Zelenskyi: Yhdysvaltain Blinken huomenna vierailulle Kiovaan – Ukraina väittää tappaneensa kaksi venäläiskenraalia

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Lauantai oli sodan 59. päivä.

Hanna Tšaika, 80, kertoo Venäjän joukkojen tuhonneen hänen naapurinsa talon. Tšaika kuvattiin lähellä Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa sijaitsevassa Ozerassa 23. huhtikuuta.

23.4. 7:18 | Päivitetty 23.4. 22:47

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

23.4.

Johnson: Britannia avaa suurlähetystönsä Kiovassa

Kello 22.46: Britannia avaa uudelleen suurlähetystönsä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Asiasta kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson, joka keskusteli lauantaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Venäjän aloittaman sodan vuoksi suljettu suurlähetystö avataan uudelleen ensi viikolla.

Johnson vahvisti Britannian toimittavan Ukrainalle lisää sotilaallista apua, mukaan lukien panssariajoneuvoja, lennokkeja ja panssarintorjunta-aseita.

Johnson myös sanoi Britannian auttavan keräämään todisteita sotarikoksista Ukrainassa ja kertoi Britannian uusista pakotteista Venäjän asevoimien edustajia kohtaan.

Zelenskyi sanoi lauantaina lehdistötilaisuudessa, että hän oli "tyytyväinen" Britannian toimittamaan sotilaalliseen apuun ja lisäsi, että hän oli erityisen kiitollinen myös Yhdysvalloista saadusta avusta.

Ukraina väittää tappaneensa kaksi venäläiskenraalia

Kello 22.40: Ukrainan armeija väittää tappaneensa kaksi venäläiskenraalia Hersonin alueella maan eteläosassa, kertoo BBC. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan kaksikko kuoli, kun ukrainalaiset tuhosivat venäläisten siirrettävän komentokeskuksen Hersonin lähellä perjantaina. Lisäksi kolmas kenraali haavoittui vakavasti. Venäläiset valtasivat Hersonin jo viime kuun alussa.

Länsimaisten asiantuntijoiden mukaan Ukrainassa on kuollut enemmän venäläiskenraaleja kuin missään muussa konfliktissa sitten toisen maailmansodan. Tämä kertoo muun muassa heikoista viestiyhteyksistä, koska korkea-arvoisten upseerien on ollut pakko mennä lähelle rintamaa saadakseen ajantasaista tietoa taisteluista.

Zelenskyi: USA:n ulkoministeri Kiovaan huomenna

Kello 20.37: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Kiovassa huomenna, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Blinkenin lisäksi Kiovaan saapuu puolustusministeri Lloyd Austin. Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen virallinen vierailu sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vajaat kaksi kuukautta sitten.

Mariupolin evakuointi epäonnistui taas

Kello 19.47: Siviilien kärsimykset jatkuivat Ukrainassa edelleen lauantaina, kun Mariupolin satamakaupungin viranomaiset ilmoittivat, että evakuointiyritys humanitaarista käytävää pitkin epäonnistui.

Mariupolissa evakuointipaikalle oli kerääntynyt parisensataa ihmistä, joiden oli määrä matkata busseilla Berdjanskin läpi Zaporižžjaan. Venäläisjoukot määräsivät heidät kuitenkin poistumaan ja varoittivat kranaattitulen kaupunkiin jatkuvan.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kaupungista olisi evakuoitu siviilejä vastoin näiden tahtoa myös Venäjän hallussa oleville alueille.

Ukraina: Viisi kuollut ohjusiskussa Odessassa

Kello 18.38: Ainakin viisi ihmistä on kuollut ja 18 loukkaantunut Venäjän ohjusiskussa Odessassa lauantaina, kertoo Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak viestipalvelu Telegramissa. Uhrien määrää ei ole toistaiseksi vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Useiden uutistoimistojen mukaan Venäjän ohjukset osuivat lauantaina Odessassa sotilaskohteeseen ja asuinrakennuksiin. Reutersin mukaan kyseessä on ensimmäinen merkittävä isku Odessaan sitten huhtikuun alun.

Odessan satamakaupunki sijaitsee Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla. Venäjän keskisen sotilaspiirin apulaiskomentaja sanoi perjantaina, että Venäjän tavoitteena on vallata koko Etelä-Ukraina.

Ukraina: Venäjä aloittanut uuden pommituksen Azovstalin tehtaaseen

Kello 17.07: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovytš kertoo Ukrainan televisiossa, että Venäjä on aloittanut uuden pommituksen Azovstalin terästehtaaseen. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian.

Tehtaassa pitävät majaansa Mariupolin viimeiset ukrainalaisjoukot, jotka Venäjä yrittää nyt kukistaa. Vielä torstaina Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maan ryhtyvän piirittämään Azovstalin tehdasta pommittamisen sijaan.

Jo pitkälle yli viisi miljoonaa paennut Ukrainasta

Kello 17.03: Ukrainasta on paennut jo 5,2 miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan vajaa kaksi kuukautta sitten, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR lauantaina.

Huhtikuun aikana maasta on lähtenyt vajaat 1,3 miljoonaa ihmistä, kun maaliskuussa lähteneitä oli 3,4 miljoonaa. Liki 90 prosenttia lähteneistä on naisia ja lapsia, koska alle 60-vuotiaiden miesten edellytetään jäävän puolustamaan maataan.

Niin ikään YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) arvioiden mukaan Ukrainassa on noin 7,7 miljoonaa maan sisäistä pakolaista.

Ennen hyökkäystä Ukrainan asukasluku oli noin 37 miljoonaa. Luvussa eivät ole mukana maan itäosan separatistialueet ja Venäjän itseensä liittämä Krimin niemimaa.

Reserviupseeriliitto kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä

Kello 15.40: Suomen Reserviupseeriliitto (RUL) kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Reserviupseeriliiton liittovaltuusto hyväksyi lauantaina yksimielisesti kannanoton asiasta.

RUL katsoo Natoon liittymisen vahvistavan Suomen kokonaisturvallisuutta ja puolustuskykyä etenkin turvatakuiden sekä tiedustelukyvykkyyden, ilmapuolustuksen, teknologiasaatavuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Nato-jäsenyydellä on RUL:n jäsenten vahva tuki. Maaliskuussa liitto teki jäsenilleen kyselyn, jonka mukaan yli 83 prosenttia reserviupseereista on Nato-jäsenyyden kannalla.

Paikalliskuvernööri: Venäjä jatkaa iskujaan Harkovaan

Kello 15.32: Venäjän joukot ovat jatkaneet iskuja koillisessa Ukrainassa sijaitsevaan Harkovan kaupunkiin ja sitä ympäröiville alueille, Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov sanoi lauantaina. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Synjehubovin mukaan iskut kohdistuvat siviili-infrastruktuuriin. Iskuja on viimeisen vuorokauden aikana ollut yhteensä 56 ja niissä kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui 19 ihmistä, Synjehubov sanoi.

Harkova on kärsinyt raskaista iskuista päivien ajan. Synjehubov kertoi Ukrainan joukkojen onnistuneen lauantaina kuitenkin myös vastaiskussa, joka palautti Bezrukyn, Slatinen ja Prudjankan kylät ukrainalaisten haltuun.

Venäjä väittää tuhonneensa Ukrainan ilmajoukkoja

Kello 12.35: Venäjän puolustusministeriö väittää ampuneensa alas ukrainalaisen hävittäjän ja tuhonneensa kolme helikopteria Harkovan lähellä sijaitsevalla lentokentällä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Puolustusministeriö väittää Venäjän tuhonneen myös 66 Ukrainan sotilastukikohtaa yön aikana.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi Ukrainan televisiossa, että Ukrainan joukkoja on joutunut perääntymään joiltain alueilta Luhanskissa kerätäkseen rivinsä kasaan. Asiasta uutisoi Reuters.

Haidain mukaan kaikkia itäisen Luhanskin kaupunkeja pommitetaan tällä hetkellä kellon ympäri ja tykistötuli on vain voimistumassa. Hän ei kuitenkaan näe perääntymistä kriittisenä takaiskuna.

Zelenskyi: Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli vasta alkusoittoa

Kello 10.29: Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seurannut sota ovat vasta alkusoittoa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut öisessä puheessaan brittiläisen Guardian-lehden mukaan.

Zelenskyin mukaan Venäjän Moldovaan liittyvät lausunnot todistavat Venäjän aikovan hyökätä myös muihin maihin.

Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja, kenraalimajuri Rustam Minnekajev sanoi aiemmin Venäjän haluavan luoda maayhteyden Krimin niemimaalta Venäjän tukemalle Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

Lausunnon jälkeen Moldovan ulkoministeriö kutsui Venäjän Moldovan-suurlähettilään puhutteluun.

Minnekajev sanoi muun muassa, että Transnistriassa venäjää puhuvia ihmisiä sorretaan. Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä.

BBC: Mariupolissa makaa tien varrella ainakin 23 ihmisen ruumista

Kello 9.20: Mariupolin päätien varrella makaa ainakin parinkymmenen ihmisen hautaamattomat ruumiit, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC sanoo laskeneensa tutkimistaan videokuvista, että ruumiita olisi yhteensä 23.

Eteläisestä Mariupolin kaupungista Ukrainassa on käyty kiivaita taisteluja jo viikkokausia, ja kaupungissa arvioidaan olevan saarroksissa noin 100 000 ihmistä. Kaupungin puolustuksen uskotaan kaatuvan hetkenä minä hyvänsä.

YK tutkii väitteitä, joiden mukaan Ukrainassa on surmattu ainakin satoja siviilejä Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopulla.

Pääsiäiseksi palaavat ruuhkauttavat Ukrainan Puolan vastaista rajaa

Kello 7.34: Monet ukrainalaiset ovat palaamassa kotiin Puolasta. Ukrainalainen kansanedustaja Lesya Vasylenko twiittasi myöhään perjantaina kuvan, jonka hän sanoi esittävän ruuhkaa Puolan ja Ukrainan rajalla.

Google Mapsin ruuhkatiedot vahvistivat runsaan liikenteen Puolan puolella rajaa keskellä perjantain ja lauantain välistä yötä.

Ukrainassa vietetään sunnuntaina ortodoksista pääsiäistä. Monet uutistoimisto Reutersin haastattelemista palaajista kertoivat olevansa epävarmoja siitä, jäävätkö he pysyvämmin Ukrainaan vai lähtevätkö pian takaisin Puolaan.

”Ukraina on historiansa käännekohdassa ja siksi tämä on erityisin ja pyhin pääsiäinen Ukrainan historiassa”, sanoi Maria Verbjana Reutersille. Hän oli palaamassa bussilla Varsovasta Lviviin nähdäkseen taas perheensä ja pappinsa.

Noin viisi miljoonaa ukrainalaista on paennut sotaa maastaan, mutta UNHCR:n mukaan yli miljoona on myös palannut takaisin. Pakolaisia ajaa takaisin muun muassa kyvyttömyys löytää työtä ulkomailta ja halu olla yhdessä läheisten kanssa.

Pääministeri: Venäläiset tuhoavat kaiken

Kello 7.30: Jo aivan hyökkäyksen alkuvaiheilla venäläisjoukkojen saartamassa satamakaupungissa on edelleen jumissa arviolta 100 000 ihmistä. Kaupunkiin jääneille asukkaille ei ole saatu vietyä ruokaa, vettä tai lääkkeitä.

CNN:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat lisäksi väittäneet, että yli 20 000 ihmistä olisi kuollut kaupungissa Venäjän aloitettua hyökkäyksensä helmikuun lopulla.

Uutiskanava ei ole kyennyt vahvistamaan viranomaisten arvioita, sillä tarkkoja tietoja kaupungin kuolonuhreista ei ole saatavilla. Venäläisjoukkojen pommitukset ovat moukaroineet Mariupolia viikkokausia ja kaupungin on kerrottu tuhoutuneen lähes täysin.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal kuvaili CNN:n mukaan Mariupolin tilanteen olevan ”suurin humanitaarinen katastrofi” Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Shmyhal arvioi Mariupolin voivan olla jopa vuosisadan pahin katastrofi.

Pääministeri kommentoi Mariupolin tilannetta lehdistötilaisuudessa Washingtonissa. Hänen mukaansa kaupungissa on kuollut tuhansia ihmisiä.

"Näemme kauhistuttavat hirmuteot, kun se [Mariupol] vapautetaan venäläisiltä”, hän sanoi.

Pääministerin mukaan venäläiset tuhoavat kaiken, mukaan lukien suojat, joiden turvaan siviilit ovat hakeutuneet.

YK:n pääsihteeri tapaa peräkkäin Putinin ja Zelenskyin

Kello 7.18: YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin rauhanmatkan ohjelma on varmistunut. Jos suunnitelma toteutuu odotetusti, Guterres tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ensi viikon tiistaina ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin torstaina.

YK:n tiedottaja kertoi aikaisemmin, että Guterres on pyytänyt Putinilta ja Zelenskyilta erillisiä tapaamisia mahdollisimman nopean rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa.

Epäselvää on, millaisia edellytyksiä Guterresilla on tässä vaiheessa edistää rauhaa tai onko Putin kiinnostunut edes kunnon keskustelusta. YK:n tiedotteen mukaan Guterres kokoustaa ja lounastaa Venäjällä ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, minkä ”lisäksi presidentti Vladimir Putin ottaa hänet vastaan”.

Satelliittikuvat näyttävät uuden joukkohaudan ilmestymisen Mariupolin lähelle

Kello 7.15: Uudet satelliittikuvat kertovat joukkohaudan ilmestymisestä Ukrainan Vynohradneen. Maxar Technologies -yhtiön julkaisemat kolme kuvaa on otettu 22.3.–15.4. ja niissä näkyy joukkohaudan ilmestyminen ja kasvaminen Mariupolin itäpuolella sijaitsevan taajaman hautausmaan reunaan.

Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan hauta olisi viimeisessä kuvassa 45 metriä pitkä ja 25 metriä leveä, ja siihen voisi mahtua jopa tuhannen Mariupolin asukkaan ruumiit.

Huhtikuun 15. päivä otettu satelliittikuva Vynohradnen hautausmaasta. Väitetty joukkohauta näkyy hautausmaan oikeassa yläreunassa tummana pitkulaisena muotona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut