Yhdysvaltojen ulko- ja puolustusministerit vierailivat Zelenskyin luona Kiovassa – USA:sta jälleen lisäapua Ukrainaan

Ministerien kerrotaan ilmoittaneen, että USA:n diplomaatteja alkaa palata Ukrainaan asteittain tästä viikosta alkaen.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken matkusti yhdessä puolustusministeri Lloyd Austinin kanssa Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidenttiä Volodomyr Zelenskyiä.

25.4. 8:29

Kiova

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin matkustivat sunnuntaina Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidenttiä Volodomyr Zelenskyiä.

Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen virallinen vierailu Ukrainaan sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kaksi kuukautta sitten.

Yhdysvallat vahvisti matkan tapahtuneen maanantaina vasta kun ministerit olivat poistuneet Ukrainasta.

Blinken ja Austin ilmoittivat matkansa aikana, että Yhdysvaltojen diplomaatteja alkaa palata Ukrainaan asteittain tästä viikosta alkaen, sanoi Yhdysvaltojen ulkoministeriön virkamies uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjän hyökkäyksen ajan Puolasta käsin toimineet diplomaatit tekevät alkuun Ukrainan puolelle päivämatkoja, virkamies kertoi toimittajille Puolassa Ukrainan rajan tuntumassa.

Blinkenin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo lähipäivinä nimittää Yhdysvaltain nykyisen Slovakian-suurlähettilään Bridget Brinkin uudeksi Kiovan-suurlähettilääksi.

Lisäksi ministerien kerrottiin ilmoittaneen yli 700 miljoonan dollarin lisäavusta, joka pitää sisällään sekä suoraa että epäsuoraa sotilaallista apua. 700 miljoonaa dollaria on noin 650 miljoonaa euroa.

Apuun sisältyy noin 300 miljoonaa dollaria Ukrainan tarvitsemien aseiden ostoon. Rahallista tukea saavat myös Ukrainan lähialueen liittolaiset, jotka ovat lähettäneet aseapua Ukrainaan.

Zelenskyi: Ukrainan ja USA:n kumppanuus vahvempi kuin koskaan

Presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovitsh vahvisti tapaamisen jo sunnuntaina Youtube-kanavalla.

”He puhuvat presidentin kanssa parhaillaan. Ehkä he voivat auttaa.”

Arestovitsh toisti Ukrainan monesti esittämän pyynnön saada hyökkäysaseita ja sanoi, että ilman niitä ”joka päivä tulee uusi Butša”. Hän arvioi myös, että amerikkalaisministerit eivät olisi tulleet vierailulle, ellei Yhdysvallat olisi valmis lisäämään aseapuaan.

”Ukrainan kansa on tänään yhtenäinen ja vahva, ja Ukrainan ja Yhdysvaltojen ystävyys ja kumppanuus vahvempia kuin koskaan”, tviittasi puolestaan presidentti Zelenskyi myöhään sunnuntaina.

Zelenskyi sanoi lauantaina olevansa kiitollinen Yhdysvaltojen tähän mennessä antamista aseista vaikka toivoo Ukrainan saavan vielä tehokkaampia aseita käytettäviksi Venäjää vastaan.

Myös presidentti Biden on aikaisemmin sanonut olevansa halukas käymään Kiovassa. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan tällaista vierailua ei kuitenkaan ole nyt suunnitteilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut