Zelenskyi: Venäjä yrittää liittää Hersonin ja Zaporižžjan ”ruplavyöhykkeeseen”

Zelenskyi varoitti puheessaan myös siitä, että Venäjä aikoo tuhota koko Donbasin alueen Itä-Ukrainassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailullaan Butšassa 4. huhtikuuta.

18.4. 8:21

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan myöhään sunnuntai-illalla, että Venäjä pyrkii erottamaan Hersonin ja Zaporižžjan alueet Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltojen” kaltaisiksi Venäjän alaisiksi nukkehallinnoiksi ja liittää ne Venäjän ”ruplavyöhykkeeseen”.

Ruplavyöhyke-termiä käytettiin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen alueista, joilla valuuttana käytettiin yhä Neuvostoliiton ruplaa. Myöhemmin valuutta korvattiin Venäjän ruplalla.

Zelenskyin mukaan venäläisjoukot ovat kaapanneet paikallisjohtajia ja paikallisia julkisuuden henkilöitä Hersonin ja Zaporižžjan alueilla, kiristäneet opettajia, varastaneet eläkerahastojen varoja ja estäneet humanitaarisen avun perille pääsemisen.

Zelenskyin mukaan alueilla myös kidutetaan ihmisiä ja asukkaita pidetään väkisin nälässä.

Zelenskyi vetosi länsimaita asettamaan lisäpakotteita

Zelenskyi vetosi länsimaita asettamaan lisäpakotteita venäläispankeille ja muille rahoituslaitoksille siinä toivossa, että Hersonin ja Zaporižžjan liittäminen ruplavyöhykkeeseen saadaan pysäytettyä.

Ukrainalaisia hän rohkaisi osoittamaan mieltään, jotta muilla alueilla elämä ei muutu samanlaiseksi kuin Donetskissa ja Luhanskissa.

”Sabotoi miehittäjien käskyjä. Älä tee yhteistyötä heidän kanssaan. Protestoi. On pidettävä kiinni siitä, ettei Venäjä onnistu vääristämään elämää muissa Ukrainan kaupungeissa, kuten se teki Donetskissa ja Luhanskissa”, sanoi Zelenskyi.

Zelenskyi varoitti puheessaan myös siitä, että Venäjä aikoo tuhota koko Donbasin alueen Itä-Ukrainassa.

”Venäläisjoukot valmistautuvat hyökkäyksen itäosassa maatamme. Se alkaa pian”, Zelenskyi sanoi.

”He haluavat viimeistellä ja tuhota Donbasin. Tuhota kaiken, joka aikoinaan toi ylpeyttä tälle teollisuusalueelle. Aivan kuten venäläisjoukot tuhoavat Mariupolia, he haluavat pyyhkiä pois kartalta muita kaupunkeja ja yhteisöjä Donetskin ja Luhanskin alueella.”

Ukrainan presidentti loi myös toivoa tulevaan ja sanoi puhuneensa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtajan Kristalina Georgievan kanssa Ukrainan jälleenrakennuksesta sodan jälkeen.

Zelenskyi myös esitteli paketin avustuksista evakuoiduille ja kodeistaan paenneille, kotinsa menettäneille. Paketissa tuetaan myös yrityksiä lisärahoituksella, jos ne palkkaavat maan sisäisiä pakolaisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut