Venäjä on estänyt pääsyn Ilta-Sanomien verkkosivustolle Venäjällä – IS:n vastaava päätoimittaja: Oli odotettavissa, että Venäjä toimii tällä tavoin

IS aikoo jatkaa edelleen juttujen julkaisemista venäjäksi.

20.4. 22:32 | Päivitetty 21.4. 13:59

Helsinki

Venäjä on estänyt pääsyn Ilta-Sanomien verkkosivustolle Venäjällä.

Roskomsvoboda-kansalaisjärjestön mukaan syynä on Venäjän hyökkäyksen siviiliuhreista kertonut venäjänkielinen artikkeli.

Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti kertoo, että yleisellä tasolla oli odotettavissa, että Venäjä toimii tällä tavoin.

”Olimme havainneet, ettei Venäjältä tullut enää samalla tavalla käyntejä ja olimme saaneet joitain ilmoituksia tällaisesta. Virallisesti asia tuli nyt ilmi”, Lahti sanoo.

Lahti sanoo, ettei Venäjän ratkaisulla ole vaikutusta lehden tekemisiin. Ilta-Sanomat on julkaissut sivuillaan venäjäksi uutisia, kommenttikirjoituksia sekä näkökulmia Venäjän hyökkäyksestä ja kertonut myös sodan siviiliuhreista.

”Olemme kääntäneet paljon juttuja venäjäksi. Haluamme jatkaa juttujen julkaisemista venäjäksi myös jatkossa ja tarjota lukijoille faktaa.”

Ilta-Sanomien verkkosivusto on lueteltu Venäjän liittovaltion viestinnän valvontapalvelu Roskomnazdorin kiellettyjen sivujen rekisterissä. Estosta kertoi ensin Yle. Valtakunnansyyttäjänvirasto päätti estosta 5. huhtikuuta.

Tiedonvälitystä rajoitetaan voimakkaasti

Roskomnadzor on estänyt usean suositun VPN-palvelun toiminnan alueellaan, kertoi uutistoimisto AFP jo viime vuoden syyskuussa. Viranomaisen mukaan palvelut rikkoivat Venäjän lakia sallimalla pääsyn laittomaan sisältöön verkossa. VPN-palveluiden (virtual private network) käyttäjä voi piilottaa todellisen IP-osoitteensa ja sijaintitietonsa internetissä ja siten kiertää valtiollista sensuuria verkossa.

Venäjä on rajoittanut tiedonvälitystä verkossa yhä voimakkaammin sen jälkeen kun hyökkäys Ukrainaan alkoi. Pääsyä monille uutissivustoille ja sosiaalisen median palveluihin on rajoitettu. Venäjä on estänyt pääsyn esimerkiksi Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin.

Venäjän viimeisiin riippumattomiin medioihin kuulunut sanomalehti Novaja Gazeta on joutunut keskeyttämään julkaisutoimintansa Venäjällä kokonaan.

Ilta-Sanomat ja Aamulehti kuuluvat molemmat Sanoma Media Finlandiin, joka on uutistoimisto STT:n pääomistaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut