Osa Britanniasta turvapaikkaa hakevista siirretään jatkossa odottamaan päätöstä Ruandaan

Useita miljoonia euroja maksava suunnitelma on saanut paljon kritiikkiä.

Britannian pääministeri Boris Johsonin mukaan suunnitelman on määrä estää salakuljettajien toimintaa ja siirtolaisten kuolemia merellä. Johnson kuvattiin 14. huhtikuuta.

14.4. 14:44

Ruanda ja Britannia ovat solmineet noin 144 miljoonan euron arvoisen sopimuksen, jossa Ruanda alkaa majoittaa osaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneista ihmisistä.

Financial Timesin mukaan sopimukseen kuuluu se, että osa Britanniasta turvaa hakevista siirretään Keski-Afrikassa sijaitsevaan Ruandaan odottamaan hakemuksensa käsittelyä. Britannia taas maksaa Ruandalle tästä korvauksia, joita on määrä käyttää muun muassa siirtolaisten kouluttamiseen.

BBC:n mukaan Ruandaan siirrettävät ovat pääasiassa veneellä saapuvia naimattomia miehiä.

Muun muassa Britannian oppositio ja kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä epäinhimilliseksi. Kriitikot ovat nostaneet esille esimerkiksi sen, että turvaa hakevien ihmisten majoittaminen ihmisoikeus­rikkomuksiin syyllistyneessä Ruandassa on kyseenalaista.

”Shokeeraavan huonosti suunniteltu”

BBC:n mukaan muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on todennut, että suunnitelma on ”shokeeraavan huonosti suunniteltu”. Järjestön mukaan suunnitelma lisää kärsimystä ja siihen palaa myös suuria määriä julkisia varoja.

Britannian oppositiossa oleva työväenpuolue on taas todennut, että vaikka se tukee luvattoman maahanmuuton pysäyttämistä, se haluaa suunnata toimenpiteet nimenomaan salakuljettajia vastaan.

YK:n pakolaisjärjestö totesi Financial Timesin mukaan, että se ei tue turvapaikanhakijoita vastaanottavien maiden velvollisuuksien ulkoistamista. Järjestö kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin mukaan suunnitelman on määrä estää salakuljettajien toimintaa ja siirtolaisten kuolemia merellä.

Ruandan ulkoministerin Vincent Birutan mukaan maa toivottaa yhteistyön tervetulleeksi. Hänen mukaansa Ruanda pyrkii tarjoamaan ihmisille suojaa ja mahdollisuuden myös jäädä asumaan maahan pysyvästi, mikäli nämä haluavat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut