt pois Ukrainan kaupalta EU:n sisämarkkinoille.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan sanoi tiedotteessa, että hän on käynyt useita keskusteluja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa siitä, miten EU voisi tukea Ukrainan taloutta makrotaloudellisen rahoitusavun lisäksi.

"Olemme molemmat samaa mieltä, että nopea ja laaja tuontitullien lakkautus on ratkaisevan tärkeä askel Ukrainan talouden vahvistamiseksi."

Von der Leyenin mukaan tuontitullien poisto helpottaa merkittävästi ukrainalaisten teollisuus- ja maataloustuotteiden myymistä EU:hun.

Seuraavaksi ehdotus tuontitullien poistosta menee sekä EU:n parlamentin että EU-neuvoston eli jäsenmaiden johtajien päätettäväksi.

FT: Venäjä yrittää horjuttaa Moldovan EU-myönteistä hallitusta

Kello 13.50: Venäjä suunnittelee hybridi-iskuja horjuttaakseen Moldovan EU- ja länsimielistä hallitusta, ukrainalaiset ja moldovalaiset viranomaiset varoittavat brittilehti Financial Timesissa.

Viimeksi keskiviikkona Moldovan separatistisen ja Venäjä-mielisen Transnistrian alueen sisäministeriö väitti, että alueella sijaitsevaa kylää kohti olisi ammuttu laukauksia Ukrainan puolelta viime yönä. Maanantaina ja tiistaina alueella on tapahtui kolme väitettyä ”terrori-iskua”.

Tiistaina Moldovan presidentti Maia Sandu syytti "sotaa haluavia ryhmittymiä" iskuista Transnistriassa.

”Heillä on suunnitelma horjuttaa Moldovaa”, sanoi nimetön ukrainalainen tiedusteluviranomainen FT:lle ja viittasi tiedustelutietoihin Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n toiminnasta Moldovassa.

Nimetön viranomainen arveli, että horjutusoperaatio saattaisi huipentua voitonpäivän tienoilla 9. toukokuuta. Viranomaisen mukaan Venäjä voi hyökätä Moldovaan milloin tahansa, kyse on vain päätöksestä.

Norja ei pysty toimittamaan lisää kaasua

Kello 12.11: Lisää maakaasua sen paremmin Puolalle kuin Bulgariallekaan ei ole luvassa ainakaan Norjasta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Norjan Vaar Energin mukaan se ei tällä hetkellä pysty tuottamaan yhtään enempää kaasua.

Vaar Energin mukaan kaasun tuotantoa ei myöskään ole lyhyellä aikavälillä mahdollista lisätä. Yhtiö kertoo niin ikään ohjaavansa jo nyt niin paljon kaasua kuin mahdollista Eurooppaan, missä hinnat ovat korkeammat kuin Britanniassa.

Norja oli viime vuonna Euroopan unionin toiseksi tärkein maakaasun toimittaja Venäjän jälkeen.

Ukraina sanoo Venäjän vallanneen useita kyliä maan itäosassa

Kello 11.41: Ukrainan mukaan Venäjän joukot ovat tunkeutuneet syvemmälle maan itäosaan ja ottaneet haltuunsa useita kyliä. Hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvä Venäjä pyrkii saamaan hallintaansa Donbassin alueen Itä-Ukrainassa.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on työntänyt Ukrainan joukkoja pois kahdesta kylästä Harkovan alueen eteläosassa sekä saanut haltuunsa taajaman Donetskissa ja toisen Luhanskissa.

Puolustusministeriö myös varoitti Venäjän joukkojen jatkavan hyökkäystään Sjevjerodonetskin eteläpuolella.

Venäjä: Suuri määrä länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita tuhottu

Kello 11.29: Venäjän puolustusministeriön väitteiden mukaan Venäjän joukot ovat tuhonneet suuren määrän länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita pitkän matkan ohjuksilla. Uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat asiasta.

Puolustusministeriö sanoi tiedotustilaisuudessa, että pitkän kantaman Kalibr-risteilyohjuksilla tuhottiin suuri määrä Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen Ukrainaan toimittamia aseita ja ampumatarvikkeita Zaporižžjan alueella sijaitsevalla alumiinitehtaalla.

Ministeriön mukaan Venäjän ilmavoimat tuhosi 59 sotilaskohdetta Ukrainassa viime yön aikana. Väitteitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ihmiset ovat suojautuneet muun muassa metroasemalle Harkovassa.

EU:n von der Leyenin mukaan Venäjä yrittää turhaan kiristää Eurooppaa kaasulla

Kello 11.19: Puolan valtiollinen maakaasuyhtiö PGNIG kertoi keskiviikkona Venäjän lopettaneen kaasutoimitukset maahan Jamal-kaasuputken kautta.

Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan maan kaasuvarastot ovat 76-prosenttisesti täynnä ja Puola on valmistautunut hankkimaan kaasua ”kaikkialta muualta” kuin Venäjältä.

Venäjä ilmoitti tiistaina, että se katkaisee kaasutoimitukset myös Bulgariaan, joka on vahvasti riippuvainen venäläisestä kaasusta. Bulgaria on kertonut etsivänsä paikallisten energiayhtiöiden kanssa vaihtoehtoisia järjestelyjä maakaasun saamiseksi muualta.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Venäjä yrittää turhaan kiristää Eurooppaa kaasulla.

"Olemme valmistautuneet tähän mahdollisuuteen. Olemme valmistelemassa EU:n yhteisiä vastatoimia. Eurooppalaiset voivat luottaa siihen, että pysymme yhtenäisinä ja solidaarisina niitä jäsenmaita kohtaan, joihin tämä vaikuttaa”, von der Leyen kirjoitti Twitterissä.

Venäjän duuman puhemies: Kaasu poikki kaikilta ”epäystävällisiltä” mailta

Kello 10.58: Venäjän pitäisi panna kaasuhanat poikki saman tien kaikilta ”epäystävällisiltä” mailta, Venäjän duuman eli parlamentin puhemies Vjatšeslav Volodin sanoi keskiviikkona viestipalvelu Telegramissa.

Volodin sanoi, että energiajätti Gazprom teki oikean päätöksen, kun se keskeytti maakaasun toimitukset Bulgariaan ja Puolaan, ja että sama pitäisi tehdä muille Venäjään epäystävällisesti suhtautuville maille.

Nykyinen duuma on käytännössä Vladimir Putinin hallinnon kumileimasin, eli se ei tee itsenäisiä päätöksiä.

Puola vahvisti Venäjän lopettaneen kaasutoimitukset

Kello 10.45: Puolan valtiollinen maakaasuyhtiö vahvisti Venäjän lopettaneen kaasutoimitukset maahan Jamal-kaasuputken kautta. Venäjä uhkasi jo aikaisemmin lopettaa kaasutoimitukset sekä Puolaan että Bulgariaan, jos maat eivät maksa kaasusta ruplilla.

Puola on aikaisemmin vakuuttanut, että sillä on riittävästi kaasua varastossa, eikä Venäjän kaasutoimitusten lakkauttaminen jätä asiakkaita ilman kaasua.

Ukraina: Venäjän joukot vallanneet kyliä Itä-Ukrainassa

Kello 10.16: Ukrainan mukaan Venäjän joukot ovat edenneet Ukrainan itäosassa ja vallanneet useita pikkukaupunkeja ja kyliä alueella osana Venäjän tavoitetta Donbasin alueen valtaamisesta.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat saaneet haltuunsa Zaritšnen ja Novotoškivsken kylät Donetskin alueella. Zaritšne sijaitsee vain noin 50 kilometrin päässä Kramatorskin kaupungista.

Puolustusministeriö varoittaa myös, että Venäjän joukot jatkavat hyökkäystään Nyžnjen ja Orikhivin suuntaan eli Zaporižžjan alueelle.

Muun muassa uutistoimisto AFP kertoo puolustusministeriön lausunnosta.

Venäläislehti: Venäjä voi purkaa Saimaan kanavan vuokrasopimuksen, jos Suomi liittyy Natoon

Kello 10.12: Venäjä voisi purkaa Saimaan kanavan vuokrasopimuksen, jos Suomi liittyy sotilasliitto Natoon, kirjoitti venäläislehti Izvestija keskiviikkona.

”Duuma ei sulje pois tällaista vaihtoehtoa. Kun suhteet minkä tahansa maan kanssa huononevat, on aivan luonnollista tehdä muutoksia aikaisempiin sopimuksiin”, lehti kirjoitti.

Izvestijan mukaan Venäjän Helsingin-suurlähetystössä seurataan ja analysoidaan nyt tarkasti Suomessa meneillään olevaa Nato-keskustelua.

”Jos Suomi liittyy, on aivan luonnollista ryhtyä toimiin, joilla varmistetaan Venäjän edut”, Izvestija jatkoi.

Vajaan 58 kilometrin mittainen Saimaan kanava yhdistää Saimaan Suomenlahteen. Suomi vuokraa Venäjältä vajaan parinkymmenen kilometrin mittaista, Venäjän puolella kulkevaa osaa. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2062.

Kanavan käytöstä ja kunnossapidosta vastaa Väyläviraston urakoitsijana Arctia oy.

Saimaan kanavan sopimuksen purkuhaluista kertoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat.

Gazprom: Kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan keskeytetty

Kello 9.37: Venäläinen maakaasu- ja öljykonserni Gazprom ilmoitti kello yhdeksän jälkeen keskiviikkoaamuna, että maakaasun toimitukset Puolaan ja Bulgariaan on keskeytetty. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Gazpromin mukaan toimitusten keskeytysten syynä on, ettei kaasusta maksettu ruplissa. Toimituksia ei jatketa ennen kuin maksut on suoritettu, Gazprom sanoo.

Lisäksi Gazprom ilmoitti, että maakaasun toimitukset Puolan ja Bulgarian läpi voidaan myös keskeyttää, mikäli yhtiö havaitsee, että kaasua otetaan putkilinjastoilta käyttöön näissä maissa.

Bulgarian energiaministeri Alexander Nikolov puolestaan sanoi Reutersin mukaan samaan aikaan kaasutoimitusten katkeamisen kanssa, että maa on täyttänyt kaikki Gazpromin kanssa tehdyn nykyisen sopimuksen ehdot.

Bulgaria on maksanut Gazpromille kaasutoimituksista koko huhtikuulle, joten toimitusten keskeyttäminen on Gazpromin tekemä sopimusrikos, Nikolov sanoi Reutersin mukaan. Nikolovin mukaan kaasutoimitukset Bulgarian kuluttajille on taattu varastoista ainakin seuraavan kuukauden ajan.

Britannian puolustusministeriö: Ukraina hallitsee suurinta osaa ilmatilastaan

Kello 8.26: Ukraina on pitänyt hallinnassaan suurimman osan maan ilmatilasta, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa tuoreimmassa tiedustelupäivityksessään.

Venäjä ei ole onnistunut tehokkaasti tuhoamaan Ukrainan ilmavoimia tai nujertamaan Ukrainan ilmapuolustusta, päivityksessä todetaan. Ministeriö julkaisi tiedustelupäivityksensä yhteisöpalvelu Twitterissä.

Päivityksen mukaan Venäjän ilmajoukot ovat pääasiassa keskittyneet toimissaan eteläiseen ja itäiseen Ukrainaan, jossa ne tukevat Ukrainan maajoukkoja. Venäjä kuitenkin jatkaa iskuja Ukrainan sotilaskohteisiin ympäri maata, ministeriö kirjoittaa.

Suurin osa Venäjän ilmaiskuista satamakaupunki Mariupolissa toteutetaan ohjaamattomilla vapaasti putoavilla pommeilla. Tämä tarkoittaa sitä, että iskujen tarkan kohdentamisen mahdollisuus pienenee, joten siviilit ovat entistä suuremmassa riskissä loukkaantua.

CNN: Zelenskyin mukaan Transnistrian separatistialueella vuosia olleet venäläisjoukot ovat ”jatkuvassa valmiudessa” ja odottavat vain käskyä

Kello 6.26: Venäjä pyrkii horjuttamaan lähialuetta sotilastoimillaan Moldovassa Transnistrian separatistialueella, arvioi Venäjän hyökkäyssotaa torjuvan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi CNN:n mukaan.

Zelenskyin mukaan Venäjä uhkailee Moldovaa ja Transnistrian tapahtumilla pyritään näyttämään Moldovalle miten käy, jos maa tukee naapurimaataan Ukrainaa.

Venäjä-mielisten separatistien alueella Transnistriassa tapahtui maanantaina räjähdysten sarja. Kohteena oli muun muassa Transnistrian ”turvallisuusministeriö”.

Ukraina syytti tiistaina Venäjää siitä, että se yrittää luoda rauhattomuutta Transnistriassa. Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta ja sillä on alueella myös joukkoja.

Zelenskyiltä kysyttiin Moldovan tilanteesta tämän tavattua Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin kanssa. Ukrainalaispresidentin kommenteista ovat kertoneet muun muassa uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä, ei edes Venäjä. Sen sijaan Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta ja Venäjällä on myös joukkoja siellä.

Viime päivien aikana Ukraina on syyttänyt venäläisjoukkojen ampuneen ohjuksia ja suorittaneen sotilasoperaatioita Transnistriassa.

Zelenskyi kuvailee omissa kommenteissaan Transnistrian aluetta "väliaikaisesti miehitetyksi".

Hänen mukaansa Ukraina tietää alueella monia vuosia olleiden venäläisjoukkojen olevan ”jatkuvassa valmiudessa” ja odottavan vain käskyä.

"Mutta tiedämme heidän kyvykkyytensä, Ukrainan asevoimat ovat valmiina tähän, eivätkä pelkää heitä”, hän lisäsi Guardianin mukaan.

"Venäjä haluaa horjuttaa Transnistrian aluetta ja vihjaa, että Moldovaan on odotettavissa ’vieraita’. Hyviä uutisia: Ukraina takaa ehdottomasti alueen strategisen turvallisuuden. Mutta meidän täytyy toimia tiiminä”, sanoi Ukrainan presidentin avustaja Mihailo Podolyak Twitterissä.

Venäjä puolestaan esitti ”huolensa” räjähdyksistä. Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti siteerasi Transnistrian ”hallituksen” lähdettä, joka väitti hyökkääjien tulleen Ukrainasta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) Moldovassa tviittasi tuomitsevansa ”kaikki yritykset horjuttaa tilannetta” Transnistriassa ja sen puskurivyöhykkeellä.

Räjähdysten sarja Transnistriassa tapahtui samaan aikaan, kun sota naapurimaa Ukrainassa jatkuu. Tämä on herättänyt pelkoja Moldovassa, että siitä saattaisi tulla Venäjän seuraava kohde.

Viime viikolla Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev linjasi Venäjän tavoitteita Ukrainassa. Siinä yhteydessä hän sanoi, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda yhteys Krimiltä Transnistrian separatistialueelle Moldovassa. Hän myös suututti Moldovan viittaamalla venäjää puhuvien ihmisten ”sortoon” Transnistriassa.

Kiovan pormestari Vitali Klitško puhui tiedotusvälineille tiistaina Kiovassa.

Kiovassa sai kyytiä Venäjän ja neuvosto-Ukrainan historiallisia siteitä kuvaava patsas

Kello 6.17: Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa purettiin tiistaina muistomerkki "Kansojen ystävyys", joka symboloi entisen Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan ja Venäjän historiallisia siteitä.

"Vaati hiukan ponnisteluja, mutta neuvostoliittolainen patsas kahdesta työläisestä, joka symboloi Ukrainan ja Venäjän yhdistämistä, purettiin tänä iltana”, kertoi Kiovan pormestari Vitali Klitško tiistaina sosiaalisessa mediassa julkistetussa lausunnossa.

Klitško kertoi, että työhön liittyi myös symboliikkaa. Kun patsasta yritettiin nostaa, venäläistä markkeeravan työläisen pää irtosi. Patsaan työläiset olivat hänen mukaansa alun perin taistelleet vastaan, mutta lopulta suuret ihmishahmot onnistuttiin poistamaan.

"Samalla tavalla meidän täytyy noukkia ja karkottaa vihollinen ja venäläinen miehittäjä maastamme”, hän sanoi.

Klitškon mukaan Kiovan viranomaiset suunnittelevat noin 60:n kaupungissa olevan Venäjään ja Neuvostoliittoon liittyvän muistomerkin purkamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut