Mariupolin pormestari: kaupungista löytynyt taas uusi joukkohauta – Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri ennakoi Ukrainan hajoavan useaksi valtioksi

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Tiistai oli sodan 62. päivä.

Ihmisiä pommituksissa tuhoutuneen asuinrakennuksen edustalla Mariupolin kaupungissa Ukrainassa 22. huhtikuuta.

26.4. 6:28 | Päivitetty 26.4. 22:49

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Tiistai 26.4.

Putin luennoi YK:n pääsihteerille näkemystään Ukrainan ”erikoisoperaatiosta"

Kello 21.25: Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti televisioidun keskustelun YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa tiistai-iltana Moskovassa pitämällä lyhyen luennon siitä, kuinka Venäjä on oikealla asialla Ukrainan ”erikoisoperaatiossa”.

Guterres esiintyi lähinnä kysymysten esittäjänä ja Putin tarjosi niihin omat vastauksensa. Hän vetosi YK:n peruskirjaan ja huomautti, että maailmanjärjestön kaikki jäsenvaltiot ovat tasa-arvoisia.

”Aivan kuten ihmiset ovat tasa-arvoisia Raamatussa”, Putin vertasi.

”Sen ihmeellisempää on, kun jotkut valtiot yrittävät olla erityisiä.”

Tällä hän kaikesta päätellen viittasi Yhdysvaltoihin, jota hän on syyttänyt vuosia ”yksinapaisen maailmanjärjestyksen” rakentamisesta. Putin väitti edelleen, että Venäjän sotatoimet ovat ”täysin YK:n peruskirjan mukaisia”.

Guterresin kysymykseen raakuuksista Kiovan lähellä sijaitsevassa Butšan pikkukaupungissa Putin vastasi, että kyseessä on Ukrainan lavastus eli ”provokaatio”, josta Venäjällä kuulemma on todisteet.

Guterresia kiinnosti myös Mariupolin tilanne ja mahdollisuus kaupungin siviiliväestön evakuointiin. Putin vastasi, että kaupungissa ei ole enää minkäänlaisia taistelutoimia, viimeiset Ukrainan taistelijat on saarrettu Azovstalin alueelle ja jokainen siviili on voinut mennä minne lystää.

Guterres tapasi Moskovassa tiistaina Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin. Hänen on määrä vierailla tällä viikolla myös Kiovassa.

Sveitsi on estänyt Saksaa lähettämästä Sveitsissä valmistettuja ammuksia Ukrainaan

Kello 20.25: Sveitsi on estänyt Saksaa lähettämästä Ukrainaan ammuksia, jotka on valmistettu Sveitsissä, kertovat The Guardian ja uutistoimisto Reuters. Kyseessä olevia ammuksia käytetään Gepard-ilmatorjuntajärjestelmissä.

Sveitsin talousministeriön mukaan se on saanut Saksalta kaksi pyyntöä jälleenviedä Sveitsistä saamiaan ammuksia. Ministeriö on kuitenkin kieltäytynyt pyynnöistä vedoten maan puolueettomuuteen.

Sveitsi on ilmoittanut, että sen puolueettomuus ei salli aseiden tarjoamista konfliktialueilla käytettäviksi. Viime kuussa maa kieltäytyi Puolan pyynnöstä viedä aseapua Ukrainaan.

Mariupolin lähistöltä löytynyt jälleen uusi joukkohauta, sanoo kaupungin pormestari

Kello 19.56: Mariupolin lähistöltä on löytynyt jälleen uusi joukkohauta, Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko ilmoitti tiistaina CNN:n mukaan.

Kyseessä on Boitšenkon mukaan jo kolmas Mariupolin lähistöltä löytynyt joukkohauta. Aiemmin suurien joukkohautojen on kerrottu löytyneen Vynohradnen ja Manhushin tajaamista. Viranomaisten jakamien uusien satelliittikuvien perusteella nyt löytynyt hauta sijaitsee Staryi Krymissä.

Viranomaisten mukaan vanhalla hautausmaalla sijaitseva joukkohauta on kooltaan jo yli 200 metriä pitkä. Ensimmäiset kuvat kaivauksista ilmestyivät satelliittikuviin 24. maaliskuuta sen jälkeen, kun venäläiset olivat miehittäneen alueen, viranomaiset kertovat.

Boitšenkon mukaan Venäjän joukot ovat vaatineet paikallisia asukkaita osallistumaan hautauksiin ruokaa vastaan.

"Mariupolissa ei ole riittävästi humanitaarista apua, minkä vuoksi ihmiset ovat pakotettuja tekemään niin", Boitšenko sanoi Telegramissa.

Ukrainalaisviranomaisten väitteitä joukkohaudoista ei ole pystytty vahvistamaan.

Saksa vauhdittaa irtaantumistaan venäläisestä öljystä – Ministeri: Vaihtoehto pyritään löytämään lähipäivinä

Kello 18.55: Saksa pyrkii löytämään vaihtoehdon venäläiselle öljylle päivien kuluessa, maan talous- ja ilmastonsuojeluministeri Robert Habeck (vihr) ilmoitti tiistaina. Asiasta kertovat muun muassa saksalainen Süddeutsche Zeitung ja uutistoimisto Reuters.

Saksa on aiemmin sanonut, että se voisi irtaantua venäläisestä öljystä vuoden loppuun mennessä. Lisäksi se on toistuvasti torpannut lyhyellä tähtäimellä asetettavan öljyn tuontikiellon EU:n alueelle.

Tiistaina Habeck kuitenkin sanoi, että Saksa voisikin selviytyä kiellosta ja on valmis lopettamaan öljytoimitukset Venäjältä. Habeck puhui aiheesta Varsovassa, missä hän tapasi Puolan talousministeri Anna Moskwan kanssa.

Habeckin mukaan venäläisen öljyn osuus Saksaan toimitettavasta öljystä on enää vain 12 prosenttia. Ministerin mukaan öljy menee kokonaisuudessaan yhdelle PCK:n öljynjalostamolle Schwedtiin. PCK:n jalostamon enemmistöomistaja on Venäjän valtion omistama Rosneft.

"Schwedtin liiketoimintamalli perustuu venäläisen öljyn ostamiseen. Se on kiistanalaista, tarvitsemme vaihtoehdon Schwedtille, ja työskentelemme sen eteen lähipäivinä", Habeck sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Azovstalin tehdasalue edelleen Venäjän pommitusten kohteena

Kello 18.25: Venäjän hyökkäykset Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella ovat jatkuneet tänään, sanoo kaupungin apulaispormestari Serhiy Orlov.

Orlovin mukaan ketään ei päästetä poistumaan Azovstalista ja Venäjä valehtelee sanoessaan hyökkäysten loppuneen. Orlov sanoo, että aluetta pommitetaan jatkuvasti. Alueella on edelleen niin siviilejä kuin sotilaita.

Asiasta uutisoi Guardian.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Mariupolissa ei ole käynnissä sotilasoperaatiota.

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri ennakoi Ukrainan hajoavan useaksi valtioksi

Kello 17.12: Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev ennakoi tuoreessa haastattelussa Ukrainan hajoavan useisiin valtioihin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Patruševin mukaan länsimaiden ja Ukrainan yhteinen politiikka on johtamassa Ukrainan valtion pirstoutumiseen. Patruševin haastattelu julkaistiin Rossiskaja Gazetassa, joka on Venäjän hallinnon lehti.

Patrušev on Venäjän turvallisuuspoliisin FSB:n entinen päällikkö, ja häntä pidetään yhtenä Vladimir Putinin luottohenkilöistä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan päätös Ukrainaan hyökkäämisestä tehtiin hyvin pienessä ryhmässä, jossa olivat Putinin lisäksi puolustusministeri Sergei Šoigu, Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov ja neljäntenä miehenä Nikolai Patrušev.

Tiistaina julkaistussa haastattelussa Patrušev perustelee Ukrainan hajoamista sillä, ettei Ukrainan valtiolla ollut omaa identiteettiä alun alkujaan. Se oli syntynyt Patruševin mukaan vain Yhdysvaltain ukrainalaisiin kylvämän venäläisvihan ansiosta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Patrušev kommentit ovat uusimpia vihjeitä siitä, että Venäjä kiistäessään miehitysaikeet itse asiassa pyrkii Ukrainan pirstomiseen.

Moldovan presidentti: Iskut Transnistriassa yrityksiä kiihdyttää jännitteitä

Kello 16.38: Moldovan presidentin Maia Sandu varoitti tiistaina, että Venäjän tukeman ja miehittämän separatistialueen Transnistrian iskut ovat yritys kiihdyttää jännitteitä alueella. Sandu syytti iskuista "sotaa haluavia ryhmiä" alueella, uutistoimisto Reuters kertoo.

Sandu kertoi näkemyksistään tiedotustilaisuudessa maan turvallisuusneuvoston hätäkokouksen jälkeen.

Tilanne Transnistriassa on "monimutkainen ja kireä", ja Sandun mukaan Moldova aikoo käyttää kaikki mahdolliset keinot, jotta eskalaatio alueella vältetään. Sandu sanoi Moldovan olevan valmis neuvottelemaan rauhanomaisen ratkaisuun alueen ongelmiin.

Sandu sanoi, ettei hänellä ole suunnitelmia puhua iskuista Kremlin kanssa.

Venäjän ulkoministeriö: Haluamme välttää puuttumisen Transnistrian tilanteesen

Kello 16.35: Venäjä haluaa välttää tilanteen, jossa se joutuisi puuttumaan Moldovan separatistialueen Transnistrian tapahtumiin, Venäjän ulkoministeriö sanoi valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan.

Transnistria on tosin käytännössä jo nykyisellään Venäjän miehittämä. Esimerkiksi Euroopan neuvoston parlamentaarinen kokous päätti maaliskuussa tunnustaa, että Transnistria on Venäjän miehittämä osa Moldovaa.

Transnistria sijaitsee Moldovan Ukrainan-vastaisen rajan vieressä.

Ukrainaan lähetetyn materiaaliavun korvaaminen maksaa Suomelle vajaat 30 miljoonaa euroa

Kello 15.42: Ukrainaan lähetetyn materiaaliavun korvaaminen maksaa Suomelle vajaat 30 miljoonaa euroa. Summa selviää puolustusministeriön STT:lle luovuttamista asiakirjoista.

Puolustusministeriö on salannut viimeisimmistä päätöksissään tiedot siitä, mitä materiaalia Ukrainaan on päätetty luovuttaa. Tämän takia materiaalitoimitusten todellisen arvon laskeminen asiakirjoista on mahdotonta.

Ensimmäisessä paketissa Suomi luovutti Ukrainaan suojaliivejä, komposiittikypäriä, kaksi ensihoitoaseman varustusta ja paareja.

Toisessa paketissa materiaaliapu oli jo selvästi tulivoimaisempaa. Tuolloin Ukrainaan päätettiin lähettää 2  500 kappaletta rynnäkkökiväärejä, 150  000 rynnäkkökiväärin patruunaa, 1  500 kappaletta kertasinkoja ja 70  000 kappaletta taistelijamuonapakkauksia.

Kaikkiaan Suomessa on tehty neljä päätöstä materiaaliavusta Ukrainaan.

IAEA: Tšernobylin miehitys oli "hyvin, hyvin vaarallinen"

Kello 15.35: Venäjän joukkojen tekemä Tšernobylin käytöstä poistetun ydinvoimalan miehitys oli "hyvin, hyvin vaarallinen", sanoi Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEAN:n päällikkö Rafael Grossi vierailullaan Tšernobylissä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjän joukot miehittivät aluetta viikkojen ajan.

"Tilanne oli täysin poikkeava ja hyvin, hyvin vaarallinen", Grossi sanoi.

Hän sanoi myös, että säteilyarvot ovat miehityksen jäljiltä epänormaalit.

Tšernobylissä tapahtui maailman pahin ydinvoimaonnettomuus päivälleen 36 vuotta sitten, 26. huhtikuuta 1986.

Venäjä karkottaa neljä ruotsalaisdiplomaattia

Kello 14.21: Venäjä karkottaa neljä ruotsalaisdiplomaattia Moskovasta. Asiasta kertoo Twitterissä Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Linden mukaan karkotukset ovat perusteettomia ja Ruotsi vastaa Venäjän toimiin sopivaksi katsomallaan tavalla. Ruotsi on jo aiemmin karkottanut venäläisiä diplomaatteja Tukholmasta.

Linden mukaan Venäjä pahentaa omaa kansainvälistä eristystään karkottamalla länsimaisia diplomaatteja.

USA:n puolustusministeri: Teemme kaikkemme, että Ukraina voittaisi sodan

Kello 13.14: Yhdysvaltain ulkoministerin Lloyd Austinin mukaan Yhdysvallat on valmis tekemään kaikkensa auttaakseen Ukrainaa saamaan tarvitsemansa aseet. Austin isännöi Saksassa Ramsteinin lentotukikohdassa pidettävää kymmenien maiden kokousta, jossa on tarkoitus koordinoida Ukrainalle annettavaa aseapua.

Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.

Kokouksen avanneen Austinin mukaan Ukraina uskoo kykenevänsä voittamaan sodan ja "niin uskovat myös kaikki täällä".

Zaporižžjassa ohjusisku, ainakin yksi kuoli paikallisviranomaisten mukaan

Kello 12.45: Zaporižžjan kaupunkiin tehtiin ohjusisku aikaisin tiistaiaamuna, kertoivat paikallisviranomaiset Telegram-palvelussa.

Viranomaisten mukaan ainakin yksi ihminen kuoli ja yksi loukkaantui, kun kaksi ohjusta asui kaupalliseen rakennukseen. Paikallisviranomaisten mukaan kolmas ohjus räjähti ilmassa.

Zaporižžja sijaitsee Dnepr-joen varrella ja siellä asui ennen sotaa noin 800 000 ihmistä. Venäjän joukot valtasivat kaupungista noin 50 kilometriä etelään sijaitsevan Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen maaliskuussa.

Moldovan turvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen

Kello 12.45: Ukrainan naapurimaa Moldovan presidentti Maia Sandu on pyytänyt maan turvallisuusneuvoston hätäkokoukseen sen jälkeen kun venäläismielisellä Transnistrian alueella tapahtui räjähdysten sarja, uutistoimisto AFP kertoo.

Kokouksen on määrä alkaa kello 13 Moldovan ja Suomen aikaa. Tiedotustilaisuus järjestetään tällä tietoa kello 15.

Varhain tiistaiaamuna Transnistriassa räjäytettiin kaksi radiomastoa, kertoi separatistialueen sisäministeriö. Keskipäivällä sama taho kertoi, että Transnistrian alueen pääkaupungissa Tiraspolissa olisi tehty "terrori-isku" sotilaita vastaan. Tarkempia tietoja iskusta ei ole.

Maanantaina Tiraspolissa tehtiin separatistien sisäministeriön mukaan sinkoisku, jonka kohteena oli paikallisen valtionturvallisuuden ministeriön päärakennus.

Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat pitää yhteiset ilmavoimien harjoitukset

Kello 12.44: Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat pitää yhteiset ilmavoimien harjoitukset Valko-Venäjällä kuluvalla viikolla. Asiasta kertoo Valko-Venäjän puolustusministeriö tiistaina antamassaan lausunnossa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Harjoitukset pidetään ministeriön mukaan tiistain ja perjantain välillä eli 26.–29. huhtikuuta.

YK ennustaa yli 8 miljoonan pakenevan Ukrainasta, maailmanjärjestö tuplasi apuvetoomuksensa

Kello 12.11: YK ennustaa yhteensä noin 8,3 miljoonan ukrainalaisen joutuvan pakenemaan sotaa Ukrainan naapurimaihin. Pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan tähän mennessä Ukrainan rajat on jo ylittänyt 5,2 miljoonaa pakenijaa.

Maailmanjärjestö ilmoitti tänään yli kaksinkertaistavansa maaliskuun alussa tekemänsä Ukrainan apuvetoomuksen summan 2,25 miljardiin dollariin eli 2,1 miljardiin euroon. Humanitaarisen avun viraston OCHA:n mukaan tilanne Ukrainassa on entisestään pahentunut.

Yhdysvallat järjestää tapaamisen Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa tänään

Kello 11.22: Yhdysvallat järjestää yli 40 valtion tapaamisen tiistaina Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa. Tapaamisessa neuvotellaan yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Ukrainan puolustuksesta ja aselähetyksistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain armeijan pääesikunnan puheenjohtajan kenraali Mark Milleyn mukaan tapaamisen tavoitteena on avun, johon kuuluu esimerkiksi haupitsitykistöä, lennokkeja ja ammuksia, koordinoiminen.

Tapaamista isännöi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin, joka on palaamassa vierailulta Kiovaan, jossa hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja lupasi tälle lisää apua.

Venäjä puolustusministeriö: Iskimme yöllä yli 90 kohteeseen ja tapoimme ainakin 500 sotilasta

Kello 11.08: Venäjän joukot iskivät yön aikana Ukrainassa yli 90 sotilaskohteeseen ja tappoivat ainakin 500 ukrainalaista sotilasta, Venäjän puolustusministeriö väitti tiistaiaamuna julkaistussa tiedotteessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Samalla Venäjän joukot tuhosivat kymmeniä panssaroituja ajoneuvoja ja muuta sotilaskalustoa, puolustusministeriö tiedotti. Lisäksi puolustusministeriö väitti, että Venäjän joukot iskivät kahteen ammusvarastoon Harkovan seudulla Itä-Ukrainassa.

Väitteitä on mahdotonta varmistaa itsenäisesti.

FT: Venäjän tavoitteena yhä Ukrainan tuhoaminen valtiona

Kello 10.54: Venäjän tai sen presidentin Vladimir Putinin tavoitteet Ukrainassa eivät ole muuttuneet, vaikka sota ei suju millään tavalla alkuperäisten suunnitelmien mukaan, brittilehti Financial Times kertoo.

Lyhyen tähtäimen alueelliset sotatoimet ovat vaihtaneet paikkaa, kun esimerkiksi Kiovan valtaaminen ei onnistunutkaan.

Sen sijaan pitkän ajan tavoitteisiin kuuluu yhä ei enempää eikä vähempää kuin Ukrainan aseman tuhoaminen itsenäisenä valtiona, eivätkä muutkaan tavoitteet ole muuttuneet sodan alkamisesta, Financial Times kertoo ja viittaa lähteisiinsä, jotka ovat olleet mukana Ukrainan ja Venäjän välisissä rauhanneuvotteluissa.

Lehden lähteiden arvion mukaan tämä tarkoittaa, että Putin on valmis pitkittyneeseen konfliktiin, joka menee paljon pidemmälle kuin viimeksi julkistettu suunnitelma keskittyä "vapauttamaan" eli tosiasiassa miehittämään Donbasin alue Itä-Ukrainassa.

Lehden lähteiden mukaan Putin haluaa valloittaa koko Itä- ja Etelä-Ukrainan, estää Ukrainan pääsyn Mustallemerelle ja luoda tätä kautta tilanteen, jonka pohjalta hyökätä uudestaan pidemmälle Ukrainaan.

"Hän on taktikko...judoka...hän haluaa harhauttaa ja heittää sinut olkansa yli. Hän ei ole täysijärkinen, hänellä on päässään vääristynyt kuva maailmasta –– ja näkymät ova vaihtuneet. Ruokahalu kasvaa syödessä", yksi lehden lähteistä sanoi. Judo on ollut rakas urheilulaji Putinille.

Mediatiedot: Saksa valmis toimittamaan it-panssareita Ukrainalle

Kello 10.15: Saksa on valmis toimittamaan Ukrainalle Gepard-ilmatorjuntapanssareita, kertovat useat saksalaismediat. Puolustusministeri Christine Lambrechtin on määrä ilmoittaa asiasta tänään Yhdysvaltain johdolla pidettävässä kansainvälisessä Ukrainan aseapukokouksessa Ramsteinissa.

Mediatietojen mukaan Saksa on myös suostunut kouluttamaan ukrainalaissotilaita saksalaisvalmisteisten panssarihaupitsien käyttöön. Näitä aseita (Panzerhaubitze 2 000) Ukraina saa Hollannista.

Saksan hallitusta on arvosteltu kansainvälisesti ja myös kotimaassa haluttomuudesta toimittaa Ukrainalle raskaita aseita.

Teräsyhtiö SSAB:n tulos nousi ennätystasolle, sota Ukrainassa on nostanut teräksen hintaa

Kello 9.37: Teräsyhtiö SSAB:n ensimmäisen vuosineljänneksen tulos nousi ennätystasolle. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut sekä raaka-aineiden että teräksen hintaa.

Yhtiön tammi-maaliskuun liikevoitto ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä nousi noin 810 miljoonaan euroon, viime vuonna vastaavaan aikaan liikevoitto oli noin 190 miljoonaa.

Ensimmäisen neljänneksen liikevaihto nousi yli kolmeen miljardiin viime vuoden vastaavan ajankohdan 1,9 miljardista eurosta.

Toisen vuosineljänneksen näkymiä leimaa osavuosikatsauksen mukaan epävarmuus, joka johtuu muun muassa ajoneuvoteollisuuden komponenttipulasta ja logistiikkaketjujen häiriöistä.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä yrittää todennäköisesti saartaa Ukrainan asemia idässä

Kello 8.26: Venäjä yrittää todennäköisesti saartaa Ukrainan asemia maan itäosissa, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Ministeriön mukaan Kreminnan kaupunki Luhanskissa on ilmeisesti kaatunut. Lisäksi Izjumin kaupungin eteläpuolella on käyty voimakkaita taisteluita, kun Venäjän joukot yrittävät edetä kohti Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkeja.

Izjum sijaitsee Harkovan alueella, noin 130 kilometriä Harkovan kaupungista kaakkoon. Slovjansk ja Kramatorks puolestaan sijaitsevat Donetskin alueen pohjoisosissa.

Samalla Britannian puolustusministeriö kertoo, että Ukraina on valmistellut puolustusta Zaporižžjassa varautuakseen Venäjän mahdolliseen hyökkäykseen etelästä.

YK:n pääsihteeri tapaa Putinin Moskovassa

Kello 8.07: YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa tänään tapamaan presidentti Vladimir Putinia ja ulkoministeri Sergei Lavrovia Moskovaan. Tapaaminen järjestyy Guterresin pyynnöstä, joka on useaan otteeseen vaatinut tulitaukoa Ukrainaan.

Ylihuomenna torstaina Guterresin on määrä vierailla Kiovassa ja keskustella muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Zelenskyi on arvostellut Guterresia siitä, että pääsihteeri vierailee ensin Venäjällä ja vasta sitten Ukrainassa.

Ukrainan ulkoministeri Kuleba pitää Lavrovin puheita kolmannesta maailmansodasta merkkinä siitä, että Venäjä aistii tappionsa

Kello 8.07: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba pitää Venäjän puheita kolmannesta maailmansodasta merkkinä siitä, että maa aistii tappionsa Ukrainassa.

"Venäjä menettää viimeisen toivonsa pelotella maailmaa tukemasta Ukrainaa. Näin ollen puhe kolmannen maailmansodan 'todellisesta' vaarasta", Kuleba kirjoittaa Twitterissä.

"Tämä tarkoittaa vain sitä, että Moskova aistii tappion Ukrainassa. Siksi maailman on tuettava Ukrainaa, jotta voimme voittaa ja turvata Euroopan ja maailmanlaajuisen turvallisuuden", hän jatkaa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti maanantaina "todellisesta" kolmannen maailmansodan vaarasta. Samalla hän sanoi ydinsodan riskin olevan todellinen. Lavrovin mukaan myös Nato olisi jo "periaatteessa" sodassa Venäjän kanssa.

Ukraina: Isku Transnistrian turvallisuus­palvelun päämajaan oli Venäjän lavastama

Kello 7.06: Moldovaan kuuluvan venäläismielisen Transnistrian pääkaupungissa Tiraspolissa tehtiin maanantaina sinkoisku, jonka kohteena oli paikallisen valtionturvallisuuden ministeriön päärakennus. Asiasta kertoo muun muassa BBC:n venäjänkielinen palvelu.

Turvallisuusministeriön eli käytännössä Transnistrian salaisen poliisin mukaan rakennuksessa ”tapahtui useita räjähdyksiä”. Paikallisen median välittämissä uutiskuvissa näkyi rikkoutunutta ikkunaa, savua ja kadulle jäänyt olalta ammuttava sinko.

Ukrainan tiedustelun mukaan Venäjä olisi lavastanut iskun, kertoo verkkolehti Kyiv Independent.

”Venäjän turvallisuuspalvelu aikoo jatkaa vastaavia operaatioita, jotta Venäjän valloittama alue Ukrainan rajalla saataisiin vedettyä mukaan sotaan”, puolustusministeriö totesi lehden mukaan.

Transnistria on ollut viime päivinä kansainvälisen huomion kohteena. Taustalla on Venäjän keskisen sotilaspiirin apulaiskomentajan Rustam Minnekajevin perjantainen lausunto, jonka mukaan eteläisen Ukrainan valtaaminen on Venäjälle mahdollisuus luoda yhteys Transnistriaan.

Venäjä väittää Ukrainan tulittaneen rakennuksia kylässä Venäjän Belgorodin alueella

Kello 6.52: Venäjä väittää Ukrainan tulittaneen rakennuksia Golovchinon kylässä Venäjän Belgorodin alueella tiistaiaamuna. Asiasta kertoo aluekuvernööri Vjatšeslav Gladkov Telegram-viestisovelluksessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Golovchino sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Ukrainan rajasta Ukrainan koillispuolella. Gladkovin mukaan useita rakennuksia olisi vaurioitunut tulituksessa.

Tunteja aiemmin Gladkov myös väitti, että ainakin kaksi ihmistä olisi loukkaantunut hyökkäyksessä Žuravljovkan kylään, kertoo Reuters. Gladkovin väitteitä ei ole kuitenkaan vahvistettu riippumattomasti, eikä hän esittänyt Telegramissa todisteita väitteilleen.

Zelenskyi: Ukraina on vapauttanut yli 900 asuinaluetta venäläismiehityksestä

Kello 6.25: Ukraina on sodan aikana vapauttanut 931 asuinaluetta venäläismiehityksen alta, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päivittäisessä puheessaan myöhään maanantai-illalla.

"Monet kaupungit ja yhteisöt ovat yhä väliaikaisesti Venäjän armeijan hallussa. Mutta en epäile yhtään, etteikö olisi vain ajan kysymys, milloin vapautamme maamme", hän jatkoi.

Zelenskyi mainitsi Venäjän suunnittelemat "kansaäänestykset" Hersoniin, ja että ukrainalaisten protestit tekevät suunnitelmat mahdottomiksi. Zelenskyin mukaan ukrainalaiset taistelevat "jokaisesta kaupungista, kadusta ja pellosta" – ja niiden lisäksi Euroopan tulevaisuudesta.

"Kaikki maailmassa – myös ne, ketkä eivät avoimesti tue meitä – ovat yhtä mieltä, että Euroopan, kansainvälisen turvallisuuden ja demokratian kohtalo päätetään Ukrainassa", sanoi Zelenskyi.

Ukraina on Zelenskyin mukaan matkalla voittoon, ja suunnittelee jo tulevaisuuttaan kuten EU-jäsenyyttään, jota lähemmäs se astui edellisviikolla täyttäessään kandidaattistatukseen vaadittavan kyselyn.

"Maailmanlaajuinen sodanvastainen liittouma muodostettiin kahdessa kuukaudessa. Venäjää vastaan on jo määrätty pakotteita, jotka ovat vieneet sen tulevaisuuden. Ukraina saa apua kymmeniltä mailta."

Hänen mukaansa Venäjä on näyttänyt, mitä se voi tehdä kaupungeille ja maille, jotka se näkee vihollisina.

"Mitä se voi tehdä Chișinăulle, Tbilisille, Helsingille, Vilnalle, Varsovalle, Prahalle."

Britannian puolustusministeriö: 15 000 venäläissotilasta kuollut hyökkäyssodan aikana

6.23: Britannian puolustusministeriön arvion mukaan 15 000 venäläistä sotilasta on kuollut Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aikana. Britannian puolustusministeri Ben Wallace kertoi tiedoista maan parlamentin alahuoneelle maanantaina.

Aiheesta kirjoittaa muun muassa New York Times.

Puolustusministeriön arvio on korkea verrattuna sotilasliitto Naton kuukauden takaiseen arvioon, jonka mukaan venäläissotilaita olisi kuollut 7 000–15 000. Ukrainan arvio sen sijaan on huomattavasti korkeampi, sen mukaan venäläissotilaita olisi kuollut noin 21 900.

Britannian puolustusministeriön arvion mukaan Venäjä on myös menettänyt hyökkäyssodassa yli 2 000 panssaroitu ajoneuvoa sekä yli 60 helikopteria ja hävittäjää.

Lavrov: Kolmannen maailmansodan uhka on todellinen

Kello 6.22: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa, että kolmannen maailmansodan uhka on todellinen.

Lavrov sanoi venäläiselle uutistoimisto Interfaxille, että vaara on vakava eikä sitä voi aliarvioida.

Lavrov sanoi myös, että Venäjä jatkaa rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa. Hän kuitenkin syytti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä siitä, että tämä vain teeskentelee neuvottelevansa.

Hersonin pormestari: Venäläisjoukot vallanneet Hersonin kaupungintalon

Kello 6.20: Hersonin pormestarin Ihor Kolykhaievin mukaan venäläisjoukot ovat vallanneet kaupungin kaupunginvaltuuston rakennuksen maanantaina.

Venäjä miehitti Hersonin jo maaliskuun alussa, jolloin se oli ensimmäinen Venäjän miehittämä suuri ukrainalaiskaupunki Venäjän 24. helmikuuta aloittaman suurhyökkäyksen jälkeen. Tähän saakka kaupungin kaupunginvaltuusto on kuitenkin toiminut Ukrainan hallinnon alla.

Kolykhaiev kertoo Britannian yleisradio BBC:n mukaan poistuneensa kaupungintalolta kello 19.45 maanantai-illalla ja venäläisjoukkojen tuoneen paikalle omat vartijansa.

Ukrainan Pravdan mukaan pormestari ja kaupunginhallituksen työntekijät pääsivät lähtemään rakennuksesta.

Media: Transnistriassa räjähdyksiä, Moldovan mukaan alueelle yritetään luoda levottomuuksia tarkoituksella

Kello 6.15: Transnistrian separatistialueella Moldovassa tapahtui maanantaina räjähdyksiä, kertoo muun muassa Deutsche Welle.

Moldovan hallinnon mukaan Tiraspolissa oltaisiin heitetty kranaatteja kohti paikallista turvallisuusviranomaisten rakennusta. Moldovan mukaan iskun tarkoituksena on luoda tekosyy alueen turvallisuustilanteen heikentämiseksi.

Iskussa ei ilmeisesti loukkaantunut tai haavoittunut ketään. Tekijästä ei ole tietoa, mutta Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä olisi lavastanut iskun, kertoo verkkolehti Kyiv Independent.

Venäjä aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa on myös Moldovassa pelätty Venäjän aggressiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut