12 poliisia loukkaantui Örebron perjantain mellakoissa – lauantain tapahtumapaikka siirrettiin, mutta levottomuudet jatkuivat

Mellakointi on liittynyt tanskalaiseen äärioikeistopoliitikkoon, jonka tapoihin kuuluu polttaa Koraaneja.

Mellakoinnin aikana sytytettiin tuleen neljä poliisiautoa.

16.4. 15:47 | Päivitetty 16.4. 21:49

Örebro

Ruotsin Örebrossa 12 poliisia ja yksi yksityishenkilö loukkaantui perjantaina poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa. Lisäksi neljä poliisiautoa sytytettiin tuleen. Poliisien vammat eivät poliisin tiedottajan mukaan ole hengenvaarallisia.

Mielenosoittajat olivat saapuneet vastustamaan tanskalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin tilaisuutta. Paludan on saanut kyseenalaista mainetta muun muassa polttamalla Koraaneja.

Poliisi tutkii Örebron tapahtumia väkivaltaisena mellakointina, mutta ketään ei ole vielä pidätetty.

Paludanin toimiin liittyen muuallakin Ruotsissa on ollut mellakointia tällä viikolla, ja ihmisiä on myös otettu kiinni.

Protestoijat heittelivät kiviä poliiseja kohti.

Lauantain tapahtumaa ei ole peruttu

Lauantaina Paludanin oli määrä järjestää tapahtuma Landskronassa Etelä-Ruotsissa. Poliisi olisi voinut perua tapahtuman luvan, ja alueellisen poliisin edustajan mukaan poliisi oli keskustellut asiasta, mutta päätyi siihen, ettei riittäviä perusteita perumiselle ollut.

Iltapäivällä poliisi ilmoitti, että tilaisuus siirretään Malmön lähistöllä sijaitsevalle tienvarren taukopaikalle. Mielenosoittajat yrittivät sielläkin päästä tapahtumapaikalle ja kivittivät poliisia, joka käytti kaasusumutinta mellakoitsijoita vastaan. Yksi henkilöauto ajoi päin poliisien pystyttämää mellakka-aitaa. Poliisi otti sen kuljettajan kiinni.

Tapahtuman siirrosta huolimatta levottomuudet jatkuivat myös Landskronassa. Mielenosoittajat polttivat lauantaina autonrenkaita ja roskiksia ja tukkivat liikennettä. Poliisin mukaan paikalla oli noin 50–100 ihmistä.

Kun Paludan oli hakenut lupaa tapahtumille eri puolilla Tukholmaa vuonna 2020, poliisi ei antanut lupia siksi, että tapahtumat nähtiin uhkana yleiselle turvallisuudelle ja järjestykselle. Nyt poliisi painottaa, että sanan- ja ilmaisunvapauden rajoittaminen vaatii erittäin painavia perusteita.

Päivitys 16.4. kello 21.48: Lisätty tietoja lauantain tapahtumista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut