750 tonnin diesellastia kuljettava alus upposi Tunisian rannikolla – vaarana valtava ympäristökatastrofi

Toistaiseksi vuotoja ei ole Tunisian viranomaisten mukaan tiedossa.

16.4. 13:17 | Päivitetty 16.4. 14:44

Tunis

Polttoainetta kuljettava alus on uponnut Tunisian rannikolla, kertovat maan viranomaiset. Xelo-nimisen aluksen kyydissä on ympäristöministeriön mukaan noin 750 tonnia dieselpolttoainetta.

Toistaiseksi aluksen ei ole havaittu vuotaneen. Tunisian viranomaisten on pian määrä päättää toimenpiteistä.

Ministeriö kertoo aluksen pyytäneen lupaa tulla Tunisian vesille perjantaina illalla huonon sään vuoksi. Aiemmin aluksen kerrottiin ajautuneen hankaluuksiin ja aiheuttavan mahdollisen ympäristökatastrofin vaaran.

Ympäristöministeriö kertoi Tunisian viranomaisten evakuoineen aluksen seitsemänhenkisen miehistön. Georgialainen kapteeni, neljä turkkilaista ja kaksi azerbaidzhanilaista tarkastettiin sairaalassa, mutta nyt heidän kerrotaan olevan hotellissa.

Alus on Päiväntasaajan Guinean lipun alla, ja se oli matkalla Egyptin Damiettasta Maltalle. Se oli noin seitsemän kilometrin päässä Tunisian rannikolta, kun alukseen alkoi tulla vettä ja sen konehuone täyttyi vedestä.

Tilanne oli hälyttävä jo ennen uppoamista

Ympäristöministeriön mukaan useat eri ministeriöt tekevät yhteistyötä estääkseen ympäristökatastrofin. Ympäristöministeriö on matkalla alueelle ja koordinoi päätöksiä yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa.

Ympäristöministeriö kuvaili aluksen tilannetta "hälyttäväksi" ennen uppoamista.

Onnettomuuspaikka Gabesinlahti oli perinteisesti kalastusaluetta, mutta aktivistien mukaan se on kärsinyt saastumisesta Gabesin kaupungin lähellä sijaitsevan fosfaattiteollisuuden vuoksi

Viimeisin Tunisiaan liittyvä onnettomuus tapahtui lokakuussa 2018, kun tunisialainen rahtialus törmäsi kyproslaiseen alukseen lähellä Korsikaa. Tuolloin Välimereen vuoti satoja tonneja polttoainetta. Alusten irrottaminen ja polttoaineen pumppaaminen kesti useita päiviä.

Päivitys 16.4.2022 kello 14.44: Päivitetty juttua uusilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut