Kolme ihmistä haavoittui poliisin varoituslaukauksista Ruotsissa – äärioikeistolaista tanskalaispoliitikkoa vastustaneet mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi mellakoiksi jo neljättä päivää

Rasmus Paludan johtaa tanskalaista Stram Kurs -äärioikeistopuoluetta. Aiemmin hän on polttanut Koraanin kopioita julkisilla paikoilla.

Poliiseja partioi lähellä palavaa bussia Malmössä Ruotsissa lauantaina. Mellakointi jatkui Malmössä pitkälle sunnuntain vastaiseen yöhön.

17.4. 9:44 | Päivitetty 17.4. 22:57

Malmö

Kolme ihmistä haavoittui sunnuntaina poliisin varoituslaukauksista mellakoissa Norrköpingissä. Kaikki kolme vietiin sairaalahoitoon, mutta poliisin mukaan heidän vammansa eivät olleet vakavia.

Poliisin tiedottajan Johnny Gustavssonin mukaan poliisit eivät ampuneet ihmisiä kohti, vaan kyse oli kimmonneista luodeista.

”Tapahtunutta selvitetään, mutta kyse oli yleensä ottaen siitä, että useat ihmiset painoivat tilanteessa poliisien päälle ja heidän oli pakko ottaa esiin virka-aseensa. Tilanne oli vakava”, Gustavsson sanoi uutistoimisto TT:lle.

Poliisi kertoi, että haavoittuneet henkilöt otettiin kiinni rikoksista epäiltyinä.

Poliiseja kivitettiin

Norrköpingin tapahtumat olivat osa väkivaltaisia mellakoita, jotka jatkuivat Ruotsissa sunnuntaina jo neljättä päivää. Norrköpingissä mellakointiin otti poliisin arvion mukaan osaa 100–150 ihmistä. He muun muassa heittelivät poliiseja kivillä ja sytyttivät autoja tuleen. Samanlaisia levottomuuksia nähtiin Linköpingissä.

Mellakat saivat alkunsa äärioikeistolaisen tanskalaispoliitikon vierailuaikeista. Rasmus Paludan oli kertonut, että matkustaa sunnuntaina Linköpingiin ja Norrköpingiin osoittamaan mieltään. Tanskalaista Stram Kurs -puoluetta johtavan Paludanin tapoihin kuuluu muun muassa polttaa muslimien pyhän kirjan Koraanin kopioita julkisilla paikoilla ja yleensä alueilla, joilla asuu paljon muslimeja.

Lopulta Paludania ei kuitenkaan nähty kaupungeissa: hän ilmoitti iltapäivällä Facebook-sivuillaan, että oli päättänyt perua mielenilmauksensa. Paludanin mukaan syynä oli, ettei poliisi olisi pystynyt suojelemaan häntä mahdollisilta väkivaltaisuuksilta.

Lue lisää: 12 poliisia loukkaantui Örebron perjantain mellakoissa – lauantain tapahtumapaikka siirrettiin, mutta levottomuudet jatkuivat

Bluffasiko Paludan?

Poliisi epäilee, ettei Paludan koskaan aikonutkaan saapua paikalle. Ennen Paludanin Facebook-kirjoitusta poliisi julkaisi nettisivuillaan tiedotteen, jossa arveltiin, ettei Linköpingin kokoontuminen toteudu eikä sitä ollut oikeasti tarkoituskaan toteuttaa.

Poliisin tiedottaja Johnny Gustavsson sanoi ruotsalaismedialle, että tieto Paludanin väitetystä vierailusta vaikutti nostattaneen Linköpingissä ”tietynlaista energiaa”.

”Mellakoitsijat ovat tulleet osoittamaan vastustustaan ilman, että paikalla olisi ketään, jolle sitä osoittaa. Tässä tapauksessa poliisi on joutunut maalitauluksi”, Gustavsson sanoi Aftonbladetille.

Linköpingissä ja Norrköpingissä oli Paludanin vierailuun liittyneitä mellakoita myös torstaina. Perjantaina mellakoita oli Tukholmassa ja Örebrossa, ja lauantaina Landskronassa ja Malmössä.

Mellakoissa on loukkaantunut useita poliiseja. Useita ihmisiä epäillään rikoksista.

Perusti puolueensa vuonna 2017

Rasmus Paludan, 40, johtaa perustamaansa äärioikeistolaista Stram Kurs -puoluetta Tanskassa. Paludan perusti puolueen vuonna 2017, kun hän ei lausuntojensa vuoksi ollut enää tervetullut Nye Borgerlige -puolueeseen, johon hän oli liittynyt samana vuonna.

Poliittisen uransa hän aloitti vuonna 2003, jolloin hän liittyi sosiaaliliberaalin Radikale Venstre -puolueen nuorisosiipeen. Hän opiskeli asianajajaksi Kööpenhaminan yliopistossa ja perusti myöhemmin oman asianajotoimistonsa.

Rasististen lausuntojensa vuoksi Paludan on tuomittu kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Päivitys 17.4.2022 kello 12.30: Päivitetty juttua kauttaaltaan uusilla tiedoilla.

Päivitys 17.4.2022 kello 19.12: Päivitetty juttua kauttaaltaan uusilla tiedoilla, muun muassa tiedolla mielenilmauksen perumisesta. Päivitetty myös otsikko ja ingressi.

Päivitys 17.4.2022 kello 21.30: Päivitetty alkuun tiedot haavoittuneista.

Päivitys 17.4.2022 kello 22.57: Päivitetty alkuun lisätietoja haavoittumisten olosuhteista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut