Raju mellakka Örebrossa: useita poliisiautoja paloi, ainakin kahdeksan poliisia loukkaantunut

Tanskalaisen äärioikeistopoliitikon vierailu Ruotsissa on aiheuttanut levottomuuksia useilla paikkakunnilla.

Silminnäkijöiden mukaan useita poliisiautoja oli sytytetty tuleen.

15.4. 21:30 | Päivitetty 15.4. 23:00

Örebro

Ruotsissa Örebrossa puhkesi perjantai-iltana rajuja yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisin välillä, kertoo muun muassa Ruotsin televisio SVT. Silminnäkijöiden mukaan useita poliisiautoja oli sytytetty tuleen.

SVT:n mukaan ainakin kahdeksan poliisia on loukkaantunut. Lisäksi ainakin yksi yksityishenkilö on loukkaantunut, poliisi kertoo.

Poliisi kertoi myös ampuneensa yhden varoituslaukauksen.

Poliisin kanssa ottivat yhteen mielenosoittajat, jotka olivat saapuneet vastustamaan tanskalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin tilaisuutta. Stram kurs -puoluetta johtava Paludan on saanut kyseenalaista mainetta muun muassa polttamalla Koraaneja.

Paludanilla oli lupa omalle tilaisuudelleen, mutta se peruttiin myöhemmin jo etukäteen alkaneiden levottomuuksien takia.

Paludan aiheutti hämminkiä jo aiemmin perjantaina Tukholman Rinkebyssä, missä hän esiintyi ja muun muassa poltti Koraanin. Paikalla syntyi tappeluita, ja poliiseja heiteltiin kivillä.

Levottomuuksilta ei vältytty myöskään torstaina Itä-Götanmaalla, missä tanskalainen ääripoliitikko niin ikään esiintyi osana Ruotsin-kiertuettaan.

Pääministeri Magdalena Andersson tuomitsi perjantai-iltana väkivallan poliisia ja muita kansalaisia kohtaan. Hän muistutti, että Ruotsissa saa esittää niin hyvän kuin huonon maun mukaisia mielipiteitä, eikä sen seurauksena pidä turvautua väkivaltaan.

Tanskalaisesta Paludanista Anderssonilla oli selvä käsitys:

”Hän haluaa nähdä juuri tällaisia väkivaltaisia reaktioita. Tavoite on kiihottaa ihmisiä toisiaan vastaan”, Andersson kuvaili.

Pääministerin mukaan tähän syöttiin ei olisi syytä tarttua.

Päivitys 15.4. kello 22.59: päivitetty pääministerin kommentit ja loukkaantuneiden määrä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut