Mariupolin pormestari: Kaupungissa surmattu ainakin 21 000 siviiliä – USA: Venäjän kemiallisten aseiden käyttöä ei voida vahvistaa

Aamulehti seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Tiistai on sodan 48. päivä.

Tässä teatterissa suojaa haki satoja ukrainalaisia Venäjän hyökkäykseltä maaliskuussa. Venäjän joukot tuhosivat sen ja useita kuoli. Teatteri kuvattiin 10. huhtikuuta Mariupolissa. Teatterin pihalla luki suurilla kirjaimilla venäjäksi lapsia.

12.4. 6:30 | Päivitetty 12.4. 22:40

Aamulehti

Aamulehti seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän uutiset Ukrainasta täältä.

Tiistai 12.4.

Yhdysvaltain ulkoministeri: Yhdysvallat ei voi vahvistaa väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä Mariupolissa

Kello 21.36: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, ettei Yhdysvallat voi vahvistaa väitteitä, joiden mukaan Ukrainan Mariupolissa olisi käytetty kemiallisia aseita.

Yhdysvalloilla on kuitenkin Blinkenin mukaan "uskottavaa" tietoa, jonka mukaan Venäjä saattaisi käyttää kemiallisia aineita Ukrainassa.

Asiasta kertoivat AFP ja Reuters.

Yhdysvallat ilmoitti jo aiemmin tiistaina, että tämänhetkisten tietojen valossa ei voida vahvistaa, että Venäjän joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aseita eteläisessä Mariupolin satamakaupungissa.

Ukrainan puolustusministeriö on ilmoittanut selvittävänsä selvittää asiaa.

Mariupolin kaupunkia puolustava ukrainalainen Azov-rykmentti kirjoitti myöhään maanantaina viestipalvelu Telegramissa, että Venäjän asevoimat levitti kaupungissa tunnistamatonta myrkyllistä ainetta. Aineelle altistui Azovin mukaan sekä sotilaita että siviilejä.

Tutkija: Kemiallisten aseiden käyttö Ukrainassa periaatteessa täysin mahdollista

Kello 19.09: Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää periaatteessa täysin mahdollisena, että Venäjä käyttäisi kemiallisia aseita Ukrainassa. Hän huomauttaa Venäjän toimineen näin aiemminkin. Tässä tapauksessa kemiallisten aseiden käytön motiivi olisi pääosin psykologinen.

Salonius-Pasternakin sanoi tiistaina, että olisi sekä Mariupolissa olevien siviilien että sotilaiden lannistamista, että "voimme rikkoa kaikenlaisia sääntöjä, ja kukaan ei tule auttamaan teitä”.

Tanskan maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Peter Viggo Jakobsen sanoi tiistaina uutistoimisto Ritzaun haastattelussa suhtautuvansa väitteisiin kemiallisten aseiden käytöstä epäilevästi, koska se olisi hänen mielestään Venäjältä strategisesti typerää. Myös Salonius-Pasternak pitää toimintaa strategisesti typeränä, mutta hän ymmärtää Venäjän mahdollista logiikkaa.

"Voi olla, että Venäjällä lasketaan, että näin saadaan niin paljon terroria (kauhua) aiheutettua, että sillä saadaan sotilaallisia hyötyjä, joista saadaan sitten poliittisia hyötyjä. Ja ehkä ajatus on, että sanktioita on joka tapauksessa."

Lue lisää: Väitteille kemiallisten aseiden käytöstä Ukrainassa kaivataan todisteita pian: ”Voi olla, että Venäjällä lasketaan, että näin saadaan paljon terroria"

Mariupolissa surmattu 21 000 siviiliä, kertoo kaupungin pormestari

Kello 18.43: Ukrainalaisessa satamakaupungissa Mariupolissa on viimeisten arvioiden mukaan tapettu 21 000 siviiliä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan 24. helmikuuta. Asiasta kertoi Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko ja siitä raportoi Reuters.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Mariupolin kaupunki on ollut piiritettynä Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisistä päivistä lähtien, yhteensä jo yli seitsemän viikon ajan. Kaupungissa käydään parhaillaan kovia taisteluja. Punaisen Ristin evakuointisaattueet ovat yrittäneet viikkojen aikana päästä kaupunkiin, mutta niiden kulku on estetty.

Oikaisu 12.4.2022 kello 21.39: Toisin kuin sähkeessä aiemmin luki, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, ei 22. helmikuuta.

Putin: Sotilasoperaatio Ukrainassa jatkuu

Kello 17.10: Venäjä aikoo jatkaa sotilasoperaatiotaan Ukrainassa suunnitelmiensa mukaan, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin sen jälkeen, kun hän oli tiistaina tavannut Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukašenkan.

Putinin mukaan tavoitteet saavutetaan toimimalla ”rauhallisesti” ja tappioita välttäen.

Presidentti sanoi olevansa varma, että venäläisjoukot saavuttavat Ukrainassa tavoitteensa, joita hän kuvaili "jaloiksi". Todellisuudessa Venäjän joukkojen jäljiltä on Ukrainassa paljastunut muun muassa siviilien joukkosurmia ja ryöstelyä.

WTO laski maailmantalouden kasvuennustetta lähes kahdella prosentilla

Kello 15.06: Maailman talousjärjestö (WTO) korjasi tiistaina ennustettaan maailman talouskasvusta tälle vuodelle. Järjestö laski ennustetta 4,7 prosentista kolmeen prosenttiin Venäjän sodan Ukrainassa vuoksi.

"Tämän konfliktin taloudelliset vaikutukset tulevat heijastumaan paljon Ukrainan rajojen ulkopuolelle", sanoi WTO:n Ngozi Okonjo-Iweala tiedotustilaisuudessa, jossa esiteltiin ennustetta.

Okonjo-Iwealan mukaan sodan ja koronaviruspandemian yhteisvaikutus on häirinnyt jakeluketjuja, lisännyt inflaatiopainetta ja alentanut odotuksia tuotannolle ja kaupan kasvulle.

Vuodelle 2023 järjestö ennusti 3,4 prosentin talouskasvua, mutta mainitsi ennusteen olevan epävakaa.

Kuuden siviilin ruumiit löydettiin kellarista Kiovan lähettyviltä, sanoo Ukrainan yleinen syyttäjä

Kello 15.05: Ukrainan syyttäjät kertoivat tiistaina, että kuusi ihmistä on löydetty kuolleena asunnon kellarista Kiovan ulkopuolelta Brovarysta.

"Kuuden siviilin ruumiit, joissa oli ampumahaavoja, löydettiin yksityiasunnon kellarista tarkastuksen aikana", kertoi Ukrainan yleinen syyttäjä tiistain lausunnossaan. Murhista epäillään venäläisjoukkoja, jotka ovat pitäneet aluetta hallussaan.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Ukrainan Zelenskyi kiitteli vuolaasti Liettuaa puheessaan maan parlamentille

Kello 14.21: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittelee Liettuan olleen ensimmäisiä maita, jotka riensivät Ukrainan avuksi. Puheessaan Liettuan parlamentille, seimasille, Zelenskyi totesi Liettuan kansan olevan hyvin tietoinen siitä, miten miehittäjä voi tuhota vapauden ja mikä on itsenäisyyden palauttamisen hinta.

Zelenskyin mukaan Ukrainan sota on nostanut esiin kysymyksen siitä, ovatko toisen maailmansodan jälkeiset eurooppalaiset arvot vielä elossa. Liettua on hänen mukaansa niitä maita Euroopassa, joita rauha ja turvallisuus huolettavat eniten.

Iskut Itä-Ukrainassa Donetskin ja Luhanskin alueilla kiihtyvät

Kello 14.06: Venäjä on tehnyt viime päivinä useita iskuja Donbasin alueella Itä-Ukrainassa, jonne sen hyökkäyksen pääpiste on siirtynyt.

Maanantaina Donetskin alueella kuoli Venäjän iskuissa kolme ja loukkaantui kahdeksan siviiliä, kertoi Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko Telegram-pikaviestipalvelussa maanantai-illalla. Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidain mukaan useita asuinrakennuksia on pommitettu alueella viimeisen vuorokauden aikana. Iskuissa kuoli Haidain mukaan yksi ihminen.

”Viimeisen kahden päivän aikana (venäläiset) alkoivat kerätä satoja yksiköitä raskasta kalustoa lähemmäs etulinjoja. Tämä näyttää, että hyökkäyksen pitäisi alkaa tänään tai huomenna”, sanoo Haidai yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan.

Seuraaviksi päiviksi Donetskin ja Luhanskin alueille on kuitenkin ennustettu vesisateita. Se voi pakottaa venäläisajoneuvot käyttämään maanteitä.

”Tämä tekee heistä meille helppoja maaleja. Toivon, että vesisade hidastaa hyökkäystä”, sanoo Haidai.

Useiden tiedustelutietojen mukaan Venäjä on kerännyt esimerkiksi Kiovan alueelta vetäytyneitä joukkojaan Itä-Ukrainaan, ja ainakin yhden suuren sotilasajoneuvosaattueen havaittiin viime viikolla liikkuvan eteläsuunnassa Harkovan itäpuolella. Tiistaina CNN kertoi paikantaneensa toisen saattueen vain kymmenisen kilometrin päähän Ukrainan rajasta Venäjän Rostovin alueella.

Venäjän on kohdistanut ilmaiskuja kauemmas länteen Donetskin ja Luhanskin rajoille. Dnipropetrovskin aluejohtaja Mykola Lukashuk sanoi yön alueella olleen "levoton", ja ilmaiskuja oli kaksi.

Zelenskyi kehotti EU:ta asettamaan pakotteita venäläisiä pankkeja ja öljysektoria vastaan

Kello 13.57: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti EU:ta asettamaan uusia pakotteita Venäjää vastaan, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Zelenskyi esitti kehotuksensa puheessaan, jonka hän piti Liettuan parlamentille. Uusia pakotteita pitäisi hänen mukaansa kohdistaa kaikkiin venäläisiin pankkeihin ja öljysektoriin. Tämän lisäksi EU:n pitäisi asettaa pitävä aikaraja venäläisen kaasun tuonnin lopettamiselle, sillä ”vain tuolloin Venäjän hallitus tajuaa, että sen tarvitsee tavoitella rauhaa”.

Puheessaan Zelenskyi viittasi muun muassa venäläisjoukkojen epäiltyihin sotarikoksiin Butšassa motiivina kovemmille pakotteille.

Saksan kaasuvarastot riittäisivät nyt vähintään loppukesään asti, jos Venäjä lopettaisi kaasun tuonnin maahan

Kello 13.17: Saksan kaasuvarastot riittäisivät Bundesnetzagentur-viraston johtajan Klaus Müllerin mukaan tällä hetkellä vähintään loppukesään saakka, Die Zeit kertoo.

Verrattuna muutaman viikon takaiseen tilanteeseen, kaasuvarastot ovat Müllerin mukaan paremmassa tilassa tällä hetkellä. Siksi olisi mahdollista, että varastot riittäisivät jopa alkusyksyyn asti. Hän kuitenkin varoitti saksalaisia siitä, että kaasua ei hätätilanteessa riittäisi kaikille toimijoille.

Saksalla on Müllerin mukaan laillinen velvollisuus huolehtia muun muassa sairaaloiden kaasunsaannista myös hätätilanteissa. Hän kuitenkin kehottaa kaikkia saksalaisia pohtimaan vakavasti keinoja, joilla he voisivat säästää kaasua.

CNN: Suuri venäläisjoukkojen kolonna liikkuu kohti Ukrainan rajaa ja Donbasia

Kello 13.12: Saattue venäläisiä sotilasajoneuvoja näyttää liikkuvan Venäjän Rostovin seudulla kohti Donbasia. Yhdysvaltalainen CNN on paikantanut videon Matveev Kurganin alueelle, vain noin kymmenen kilometrin päähän Ukrainan rajasta Donetskissa, jossa saattue liikkuu luoteeseen.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Vadym Denysenko sanoi maanantaina, että "suurhyökkäys [Itä-Ukrainassa] on jo alkanut", vaikkei alueella viime päivinä ole vielä ollut valtavia taisteluita.

Useat tiedustelutiedot ovat viime päivinä sanoneet, että Venäjä kerää Kiovan seudulta vetäytyneitä joukkojaan hyökkäykseen Donbasiin.

Myös Harkovassa havaittiin viime viikolla 13 kilometriä pitkä autosaattue, joka kuvien perusteella oli liikkumassa eteläsuuntaan. Sen arvioitiin olevan matkalla Venäjän valtaamaan Izjumiin Harkovan ja Donetskin alueiden rajalla.

Putin: Meitä ei voi eristää

Kello 13.07: Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan lännen yritykset eristää Venäjä ovat tuomittuja epäonnistumaan.

Putin sanoi vierailullaan Venäjän Kaukoidässä, että Venäjällä ei ole aikomustakaan eristää itseään eivätkä ulkovallat onnistu eristämään sitä muusta maailmasta.

”On mahdotonta eristää ketään vakavissaan nykymaailmassa, etenkin Venäjän kaltaista valtavaa maata. Teemme töitä niiden liittolaistemme kanssa, jotka haluavat tehdä yhteistyötä”, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjän mukaan se ei aio olla enää koskaan riippuvainen lännestä.

Mariupolin valtuusto: Siviiliväestö ei ole juurikaan kärsinyt väitetystä myrkystä

Kello 13.02: Mariupolissa ei ole vielä pystytty tutkimaan aluetta, jossa on väitteiden mukaan käytetty "myrkyllistä ainetta", Mariupolin kaupunginvaltuusto ilmoitti viestipalvelu Telegramissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Valtuuston mukaan asian tutkinta ei ole edistynyt venäläisten tulituksen vuoksi.

Kaupunginvaltuusto kertoi, että siviiliväestöllä on ollut vain vähän kontakteja väitettyyn myrkkyyn, mutta Ukrainan sotilaat ovat olleet sen lähellä. Sotilaita tutkitaan mahdollisten oireiden varalta.

Ukraina on aikaisemmin tiistaina kertonut tutkivansa väitteitä, joiden mukaan Venäjä on voinut käyttää Mariupolissa kemiallisia aseita.

Helen irtautuu venäläisistä polttoaineista

Kello 12.59: Yksi Suomen suurimmista energia-alan yrityksistä Helen kertoo irtautuvansa venäläisistä polttoaineista Ukrainan sodan takia. Yhtiö kertoi asiasta sen tuoreessa tiedotteessa.

”Teimme maaliskuun alussa päätöksen hankkia kivihiilen toistaiseksi muualta kuin Venäjältä. Voimassa olevista hankintasopimuksista johtuen Helenille on päätöksen jälkeen saapunut kaksi hiililaivaa”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

EU-maat ovat hyväksyneet uusien tuontipakotteiden asettamisen venäläiselle kivihiilelle. Kyseinen EU:n asettama hiilen tuontikielto on tullut voimaan 9.4.2022, mutta kyseistä tuontikieltoa ei sovelleta ennen 9.4.2022 tehtyihin sopimuksiin ennen kuin vasta 10.8.2022 alkaen.

Helenin mielestä hiilen tuontikiellon soveltaminen vasta elokuusta alkaen on harmillista.

”Olisimme toivoneet, että pakotteet tulisivat täysimääräisinä voimaan välittömästi, jotta niillä olisi ollut vaikutusta Helenin voimassa oleviin sopimuksiin. Valtaosa sopimuksistamme päättyy loppukevään aikana”, yhtiö sanoo tiedotteessa.

Venäläisen kivihiilen hankinnan lopettamisen lisäksi Helenin tukkusopimus venäläisestä maakaasusta on päättynyt. Loppukevään kaasu tulee Baltic Connectorin kautta Baltiasta ja on LNG-pohjaista. Biomassaa yhtiö ei hanki Venäjältä.

”Pelletit hankimme Suomesta ja Virosta ja hankintaa ollaan laajentamassa muihin länsimaihin. Hakkeen hankimme Suomesta ja suunnittelemme hakkeen hankinnan laajentamista myöhemmin Viron ja Baltian suuntaan. Öljyn osalta meillä on sopimus suomalaisen toimittajan kanssa”, yhtiö kertoo.

Zelenskyi: Venäläiset ovat tehneet kaikkialla saman kuin Butšassa

Kello 12.33: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan Liettuan parlamentille, että venäläiset ovat tehneet kaikissa miehittämissään ukrainalaiskaupungeissa "saman kuin Butšassa", kertoo uutistoimisto Reuters.

Zelenskyin mukaan Venäjä on karkottanut miehittämiltään alueilta satoja tuhansia ukrainalaisia "suodatusleireille".

Zelenskyi vaatii Euroopan unionia kieltämään venäläisen kaasun ja öljyn tuonnin, koska muuten Venäjällä ei ole tarpeeksi tahtoa lopettaa sotaa.

Putin: Venäjän joukot toimivat Ukrainassa rohkeasti

Kello 12.29: Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tiistaina, että Ukrainassa taistelevat venäläisjoukot toimivat rohkeasti ja tehokkaasti sekä käyttävät nykyaikaisimpia aseita, kertoo uutistoimisto Tass Reutersin mukaan.

Putin sanoi, että yhteenotto "Venäjän-vastaisten joukkojen" kanssa Ukrainassa oli vain ajan kysymys ja jopa väistämätöntä.

Putin kuvasi operaation päätavoitteen olevan Donbassin alueen ihmisten auttaminen.

Presidentti sanoi olevansa varma, että venäläisjoukot saavuttavat Ukrainassa tavoitteensa, joita hän kuvaili "jaloiksi". Todellisuudessa Venäjän joukkojen jäljiltä on Ukrainassa paljastunut muun muassa siviileiden joukkosurmia ja ryöstelyä.

Reuters: Venäjä kertoo tuhonneensa ammusvarastoja Ukrainassa

Kello 11.31: Venäjän puolustusministeriön mukaan se on tuhonnut ammusvarastoja Ukrainan Hmelnytskyissä ja Kiovan alueella, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ministeriö sanoo, että Venäjän joukot iskivät ammusvarastoon ja lentokonesuojaan Starokostiantynivin lentotukikohdassa sekä ammusvarastoon lähellä Havrylivkaa Kiovan pohjoispuolella.

Ukraina väitti aiemmin tuhonneensa Venäjän ammusvaraston Itä-Ukrainassa.

Raporttien mukaan Mariupolissa olisi käytetty kemiallisia aseita – Pentagon ei pysty vielä vahvistamaan

Kello 11.16: Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby sanoo, että Pentagon ei ole pystynyt varmistamaan väitettyä kemiallisten aseiden käyttöä Mariupolissa. Kirbyn mukaan Yhdysvallat kuitenkin seuraa tilannetta tarkkaan ja tutkii väitteitä, kertoo Euroopan Politico.

”Nämä raportit, jos ne ovat totta, ovat erittäin huolestuttavia ja heijastelevat huolia, joita meillä on ollut Venäjän mahdollisesta erilaisten mellakantorjunta-aineiden, kuten kyynelkaasun ja muiden kemiallisten aineiden, käytöstä Ukrainassa.”

Britannian apulaispuolustusministeri James Heappey kommentoi tilannetta Sky Newsille. Hänen mukaansa niin Britannia kuin ukrainalaisviranomaisetkaan eivät vielä ole pystyneet vahvistamaan raportteja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi mainitsi kemialliset aseet päivittäisessä puheessaan myöhään maanantai-illalla, mutta ei vahvistanut niiden käyttöä. Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar sanoi myös tiistaina, että Ukrainan viranomaiset tarkistavat raportteja.

”On teoria, että nämä voisivat olla fosforiammuksia”, Malyar sanoi televisiossa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Malyar totesi, että virallista tietoa asiasta tulee myöhemmin.

Britannian ulkoministeri Liz Truss kommentoi raportteja aiemmin ja sanoi, että Britannia tutkii niiden todenmukaisuutta.

Yliopisto tarkasteli satojen yritysten vetäytymistä Venäjältä – 11 suomalaista yritystä sai parhaan ja kaksi huonoimman arvosanan

Kello 11.12: Yalen yliopiston mittavassa, satoja yrityksiä kattavassa analyysissä paljastui, että yli 200 yritystä jatkoi toimintaansa Venäjällä normaalisti pakotteista huolimatta.

Tämän F-arvosanan, eli alimman arvosanan on saanut myös kaksi suomalaista yritystä: Bang ja Bonsomer sekä Huhtamäki. Arvosteluasteikon alimman arvosanan on saanut yhteensä 224 yritystä.

D-arvosanan puolestaan on saanut yksi suomalainen yritys, Fortum, ja yhteensä 122 yritystä. C-arvosanan on saanut neljä suomalaista yritystä, kun kyseinen arvosana on annettu yhteensä 90 yritykselle. Toiseksi korkeimman, eli B:n arvosanan on saanut 11 suomalaista yritystä. B-arvosanan on saanut yhteensä 314 yritystä.

Parhaan arvosanan on saanut yhteensä 270 yritystä, joista 11 on suomalaista.

Nokia ilmoittaa vetäytyvänsä Venäjältä

Kello 9.33: Yhtiö kertoo, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan Nokialle on ollut selvää, ettei toiminnan jatkaminen Venäjällä ole enää mahdollista.

”Nokia on viime viikkojen aikana keskeyttänyt toimitukset ja kaiken uuden liiketoiminnan Venäjällä sekä aloittanut pienimuotoisen tutkimus- ja kehitystoimintansa siirtämisen pois maasta. Nokia ilmoittaa nyt vetäytyvänsä Venäjältä. Tämän prosessin aikana Nokian tärkein prioriteetti on työntekijöiden turvallisuus ja hyvinvointi”, yhtiö toteaa tiedotteessaan.

Nokian mukaan Venäjän osuus yhtiön liikevaihdosta oli viime vuonna alle kaksi prosenttia. Nokia ei odota vetäytymispäätöksen vaikuttavan sen kykyyn saavuttaa tämän vuoden tavoitteitaan, etenkin kun muilla markkina-alueilla yhtiön tuotteiden kysyntä on vahvaa.

Lue lisää: Nokia vetäytyy Venäjältä

Ukraina: Yhdeksän humanitaarisen käytävän avaamisesta sovittu

Kello 9.03: Ukraina ja Venäjä ovat sopineet yhdeksän humanitaarisen käytävän avaamisesta tiistaina, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vershtshuk uutistoimisto Reutersin mukaan.

Varapääministeri kertoo, että myös Mariupolin kaupungista on tarkoitus evakuoida ihmisiä Zaporižžjaan yksityiskuljetuksilla.

Evakuointikäytävistä on sovittu myös Luhanskin alueella esimerkiksi Popasnan ja Severodonetskin kaupungeista. Ukrainan puolustusvoimat varoittivat viimeisimmässä tilannekatsauksessaan Venäjän joukkojen yrittävän vallata Popasnan kaupungin. Luhanskin ja Donetskin alueen kuvernöörit kehottivat viime viikolla alueen asukkaita lähtemään evakkoon alueelta.

Maanantaina Vereštšukin mukaan käytäviä pitkin saatiin evakuoitua 4 354 ihmistä, joista 556 Mariupolista ja yli 500 Luhanskin alueelta.

Britannian puolustusministeriö: Taistelut Itä-Ukrainassa tulevat kiihtymään

Kello 8.21: Taistelut Itä-Ukrainassa tulevat Britannian puolustusministeriön tuoreimman tiedusteluarvion mukaan kiihtymään seuraavien kahden tai kolmen viikon aikana.

Kiihtyviä taisteluja varten Venäjä on ministeriön mukaan jatkanut joukkojensa vetämistä Valko-Venäjältä, jotta ne voisivat tukea Itä-Ukrainan taisteluja. Venäläisjoukot jatkavat ukrainalaisten asemia vastaan tehtäviä hyökkäyksiä muun muassa Donetskin ja Luhanskin alueilla sekä Hersonin kaupungin lähistöllä.

Mariupolin pormestari: Venäjä on polttanut ruumiita liikkuvissa krematorioissa

8.08: Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko väittää uutistoimisto AP:n haastattelussa, että Venäjän joukot ovat käyttäneet kaupungissa liikkuvia krematorioita päästäkseen eroon ruumiista.

Boitšenkon mukaan venäläiset ovat varastoineet useita ruumiita esimerkiksi isoon kauppakeskukseen.

”Liikkuvat krematoriot ovat saapuneet rekkojen muodossa. Sisällä on piippu ja ruumiit poltetaan”, hän sanoi AP:lle.

Mariupolin pormestarin mukaan kaupungissa on kuollut ainakin 10 000 siviiliä. Venäjä on pommittanut piiritettyä kaupunkia rajusti.

Ukraina: Venäläisjoukot yrittävät todennäköisesti ottaa Mariupolin haltuunsa ennen siirtymistä Donetskiin

Venäjän tukemien joukkojen sotilas Mariupolissa maanantaina.

Kello 8.05: Ukrainan armeijan tuoreen operatiivisen raportin mukaan Venäjän joukot yrittävät todennäköisesti ottaa Mariupolin kaupungin haltuunsa ennen siirtymistä Donetskin alueelle. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian.

Ukrainan mukaan Venäjä yrittää ryhmittää joukkojaan uudelleen Valko-Venäjällä ja Venäjällä ennen hyökkäystä Donetskiin.

Ukrainan joukot estivät kuusi venäläisjoukkojen hyökkäystä Donetskissa ja Luhanskissa viimeisen vuorokauden aikana, raportissa kerrotaan. Harkovan kaupunki on asevoimien mukaan edelleen osittain eristetty.

Video: Näin yhdysvaltalaisen ajatushautomon asiantuntija selittää Suomen ja Ruotsin mahdollisia Nato-polkuja

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Atlantic Councilin asiantuntija Rachel Rizzo esittelee uutistoimisto Reutersin videolla Suomen ja Ruotsin suunnitelmia mahdollisen Nato-jäsenyyden suhteen.

OP: Suomalaisyritykset ovat reagoineet nopeasti Ukrainan sodan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen

Kello 7.58: Yritykset ovat reagoineet Ukrainan sodan aiheuttamaan poikkeukselliseen tilanteeseen nopeasti, kertoo OP. Pankin teettämän tutkimuksen mukaan neljännes suomalaisista kansainvälistä kauppaa harjoittavista yrityksistä on jo löytänyt korvaavia markkinoita riskialueiden tilalle.

Yritykset pitävät Ukrainan sodan suurimpina taloudellisina vaikutuksina raaka-aineiden ja komponenttien saatavuuden heikkenemistä sekä hintojen nousua. Enemmistö aikoo kuitenkin edetä investointiensa kanssa suunnitellusti.

”Suomalaisilla kansainvälistä kauppaa harjoittavilla yrityksillä on varsin realistinen kuva globaalin talouden tilasta. Vaikka Ukrainan sodan vaikutukset ovat monelle yritykselle olleet huomattavia, toi koronapandemia osaltaan yrityksille valmiuksia reagoida nopeasti muuttuvaan markkinaan”, kertoo OP:n maksuliikepalveluista vastaava johtaja Antti Karhu tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan yli miljoonan euron liikevaihdolla toimivista suomalaisyrityksistä 44 prosenttia kokee Ukrainan sodalla ja pakotteilla olevan merkittäviä vaikutuksia yrityksen toiminnalle. Yli puolet yrityksistä uskoo tilanteen normalisoituvan yrityksen toiminnan kannalta viimeistään kahden vuoden aikana.

Lähes 40 prosenttia yrityksistä kertoo joutuvansa todennäköisesti reagoimaan tilanteeseen sopeuttamalla toimintaansa joillakin keinoilla. Venäjällä, Valko-Venäjällä tai Ukrainassa toimivista yrityksistä jo 26 prosenttia on löytänyt korvaavia markkinoita riskialueiden tilalle.

The Guardian: Venäjä käyttää hyökkäyksessään Irakista salakuljetettuja sotatarvikkeita

Kello 7.50: Venäjä käyttää hyökkäyksessään Ukrainassa Irakista salakuljetettuja sotatarvikkeita, väittävät The Guardianin tietojen mukaan paikalliset tiedustelupalvelut sekä Iranin tukemat irakilaismiliisit. Apuna salakuljetusoperaatiossa olisivat lähteiden mukaan iranilaiset salakuljettajat.

Tietojen mukaan tarvikkeisiin sisältyisi muun muassa sinkoja, panssarintorjuntaohjuksia sekä Brasiliassa suunniteltuja raketinheitinjärjestelmiä. Iranin viranomaiset ovat lähteiden mukaan myös lahjoittaneet Venäjälle Bavar-373 -ohjusjärjestelmän sekä palauttaneet venäläisen S-300 -ohjusjärjestelmän.

Iran oli Venäjän liittolainen Syyrian sodassa, jossa Venäjä mahdollisti Syyrian johtajan Bashar al-Assadin vallassa pysymisen. Joukkoja on syytetty muun muassa siviilien umpimähkäisestä pommittamisesta.

Irakissa on huomattava määrä esimerkiksi Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden jälkeensä jättämiä aseita.

Britannia selvittää, käyttikö Venäjä kemiallisia aseita hyökkäyksessä Mariupoliin

Kello 7.46: Britannia pyrkii selvittämään, käyttikö Venäjä kemiallisia aseita siviilejä vastaan tekemässään hyökkäyksessä piiritettyyn Mariupolin kaupunkiin. Asiasta kertoo muun muassa AFP.

Maanantaina levisi vahvistamattomia tietoja, että Mariupolissa olisi käytetty kemiallisia aseita. Sekä Britannia että Yhdysvallat ovat yrittäneet saada vahvistusta väitteisiin siinä kuitenkaan onnistumatta.

Britannian ulkoministeri Liz Truss kertoo Twitterissä, että Britannia pyrkii kiireisesti tarkistamaan yksityiskohtia asiasta yhteistyökumppaniensa kanssa.

Putin tapaa Valko-Venäjän Lukašenkan tiistaina

Kello 7.42: Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters nojaten venäläisiin ja valkovenäläisiin medialähteisiin.

Presidentit keskustelevat Ukrainan sodasta, jota Venäjä nimittää erheellisesti erikoisoperaatioksi sekä maita vastaan asetetuista pakotteista.

Lukašenka on vaatinut pitkin sotaa, että Valko-Venäjälle pitää taata paikka rauhanneuvotteluissa, sillä hänen mukaansa maata vastaan asetetut pakotteet ovat erheellisiä, eikä maa ole tukenut Venäjää Ukrainaan kohdistuneessa hyökkäyssodassa.

Venäläisen raakaöljyn hinta syöksyy – kysyntä on vähissä

Kello 7.23: Venäläisen raakaöljyn hinta syöksyy, ja hintaero Pohjanmeren Brent-laadun ja Venäjän viitelaadun Uralsin välillä on revähtänyt Ukrainan sodan aikana suuremmaksi kuin koskaan.

Brentin hinta liikkuu Nesteen mukaan noin 102 dollarissa tynnyriltä ja Uralsin noin 67 dollarissa tynnyriltä. Tavallisesti hintaero on 1–2 dollaria. Hinnat ovat viiden päivän liukuvia keskiarvoja.

Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko arvioi, että venäläisen öljyn kysyntä muun muassa öljymarkkinoiden keskuksessa Hollannin Rotterdamissa lienee enää vähäistä.

Unicef: Ukrainassa on vahvistettu ainakin 142 lapsen ja nuoren kuolemaa

Kello 6.31: Ukrainan sodassa on YK:n lastenrahaston (Unicef) mukaan vahvistettu ainakin 142 lapsen ja nuoren kuolemaa, kertoo muun muassa The Guardian.

Kuolleiden todellinen määrä on järjestön mukaan kuitenkin mitä todennäköisimmin suurempi, sillä muun muassa taistelujen takia Unicef ei ole päässyt kaikkialle Ukrainaan. Lisäksi lähes kaksikolmasosaa Ukrainan lapsista on joutunut pakenemaan kodeistaan sodan takia.

Unicefin hätäohjelmajohtajan Manuel Fontainen mukaan 4,8 miljoonaan lapsen pako kodeistaan on ”uskomatonta”. Ukrainassa on yhteensä noin 7,5 miljoonaa lasta. Paenneista lapsista noin 2,8 miljoonaa on Ukrainassa ja noin kaksi miljoonaa muissa maissa. Lapset ovat Fontainen mukaan joutuneet monin paikoin pakenemaan yksin, ilman perheitään.

Zelenskyi varoittaa Venäjän saattavan suunnitella kemiallisten aseiden käyttämistä

Kello 6.30: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut Facebookissa julkaisemassaan puheessa, että Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten aseiden käyttämistä Ukrainassa. Zelenskyi sanoi Ukrainan ottavan tällaiset suunnitelmat "niin vakavasti kuin mahdollista".

Maanantaina levisi vahvistamattomia tietoja, että Mariupolissa olisi käytetty kemiallisia aseita. Sekä Britannia että Yhdysvallat ovat yrittäneet saada vahvistusta väitteisiin siinä kuitenkaan onnistumatta.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi CNN:lle, ettei se pysty vahvistamaan väitteitä Venäjän kemiallisten aseiden käyttämisestä Mariupolissa. Kirby lisäsi, että Yhdysvallat on huolissaan mahdollisuudesta, että Venäjä voisi silti näin toimia.

Zelenskyi sanoi myös, että Pohjois-Ukrainasta on löytynyt Venäjän vetäytymisen jälkeen "kymmeniä, ellei satoja tuhansia" vaarallisia räjähteitä, jotka venäläiset ovat jättäneet tarkoituksella.

”Valtaajat jättivät miinoituksia joka paikkaan: valtaamiinsa taloihin, kaduille, pelloille. He miinoittivat ihmisten omaisuutta, autoja, (talojen) ovia”, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi myös myönsi, että Ukraina on riippuvainen kansainvälisestä aseavusta. Hän huomautti kuitenkin, että Ukrainan joukot ovat "rohkeampia" kuin venäläiset ja "lyövät miehittäjiä viisaammalla ja harkitulla taktiikalla".

Zelenskyi pitää aseavussa hidastelevia maita osasyyllisinä ukrainalaisten kuolemiin

Kello 6.30: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitää länsimaita, jotka eivät lähetä riittävästi aseita Ukrainaan, osasyyllisenä ukrainalaisten kuolemiin.

"Ukrainalaiset ovat urheita, mutta mitä tulee tarpeellisiin aseisiin, olemme edelleen riippuvaisia liittolaisistamme", Zelenskyi sanoi puheessaan The Guardianin mukaan.

"Valitettavasti emme saa aseita niin paljon kuin haluaisimme, jotta voisimme lopettaa tämän sodan nopeammin. Tuhotaksemme täysin vihollisen maassamme. Ja onnistuaksemme tehtävissä, jotka ovat ilmiselviä kansallemme. Tämä tarkoitta etenkin Mariupolin piirityksen murtamista. Jos saisimme hävittäjiä ja tarpeeksi raskaasti varusteltuja ajoneuvoja, vaadittavaa tykistöä, onnistuisimme siinä."

Zelenskiy sanoi, että vaikka hän on varma etä Ukraina "tulee saamaan lähes kaiken tarvitsemansa", lisää sotilaallista tukea tarvitaan nopeasti.

"Emme menetä pelkästään aika. Menetämme ukrainalaisten henkiä. Niitä ei saa enää takaisin. Ja tämä on myös niiden maiden vastuulla, jotka yhä pitävät varastoissaan Ukrainan tarvitsemia aseita. Tämä vastuu niillä tule olemaan ikuisesti, historiassa."

Mariupolin pormestari: yli 10 000 siviiliä kuollut kaupungissa

Kello 6.30: Mariupolin pormestarin Vadym Boitšenkon mukaan kaupungissa on kuollut 10 000 siviiliä. Venäjä on pommittanut piiritettyä kaupunkia rajusti.

Boitšenko sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, että kuolleiden määrä saattaa nousta yli 20 000:een. Viikkoja kestänyt hyökkäys ja sen tuoma kurjuus on johtanut siihen, että kaupungin asukkaiden ruumiit "levittäytyvät mattona sen katujen läpi", Boitšenko kertoi.

Hän myös syytti Venäjän joukkoja siitä, että ne ovat blokanneet viikkojen ajan humanitaaristen saattueiden pääsyn kaupunkiin.

Boitšenkon mukaan venäläiset joukot ovat siirtäneet useita ruumiita valtavaan ostoskeskukseen, jossa on varastotilaa ja pakastimia. Pormestarin mukaan ruumiita poltetaan systemaattisesti krematorioissa, joita venäläiset ovat tuoneet paikalle.

Ranskalaispankki Société Générale lopettaa toimintansa Venäjällä, ensimmäisenä isona länsimaalaisena pankkina

Kello 6.30: Ranskalainen Société Générale on ensimmäinen iso länsimaalainen pankki, joka lopettaa toimintansa Venäjällä, kertoo uutistoimisto AP.

Société Général on ollut suurin omistaja venäläisesä Rosbankissa, joka on merkittävä toimija maan pankkisektorilla. AP:n mukaan ranskalaispankki myy koko osuutensa Rosbankissa yritykselle, jolla on kytköksiä venäläiseen oligarkkiin.

Tiedotteessa Société Général kertoo, että "parin viikon intensiivisen työn jälken" se on päässyt sopimukseen Venäjän-omistustensa myymisestä.

Venäjän sotilaiden seksuaalisesta väkivallasta Ukrainassa on tullut lisää tietoja

Kello 6.30: Ukrainassa tapahtuneesta venäläisjoukkojen harjoittamasta seksuaalisesta väkivallasta on tullut lisää tietoja. YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin toiminnanjohtaja Sima Bahous kertoi turvaneuvostolle, että järjestön tietoon on tullut yhä enemmän väitteitä raiskauksista ja seksuaaliväkivallasta.

YK:n turvaneuvosto kuuli vastaavan todistuksen ihmisoikeusjärjestö La Stradan Ukrainan-johtajalta Katerina Cherepakhalta. Hänen mukaansa järjestön tukilinjalle on tullut soittoja, joissa on syytetty venäläisiä sotilaita yhdeksästä raiskauksesta.

"Tämä on vain jäävuoren huippu. Tiedämme ja näemme, että väkivaltaa ja raiskauksia käytetään nyt sodan välineenä Ukrainassa venäläisten miehittäjien toimesta."

Reutersin mukaan YK sanoi viime viikolla, että sen tarkkailijat selvittävät venäläisiin sotilaisiin kohdistuvia väitteitä seksuaalisesta väkivallasta, muun muassa joukkoraiskauksista. YK kertoi myös tutkivansa väitteitä, että Ukrainan joukot olisivat syyllistyneet seksuaaliväkivaltaan.

Venäjä on kiistänyt, että sen joukot olisivat hyökänneet siviilien kimppuun.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Denisova kertoi The New York Timesin mukaan, että venäläisjoukot olisivat syyllistyneet järkyttävään seksuaaliseen väkivaltaan Butšan alueella. The New York Timesin mukaan yhdessä tapauksessa naisia ja tyttöjä olisi pidetty kellarissa 25 päivän ajan, ja yhdeksän heistä olisi nyt raskaana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut