Ukrainan joukot eivät tarttuneet antautumis­mahdollisuuteen Mariupolissa – Ukrainan pääministeri: ”He taistelevat loppuun saakka”

Aamulehti seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sunnuntai oli sodan 53. päivä.

Auto ohitti lauantaina 16. huhtikuuta Luhanskin alueella öljyjalostamon, jonne Venäjän ohjus oli osunut.

17.4. 7:39 | Päivitetty 17.4. 22:37

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

17.4.

EU:lta 50 miljoonan euron lisätukipaketti humanitaariseen apuun

Kello 22.36: Euroopan komissio ilmoitti sunnuntaina 50 miljoonan euron humanitaarisen avun lisätukipaketista Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kärsineille. Summasta 45 miljoonaa menee ukrainalaisiin humanitaarisen avun ohjelmiin ja viisi miljoonaa euroa Moldovaan.

"Se auttaa vaikeapääsyisillä alueilla olevia ihmisiä, joilta on estetty pääsy terveydenhuoltoon, veteen ja sähköön sekä niitä, jotka ovat joutuneet pakenemaan ja jättämään kaiken taakseen", sanoi EU:n humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič.

Apu on tarkoitettu kaikkein akuuteimpiin tarpeisiin kuten terveydenhuoltoon, turvalliseen juomaveteen, hygieniaan, majoitukseen ja suojaan, käteisavuksi sekä sukupuolittuneen väkivallan torjumisen tukemiseen.

Uusi paketti mukaanlukien EU on lahjoittanut humanitaariseen apuun sodan johdosta 143 miljoonaa euroa. Viime viikolla "Stand Up For Ukraine" -tapahtumassa Euroopan komissio lupasi yhteensä miljardin euron arvoisen tukipaketin.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kehotti haastattelussaan saksalaiselle Bild am Sonntagille jäsenmaita antamaan Ukrainalle myös aseellista apua mahdollisimman nopeasti.

BBC: Ukrainan joukot saattavat pystyä puolustamaan Azovstalin terästehdasta vielä pitkään

Kello 21.53: Azovstalin terästehdasta Mariupolissa puolustavat Ukrainan joukot saattavat pystyä taistelmaan vielä pitkiä aikoja sissitaktiikkoja, ydinbunkkereita ja tunneleita hyödyntäen, sanoo turvallisuuskonsulttiyritys Sibyllinen asiantuntija Justin Crump yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

"He ovat erittäin valmiita puolustautumaan", Crump sanoo.

Hänen mukaansa Ukrainan joukoilla on ollut yli 50 päivää aikaa valmistella aluetta rakentamalla esimerkiksi pakoreittejä.

"Epäilen, että ellei heitä 'pyyhitä pois', he tulevat olemaan siellä vielä pitkään. He voivat aiheuttaa harmia öisin ja palata sitten takaisin tehtaan sisään", Crump arvioi.

Crumpin mukaan tehdasta puolustaa tällä hetkellä noin 800 sotilasta, joiden joukossa on myös äärioikeistolainen Azovin rykmentti. Venäjän presidentti Vladimir Putin on nimennyt Azovin rykmentin yhdeksi Venäjän hyökkäyksen pääkohteeksi.

"Siellä olevat sotilaat eivät halua joutua vangeiksi, joten en usko heidän antautuvan. Eikä Venäjä halua mennä alueen sisään ja vallata sitä vähitellen metri metriltä", Crump sanoo.

Azovstalin terästehtaan alue on Ukrainan joukkojen viimeinen linnake Venäjän viikkojen ajan piirittämässä Mariupolin kaupungissa.

Se on yksi Euroopan suurimmista rauta- ja terästehtaista ja sen vuoksi myös tärkeä strateginen kohde.

YK: Jo yli viisi miljoonaa ihmistä on lähtenyt Ukrainasta

Kello 21.37: YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n johtaja Filippo Grandi kommentoi Reutersille, että pelkästään lauantaina Ukrainasta lähti 32 574 ihmistä sotaa pakoon.

"Meidän täytyy itsepäisesti toivoa, että tulevina päivinä, kuukausina ja vuosina sodan metodit eivät voita niitä metodeja, jotka johtavat rauhaan", Grandi sanoi.

Yhteensä ukrainalaisia on poistunut maasta jo 4,9 miljoonaa. Lisäksi Ukrainassa olleita ulkomaisia opiskelijoita ja työntekijöitä on lähtenyt yli 200 000, joten yhteensä sota on aiheuttanut jo yli viiden miljoonan ihmisen paon Ukrainasta.

Pakolaisista noin 60 prosenttia eli 2,8 miljoonaa on matkustanut Puolaan. Romaniaan on paennut noin 740 000 ihmistä.

Ulkoministeri Kuleba: Ukrainan ja Venäjän välillä ei ollut yhteydenpitoa

Kello 20.43: Yhdysvaltalaisen CBS-kanavan Face of Nation -ohjelmassa vierailleen Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Ukrainan ja Venäjän välillä ei ole ollut viime aikoina yhteydenpitoa.

"Butšan jälkeen keskustelu venäläisten kanssa muuttui vaikeaksi", ulkoministeri viittasi venäläisten Butšassa tekemiin siviiliväestöön kohdistuneisiin murhiin.

Myös Mariupolin tilanne voi muodostaa esteen neuvotteluyhteydelle. Kuleba sanoi odottavansa venäläisten tekevän "epätoivoisia tekoja" Mariupolissa.

Ukrainan pääministeri Mariupolin sotilaista: ”He taistelevat loppuun saakka”

Kello 18.35: Ukrainan pääministerin mukaan ukrainalaisjoukot piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa eivät aio antautua. Venäjä oli aiemmin asettanut joukoille takarajan laskea aseensa sunnuntai-iltapäivään mennessä.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi yhdysvaltalaisen ABC-kanavan haastattelussa, että Venäjä ei ole saanut Mariupolia kokonaan vallattua.

”Kaupungissa on edelleen joukkojamme, sotilaitamme. Ja he taistelevat loppuun saakka”, Shmyhal sanoi.

Zelenskyi sanoi rauhanneuvottelujen olevan ohi, jos Mariupolin sotilaat tapetaan

Kello 18.33: Venäjän asettama takaraja ukrainalaisjoukoille antautua pitkään saarretussa Mariupolin kaupungissa umpeutui sunnuntaina iltapäivällä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti, että jos Venäjä tappaa kaupunkia puolustavat ukrainalaissotilaat, rauhanneuvottelut lähes kaksi kuukautta kestäneen sodan lopettamiseksi päättyvät.

Zelenskyin mukaan tilanne Mariupolissa on epäinhimillinen.

"Mariupolin tilanne on edelleen pahin mahdollinen, epäinhimillinen. Venäjä pyrkii tuhoamaan kaikki ihmiset kaupungissa", Zelenskyi sanoi.

Presidentti Zelenskyi sanoi yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n haastattelussa, että Ukraina aio antaa Venäjälle alueita Itä-Ukrainasta saadakseen sodan loppumaan.

"Koska en luota Venäjän asevoimiin tai Venäjän johtoon -- vaikka he pystyisivät saamaan Donbassin haltuunsa, se ei tarkoita, etteivätkö he jatkaisi (taas) pidemmälle kohti Kiovaa", Zelenskyi sanoi.

Ukrainan joukot eivät tarttuneet antautumismahdollisuuteen Mariupolin terästehtaalla

Kello 16.18: Ukrainan joukot jatkavat Mariupolin puolustamista Venäjän uhkavaatimuksesta huolimatta, Mariupolin viranomaiset sanoivat sunnuntaina. Asiasta kertoo CNN.

Venäjä kertoi aiemmin vallanneensa Mariupolin kaupunkialueen ja että Ukrainan puolustusjoukkoja olisi enää Azovstalin terästehtaalla. Venäjä on myös vihjannut, että Mariupolin lopullinen valtaaminen olisi lähellä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä antoi terästehtaalla oleville sotilaille mahdollisuuden antautua sunnuntaihin kello 13 mennessä.

Mariupolin pormestarin neuvonantaja vastasi Venäjän puolustusministeriön vaatimuksiin, että Ukrainan joukot jatkavat taistelua.

"Lauantai-iltana miehittäjät ilmoittivat tarjoavansa antautumismahdollisuuden jäljellä oleville joukoille, mutta me jatkamme puolustamista", Petro Andriuštšenko sanoi Telegramissa.

Andriuštšenkon mukaan vastarinta venäläisiä kohtaan jatkui myös Azovstalin terästehtaan ulkopuolella.

”Vaikka miehittäjät haluavat väittää, että vihollisuudet rajoittuvat Azovstalin terästehtaaseen, tämä ei vastaa todellisuutta"

Andriuštšenkon mukaan viiden kilometrin päässä Azovstalista sijaitsevalla Taganrog-kadulla käytiin viime yönä taisteluita. Taisteluiden aikana Venäjä olisi pommittanut yksityisasuntoja raskaalla tykistöllä ja että myös satama-alueen pommitukset jatkuivat. Tietoja taisteluista ei ole pystytty vahvistamaan.

Kun antautumiseen ei tartuttu, Venäjän puolustusministeriö toisti uhkauksensa Mariupolissa taistelevien vastarintasotilaiden eliminoinnista, kertoo myöskin CNN.

Venäjän puolustusministeriön lausunnossa kerrottiin, että jättimäiseen terästehtaaseen jääneitä ukrainalaisia ​​sotilaita oli kehotettu laskemaan aseet ja antautumaan.

"Radiokuuntelun mukaan Kiovan nationalistinen hallinto kuitenkin kielsi neuvottelut antautumisesta", ministeriö väitti.

Ministeriö väitti myös, että aiemmin antautuneet ukrainalaissotilaat ovat kertoneet terästehtaalla olevan loukussa jopa 400 ulkomaalaista palkkasoturia, mukaan lukien eurooppalaisia ja kanadalaisia sotilaita

"Jos vastustusta esiintyy edelleen, kaikki eliminoidaan", ministeriö ilmoitti.

Ukrainan pelastuspalvelu: Borodjankan raunioista löydetty 41 ruumista

Kello 14.30: Ukrainan valtion pelastuspalvelu kertoo Telegramissa löytäneensä 41 ihmisen ruumiit viiden tuhoutuneen kerrostalon raunioista Borodjankan raivaustöissä.

Borodjanka on noin 50 kilometriä Kiovasta luoteeseen sijaitsevassa kaupunki, jota Venäjä on pommittanut voimakkaasti.

Keskustan seitsemästä pommituksissa tuhoutuneesta isosta asuintalosta on nyt saatu raivattua viisi.

Italian pääministeri: alan uskoa, että Putinille puhuminen on ajanhukkaa

Kello 13.35: Italian pääministeri Mario Draghi valittelee sunnuntaina Corriere della Sera -lehdessä julkaistussa haastattelussa, että diplomaattiset yritykset saada Venäjän presidentti Vladimir Putin lopettamaan sotansa Ukrainassa ovat olleet tuloksettomia. "Alan uskoa, että ihmiset ovat oikeassa sanoessaan, että ’hänelle puhuminen on turhaa, se on pelkkää ajanhukkaa’", Draghi sanoo haastattelussa.

Draghi sanoo kokevansa, että EU-puheenjohtajamaana tällä hetkellä olevan Ranskan presidentti Emmanuel Macron toimii oikein yrittäessään kaikkia mahdollisia vuoropuhelun väyliä. Darghin mukaan näyttää kuitenkin siltä, että sodan kauhut ja Venäjän joukkojen lapsiin ja naisiin kohdistuvat teot ovat täysin irrallaan keskusteluista ja puheluista.

Tähän mennessä Putinin tavoitteena ei Draghin mielestä ole ollut pyrkiä rauhaan vaan kukistaa Ukrainan vastustus, miehittää maa ja luovuttaa sen itselleen ystävällismieliselle hallinnolle.

Draghi kertoo haastattelussa Venäjän-vastaisten talouspakotteiden olevan "välttämättömiä hyökkääjän heikentämiseksi", mutta ne eivät ehkä riitä sodan lopettamiseen lyhyellä tähtäimellä. Italialaisen mielestä ukrainalaisia on autettava suoraan, kuten nyt tehdäänkin. Italia on ilmoittanut avaavansa suurlähetystönsä Kiovassa jälleen maanantaina.

Eteläukrainalainen kaupunki on ollut ilman juoksevaa vettä jo neljä päivää

Kello 12.40: Etelä-Ukrainassa sijaitseva noin 500 000 asukkaan Mykolajivin kaupunki (tunnetaan myös nimellä Nikolajev) on ollut ilman juoksevaa vettä jo neljän päivän ajan, kertoo CNN.

CNN:n mukaan kaupungin asukkaat ovat joutuneet käyttämään joki- ja purovettä.

Vedentulo loppui, kun läheisestä miljoonakaupunki Dniprosta Mykolajiviin kulkeva vesijohto vaurioitui taisteluissa.

Alueen sotilashallinnon päällikkö Vitaly Kim kertoi sunnuntaina, että Venäjän joukkojen hyökkäykset alueella jatkuvat. Kimin mukaan käyttöveden saatavuus pyritään takaamaan kaikin mahdollisin tavoin.

Venäjän joukot ovat pommittaneet Mykolajivia aggressiivisesti, mutta kaupunki on yhä Ukrainan hallinnassa.

Ukraina on keskeyttänyt evakuoinnit idästä päiväksi

Kello 11.57: Ukraina on keskeyttänyt siviilien evakuoinnin maan itäosista päiväksi. Maan varapääministerin Iryna Vereshtshukin mukaan Venäjän kanssa ei ole saatu aikaan sopua tulitauosta evakuointireiteille eikä humanitaarisia käytäviä voida siten tänään avata.

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosiin vedettyään sotilaansa pois Pohjois-Ukrainasta. Ilmaiskut muun muassa pääkaupunkiin Kiovaan ovat kuitenkin jatkuneet erityisesti sen jälkeen kun Ukraina kertoi joukkojensa upottaneen venäläisalus Moskvan. Venäjä on väittänyt uppoamisen olleen seurausta tulipalosta, mutta siitä huolimatta maa ilmoitti kiihdyttävänsä iskuja Kiovaan juuri Moskvan uppoamisen jälkeen.

Ukrainan viranomaiset ovat vedonneet idässä Donbassin alueella oleviin ihmisiin, jotta nämä pakenisivat Venäjän hyökkäystä maan länsiosiin. Ukraina on syyttänyt Venäjän joukkoja siviili-infrastruktuuriin kohdistuneista iskuista.

Varapääministeri vaatii Venäjän joukkoja sallimaan evakuoinnit myös saarretusta ja katastrofaalisessa tilassa olevasta Mariupolin satamakaupungista. Venäjän joukot ovat väittäneet saaneensa kaupungin hallintaansa ja antaneet Ukrainan sotilaille iltapäivään aikaa asti antautua.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti jo aiemmin, että jos Venäjän joukot tappavat Mariupolia puolustavat ukrainalaissotilaat, rauhanneuvottelut lähes kaksi kuukautta kestäneen sodan lopettamiseksi päättyvät.

Zelenskyi kuvailee tilannetta Mariupolissa epäinhimilliseksi

Kello 10.12: New Yorkin Timesin mukaan paikallisviranomaiset ovat kertoneet tuhansien siviilien kuolleen kahdeksan viikkoa kestäneiden pommitusten aikana. YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n johtaja puolestaan on varoittanut, että satamakaupunkiin jumiin jääneet siviilit ovat vaarassa nääntyä hengiltä.

Venäläisjoukkoja on syytetty sotarikoksista myös Mariupolissa. Venäjän on kerrottu hyökkäyssotansa aikana muun muassa iskeneen kaupungissa useisiin siviilikohteisiin ja muun muassa sairaaloihin. Kaupungin viranomaiset ovat kertoneet valtaosan kaupungista tulleen tuhotuksi, ja Itä-Ukrainan Donetskin alueen kuvernööri sanoi perjantaina venäläisjoukkojen "pyyhkineen Mariupolin maan päältä".

"Tilanne Mariupolissa on edelleen niin vakava kuin mahdollista”, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tuoreeltaan julkaistussa lausunnossaan ja kuvaili tilanteen olevan yksinkertaisesti epäinhimillinen.

”Venäjä yrittää tahallaan tuhota kaikki, jotka ovat Mariupolissa”, hän lisäsi.

Presidentti ei sen sijaan ottanut puheessaan kantaa Venäjän väitteisiin siitä, että venäläisjoukot olisivat liki tyhjentäneet Mariupolin ukrainalaisjoukoista. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Zelenskyi kertoi kuitenkin aiemmin lauantaina, että ukrainalaisjoukoilla on hallussaan vain pieni osa Mariupolia. Hän kertoi hallintonsa olevan päivittäisessä yhteydessä Mariupolin puolustajiin.

The Guardian: Pohjois-Ukrainasta väitetään löytyneen jäänteitä kemiallisten aseiden käytöstä

Kello 8.35: Ukrainan pohjoisosassa Sumyn alueella sijaitsevan Trostianetsin kaupungin pormestarin Juri Bovan mukaan viranomaiset ovat löytäneet kemiallisten aseiden jäänteitä Bilkan kylästä. Asiasta kertova The Guardian ei ole pystynyt vahvistamaan väitteen todenperäisyyttä.

Bova kertoi ukrainalaiselle radioasemalle antamassaan haastattelussa, että viranomaiset olisivat löytäneet jäänteitä hermomyrkky sariinista sekä muista myrkyllisistä aineista.

"Löysimme [Bilkan kylästä] kemiallisten aseiden jäänteitä, sariinia ja muita aineita. Löysimme ampulleja. Ukrainan turvallisuuspalvelu selvittää parhaillaan asiaa", Bova kertoi radiohaastattelussa The Guardianin mukaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti aiemmin, että Venäjä valmistelee "uutta terrorin vaihetta", johon kemiallisten saattaa kuulua kemiallisten aseiden käyttöä.

Sosiaalisessa mediassa on kuluvan viikon aikana levinnyt väitteitä, joiden mukaan Mariupolin kaupungin asukkaisiin olisi käytetty myrkkyä, joka olisi aiheuttanut ihmisille hengitysvaikeuksia. Väitteitä ei ole vahvistettu. Asiantuntijat ovat suhtautuneet varauksella kemiallisten aseiden käyttöä koskeviin väitteisiin.

Zelenskyi lupaa tarjota väliaikaista majoitusta kotinsa menettäneille

Kello 8.10: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lupaa tarjota väliaikaista majoitusta kaikille niille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan toisaalle Ukrainan rajojen sisällä. Hän kertoo asiasta tuoreeltaan julkaistussa lausunnossa, jossa hän alleviivaa tämän olevan vasta ensimmäinen vaihe.

”Väliaikaista asumista, kunnes rakennamme heidän kotinsa uudelleen. Tai kunnes ihmiset ovat saaneet korvauksen neliömetreinä tai rahana”, Zelenskyi sanoo.

Uudelleenrakentamisprosessin toisessa vaiheessa on Zelenskyin mukaan määrä palauttaa se, mitä venäläisjoukot ovat tuhonneet hyökkäyssotansa aikana.

Kolmannessa vaiheessa on puolestaan määrä tarjota asunto niille Ukrainan puolesta taistelleille tai yhteiskunnan eduksi työskennelleille, joilla ei ole omaa asuntoa.

Orpo tapaa Washingtonissa Yhdysvaltain edustajia

Kello 8.06: Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson matkaavat yhdessä Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltalaisia poliitikkoja ja asiantuntijoita sunnuntaina 18. huhtikuuta, tiedottaa kokoomus. Matkan tarkoituksena on keskustella Euroopan turvallisuustilanteesta sekä Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisista ratkaisuista.

Puheenjohtajat tapaavat edustajia esimerkiksi Yhdysvaltain kongressista, kansallisesta turvallisuusneuvostosta sekä Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministeriöstä.

CNN: Ukrainaan on alkanut saapua Yhdysvaltain lupaamaa raskaampaa sotakalustoa

8:04: Yhdysvaltain tuoreeltaan Ukrainalle lupaamaa sotilaskalustoa on alkanut saapua Ukrainaan, Valkoisen talon virkamies kertoo uutiskanava CNN:lle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi alkuviikosta Yhdysvaltain antavan Venäjän hyökkäyssotaa torjuvalle Ukrainalle 800 miljoonan dollarin arvosta lisää sotilasapua. Viimeisimpään avustuspakettiin kuuluu muun muassa helikoptereita, panssariajoneuvoja ja aseita sekä ammuksia. Biden kertoi, että pakettiin kuuluu erittäin tehokkaita asejärjestelmiä sekä varusteita.

Tällä viikolla luvattu avustuspaketti on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat on suostunut lähettämään Ukrainalle sellaista raskaampaa sotilaskalustoa, jonka Bidenin hallinnon virkamiehet pelkäsivät aiemmin johtavan tilanteen kärjistymiseen.

CNN:n mukaan 800 miljoonan dollarin avustuspaketin myötä Yhdysvaltain Ukrainalle tarjoaman sotilasavun määrä nousee yli 3 miljardiin dollariin.

Yhdysvaltalaismediat kertoivat aiemmin tällä viikolla Venäjän lähettäneen Yhdysvalloille nootin, jossa se vaatii maata lopettamaan aseellisen avun lähettämisen Ukrainaan.

Venäjä julkaisi videon, jolla väitetään esiintyvän uponneen Moskvan miehistöä

Kello 7.41: Venäjän puolustusministeriö on julkaissut 30-sekuntisen videon, jolla väitetään esiintyvän aiemmin tällä viikolla uponneelta Moskvalta pelastettuja miehistön jäseniä. Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivan miehistön väitetyt jäsenet tapasivat videolla Venäjän laivaston komentajan.

Asiasta ovat kertoneet uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

AFP:n mukaan Venäjä on väittänyt aiemmin kaikkien miehistön jäsenten pelastuneen. BBC:n mukaan tätä ennen ei ole esitetty mitään todisteita siitä, että Moskvan miehistöä olisi kuitenkaan selvinnyt hengissä.

Laivaston komentajan kerrotaan tuoreeltaan sanoneen, että miehistö "jatkaisi palvelustaan".

Venäjä vihjaa Mariupolin lopullisen valtaamisen olevan lähellä

Kello 7.39: Venäjä on vihjannut Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Mariupolin satamakaupungin lopullisen valtaamisen olevan lähellä. Venäjän puolustusministeriön edustaja väitti venäläisuutistoimisto Tassin mukaan, että Mariupolin kaupunkialueet olisi tyhjennetty lähestulkoon täysin Ukrainan puolesta taistelevista joukoista.

Tassin mukaan venäläinen kenraalimajuri kertoo, että ukrainalaisia taistelijoita olisi enää Azovstalin metallitehtaalla, joka puolestaan olisi Venäjän saartama. Tehtaalta hakee suojaa hänen mukaansa korkeintaan 2 500 ihmistä.

Venäjän väitteistä ovat kertoneet ainakin uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti New York Times.

Taistelut strategisesti tärkeästä Mariupolista ovat jatkuneet käytännössä helmikuun lopulla Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan alusta alkaen. Venäjä yrittää vallata kaupungin luodakseen reitin oman alueensa ja Krimin välille. Ukrainan joukot ovat puolustaneet asemiaan kaupungin laajoilla tehdasalueilla. Siviilien tilanne saarretussa kaupungissa on erittäin vaikea, ja ihmiset näkevät jo nälkää.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantaina, että Mariupolin viimeisten ukrainalaisten joukkojen eliminointi merkitsisi loppua Ukrainan neuvotteluille Venäjän kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut