Mariupolista yritettiin jälleen uutta evakuointia – Lehti: Oikeuslääkärit löytäneet Butšassa kuolleista nuoliammuksia

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sunnuntai on sodan 60. päivä.

Ukrainalaiset lapset katsoivat ulos ikkunasta Novomoskovskin kaupungissa lauantaina 23. huhtikuuta. Lapset olivat paenneet kaupunkiin Mariupolista, jossa tilanne on ollut vaikea jo viikkojen ajan.

24.4. 7:28 | Päivitetty 24.4. 22:37

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Sunnuntai 24.4.

Ukraina ehdottaa ”erikoisneuvottelukierrosta” Azovstalin tehdasalueelle loukkuun jääneistä

Kello 22.27: Ukraina ehdotti sunnuntaina Venäjälle ”erikoiskierrosta neuvotteluissa”, jotta maat voisivat keskustella Mariupolin Azovstalin tehdasalueella loukussa olevien siviilien ja Ukrainan joukkojen kohtalosta. Asiasta kertoi Reutersin mukaan Ukrainan presidentin avustaja Oleksi Arestovych videopuheessa.

Arestovychin mukaan erikoisneuvotteluilla tähdättäisiin välittömään tulitaukoon Mariupolissa, humanitaarisiin käytäviin sieltä sekä vapauttamaan tai vaihtamaan Ukrainan taistelijoita Azovstalin alueelta.

The Guardian: Oikeuslääkärit löytäneet Butšassa kuolleista nuoliammuksia

Kello 20.45: Osa Ukrainassa Butšan kaupungin joukkohaudoista löydetyistä ihmisistä on kuollut niin kutsuttuihin nuoliammuksiin, kertovat ruumiita tutkineet ukrainalaiset oikeuslääkärit The Guardianin mukaan.

Lehden haastatteleman ukrainalaisen oikeuslääkärin mukaan hän kollegoineen on löytänyt tekemissään ruumiinavauksissa pieniä metallisia nuolia useista kuolleista. The Guardianin mukaan nuoliammuksia löytyi joukkohaudoissa olleiden ihmisten päistä ja yläruumiista.

The Guardian on pyytänyt riippumatonta ammusasiantuntijaa arvioimaan ruumiista ja ammuksista otettuja kuvia. Asiantuntija on ukrainalaisten oikeuslääkärien kanssa samaa mieltä siitä, että pienet metallinuolet ovat nuoliammuksia, eli flechetteja.

Butšassa olleiden silminnäkijöiden mukaan Venäjän joukot käyttivät nuoliammuksia ampuvia aseita juuri ennen kuin he vetäytyivät alueelta, The Guardian kertoo. Ainakin yksi silminnäkijä kertoo löytäneensä nuoliammuksia autostaan.

Luhanskin kuvernööri: Siviilejä kuollut Venäjän hyökkäyksessä

Kello 18.48: Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan siviilejä kuoli sunnuntaina Venäjän tykistön tulituksessa Luhanskissa.

”Määrittelemätön määrä siviilejä kuoli Venäjän tykistötulituksessa Ukrainan Luhanskin alueella sunnuntaina”, Haidai sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sunnuntaina Ukrainassa vietettiin ortodoksista pääsiäistä. ”Tänään, jälleen kerran, siviilejä on kuollut. Meidän maanmiehiämme. [Venäläiset] eivät pidä mitään pyhänä”, Haidai sanoi.

Venäjä blokkasi suositun shakkisivuston

Kello 17.29: Venäjä on estänyt pääsyn suositulle chess.com-shakkisivustolle. Sivusto oli sunnuntaina mukana Venäjän teleliikennettä valvovan Roskomnadzorin blokattujen sivustojen listalla.

Venäjän yleisen syyttäjän virasto vaati alun perin vain kahden sivuston verkkosivun blokkaamista, koska niissä oli julkaistu kriittistä materiaalia Venäjän toimista Ukrainassa. Venäjä kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa erityissotilasoperaatioksi.

Shakkisivuston käyttämän protokollan vuoksi pelkän kahden sivun estäminen ei kuitenkaan onnistunut, vaan koko sivusto meni sulkuun. Sivusto on jo aikaisemmin estänyt venäläistä shakin suurmestaria Sergei Karjakinia pelaamasta sivustolla, koska tämä on tukenut hyökkäystä.

Chess.com -sivustolla on oman ilmoituksensa mukaan 50 miljoonaa jäsentä.

Mariupolista yritetään jälleen uutta evakuointia

Kello 16.17: Ukrainassa Mariupolin satamakaupungista maan eteläosasta yritetään jälleen evakuoida siviilejä. Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk Telegram-viestisovelluksessa BBC:n mukaan.

Suunnitelma on kuljettaa lapset, naiset ja vanhukset turvaan kaupungista läheiseen Zaporižžjaan. Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta. Ukraina on myös varoittanut siviilejä siitä, että Venäjä yrittäisi kuljettaa evakuoituja Venäjän hallussa oleville alueille.

YK ja Punainen Risti ovat vaatineet taistelujen välitöntä lopettamista Mariupolissa evakuointeja varten.

Ukrainan presidentin neuvonantaja: Venäjän joukot tekevät jatkuvasti iskuja Azovstaliin

Kello 14.02: Venäjän joukot tekevät jatkuvasti iskuja Mariupolin Azovstaliin, kertoo Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak Twitterissä sunnuntaina.

”Paikkaa, jossa siviilejämme ja asevoimiamme sijaitsee, on pommitettu raskailla pommeilla ja tykistöllä. Venäjän joukot keräävät joukkojaan ja varusteita hyökkäystä varten. Kuka antoi käskyn 'ei valloiteta'”? hän kirjoittaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti aiemmin tällä viikolla, että Venäjä olisi ”vapauttanut” Mariupolin ja käskenyt joukkoja lopettamaan Azovstalin terästehtaan valloittamisyrityksen. Tehdas on viimeinen tukikohta Mariupolin ukrainalaisjoukoille. Siellä on loukussa myös siviilejä. Sen sijaan Putin teki selväksi, ettei Venäjä anna armoa tehdasta puolustaville sotilaille.

Podoljakin mukaan Venäjän pitäisi sitoutua kolmeen kohtaan Mariupolia koskien: Mariupoliin pitäisi julistaa tulitauko pääsiäiseksi, jota Ukrainan ortodoksit paraikaa viettävät, järjestää välittömästi humanitaarinen käytävä siviileille ja sopia ”erityisestä neuvottelukierroksesta” sotilasjoukkojen vaihtamiseksi.

Mariupolin kaupungista aiotaan yrittää jälleen uutta evakuointia sunnuntaina. Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk Telegram-viestisovelluksessa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Suunnitelmana on kuljettaa lapset, naiset ja vanhukset turvaan kaupungista läheiseen Zaporižžjaan. Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta. Ukraina on myös varoittanut siviilejä siitä, että Venäjä yrittäisi kuljettaa evakuoituja Venäjän hallussa oleville alueille.

Zelenskyi: ”Pahuus ei tuhoa Ukrainaa”

Kello 11.27: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vannoo sunnuntaisessa viestissään, ettei pahuus tuhoa maata.

Zelenskyi piti puheensa ortodoksien pääsiäisjumalanpalveluksen yhteydessä Pyhän Sofian katedraalissa Kiovassa. Hän viestitti toivoa ja uskoa tulevaisuuteen, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Me voitamme nämä pimeät päivät. Tänään [sunnuntaina] meistä useimmat eivät ole pukeutuneita kirkkaisiin väreihin, mutta me taistelemme hohtavan aatteen puolesta”, Zelenskyi sanoi pukeutuneena tavanomaiseen maastonväriseen asuunsa.

Ortodoksinen pääsiäinen koittaa surevassa Ukrainassa

Kello 11.07: Ortodoksisen kirkon tärkeintä juhlaa pääsiäistä vietetään Ukrainassa tänäkin vuonna, vaikkakin vaatimattomammin menoin. Tavallisesti juhla huipentuu sunnuntaina pääsiäisyön jumalanpalvelukseen ja pääsiäisateriaan. Nyt yön jumalanpalveluksia ei ainakaan isoissa kaupungeissa järjestetä, ja muutenkin kirkot voivat ottaa sisään vain rajoitetun määrän ihmisiä.

Ortodoksikirkossa pääsiäistä vietetään viikkoa myöhemmin kuin muualla, gregoriaanisen kalenterin mukaan. Pääsiäisenä juhlistetaan Kristuksen ylösnousemusta ja kuoleman voittamista.

Maastopukuinen kävijä sytytti kynttilän lauantaina Žytomyrissa Ukrainassa.

BBC kertoo, kuinka joidenkin ukrainalaiskatsojien televisioissa näkyy nyt vain venäläislähetyksiä, joissa sotaa ei mainita

Kello 10.28: Venäjä valtaa linkkitorneja ja estää pääsyn Ukrainan omille uutiskanaville valtaamillaan ukrainalaisalueilla. Ukrainalaismedian sijaan katsojille näytetään Venäjän-mielisiä lähetyksiä, joissa sotaa ei mainita.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tämä on osa Venäjän strategiaa korvata Ukrainan mediasisällöt Venäjän-mielisellä uutisoinnilla. Venäjän joukot miehittävät kaupunkeja, uhkailevat toimittajia ja vaativat heitä levittämään Venäjää suosivia näkökantoja.

Ukrainan valtiollinen viestintäpalvelu kertoi BBC:lle, että kahdeksaa uutiskanavaa eteläisessä Ukrainassa käytetään nyt Venäjän propagandan ja disinformaation levittämiseen.

BBC:n jutussa esimerkkinä kerrotaan Serhi Staruškosta ja hänen toimittajakollegoistaan, jotka olivat juuri lopettamassa aamukokoustaan Berdianskissa paikallisen uutiskanavan toimituksessa maaliskuun alussa, kun venäläissotilaat rynnivät sisään toimitukseen.

Noin 50 kanavan työntekijää pidettiin vankina viiden tunnin ajan. Staruško kertoo, että hänet pakotettiin valehtelemaan kameran edessä sodasta ja häntä uhattiin videon julkistuksella, jos hän kieltäytyisi yhteistyöstä. Yhteistyö tarkoitti vaatimuksia paikallisten aktivistien ja ukrainalaissotilaiden yhteystietojen paljastamisesta sekä Venäjän-mielisen propagandan levittämisestä. Staruško kertoo uhkailusta, joka tarkoitti myös fyysistä väkivaltaa ja tappouhkauksia.

Tv-kanavia myös suljettiin. Ilman satelliittiantenneja Etelä-Ukrainassa vallattujen kaupunkien asukkaat pystyvät nyt katsomaan vain yli 20:tä venäläiskanavaa ja Itä-Ukrainan ”kansantasavaltojen” kanavia.

Eräs Berdianskin asukas sanoi BBC:lle, että kanavilla ”aivopestään ihmisiä”. Sotaa ei edes mainita, ja alueen elämän kerrotaan vain parantuneen sen jälkeen, kun Venäjän joukot saapuivat.

Samanlaisia taktiikoita Venäjä käytti myös Krimin miehityksessä vuonna 2014, Toimittajat ilman rajoja -järjestö on kertonut.

YK:n pääsihteeri käy Turkissa ennen vierailujaan Moskovassa ja Kiovassa

Kello 10.20: YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vierailee maanantaina Turkin pääkaupungissa Ankarassa ennen vierailujaan Moskovassa ja Kiovassa. Ankarassa hän tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin. Turkki on toiminut välittäjänä aseleponeuvotteluissa ja isännöinyt osapuolten tapaamisia.

Ankarasta Guterres suuntaa tiistaina Moskovaan tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia sekä ulkoministeri Sergei Lavrovia. Torstaina hän matkustaa Kiovaan, jossa hän tapaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sekä ulkoministeri Dmytro Kuleban.

Britannian puolustusministeriö: Ukraina on torjunut lukuisia Venäjän hyökkäyksiä Donbasissa

Kello 9.30: Ukraina on torjunut lukuisia Venäjän hyökkäyksiä kontaktilinjalla Itä-Ukrainan Donbasin alueella tällä viikolla, Britannian puolustusministeriö kertoi sunnuntaiaamun tiedustelupäivityksessä.

Puolustusministeriö julkaisi tuoreen tiedustelupäivityksensä Twitterissä.

Zelenskyi kuvaili puheessaan Venäjää terroristivaltioksi ja vertasi Mariupolin tapahtumia natsien toimintaan

Kello 7.56: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili lauantain iltapuheessaan Venäjää terroristivaltioksi ja vertasi sen toimintaa Mariupolissa natsien toimintaan.

Lauantai-iltana Facebookiin lähetetyssä videoviestissä Zelenskyi sanoi, että hirmuteoista vastuussa olevat joutuvat vastuuseen. Hän viittasi lauantaina Odessassa tehtyyn ohjusiskuun, jossa kuoli kahdeksan ihmistä mukaan lukien kolmen kuukauden ikäinen vauva.

The Guardian kertoo, että presidentin mukaan ohjukset laukaistiin Venäjän lentokoneilla Kaspianmeren alueelta. Ukraina onnistui ampumaan alas kaksi ohjusta, mutta viisi ohjusta osui kaupunkiin.

”Tutkimme kaikki tästä iskusta vastuussa olevat. Jokainen, joka antaa nämä käskyt, jokainen, joka täyttää nämä käskyt. Riippumatta siitä, kuinka kauan se vie, kaikki nämä ovat vastuussa jokaisesta aiheuttamastaan ​​kuolemasta”, hän sanoi.

Zelenskyi kertoi, että uutta tietoa Venäjän joukkojen mariupolilaisia ​​vastaan ​​tekemistä rikoksista ilmaantuu jatkuvasti.

”Miehittäjien tappamien ihmisten hautoja löydetään uusia. Puhumme kymmenistä tuhansista kuolleista mariupolilaisista”, hän sanoi.

Ukrainan presidentti puhui myös Venäjän jatkavan ”keskitysleirien” toimintaa. Tällä Zelenskyi tarkoittaa leirejä, jonne ukrainalaisia lähetetään ennen kuin heidät pakkosiirretään Venäjälle.

”Niiden rehellinen nimi on keskitysleirit. Kuten ne, joita natsit rakensivat aiemmin. Näiltä leireiltä tulleet eloonjääneet ukrainalaiset lähetetään pidemmälle miehitetyille alueille ja Venäjälle. He myös karkottavat lapsia toivoen, että he unohtavat, missä heidän kotinsa on ja mistä he ovat kotoisin."

Zelenskyi totesi, että Venäjän toimet riittävät osoittamaan maailmalle, että Venäjän armeija on terroristijärjestö.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi lauantaina lausuntoja kiovalaiselle metroasemalle pystytetyssä kuvauspisteessä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi lauantaina lausuntoja kiovalaiselle metroasemalle pystytetyssä kuvauspisteessä.

Zelenskyi sanoi lauantai-illan puheessaan, että useat maat, esimerkiksi Ruotsi, ovat luvanneet auttaa Ukrainan jälleenrakennuksessa.

”Ruotsin kanssa olemme päässeet sopimukseen siitä, että se pitää huolen Mykolajivin kaupungista ja sitä ympäröivästä alueesta”, Zelenskyi sanoi.

Ruotsin televisio SVT kertoo asiasta. SVT kertoo pyytäneensä ulkoministeriöltä kommenttia asiasta.

Kun Zelenskyi aiemmin puhui Ruotsin parlamentille, hän nosti esiin myös Ukrainan jälleenrakennuksen.

”Haluan nähdä ruotsalaisyritysten, ruotsalaisarkkitehtien, Ruotsin valtion ja kansan osallistuvan siihen”, hän sanoi tuolloin.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on aiemmin sanonut Svenska Dagbladetille, että Ruotsi lupaa auttaa Ukrainan uudelleenrakennuksessa.

”Hän [Zelenskyi] pyysi meitä tarkastelemaan uudelleenrakennusta. Se on hyvin kiinnostavaa ja tulemme tarkastelemaan tätä kysymystä”, Andersson sanoi.

Zelenskyi nosti lauantai-illan puheessaan esiin myös Britannian ja maan pääministeri Boris Johnsonin, joka on Zelenskyin mukaan luvannut auttaa Kiovan uudelleenrakennuksessa.

Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministeri vierailevat Kiovassa

Kello 7.39: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Kiovassa tänään. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilen, että Blinkenin lisäksi Kiovaan saapuu puolustusministeri Lloyd Austin.

Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen virallinen vierailu Ukrainaan sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kaksi kuukautta sitten.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on aikaisemmin sanonut olevansa halukas käymään Kiovassa. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan tällaista vierailua ei kuitenkaan ole nyt suunnitteilla.

Etyj kertoo sotilastarkkailijoitaan otetun kiinni Itä-Ukrainassa

Kello 7.27: Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kansainvälisiä sotilastarkkailijoita on otettu kiinni Ukrainassa, järjestö kertoo Twitterissä.

Etyj sanoo olevansa äärimmäisen huolestunut siitä, että tarkkailuoperaation jäseniltä on riistetty heidän vapautensa Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa. Etyj sanoo käyttävänsä kaikkia mahdollisia kanavia edistääkseen tarkkailijoiden vapauttamista.

Järjestö ei anna tviitissään tarkempia tietoja siitä, kuinka monta tarkkailijaa alueella olisi otettu kiinni.

Britannian Etyj-valtuuskunta kertoi perjantaina julkaistussa lausunnossaan saaneensa ”hälyttäviä tietoja”, että Venäjän tukemat separatistit Itä-Ukrainassa uhkaavat tarkkailuoperaation henkilöstöä, kalustoa ja rakennuksia ja että Venäjän joukot ovat ottaneet kiinni Etyjin tarkkailuoperaation jäseniä.

Britannian Etyj-valtuuskunta sanoi tuomitsevansa jyrkästi uhkaukset tarkkailuoperaatiota ja sen henkilöstöä kohtaan. Valtuuskunta vaatii operaation jäsenten vapauttamista, samoin kuin kaikkien Venäjän kiinni ottamien ukrainalaisten vapauttamista.

Etyj kertoo verkkosivuillaan, että tarkkailuoperaation tehtävänä on tarkkailla ja raportoida puolueettomasti ja objektiivisesti tilanteesta Ukrainassa sekä edistää vuoropuhelua kriisin osapuolten välillä.

Tarkkailuoperaation valtuutus Itä-Ukrainassa päättyi maaliskuun lopulla. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Venäjä oli syyttänyt operaatiota puolueellisuudesta ja torjunut valtuutuksen pidentämisen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut