Kiovan ympäristöstä paljastuu yhä enemmän raakuuksia – Butšassa löytynyt tähän mennessä yli 400 ruumista

Venäjän joukkojen siirtyessä itään Ukrainan johto on kehottanut siviilejä pakenemaan Donbassin alueelta venäläissotilaiden tieltä.

Ruumista kannetaan ulos pakettiautosta Butšan kaupungissa Kiovan alueella 12. huhtikuuta.

13.4. 10:33 | Päivitetty 13.4. 11:15

Kiova/Helsinki

Venäjän joukkojen vetäydyttyä Kiovan ympäristöstä ja siirryttyä keskittymään Donbassin alueelle Itä-Ukrainassa Kiovan ympäristöstä paljastuu yhä enemmän raakuuksia.

Butšan kaupungissa on ukrainalaisviranomaisten mukaan tähän mennessä löytynyt yhteensä 403 ihmisen ruumiit, jotka Venäjän joukkojen uskotaan surmanneen viikkoja kestäneen miehityksensä aikana. Venäläisjoukkojen on myös kerrottu raiskanneen 25 naista.

Tiedot päivitti Guardianin mukaan Butšan kaupunginjohtaja Anatoli Fedoruk. Vaikka kaupunki valmistautui asukkaidensa paluuseen, Fedoruk sanoi, että vielä on liian aikaista palata Butšaan.

”Se, mitä ihmiset löytävät kodeistaan, on järkyttävää, ja he tulevat muistamaan venäläismiehittäjät hyvin pitkän aikaa”, Fedoruk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Butšassa on löytynyt tähän mennessä yli 400 ruumista.

Satoja ihmisiä kadonnut myös Gostomelissa

Ruumiita kaivettiin esiin tutkittaviksi myös Gostomelissa lähellä Kiovaa. Paikallisviranomaiset Gostomelissa kertoivat noin 400 ihmisen kadonneen.

Yksi Gostomelissa surmatuista on kaupunginjohtaja, joka oli jakamassa avustustarvikkeita, kun hänet ammuttiin.

”Voi olla, että kaikkia ruumiita ei löydetä”, sanoi syyttäjä Andryi Tkach.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan raportit raiskauksista ovat lisääntyneet viime päivien aikana. Hänen mukaansa raiskattujen joukossa olisi jopa lapsia.

YK ja useiden maiden johtajat ovat vaatineet sotarikosten tutkimista Ukrainassa sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli järkyttäviä tietoja venäläisjoukkojen tekemistä raakuuksista. Ne ilmenivät, kun venäläisjoukot olivat vetäytyneet Butšasta sekä muilta Kiovaa ympäröiviltä alueilta.

”Tämä on epäinhimillistä”

Itä-Ukrainassa pommitukset jatkuivat kiivaina, ja Ukrainan johto kehotti siviilejä pakenemaan Donbassin alueelta Venäjän joukkojen tieltä. Ihmiset pakenevat sankoin joukoin Kramatorskista ja Slovjanskista junilla ja busseilla.

”Tämä on epäinhimillistä. Putin on fasisti. En tiedä, miksikä häntä tulisi kutsua, itse piruksi”, sanoi miehensä kanssa paennut 82-vuotias Valentina Oleynikova uutistoimisto AFP:lle.

Yksityisen yhdysvaltalaisen satelliittiyhtiön Maxarin mukaan sen kuvista näkyy, kuinka venäläisjoukot siirtyivät kohti Venäjän ja Ukrainan rajaa mahdollisesti valmistautumaan suurhyökkäykseen. Maxarin mukaan kuvissa näkyy parisataa sotilasajoneuvoa ja tankkia siirretyn Donbassin alueelle.

Satelliittikuvat näyttävät venäläisjoukkojen siirtyvänkohti Venäjän ja Ukrainan rajaa.

Evakuoinnit Mariupolista eivät onnistu

Mariupolin kaupungista ei keskiviikkona saada avatuksi humanitaarisia käytäviä asukkaiden evakuointeja varten, kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Vereshtshukin ilmoituksesta Telegram-sovelluksessa kirjoitti Guardian.

Varapääministeri syyttää Venäjää tulitaukorikkomuksista sekä siviilien evakuointiin tarkoitettujen bussien kulkemisen estämisestä. Vereshtshuk sanoo Ukrainan pyrkivän avaamaan käytävät jälleen heti, kun se on mahdollista.

Mariupol on Venäjän piirittämä ja tiettävästi osittain valloittama. Venäjän pelätään saavan kaupungin kokonaan haltuunsa lähiaikoina, kirjoittaa BBC.

Puolan, Latvian, Liettuan ja Viron presidentit Kiovaan

Puolan, Latvian, Liettuan ja Viron presidentit olivat matkalla Kiovaan tapaamaan presidentti Zelenskyiä.

Asiasta tviittasi Puolan presidentin avustaja Jakub Kumoch keskiviikkoaamuna. Kumoch julkaisi kuvan maiden johtajista juna-asemalla ja kertoi ryhmän haluavan osoittaa tukea Ukrainalle ja Zelenskyille sodan aikana.

Kiovassa vieraili viimeksi viikonloppuna Britannian pääministeri Boris Johnson.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut