Emmanuel Macron voitti Ranskan presidentin­vaalit – Marine Le Pen tunnusti tappionsa

Istuva presidentti Emmanuel Macron voitti Ranskan presidentinvaalit. Näin ollen Ranska näyttää valitsevan presidentin jatkokaudelle ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Äärioikeiston äänisaalis nousee silti ennätyssuureksi.

Emmanuel Macron puhui ranskalaisille Eiffel-tornin juurella myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Macron kiitti äänestäjiään ja korosti, että jatkossa hän on koko kansan presidentti, eikä vain puolueensa ehdokas.

24.4. 21:07 | Päivitetty 25.4. 7:07

Ranskan istuva presidentti Emmanuel Macron voitti presidentinvaalit. Kun kaikki äänet oli laskettu, Macron sai äänistä noin 58,6 prosenttia.

Macronin haastaja, äärioikeiston Marine Le Pen jäi 41,5 prosenttiin. Äänimäärät perustuvat Ranskan televisiokanaville tehtyihin ennusteisiin. Äänestyspaikat sulkeutuivat iltayhdeksältä.

Lue lisää: Ranskalaiset suuntaavat uurnille – Macronin ja Le Penin kisa ratkeaa tänään

”Ketään ei jätetä”

Macron lupasi voitonpuheessaan tehdä kaikkensa Ranskan yhtenäisyyden puolesta.

”Ketään ei jätetä kyydistä”, hän vakuutti kiitospuheessaan riemuitsevalle kannattajajoukolle Eiffel-tornin juurella Pariisissa.

Selvästi liikuttunut Macron sanoi olevansa tietoinen, että monet antoivat hänelle äänensä vastentahtoisesti, tavoitteenaan estää äärioikeiston Marine Le Penin nousu valtaan.

”Tiedän, mitä olen teille velkaa”, Macron sanoi.

Macron kiitti heitä ja lähetti terveisensä myös niille, jotka äänestivät Le Peniä. ”Tästä lähtien en ole vain oman leirini ehdokas, vaan koko kansan presidentti”, hän vakuutti.

Macron sanoi haluavansa toisella kaudellaan työskennellä vastakkainasettelun vähentämiseksi ja rakentaa oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa Ranskaa.

Le Pen tunnusti tappion

Le Pen tunnusti tappionsa vajaa vartti äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen, mutta kutsui kasvanutta äänisaalista voitoksi.

”En voi olla näkemättä tässä tappiossa eräänlaista voittoa. Ranskalaiset ovat osoittaneet, että he haluavat vahvan vastavoiman Emmanuel Macronille”, Le Pen sanoi kannattajilleen.

Le Pen vakuutti niin ikään, ettei hän tule koskaan hylkäämään Ranskaa. Samalla hän lupasi, että hänen puolueensa tulee olemaan kesäkuun kansalliskokouksen vaaleissa poliittinen koti kaikille niille, jotka haluavat vastustaa Macronia.

Äärioikeiston Marine Le Pen nousi lavalle puhumaan kannattajilleen sen jälkeen, kun ensimmäiset ennusteet vaalituloksesta oli julkaistu.

Yleensä uusi presidentti saa puolueelleen enemmistön myös parlamenttivaaleissa. Macron on kuitenkin ollut niin epäsuosittu, että se tulee olemaan vaikeaa.

Vaikka Le Penin kannatus ei riittänyt voittoon, hän paransi tulostaan selvästi verrattuna edellisiin presidentinvaaleihin. Hän ylsi toiselle kierrokselle myös vuonna 2017, jolloin hän keräsi vajaat 34 prosenttia äänistä. Hänen isänsä Jean-Marie Le Pen oli ensimmäinen äärioikeiston ehdokas, joka pääsi toiselle kierrokselle vuonna 2002. Isä hävisi silloin Jacques Chiracille murskaluvuin, kun Chirac keräsi äänistä lähes 83 prosenttia.

Macronin kannattajat luottivat voittoon

Ranskan ja Euroopan unionin liput liehuivat Eiffel-tornin edustalla, kun Macronin kannattajat kerääntyivät sunnuntai-iltana juhlimaan presidentinvaalien ratkeamista.

Grace Batibuka, Vanessa Batibuka ja Divine Kapondo kertoivat tukeneensa Macronia läpi presidentinvaalikampanjan. Ennen tulosten ratkeamista heillä ei ollut epäillystäkään Macronin voitosta. ”Ei huolta ollenkaan”, Grace Batibuka vakuutti.

Pariisissa vierailleet Ian ja Carol Sellars halusivat tulla tukemaan läsnäolollaan Macronia, vaikka heillä ei ole Ranskan kansalaisuutta, eivätkä he saaneet äänestää vaaleissa.

”Olemme nähneet Britanniassa, miten huonosti oikeisto hoitaa poliittisia asioita ja meidän mielestämme Macron on paljon parempi, koska hän tulee puoluekentän keskeltä”, Ian Sellars sanoi.

Ranskan lipun kanssa Eiffel-tornin edustalla tanssinut Marc Escudier oli silminnähden onnellinen, että Macronille ennustettiin 58 prosentin äänisaalista. ”En edes halua kuvitella, mitä olisi tapahtunut, jos Marine Le Pen olisi voittanut.”

Grace Batibuka (vasemmalla), Vanessa Batibuka ja Divine Kapondo osallistuivat sunnuntaina presidentti Emmanuel Macronin kampanjatilaisuudessa Eiffel-tornin juurella Pariisissa.

Marc Escudierilla oli mukanaan Ranskan lippu. ”En edes halua kuvitella, mitä olisi tapahtunut, jos Marine Le Pen olisi voittanut.”

Vaikka Macron näytti yhä voittavan selvällä erolla, ei äärioikeisto ole vielä koskaan tätä ennen ollut näin lähellä päästä valtaan Ranskassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi tuloksen merkitsevän sitä, että EU voi luottaa Ranskaan tulevan viiden vuoden ajan. Myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen onnitteli heti Macronia vaalivoiton johdosta.

Niinistö ja Marin onnittelevat Macronia

Presidentti Sauli Niinistö on onnitellut Macronia presidentinvaalien voitosta. Ranskankielisessä tviitissään Niinistö toteaa, että Suomen ja Ranskan väliset suhteet ovat erinomaiset.

Niinistö sanoo olevansa vakuuttunut, että Suomen ja Ranskan välinen yhteistyö jatkaa syvenemistään lähivuosina niin kahdenvälisellä, eurooppalaisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) tviittasi myös lämpimät onnittelunsa Macronille. Marin sanoi odottavansa innolla tilaisuutta jatkaa yhteistyötä Euroopan, turvallisuuden sekä Suomen ja Ranskan läheisten suhteiden puolesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut