Länsimaiden johtajat sopivat Venäjä-pakotteiden tiukentamisesta ja avun lisäämisestä Ukrainalle

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Tiistai oli sodan 55. päivä.

Venäjän tuhottu panssarivaunu Kiovan ulkopuolella Zalissyan kylässä tiistaina.

19.4. 0:03 | Päivitetty 19.4. 22:42

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

19.4.

Britannia: Venäjän hyökkäykset Donbasissa lisääntyneet

Kello 22.20: Britannian tiedustelun mukaan Venäjän tekemät iskut Donbasin alueella Ukrainassa lisääntyivät entisestään tiistaina. Ukraina kuitenkin onnistui torjumaan useita etenemispyrkimyksiä, brittiraportissa todettiin uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Venäjän kyky edetä riippuu ympäristöllisistä, logistisista ja teknisistä haasteista, joka ovat vaivanneet venäläisjoukkoja tähän asti. Venäläisillä on vastassaan myös erittäin voimakkaasti motivoitunut Ukrainan armeija", raportissa arvioitiin.

Italia: Länsimailta kovempia pakotteita Venäjää vastaan

Kello 20.57: Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat päässeet "laajaan yhteisymmärrykseen" tarpeesta koventaa Venäjän-vastaisia pakotteita, kertoi Italian hallitus tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Italia kertoi asiasta sen jälkeen kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden osallistui etäkokoukseen yhdessä liittolaismaiden edustajien kanssa.

Kokouksessa keskusteltiin uutistoimistojen mukaan myös muun muassa avun lisäämisestä Ukrainalle.

Videokokoukseen osallistunut Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi Twitterissä, että Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin, Naton sekä useat Euroopan maiden johtajat sopivat Venäjä-pakotteiden tiukentamisesta sekä sotilaallisen ja taloudellisen avun lisäämisestä Ukrainalle.

Liittokansleri Scholz: Putin vastuussa sotarikoksista Ukrainassa

Kello 20.12: Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin kantaa vastuun venäläissotilaiden Ukrainassa tekemistä sotarikoksista kuten siviilejä vastaan tehdyistä hyökkäyksistä.

"Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kansainvälisen lain räikeä loukkaus. Tuhansien siviilien tappaminen on sotarikos, josta Venäjän presidentti kantaa vastuun", Scholz sanoi toimittajille sen jälkeen, kun hän oli käynyt tiistaina neuvotteluja Ukrainan tilanteesta muiden länsivaltojen kanssa.

Aiemmin muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on nimittänyt Putinia sotarikolliseksi. Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan ukrainalaissiviilien tappamisessa kyse on kansanmurhasta.

Olaf Scholtz.

Yhdysvallat toimittaa aseapua Ukrainaan "ennennäkemätöntä" vauhtia

Kello 20.02: Yhdysvallat yrittää saada aseapua perille Ukrainaan "ennennäkemättömän" nopeasti, kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN:n mukaan puolustusviranomainen. Viranomaisen mukaan yleensä vastaavat lähetykset vievät viikkoja tai kuukausia, mutta nyt niitä on hoidettu jopa kahdessa tai kolmessa vuorokaudessa.

Maa on päättänyt jo 2,3 miljardin yhdysvaltain dollarin (2,1 miljardia euroa) arvoisesta aseavusta Ukrainaan. Se on enemmän kuin mihinkään kumppanimaahan "lähiaikoina", sanoi viranomainen.

Viranomainen myös avasi aseiden toimitusprosessia. Hänen mukaansa lähetysten sisällöstä päätetään ukrainalaisten kanssa yhteistyössä, minkä jälkeen puolustusturvallisuusyhteistyövirasto (DSCA) varmistaa tarvikkeiden ja kaluston saatavuuden ja arvioi sen vaikutuksen Yhdysvaltojen omaan puolustuskykyyn. Sen jälkeen lähetykset vielä tarkistetaan ennen toimitusta.

Monivaiheisen prosessin varrella tarvikkeiden nostoja varastosta hyväksyvät ja ohjaavat presidentti, puolustusministeri ja ulkoministeri.

Harkovan pommituksissa kuollut tiistaina kolme, loukkaantunut 21

Kello 19.52: Harkovan paikallisviranomaiset kertovat uutistoimisto AFP:n mukaan kaupungin pommituksissa kuolleen tiistaina kolme ihmistä ja haavoittuneen 21. Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov kertoi Hromadske-televisiokanavalle, että venäläisjoukot tekivät tiistaina iskuja neljälle eri asuinalueelle.

Maanantaina Harkovan pommituksissa kuoli viisi ihmistä. Harkovan pormestari Igor Terehov kertoi tiistaina yhdysvaltalaiselle CNN-kanavalle venäläisjoukkojen pommittaneen kaupungin siviilikohteita tauotta sunnuntaista saakka. Pommitusten määrä Harkovassa lisääntyi jo viime viikolla.

"Harkovassa pommitusten intensiteetti on lisääntynyt. Siksi pyydämme kaupungin asukkaita pysymään turvakodeissa mahdollisimman paljon ja olemaan ulkoilematta ilman kiireellistä tarvetta. Älä luo jonoja, älä kerää suuria ihmisryhmiä, nyt se on erittäin vaarallista", varoitti Synjehubov Telegram-kanavallaan tiistaina.

YK:n pääsihteeri vaati nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa

Kello 19.33: YK:n pääsihteeri António Guterres on vaatinut nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa pääsiäisen aikana. Ukrainassa pääsiäispyhät ovat kuluvan viikon lopulla.

Hän tuomitsi myös Venäjän aloittaman suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa.

Guterresin mukaan pääsiäinen on uuden elämän juhla, eikä sotiminen saisi varjostaa sitä. Hän vaati tulitaukoa torstaista ensi sunnuntaihin.

Medvedev: Venäjän valmistauduttava Naton aggressioon

Kello 18.11: Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin mukaan Venäjän on valmistauduttava sotilasliitto Naton aggressioon, sillä Nato on vahvistanut joukkojaan jäsenmaissa, joilla on yhteinen raja Venäjän kanssa. Asiasta kertoi uutistoimisto TASS.

Nato alkoi vahvistaa sotilaallista läsnäoloaan eurooppalaisissa jäsenmaissa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta.

Viime viikolla Medvedev, joka on presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen, varoitti vastatoimista, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Medvedev katsoi tuolloin, että Venäjän on vahvistettava sotilaallista läsnäoloaan Itämerellä.

Viime vuosina on raportoitu, että Venäjä on laajentanut Itämeren rannalla sijaitsevan Kaliningradin alueensa ydinasebunkkeria. Tutkijat ovat pitäneet todennäköisenä, että Kaliningradissa on ydinkärkiä. Medvedevin viime viikon lausunnon jälkeen Liettuan puolustusministeri Arvydas Anušauskas sanoikin, että Venäjällä on ollut ydinaseita Itämeren alueella Kaliningradissa jo ennen sotaa.

Medvedev toimi 2008–2012 Venäjän presidenttinä ja vuosina 2012–2020 maan pääministerinä. Hän on nykyisin Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.

Suomelta lisää aseapua Ukrainalle

Kello 17.58: Suomi päätti tiistaina lähettää lisää puolustustarvikeapua Ukrainalle. Asian hyväksyi tasavallan presidentti Sauli Niinistö valtioneuvoston esityksestä.

Turvallisuussyistä avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei kuitenkaan kerrottu enempää. Pelkona on, että Venäjä yrittää iskeä Ukrainaan meneviin avustuslähetyksiin.

Suomi on aseistanut Ukrainaa aiemminkin. Venäjän hyökkäyksen alettua Suomi lähetti Ukrainaan muun muassa 2 500 rynnäkkökivääriä, 150 000 rynnäkkökiväärin patruunaa, 1 500 kertasinkoa ja 70 000 taistelumuonapakkausta.

Toinen erä lähetettiin maaliskuun loppupuolella, mutta tällä kertaa valtiojohto tai puolustusministeriö ei kertonut sisällöstä oikeastaan mitään.

Valtioneuvoston mukaan Suomen aseavustuksessa on huomioitu niin Ukrainan tarpeet kuin Puolustusvoimien resurssitilannekin. Ukraina on pyytänyt länsimailta erityisesti raskasta aseistusta venäläisiä vastaan.

Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvottelut käytännössä poikki

Kello 17.00: Mariupolin piiritys on entisestään vaikeuttanut rauhanneuvotteluita Ukrainan ja Venäjän välillä, sanoi Ukrainan presidentin neuvonantaja ja maan neuvotteludelegatioon kuuluva Mihailo Podoljak uutistoimisto Reutersille tiistaina.

Podoljakin mukaan on vaikea edes sanoa, milloin suorat neuvottelut Ukrainan ja Venäjän voisivat jatkua. Hänen mukaansa Venäjä panee tällä hetkellä toivonsa Itä-Ukrainan uuteen hyökkäykseen, jonka kautta Venäjä yrittää parantaa neuvotteluasemaansa Ukrainaa vastaan.

"Mariupolin tragediaa vasten on selvää, että neuvotteluprosessista on tullut entistäkin monimutkaisempi", Podoljak vastasi kirjallisesti Reutersin lähettämiin kysymyksiin.

Hollanti lähettää Ukrainaan muun muassa panssaroituja ajoneuvoja

Kello 16.56: Hollanti lähettää raskaampaa aseellista apua Ukrainaan, kertoo maan pääministeri Mark Rutte Twitterissä. Rutte kertoi keskustelleensa Hollannin puolustusministeri Kajsa Ollongrenin kanssa puhelimitse Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Zelenskyi kertoi niinikään Twitterissä kertoneensa Ruttelle tilanteen vakavoitumisesta Donbasissa.

Rutten mukaan apuun sisältyy muun muassa panssaroituja ajoneuvoja.

Hän sanoi myös, että Hollanti liittolaisineen tutkii mahdollisuutta lähettää yhä lisää raskasta kalustoa Ukrainaan.

Kello 15.46: Video näyttää Kiovan lähelle hylättyjä tuhoutuneita venäläisiä panssarivaunuja

Liettua kieltää Z-kirjaimen käytön Venäjän sotatoimien tukemisessa

Kello 15.15: Liettuan parlamentti äänesti tiistaina Z-kirjaimen käytön kieltämisestä Venäjän sotatoimien Ukrainassa tukemisessa, kertovat uutistoimisto Reuters ja Liettuan yleisradio LRT. Z-kirjaimen lisäksi kiellettiin muiden Venäjän sotatoimille tukea osoittavien symbolien, kuten musta-oranssin Yrjönnauhan ja V-kirjaimen, käyttöä. Yrjönnauhan käyttö on LRT:n mukaan kiellettyä ”kaikissa tilanteissa”.

Z-kirjaimesta on muodostunut Venäjällä sodan symboli, ja sitä on käytetty esimerkiksi Venäjän sotilasajoneuvoissa Ukrainassa sekä sosiaalisessa mediassa Venäjän hyökkäyksen tukemiseen. Yrjönnauhaa on Reutersin mukaan käytetty erityisesti venäjänkielisessä maailmassa Donbasin separatistien alettua käyttää nauhaa vuonna 2014.

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan symboloivien merkkien kielto lisättiin samaan kategoriaan Neuvostoliittoa tai natsismia tukevien symbolien kanssa ”totalitaaristen tai autoritaaristen hallintojen symbol[eina], joita on käytetty tai joita käytetään edistämään sotilaallista hyökkäystä, rikoksia ihmisyyttä vastaan ja niiden tekemiä tai tekemiä sotarikoksia”. Neuvosto- ja natsisymbolien julkinen käyttö on Liettuassa ollut kiellettyä jo aiemmin.

Sakko kiellon rikkomisesta nostettiin samalla 900:aan euroon yksityishenkilöille ja 1­500:aan euroon yrityksille.

Samanlaisia kieltoja on tehty myös Latviassa ja Moldovassa, ja myös Saksassa harkitaan kieltoa. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on kehottanut Z-symbolin maailmanlaajuiseen kieltoon poliittisessa käytössä. Se merkitsee ”Venäjän sotarikoksia, pommitettuja kaupunkeja, tuhansia murhattuja ukrainalaisia”, sanoi Kuleba.

Lavrov: Ukrainan ”sotilasoperaation” seuraava vaihe on alkanut

Kello 13.45: Venäjä on aloittanut ”erikoissotilasoperaationsa” seuraavan vaiheen Ukrainassa, kertoo maan ulkoministeri Sergei Lavrov. Lavrov kertoi asiasta India Today -lehden haastattelussa venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Lavrovin mukaan ”operaation” tärkeimmät vaiheet lähestyvät.

Venäjä kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa erikoissotilasoperaatioksi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan länsimaat yrittävät asetoimituksillaan viivyttää Donetskin ja Luhanskin alueiden vapauttamista, mikä on operaation tavoite.

Venäjä käskee ukrainalaissotilaita antautumaan Azovstalin terästehtaalla

Kello 11.23: Venäläisjoukot ovat käskeneet ukrainalaisia antautumaan Azovstalin terästehtaan alueella, venäläinen Ria-toimisto siteerasi Itä-Ukrainan Donetskin nukkehallinnon edustajan Eduard Basurinin sanoneen.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti, että aseiden laskijat jäävät henkiin. Aiemmin venäläisten tukemat alueiden sotilasjoukot kertoivat, että he yrittävät vallata tehdasalueen. Sosiaaliseen mediaan levisi video, jossa näkyi naisia ja lapsia, ja heidän väitettiin olevan pommisuojassa terästehtaan kellareissa. Videon todenperäisyyttä ei pystytty heti vahvistamaan.

Tehdas sijaitsee Mariupolin kaupungissa alueella, joka on vielä ukrainalaisten hallussa.

Kuvernööri Luhanskin asukkaille: Poistukaa heti alueelta

Kello 10.57: Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kehottaa jälleen alueen asukkaita lähtemään alueelta välittömästi. Hän antoi saman kehotuksen maanantaina.

Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Haidain mukaan alueella sijaitsevan Kreminnan kaupungin asukkaat ovat jääneet "panttivangeiksi" kaupunkiin. Ukrainalaisviranomaiset sanoivat maanantaina, että Venäjän joukot ovat vallanneet Kreminnan.

"Lähtekää nyt! Kreminnan asukkaat eivät päässeet lähtemään ajoissa ja ovat nyt panttivankeina", Haidai sanoi CNN:n mukaan.

Haidain mukaan evakuoinnit käynnistetään, vaikka Venäjän joukkojen kanssa ei ole päästy sopimukseen tulitauosta.

Mariupolin kaupungin tuho näkyy videolla, jonka on kuvannut uutistoimisto Reuters tällä viikolla

Ukrainan varapääministerin mukaan evakuointikäytävistä ei saatu sovittua tiistaiksi

Kello 10.37: Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšukin mukaan Ukrainaan ei ole saatu sovittua humanitaarisia käytäviä tiistaiksi siviilien evakuoimiseksi.

Vereštšuk kertoo Telegramissa, että Mariupolin viranomaisten mukaan venäläiset ovat kieltäytyneet tarjoamasta evakuointikäytävää siviileille Berdianskin suuntaan.

Berdiansk sijaitsee Mariupolin lounaispuolella.

Näin ollen turvallisista evakuointikäytävistä ei ole saatu sovittua nyt kolmeen peräkkäiseen päivään, uutistoimisto Reuters raportoi. Vereštšukin mukaan evakuoinneista ja humanitaarisista käytävistä jatketaan neuvotteluja Hersonin ja Harkovan alueita koskien.

Vereštšuk toteaa viestissään myös, että voimakkaat iskut jatkuvat Donbasissa.

Mitä Ukrainassa on tapahtunut viimeisen vuorokauden aikana?

Uutiskanava CNN ja uutistoimisto Reuters ovat koonneet tärkeimmät tapahtumat Ukrainasta viimeisen vuorokauden ajalta kello 8:aan mennessä tiistaiaamuna.

Rajut taistelut Donbasin alueella Itä-Ukrainassa alkoivat maanantai-iltana, presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi. Hän sanoi, että Ukraina jatkaa taistelua ja kiitti sotilaita ja kaupunkeja, jotka eivät taivu venäläishyökkäyksen alla.

Zelenskyin läheisin diplomaattinen neuvonantaja Ihor Zhovka sanoi CNN:n haastattelussa, ettei yksikään paikka Ukrainassa ole turvallinen. Zhovka kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Venäjä teki ilmaiskuja Lvivin kaupunkiin Länsi-Ukrainaan. Lvivin kaupunkia on pidetty turvallisena muun muassa siksi, että se on lähellä Puolan rajaa. Puola on Nato-maa.

Telegram-palvelussa julkaistiin maanantaina video, jonka kerrottiin olevan Azovstalin terästehtaasta Mariupolin kaupungista. Videolla näkyi naisia ja lapsia, ja heidän väitettiin olevan pommisuojassa tehtaan kellarissa. Video on peräisin Azov-pataljoonalta, joka taistelee Ukrainassa venäläisiä vastaan. Pataljoonan komentaja Denys Prokopenko väitti, että venäläiset pommittavat tehdasta tahallaan. Alue on yksi ainoista, jotka ovat Mariupolissa vielä ukrainalaisjoukkojen hallussa.

Lue lisää: Ukrainan joukot eivät tarttuneet antautumis­mahdollisuuteen Mariupolissa – Ukrainan pääministeri: ”He taistelevat loppuun saakka”

Moskva-aluksen uppoamisesta julkaistiin uusia valokuvia maanantaina sosiaalisessa mediassa. Lue lisää aiheesta:

Lue lisää: Moskvan tuhosta tihkuu lisätietoja: Merisotilaiden omaiset kertovat oppositio­median haastattelussa ja sosiaalisessa mediassa, mitä merellä tapahtui

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ei suunnittele matkaa Ukrainaan, Valkoinen talo kertoi. Zelenskyi on pyytänyt Bidenia vierailulle ja Biden on ilmaissut halukkuutensa matkustaa, mutta tällä hetkellä se ei ole ajankohtaista. Korkea-arvoista vierailua kuitenkin suunnitellaan edelleen.

Yhdysvallat kuvaili Venäjän viime päivien iskuja terroriksi.

Tulitaukoa ei ole näköpiirissä Ukrainassa, YK:n hätäavusta vastaava johtaja Martin Griffiths totesi uutistoimisto Reutersille. Hän lisäsi, että tulitauosta saatettaisiin puhua “muutaman viikon päästä”, mutta se riippuu hyökkäyksen etenemisestä ja siitä, miten neuvottelut etenevät.

Lue lisää: Ukrainan joukot eivät tarttuneet antautumis­mahdollisuuteen Mariupolissa – Ukrainan pääministeri: ”He taistelevat loppuun saakka”

Lue lisää: Alle 1 500 ihmistä saatiin evakuoitua piiritetyistä kaupungeista lauantain aikana – Ukrainan rikkain mies lupasi rakentaa Mariupolin uudelleen, kun vihollinen on voitettu

Lue lisää: Ukraina: Venäjän uusi suurhyökkäys idässä näyttää alkavan – Zelenskyi toivoo Ukrainalle EU-jäsenehdokkuutta jo lähiviikkoina

Kuvernööri: Venäläiset ovat vallanneet Kreminnan kaupungin

Kello 7.37: Venäläisjoukot ovat ukrainalaisten mukaan vallanneet Kreminnan kaupungin Itä-Ukrainassa, muun muasssa The Guardian -lehti kertoo.

”Tällä hetkellä Kreminnan kaupungin hallinta on menetetty. Katutaistelut jatkuvat”, Luhanskin alueen kuvernööri Sergei Gaiday sanoi Telegram-kanavalla maanantai-iltana.

Gaidayn mukaan venäläissotilaat olisivat ampuneet kaupungista pois yrittäviä ihmisiä. Kaupungista oli tuhottu asuntoja ja muita rakennuksia rajussa pommituksessa.

Myös Rubzinen ja Lysytshanskin kaupunkeja pommitettiin ukrainalaisten mukaan illalla ja yöllä.

Paikallisviranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä poistumaan välittömästi Luhanskin ja Donbasin alueilta.

Kreminnassa asuu noin 20 000 ihmistä. Se on noin 50 kilometrin päässä alueen hallinnollisesta keskuksesta Kramatorskista, joka on venäläisjoukoille tärkeä kohde.

Pentagonin lehdistösihteeri: "Ei ole itsestäänselvää, että Mariupol kaatuu"

Kello 6.49: Ukraina ilmoitti maanantai-iltana, että sodassa on alkanut uusi vaihe, kun Venäjän joukot aloittivat taistelun Donbasin alueesta.

The Guardianin mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonin lehdistösihteeri John Kirby kertoi CNN:lle antamassaan haastattelussa, että on vaikea ennakoida, kuinka pitkään Ukraina voi jatkaa taistelua Mariupolin puolesta.

"Ukrainalaiset jatkavat taistelua (Mariupolista). Se on heille taloudellisesti ja kulttuurisesti tärkeä kaupunki. Venäläiset ovat toki tehneet paljon tuhotakseen kaupungin", Kirby sanoi.

Kirbyn mukaan ei ole itsestäänselvää, että Mariupol antautuu, vaikka venäläisillä on ylivoima maalla ja ilmassa.

"Ukrainalaiset ovat pitäneet Mariupolista kiinni pidempään kuin monet uskoivat. Ukrainan sodankäynnin viimeiset 55 päivää ovat opettaneet ainakin sen, että mikään ei ole väistämätöntä."

Ainakin kahdeksan kuoli maanantaina Luhanskin alueella

Kello 6.12: Ukrainan viranomaisten mukaan ainakin kahdeksan ihmistä kuoli maanantaina venäläisten pommituksissa. Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan neljä ihmistä sai surmansa, kun he yrittivät paeta Kreminnan kaupungista, jonka Venäjä valtasi maanantaina. Guardian kirjoitti aamuyöstä, että Luhanskin alueen johdosta oli vahvistettu Telegramissa, että venäläisjoukot olivat saaneet kaupungin haltuunsa.

Venäjän maanantaina tekemässä ohjusiskussa läntiseen Lvivin kaupunkiin kuoli ainakin seitsemän ihmistä.

Ukraina jätti vastauksensa EU:lle jäsenyyskyselyssä

Kello 6.11: Ukraina on toimittanut EU:n edustajille vastauksensa unionin kyselylomakkeeseen. Ukraina kertoi helmikuussa hakeneensa EU:n jäsenyyttä. Sitä ennen Venäjä oli jo hyökännyt Ukrainaan.

”Jokainen Euroopan unioniin liittynyt maa on täyttänyt samanlaisen kyselylomakkeen. Ainoa ero on, että se kesti niiltä vuosia, ja me saimme sen valmiiksi hieman yli viikossa”, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantai-illan puheessaan.

Presidentti sanoi maan toimittavan toisen osuuden vastaukset pian.

EU:n jäsenyysprosessi kestää yleensä vuosia. EU:n jäsenmaiden on kannatettava uuden jäsenmaan liittymistä yksimielisesti.

EU:ssa on tällä hetkellä 27 jäsenmaata. Viimeksi unioniin liittyi Kroatia, joka hyväksyttiin jäseneksi vuonna 2013 lähes vuosikymmenen kestäneiden neuvottelujen ja uudistusten jälkeen.

Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan

Kello 1.05: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan, kertoo Valkoisen talon lehdistöpäällikkö.

Useiden Euroopan maiden johtajat ovat vierailleet Kiovassa ja tavanneet Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Zelenskyi on myös sanonut toivovansa, että Biden vierailisi Ukrainassa.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kuitenkin korosti toimittajille maanantaina, ettei Biden suunnittele vierailua Ukrainaan.

Bidenin hallinnon on kuitenkin kerrottu harkitsevan korkea-arvoisen edustajan lähettämistä vierailulle Ukrainaan. Todennäköisesti Ukrainaan matkustaisi puolustusministeri Lloyd Austin tai ulkoministeri Antony Blinken.

Yölliset pommitukset moukaroivat eteläisen Ukrainan Mykolajivia

Kello 1.03: Venäjä on jatkanut yön varhaisina tunteina iskuja strategisesti tärkeässä paikassa sijaitsevaan Mykolajivin kaupunkiin.

Pommi-iskut ovat vahingoittaneet pahoin kaupungin infrastruktuuria. Esimerkiksi veden saatavuudesta on pulaa. Ukrainan asevoimien operatiivisen johdon mukaan vettä kuljetetaan säiliöautoilla Odessasta Mykolajivin asukkaille.

BBC haastatteli Ukrainan kansalliskaartiin kuuluvaa upseeri Daniel Salemia, joka työskenteli ennen sotaa näyttelijänä ja tv-juontajana.

Mykolajivista palannut Salem kertoi BBC:lle, että ihmiset tekevät parhaansa auttaakseen toisiaan. Hänen mukaansa Mykolajivin ja Hersonin kaupunkien lähistöllä käydään kiivaita taisteluita.

”Tilanne on käymässä todella karuksi”, Salem kertoi.

Lähde CNN:lle: Yhdysvallat selvittää mahdollisuutta lisätä Venäjä terrorismia tukevien maiden joukkoon

Kello 0.43: Yhdysvallat selvittää mahdollisuutta lisätä Venäjä terrorismia tukevien maiden listalle, Yhdysvaltain ulkoministeriön vanhempi virkamies vahvisti uutiskanava CNN:lle. Venäjän lisääminen listalle voi kestää useita viikkoja, uutiskanavan lähde kertoi.

”Tarkastamme faktat ja toimimme lain mukana”, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kertoi CNN:n haastattelussa maanantaina, kun häneltä kysyttiin, onko Venäjän mahdollista päätyä listalle.

Yhdysvaltain ulkoministeriön listan mukaan Pohjois-Korea, Iran, Kuuba ja Syyria lukeutuvat terrorismia tukeviksi maiksi.

CNN kertoi viime viikolla, että Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi esitti pyyntönsä Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille puhelinkeskustelun yhteydessä.

Venäjän lisääminen terrorismia tukevien maiden listalle olisi symbolinen siirto, jolla olisi dramaattisia ja pitkäaikaisia seurauksia Venäjän taloudelle.

Mikäli Venäjä päätyisi listalle, vaikutukset voisivat ulottua näkyä myös muihin maihin. Seurauksena voisi olla talouspakotteita maille, jotka harjoittavat edelleen yritystoimintaa Venäjän kanssa.

YK:n pääsihteerin edustaja: Ainakin 73 ihmistä on kuollut Ukrainassa pommituksissa terveydenhuoltolaitoksiin

Kello 0.11: Ainakin 73 ihmistä on kuollut ja 52 haavoittunut pommituksissa Ukrainan terveydenhuoltolaitoksiin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuun lopulla, kertoo YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustaja Stephane Dujarric CNN:llä.

Dujarricin mukaan Ukrainassa tapahtuneet pommitukset terveydenhuoltolaitoksiin kattavat 68 prosenttia koko maailmassa tänä vuonna terveydenhuoltolaitoksiin tehdyistä iskuista.

Dujarric arvioi lisäksi, että noin 12 miljoonaa ukrainalaista on joutunut Venäjän hyökkäyksen jälkeen pakenemaan kodeistaan. Heistä noin seitsemän miljoonaa on maan sisäisiä pakolaisia ja noin viisi miljoonaa on paennut Ukrainan ulkopuolelle.

Ukrainan presidentti Zelenskyi: Venäjän suurhyökkäys Itä-Ukrainaan on alkanut

Kello 0.01: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Telegram-tilillään Venäjän suurhyökkäyksen Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle alkaneen.

”Voimme vahvistaa, että Venäjän joukot ovat aloittaneet taistelun Donbassista, johon he ovat valmistautuneet jo pitkän aikaa. Suuri osa Venäjän armeijasta on nyt keskittynyt tähän hyökkäykseen”, Zelenskyi kirjoittaa.

”Ei ole väliä paljonko Venäjä tuo sotilaita tänne, me taistelemme. Puolustamme itseämme”, Zelenskyi jatkoi.

Hieman ennen Zelenskyin kirjoitusta Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi Venäjän aloittaneen hyökkäyksen.

”Tämä on helvetti. Hyökkäys, josta on puhuttu viikkoja, on alkanut. Taisteluja Rubitshnessa ja Popasnassa ja myös muissa kaupungeissa taistellaan.”

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksi Danilovin mukaan Venäjä on yrittänyt murtaa Ukrainan puolustusta lähes koko rintamalinjalla Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueilla.

Ukrainan armeija kertoi puolestaan aiemmin maanantaina Facebookissa, että Venäjä on jatkanut lisäyksiköiden muodostamista Rostovin alueella sekä miehittämällään Krimin niemimaalla. Joukkoja on suunniteltu käytettävän suojaamaan hallintorakennuksia sekä elintärkeää infrastruktuuria vallatuilla alueilla. Ukrainan armeija sanoo Venäjän pyrkivän tällä hetkellä saamaan Donetskin ja Luhanskin alueet täysin hallintaansa ja aiemmin valtaamiensa alueiden säilyttämiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut