Suomen turvallisuusselonteko nousi ykkösuutiseksi maailmalla – näin se näkyi mediassa

Suomessa esiteltiin keskiviikkona turvallisuusselonteko, joka toimii pohjana tulevalle Nato-keskustelulle. Samaan aikaan pääministeri Sanna Marin (sd.) oli vierailulla Ruotsissa.

13.4. 20:44

Aamulehti

Suomen keskiviikkona esitelty turvallisuusselonteko ja sitä seuranneet kommentit nousivat ykkösuutisiksi maailman mediassa Ruotsista Britanniaan ja Yhdysvaltoihin.

The Guardian -lehti kertoi Venäjän hyökkäystä seuraavassa artikkelissaan erikseen nostettuna pääministeri Sanna Marinin (sd.) vierailusta Ruotsiin keskiviikkona. Marin tapasi pääministeri Magdalena Anderssonin.Lehti nosti sitaattiin Marinin sanat siitä, että Suomi tekee päätöksen mahdollisesta Nato-hakemuksen jättämisestä viikkojen sisällä.

Yhdysvalloissa uutiskanava CNN piti Suomen mahdollista Nato-hakemusta ykkösuutisena keskiviikkoiltana. CNN nosti esiin useita kohtia selonteosta muun muassa kertaamalla sen, että mahdollisessa Nato-jäsenyydessä Suomelle tärkeää olisi nimenomaan puolustuksen yhtenäistyminen ja turvatakuut artikla viiden mukaisesti.

Artikla viidessä todetaan, että hyökkäys yhteen Nato-maahan on hyökkäys kaikkia Nato-maita kohtaan. CNN kirjoitti artikkelinsa lopussa, että selonteossa muistutetaan Suomen jatkavan toimivia suhteita Venäjän kanssa siinäkin tilanteessa, että se olisi Nato-maa.

Ruotsalaislehdet Aftonbladet ja Expressen uutisoivat selonteosta ja pääministeri Marinin vierailusta laajasti päivän mittaan. Expressen muun muassa kirjoitti lähteisiinsä pohjaten, ettei Suomi ole saanut tässä vaiheessa turvatakuita Yhdysvalloilta mahdollista hakuprosessia varten. Kirjoituksessa todetaan, että Ruotsin hallituslähteet ovat ilmaisseet huolensa tilanteeseen, jossa Suomi tai Ruotsi on keskellä hakuprosessia eikä takuita olisi Venäjän mahdollisia toimia vastaan.

Aftonbladet puolestaan nostaa esiin sen, että Suomen ja Ruotsin mahdollisen hakuprosessin samanaikaisuus toisi vakautta, mutta kumpikin maa tekee päätöksensä itse ja omassa aikataulussa. Lehti myös nosti esiin, että maiden on oltava tietoisia Venäjän reaktioista mahdolliseen Nato-hakuun.

Uutistoimistoista Reuters kertoi laajasti selonteon tiedotustilaisuudesta, selonteon kommenteista ja koko Marinin Tukholman-vierailusta.

Yhdysvaltalaiskanava ABC Newsin julkaisema uutistoimisto AP:n raportti puolestaan nosti esiin muun muassa presidentti Sauli Niinistön kommentin, jossa Niinistö totesi, että päätös mahdollisesta hakemuksesta tehdään kesään mennessä. Naton huippukokous on Madridissa Espanjassa 29.-30. kesäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut