Ruotsin viime päivien mellakoissa on loukkaantunut yhteensä 26 poliisia – ”He yrittivät tappaa poliiseja”

Poliisi on pyytänyt silminnäkijöiltä videoita mellakoinnista. Poliisin mukaan kohteena oli poliisi ja yhteiskunta, ei äärioikeistopoliitikko.

Väkivaltaiset mellakat ovat jatkuneet Malmössä Ruotsissa läpi pääsiäisen. Tältä kaupungissa näytti sunnuntain vastaisena yönä.

18.4. 9:33 | Päivitetty 18.4. 15:33

Ruotsissa poliisi epäilee, että viime päivien mellakoitsijoiden kohteena oli nimenomaan poliisi ja yhteiskunta, ei monissa kaupungeissa tapahtumia järjestänyt äärioikeistopoliitikko. Mellakat alkoivat sen jälkeen kun tanskalaisen äärioikeistopuolueen johtaja Rasmus Paludan aloitti ”vaalikiertueensa” Ruotsissa ja poltti tapahtumissaan Koraaneita.

Poliisi kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että yhteensä mellakoissa on loukkaantunut 26 poliisia ja 14 siviiliä. Lisäksi pariakymmentä poliisiautoa on vahingoitettu, ja mellakoinnin yhteydessä on esimerkiksi rikottu ikkunoita.

Tilaisuudessa poliisiylijohtaja Anders Thornberg kuvaili tapahtumia ”pahemmiksi kuin väkivaltaiset mellakat” ja sanoi, ettei kyse ollut ”tavallisista vastamielenosoittajista”.

”He yrittivät tappaa poliiseja”, hän sanoi.

Joissakin tapauksissa voi Thornbergin mukaan olla kyse murhan yrityksistä. Joka tapauksessa epäillyt rikokset ovat hänestä ”äärimmäisen vakavia”. Lisäksi hän kertoi, että osa mellakoitsijoista on entuudestaan poliisin tuttuja, joiden tiedetään kuuluvan rikollisverkostoihin.

Kiinni otettuja ja pidätettyjä on yhteensä kymmeniä, ja heistä osa on alaikäisiä.

Väkivaltaan lietsottiin ulkomailta

Tanskalainen Paludan on viime päivinä joko vieraillut tai ilmoittanut vierailevansa eri kaupungeissa Ruotsissa, minkä jälkeen on ilmennyt väkivaltaista mellakointia ja ilkivaltaa.

Sunnuntaina Paludan ei lopulta näyttäytynyt tilaisuuksissa, joita hän oli ilmoittanut järjestävänsä. Hän ilmoitti iltapäivällä Facebook-sivullaan, että oli päättänyt perua mielenilmauksensa. Paludanin mukaan poliisi on osoittanut ”olevansa täysin kykenemätön suojelemaan itseään ja minua”.

Poliisi epäili sunnuntaina, ettei Paludan koskaan aikonutkaan saapua paikalle.

Poliisijohtoon kuuluva Jonas Hysing sanoi tiedotustilaisuudessa, että poliisilla on tietoa sosiaalisessa mediassa levinneestä väkivaltaan yllyttämisestä poliisia vastaan. Yllytys on hänen mukaansa peräisin Ruotsin ulkopuolelta.

”Monikin asia puhuu sen puolesta, että poliisi oli kohteena, ei niinkään tapahtumien järjestäjä”, Hysing sanoi viitaten Paludaniin.

Poliisi on myös pyytänyt silminnäkijöiltä videoita väkivaltaisuuksista täydentämään poliisien omia tallenteita syytteitä varten. Thornberg sanoi, että syylliset on saatava lukkojen taakse pitkäksi aikaa.

Thornberg painotti, että vielä ei ole varmaa, että väkivaltaisuudet ovat ohi, eikä tulevien öiden tapahtumista tiedetä. Hän sanoi poliisin olevan nyt varpaillaan.

Thornberg korosti myös, että mellakointi on saatava lopetettua alkuunsa ja mukaan tarvitaan koko yhteiskunta.

Viime yönä riehuttiin muun muassa Malmössä

Mellakointi jatkui jälleen viime yönä useissa paikoissa, muun muassa Malmössä, jossa tilanne rauhoittui vasta kolmen aikaan aamuyöstä.

Mellakoinnin yhteydessä sytytettiin jälleen useita tulipaloja ja poliiseja heiteltiin kivillä. Tapahtumista on poliisin mukaan monia rikosepäilyjä esimerkiksi ilkivallasta ja väkivaltaisesta mellakoinnista. Useita ihmisiä on otettu kiinni.

Joukossa on myös epäily törkeästä tuhopoltosta, sillä puolenyön jälkeen koulurakennus sytytettiin tuleen. Poliisin mukaan palo oli ”melko laaja” ja paikalle oli hälytettävä pelastuspalvelu.

Lisäksi useita autoja, renkaita ja roska-astioita sytytettiin tuleen. Poliisin tiedottajan mukaan pelastuspalvelu ei voinut vastata kaikkiin paloihin välittömästi turvallisuustilanteen vuoksi. Osan paloista annettiin roihuta, jos niiden ei nähty aiheuttavan leviämisvaaraa.

Poliisia on pääsiäisviikonlopun aikana arvosteltu useaan otteeseen siitä, ettei Paludanin tapahtumia ollut kielletty. Poliisi on muistuttanut arvostelijoita siitä, että sanan- ja ilmaisunvapauden rajoittaminen vaatii erittäin painavia perusteita.

Päivitys 18.4.2022 kello 15.32: Päivitetty pidätettyjen ja kiinni otettujen määrä sekä lisätty maininta, että viime yönä mellakoitiin muuallakin kuin Malmössa.

Täydennykset 18.4.2022 kello 11.54 ja kello 13.24: Muokattu poliisijohtoa koskevat osuudet tekstiin ja otsikkoon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut