Itävallan liittokansleri tapaa Putinin maanantaina ensimmäisenä länsi-eurooppalaisena johtajana sitten sodan alkamisen

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sunnuntai oli sodan 46. päivä.

Kiovassa viikonloppuna vieraillut Itävallan liittokansleri Karl Nehammer tapaa maanantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa.

10.4. 8:10 | Päivitetty 10.4. 22:45

Aamulehti seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi kuusi viikkoa sitten 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

Sunnuntai 10.4.

Kuvernööri: 10 siviiliä kuollut viikonloppuna pommituksissa Itä-Ukrainassa

Kello 22.27: 10 siviiliä kuoli ja 11 haavoittui Venäjän pommituksissa Itä-Ukrainassa Harkovan kaupungin lähistöllä. Asiasta kertoi Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov viestipalvelu Telegramissa. Yksi kuolleista oli Synjehubovin mukaan lapsi.

Pommit osuivat kaikkiaan neljään Harkovan lähellä olevan kaupunkiin lauantaina, kuvernööri kirjoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Putinin ex-neuvonantaja: Venäläisen öljyn asettaminen kauppa­saartoon voisi päättää sodan

Kello 21.38: Venäjän presidentti Vladimir Putinin entisen neuvonantajan Andrei Illarionovin mukaan venäläisen öljyn asettaminen kauppasaartoon voisi lopettaa sodan, uutisoi BBC.

Illarionovin mukaan Venäjä ei ole ottanut tosissaan muiden maiden uhkauksia liittyen venäläisen energian käytön vähentämiseen.

”Jos länsimaat asettaisivat venäläisen öljyn ja kaasun kauppasaartoon..Uskon, että kuukauden tai kahden kuluessa Venäjän sotaoperaatiot Ukrainassa lopetettaisiin”, Illarionov sanoo.

Yhdysvaltalaisanalyytikot: Venäjä suunnittelee suurhyökkäystä Izjumista Dnipron keskustaan

Kello 21.32: Yhdysvaltalaisanalyytikot ennustavat venäläisjoukkojen tekevän suuren hyökkäyksen Izjumista Dnipron keskustaan, kertoivat Yhdysvaltain armeijan viranomaiset sunnuntaina. Asiasta uutisoi New York Times.

Arvio tehtiin sen jälkeen, kun sateliittiyhtiö Maxarin kuvat osoittivat satojen sotilasajoneuvojen liikkuvan Velykyi Burlukin kaupungin läpi kohti Izjumia perjantaina.

Tiedustelupalvelun analyytikot arvioivat Izjumissa ja sen ympäristössä olevien venäläisjoukkojen valmistautuvan hyökkäykseen etelän ja kaakon suuntaan. Yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan venäläisjoukot yrittävät siirtyä syvemmälle Donbasin alueelle.

Taistelut Izjumin ympärillä ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun Moskova ilmoitti aikovansa keskittää taisteluoperaationsa itään.

Kramatorskin ohjusiskun uhriluku on noussut 57:ään

Kello 21.29: Kramatorskin rautatieasemalle perjantaiaamuna tehdyn ohjusiskun kuolonuhrien lukumäärä on noussut 57:ään, kertoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko. Hänen mukaansa iskussa haavoittuneiden lukumäärä on 109. Aiheesta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Iskun aikaan sadat ihmiset olivat rautatieasemalla odottamassa evakuointia pois kaupungista. Ukraina on syyttänyt ohjusiskusta Venäjää, joka kuitenkin on kiistänyt osallisuutensa ja syyttänyt siitä Ukrainaa.

Sauli Niinistö puhui Israelin pääministerin kanssa Ukrainasta ja Israelin terrori-iskuista

Kello 21.02: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi sunnuntai-iltana puhuneensa puhelimessa Israelin pääministerin Naftali Bennettin kanssa. Niinistö kirjoitti aiheesta Twitterissä.

Niinistö ja Bennett keskustelivat Ukrainan sodasta ja Israelin rauhanvälityspyrkimyksistä. Niinistö myös ilmaisi osanottonsa Israelissa viime viikkoina tehtyjen terrori-iskujen johdosta.

Itävallan liittokansleri Karl Nehammer tapaa Putinin maanantaina Moskovassa

Itävallan liittokansleri Karl Nehammer tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn Kiovassa lauantaina.

Kello 19.24: Itävallan liittokanslerista Karl Nehammerista tulee ensimmäinen eurooppalainen poliittinen johtaja, joka tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kasvokkain sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Nehammer tapaa Putinin Moskovassa maanantaina.

Lauantaina Nehammer vieraili Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin luona.

Nehammerin tiedottajan mukaan tapaamisen tarkoituksena on edesauttaa vuoropuhelua Venäjän ja lännen välillä. Tiedottajan mukaan tapaamisesta on informoitu Zelenskyiä, EU:ta sekä Saksan hallitusta.

Nehammer oli järjestänyt tapaamisen omasta aloitteestaan. Tiedottajan mukaan liittokansleri haluaa "tehdä kaikkensa, jotta osapuolet voisivat edistyä kohti rauhaa", siinäkin tapauksessa että mahdollisuudet siihen ovat niukat.

Liittokansleri aikoo puhua Putinille myös Butshan kaupungissa lähellä Kiovaa venäläisjoukkojen jäljiltä paljastuneista hirmuteoista, joita hän luonnehti sotarikoksiksi. Nehammer kävi Butshassa lauantaina.

Putinin tapaamisesta on tullut poliittisesti hyvin hankalaa monille länsijohtajille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta. Muutamat heistä, kuten Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Suomen presidentti Sauli Niinistö, ovat kuitenkin pitäneet yhteyttä Venäjän presidenttiin puhelimitse.

Ukrainalaisvirainomainen: Viisi haavoittui iskussa Dnipron lentokentälle

Kello 18.47: Dnipron aluevaltuuston johtaja Mykola Lukašuk sanoi sunnuntaina, että Venäjän uusimmassa iskussa Dnipron lentokentälle loukkaantui viisi Ukrainan pelastusviranomaista.

Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

AFP:n toimittaja kertoi nähneensä lentokentältä nousevan tummaa savua sekä paloautojen liikkuvan kentän alueelle. Uutistoimiston mukaan lentokentältä nousi kuitenkin myöhemmin lentokone, mikä viittaisi siihen, että lentokentän kiitorata oli vielä käytettävissä.

Ukrainan ulkoministeri: Toimittakaa meille aseita, niin taistelemme, jotta teidän ei tarvitse

Kello 18.24: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi sunnuntaina yhdysvaltalaisen NBC-tv-kanavan Meet the Press -ohjelman haastattelussa Ukrainan maksavan nyt hintaa siitä, ettei sitä hyväksytty vuonna 2008 Naton jäseneksi. Ukraina jätti hakemuksen päästäkseen Naton jäsenohjelmaan tammikuussa 2008, mutta sitä ei hyväksytty Bukarestin Nato-huippukokouksessa huhtikuussa 2008.

”Jos olisimme Naton jäsen, tämä sota ei olisi syttynyt. Maksamme nyt vuoden 2008 strategisesta virheestä, jolloin Ranska ja Saksa estivät Yhdysvaltojen ja muiden liittolaisten yrityksen saada Ukraina Natoon. Siitä virheestä eivät maksa Ranska ja Saksa, vaan Ukraina”, Kuleba sanoi.

”Ne osaamme taistella. Ei ole mielestäni liioteltua sanoa, että Ukraina on todistanut sillä olevan yksi maailman vahvimmista armeijoista – ehkä toiseksi vahvin Yhdysvaltojen jälkeen”, Kuleba sanoi.

Hän tarkensi viittaavansa armeijan vahvuudella Ukrainan armeijan taistelukykyyn ja -kokemukseen.

”Tarvitsemme vain kunnollisia, nykyaikaisia aseita. Joten ehdotan nyt länsimaille ja Natolle reilua sopimusta: toimittakaa meille kaikkea sitä mitä tarvitsemme, niin me taistelemme, jotta teidän ei tarvitse sitten, kun Putin päättää testata Naton viidennen artiklan vahvuutta hyökkäämällä johonkin Nato-maahan”, Kuleba sanoi.

YK: Ukrainasta paenneiden määrä nousi yli 62 291 ihmisellä, Puola kirjannut 2,6 miljoonaa saapunutta

Kello 17.36: YK:n pakolaisjärjestö UNHCR raportoi sunnuntaina, että ainakin 4 503 954 eli yli 4,5 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta ulkomaille. Sunnuntain luku on 62 291 henkeä suurempi kuin lauantain vastaava. Luvuista raportoi uutistoimisto AFP.

Suurin määrä ukrainalaisia, noin 2,6 miljoonaa, on paennut sotaa Puolaan. UNHCR:n mukaan Puolaan paenneita oli sunnuntaihin mennessä 2 593 902. Puolan poliisi puolestaan kertoi sunnuntaina kirjanneensa 2 630 000 saapunutta.

Moni pakolaisista jatkaa matkaansa muihin Euroopan maihin. Puolaan jääneistä pakolaisista noin 700 000 on jo saanut kansallisen henkilötunnuksen. Tunnuslukua käytetään Puolassa laajasti useissa eri julkisissa instituutioissa ja terveyspalveluissa, ja sitä vaaditaan myös puhelinnumeron ja joidenkin pankkipalveluiden käyttämiseen.

Puolasta takaisin Ukrainaan on sodan alkamisen jälkeen palannut Puolan poliisin mukaan yli 500 000 ihmistä. Puolassa oli ennen sodan alkua noin 1,5 miljoonaa ukrainalaista työntekijää.

Ukrainalaisvirasto: Venäläismiehittäjät varastivat Tšernobylistä radioaktiivisia näytteitä, joiden säteily vastaa 700 kiloa ydinjätettä

Kello 17.35: Tšernobylin ydinvoimalan sulkualuetta valvova Ukrainan valtion virasto kertoo venäläismiehittäjien vieneen ydinvoimala-alueelta suuren määrän vaarallisia radioaktiivisia näytteitä. Virasto kertoo Facebook-julkaisussaan, että miehittäessään Tšernobylin ydinvoimalan aluetta venäläiset murtautuivat kahteen Tšernobylissa sijaitsevaan laboratorioon.

Toisesta laboratoriosta miehittäjät varastivat yhteensä 133 radioaktiivista näytettä ja kalibrointilähdettä, joiden kokonaisaktiivisuus on noin 7 miljoonaa becquerelia. Viraston mukaan tämä vastaa 700 kiloa radioaktiivista jätettä, ja säteilylähteiden varomaton käsittely on hengenvaarallista.

Myös toisesta laboratoriosta miehittäjät varastivat säteilylähteitä sen lisäksi, että tuhosivat laboratorion ja sen toimistotilat, virasto kertoo.

Laboratorioista vietyjen radioaktiivisten aineiden sijainnista ei tällä hetkellä ole tietoa, mutta ne on joko jätetty jonnekin ydinvoimalan onnettomuusalueen suojavyöhykkeelle tai miehittäjät ovat vieneet ne mukanaan vetäytyessään. Jos niitä käsitellään huolimattomasti, ne todennäköisesti aiheuttavat kantajilleen vakavan säteilysairauden.

Ukrainalaisviranomaiset: Dnipron lentokenttä tuhoutunut täysin Venäjän iskussa

Kello 15.57: Dnipron lentokenttä Ukrainan keskiosassa on tuhoutunut täysin Venäjän uudessa pommituksessa, sanoo Dnipropetrovskin alueen kuvernööri Valentyn Reznitšenko Telegramissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Dnipron lentokenttään on kohdistettu jälleen uusi hyökkäys. Siitä ei ole enää mitään jäljellä. Lentokenttä ja sitä ympäröivä infrastruktuuri on tuhottu. Ohjuksia vain lentää ja lentää", Reznitšenko sanoi AFP:n mukaan.

Kuvernöörin kerrotaan myös lisänneen, että viranomaiset pyrkivät selvittämään iskun mahdollisia uhreja.

Reznitšenkon mukaan Dnipron kaupunkiin kohdistunet hyökkäykset voimistuivat sunnuntaina. Venäjä on kohdistanut iskuja Dniproon heti Ukrainan-hyökkäyksensä alusta lähtien, mutta kaupunki ja sen ympäristö ovat tähän mennessä säästyneet laajemmilta tuhoilta.

Stoltenberg: Nato kasvattaa joukkojaan jäsenmaissa Venäjän vastaisilla rajoilla

Kello 15.47: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo Daily Telegraph -lehden haastattelussa, että sotilasliitto kasvattaa joukkojensa voimaa torjumaan hyökkäävää vastustajaa. Stoltenberg kutsuu tilannetta perustavanlaatuiseksi muutokseksi, joka johtuu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

”Tämä on jo alkanut. Naton on sopeuduttava uuteen tilanteeseen ja sitä me olemme tekemässä”, Stoltenberg sanoi.

Ennen Venäjän hyökkäystä Natolla oli jäsenmaidensa Venäjän vastaisilla rajoilla pieni määrä joukkoja. Nyt suunnitelmiin on luvassa muutos.

Muodollisesti suunnitelmat ovat jo käynnissä ennen Madridissa kesäkuun lopulla järjestettävää Naton jäsenmaiden huippukokousta, mutta silloin on aika tehdä päätöksiä. Stoltenberg kutsuu tilannetta sotilasliiton "uudeksi aluksi".

”Naton on sopeuduttava uuteen tilanteeseen, ja sitä me olemme koko ajan tekemässä”, Stoltenberg sanoi.

Ukraina syyttää Venäjän armeijaa tappavan radioaktiivisten aineiden varastamisesta Tšernobylin ydinvoimala-alueelta

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa 26. huhtikuuta 1986 vahingoittunutta neljättä reaktoria peittää nykyään tällaiset suojarakennelmat. Kuva on otettu Ukrainan Tšernobylin ydinvoimala-alueella 7. huhtikuuta 2022.

Kello 15.42: Ukraina syyttää Venäjän armeijaa tappavan radioaktiivisten alueiden varastamisesta Tšernobylin ydinvoimala-alueen tutkimuslaboratorioista. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Guardianin mukaan Ukrainan ydinvoimala-alueesta vastuussa oleva valtiollinen elin väittää Facebook-julkaisussaan, että venäläiset sotilaat ovat tunkeutuneet yhdelle alueen tutkimustukikohdista ja varastaneet yhteensä 133 tappavan myrkyllistä ainetta.

Ukrainan mukaan varastettujen aineiden olinpaikasta ei ole tällä hetkellä tietoa.

Väitettä ei ole vielä vahvistettu puolueettomien tahojen avulla.

Korjaus 10.4.2022 15.54: Asiasta uutisoi Guardian, ei CNN.

Saksa: Pakotteiden kohteena olevalla VTB-pankilla ei ole enää mitään valtaa sen Euroopan yksiköihin

Kello 15.10: Pakotteiden kohteena olevalla venäläispankki VTB:llä ei ole enää mitään ohjausvaltaa sen Euroopan haaraan, sanoo saksalainen finanssivalvontaviranomainen Bafin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Bafinin mukaan VTB:n Frankfurtissa sijaitseva tytäryhtiö ei saa enää ottaa vastaan ohjeita emopankiltaan. Valvontaviranomaisen mukaan emoyhtiöllä ei myöskään ole pääsyä Euroopan yhtiön rahoitusvaroihin tai taloudellisiin resursseihin.

Valtio-omisteinen VTB on Venäjän toiseksi suurin pankki. Aiemmin tällä viikolla se maksoi euro- ja dollarimääräisiä velkojaan ruplissa sen jälkeen kun Yhdysvaltojen viranomaiset olivat pysäyttäneet Venäjän valtionlainojen maksusuoritukset Venäjän keskuspankin amerikkalaispankkeihin jäädytetyistä valuuttavarannoista.

Mikäli Venäjä ei pysty maksamaan velkojaan tai jatkaa niiden maksamista ruplissa, maa julistetaan maksukyvyttömäksi.

Marin Ylellä: Ruotsi-yhteistyö ja Nato-jäsenyys eivät sulje toisiaan pois

Kello 15.00: Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa ja jäsenyys sotilasliitto Naton kanssa eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, arvioi pääministeri Sanna Marin (sd.)

Marin kommentoi Ylellä pääministerin haastattelutunnilla entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd.) kehotusta siitä, että Suomi harkitsisi puolustusliittoa Ruotsin kanssa vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle.

Lue lisää: Marin Ylellä: Ruotsi-yhteistyö ja Nato-jäsenyys eivät sulje toisiaan pois – ”Natoa vastaavaa puolustusliittoa ei ole”

Zelenskyin ja Putinin tapaaminen on mahdollinen, mutta vasta Donbasin taistelun jälkeen, kertoo Zelenskyin neuvonantaja

Kello 14.50: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaisi mielellään Venäjän presidentti Vladimir Putinin, kunhan Ukrainan itäisellä Donbasin alueella on ensiksi käyty maiden välinen suuri taistelu, kertoi Zelenskyin presidentiaalinen neuvonantaja Mykhailo Podolyak sunnuntaina.

Asiasta uutisoi muun muassa CNN ja The Guardian.

”Ukraina on valmis suuriin taisteluihin”, Podolyak totesi medialle. ”Ukrainan täytyy voittaa ne, etenkin Donbasin taistelu, sillä sen jälkeen Ukrainalla on voimakkaampi neuvotteluasema, josta käsin se voi sanella tiettyjä ehtoja. Tämän jälkeen presidentit tapaavat. Tässä kaikessa saattaa kestää noin kaksi tai kolme viikkoa.”

CNN:n mukaan ukrainalaisviranomaiset odottavat Venäjän suurta hyökkäystä Donbasin alueelle, sillä Venäjä on julistanut keskittyvänsä sotastrategiassaan aikaisempaa enemmän Ukrainan itäosiin.

Zelenskyi sanoo keskustelleensa Scholzin kanssa uusista Venäjä-pakotteista

Kello 13.55: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo keskustelleensa puhelimitse Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa.

Zelenskyin mukaan valtionpäämiehet keskustelivat mahdollisista uusista pakotteista Venäjää vastaan sekä puolustuksellisesta ja taloudellisesta tuesta, jota Saksa voisi antaa Ukrainalle.

Zelenskyin mukaan sekä Scholtz että hän korostivat puhelussa, miten tärkeää on, että kaikki sotarikoksiin syyllistyneet tullaan rankaisemaan.

Zelenskyi kertoi puhelusta Twitter-tilillään.

Sotarikoksista epäillään jo yli 500 venäläistä

Kello 13.47: Ukrainan valtakunnansyyttäjä kertoo, että sotarikoksista epäillään jo yli 500 venäläistä. Valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova ilmoitti asiasta Sky Newsin haastattelussa. Hänen mukaansa kaikki epäillyt on tunnistettu.

Venediktova kertoi haastattelussa, että Venäjän presidenttillä Vladimir Putinilla on valtionpäämiehenä immuniteetti mahdollisia sotarikossyytteitä vastaan.

”Vladimir Putin on 2000-luvun pääsotarikollinen”, Venediktova painotti.

Sotarikoksista epäiltyjen määrä on kasvanut huomattavasti alkuviikosta, jolloin HS uutisoi epäiltyjä olevan 353. Venediktovan mukaan Venäjän joukot ovat esimerkiksi käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen ukrainalaisia naisia, lapsia, miehiä ja vanhuksia. Venediktova sanoo viranomaisten saaneen tietoja tutkittavista rikoksista muun muassa sosiaalisen median kautta.

Vielä tiistaina valtakunnansyyttäjän toimisto kertoi tutkivansa noin 4 700 venäläisjoukkojen tekemää sotarikosta. Nyt tutkittavia rikoksia on jo vähintään 5 600.

Venediktova painotti, että ohjushyökkäys Kramatorskin rautatieasemalle oli sotarikos. Iskussa kuoli yli 50 ihmistä. Venäjä on syyttänyt iskusta Ukrainaa. Venediktova kertoi haastattelussa, että Ukrainalla on todisteet siitä, että isku oli venäläisjoukkojen tekemä.

Lue lisää: Mikä saa sotilaan tekemään julmuuksia? Ylilääkäri Hannu Lauerma kertoo, millaiset psykologiset seikat voivat vaikuttaa Butšan hirmutekojen taustalla

Lue lisää: Venäläiset ryöstelevät ja raiskaavat vetäytyessään Kiovan alueelta – Pekka Toveri: ”Putin tarvitsee nyt tarinan kansalleen" – kuvat näyttävät raakuudet Ukrainasta Butšasta

The Guardian: Punainen Risti ei ole päässyt tänäänkään piiritettyyn Mariupoliin

Kello 13.44. Kansainvälisen Punaisen Ristin Ukrainan komitean edustaja Pascal Hundtin mukaan Punainen risti ei ole päässyt venäläisjoukkojen piirittämään Mariupolin kaupunkiin vieläkään viiden päivän yrittämisestä huolimatta.

Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Hundt kertoi Sky Newsille antamassa haastattelussaan, että Punaisen Ristin joukot joutuivat kääntymään kaupungista poispäin, kun matkaa oli enää noin 20 kilometriä. Hänen mukaansa kaupunkiin ei olisi ollut tarpeeksi turvallista jatkaa.

Punainen Risti onnistui kuitenkin auttamaan yli 1 000 pakolaista Zaporižžjan kaupunkiin Ukrainan itäosassa.

”Useampia samanlaisia operaatioita tarvitaan tuleville päiville ja viikoille kiireellisesti”, Hundt totesi medialle.

”Olemme todella yhteyksissä Venäjän ja Ukrainan viranomaisten kanssa taataksemme sen, että pakolaisille tarjotaan turvallisia käytäviä, joiden kautta he pääsevät vapaasti ja turvallisesti paljon turvallisemmille alueille”, hän painotti.

Hundtin mukaan myös Kramatorskin rautatieaseman isku on pahentanut pakolaistilannetta, sillä se on saanut yhä useammat ihmiset yrittämään pakoa yksityisautoilla junien sijasta.

Muokattu 10.4.2022 kello 13.39: Korjattu Hundtin titteli.

Venäläisjoukot ovat jättäneet jälkeensä runsaasti räjähdeansoja

Kello 13.22: Vetäytyvät venäläisjoukot ovat jättäneet runsaasti improvisoituja räjähdeansoja jälkeensä, kertoo Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyi. Asiasta uutisoi muun muassa BBC Russia. Sisäministerin mukaan ansoja on löytynyt runsaasti muun muassa poliisien, palomiesten ja sotilaiden kotitalojen sisäänkäyntien läheisyydestä.

Monastyrskyin mukaan yksi siviili on jo kuollut räjähdyksessä, jossa ansa oli viritetty auton takakontiin.

Britannian puolustusministeriö kertoi lauantaisessa raportissaan, että Venäjän joukot jättävät jälkeensä improvisoituja räjähteitä aiheuttakseen uhreja, laskeakseen moraalia ja rajoittaakseen ukrainalaisten liikkumisvapautta.

Britannian pääministeri ”ei saapunut Kiovaan tyhjin käsin”

Kello 12.31: Brittiläisessä mediassa on seurattu tiiviisti pääministeri Boris Johnsonin vierailua Kiovaan. Ukrainan presidentin neuvonantaja Ihor Zhovkova kertoi BBC:n haastattelussa, että pääministeri Johnson ”ei saapunut kaupunkiin tyhjin käsin”, vaan hänellä oli neuvoteltavanaan talousapua ja meritorjuntaohjuksia. Meritorjuntaohjuksilla voitaisiin esimerkiksi suojella Odessaa venäläisiltä sotalaivoilta.

Johnsonin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tapaamiseen Kiovassa kuului näytösmäinen kaupunkikävely, josta välitettiin kansainväliseen mediaan myös videota:

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja

Kello 12.29: Ukraina ja Venäjä vaihtoivat sotavankeja lauantaina, kertoo uutistoimisto Reuters. Asian vahvisti Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu Tatjana Moskalkova.

Moskalkova kertoi, että Venäjälle vapautettujen vankien joukossa oli muun muassa neljä Rostatom-energiayhtiön työntekijää sekä sotilaita. Vapautetut vangit saapuivat Venäjälle aikaisin sunnuntaina aamulla.

Puolustusministeri Kaikkonen kiistää Erkki Tuomiojan puheet suomalais-ruotsalaisesta puolustus­yhteistyöstä

Kello 11.23: Puhutun kaltaista puolustusliittoa Ruotsin kanssa ei ole valmisteilla, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Sen sijaan yhteistyötä on Kaikkosen mukaan tarkoitus syventää muilla keinoilla.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Hufvudstadsbladetille, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle. Tuomiojan mukaan Hultqvist oli keskustellut ehdotuksesta myös Kaikkosen kanssa.

Kaikkonen kommentoi asiaa medialle keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä.

Lue lisää: Puolustusministeri Kaikkonen kiistää Erkki Tuomiojan puheet suomalais-ruotsalaisesta puolustus­yhteistyöstä

Lue lisää: Keskustan puoluevaltuuston kokouksesta muotoutui historiallinen – sunnuntaina se jatkuu turvallisuuspoliittisella keskustelulla

Ukrainan varapääministeri: Yhdeksästä humanitaarisesta käytävästä sovittu tänään

Kello 11.02: Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk kertoo, että Ukraina on hyväksynyt yhdeksän humanitaarisen käytävän käyttämisestä ihmisten evakuoimiseksi Venäjän miehittämiltä alueilta tänään.

Vereštšukin mukaan yksi käytävistä on rajusti pommitetusta Mariupolin kaupungista, josta on mahdollisuus poistua yksityisautoilla.

Eilen humanitaaristen käytävien kautta evakuoitiin ukrainalaiskaupungeista yli 4 500 ihmistä.

Vereštšukin ilmoituksesta kertoi ainakin Guardian.

Ukrainan armeija: Venäjä yrittää murtaa Izjumin kaupungin puolustusta

Kello 10.51: Ukrainan armeija sanoo, että Venäjän joukot yrittävät murtaa Ukrainan puolustuksen Izjumin kaupungissa Harkovan alueella ja siirtävät sinne lisää joukkoja. Asiasta kertoo ainakin The Guardian.

Izjum on strategisesti tärkeä kohde, kuten myös Mariupolin satamakaupunki. Venäjän piiritys Mariupolissa jatkuu edelleen, mutta se ei ole onnistunut saamaan kaupunkia haltuunsa.

Yhdysvaltalainen yksityinen satelliittiyhtiö Maxar kertoi aiemmin tänään havainneensa kuvistaan 8. huhtikuuta, että venäläisten lähes 13 kilometriä pitkä sotilasajoneuvosaattue on liikkumassa etelään Harkovan itäpuolella. Saattue on havaittiin Velykyi Burlukin kaupungin tienoilla.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä yrittää paikata tappioita palkkaamalla armeijasta vapautettua henkilöstöä

Kello 10.48: Venäjä yrittää paikata Ukrainassa syntyneitä tappioita palkkaamalla uudelleen armeijasta vuodesta 2012 vapautettua henkilöstöä, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Lisäksi Venäjä yrittää houkutella taistelijoita Moldovassa sijaitsevalta venäläismieliseltä Transnistrian separatistialueelta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi aiemmin tällä viikolla Sky Newsin haastattelussa, että Venäjä on kärsinyt merkittäväksi miehistötappioista Ukrainassa. BBC:n mukaan länsi on arvioinut Venäjän miehistötappioiden olevan 7  000–15 000 sotilasta.

Satojen ajo­neuvojen saattue havaittu satelliitti­kuvissa Harkovan itä­puolella

Kello 10.31: Noin 13 kilometriä pitkä autosaattue on havaittu satelliittikuvissa Harkovan itäpuolella. Asiasta uutisoi ensimmäisenä CNN. Saattue on todennäköisesti venäläinen, mutta asiasta ei ole varmuutta.

Yksityisen yhdysvaltalaisyrityksen Maxar Technologiesin keräämät kuvat näyttävät saattueen etenevän noin sata kilometriä Harkovasta itään. Kuvat on otettu perjantaina. Saattue koostuu sadoista ajoneuvoista, ja mukana on niin panssaroituja ajoneuvoja kuin tykistöä.

Kuvien perusteella saattue on etenemässä etelän suuntaan. The New York Timesin arvion mukaan saattue suuntaa venäläisten viime viikolla valtaamaa Izjumin kaupunkia kohti. Venäläisjoukot käyttävät kaupunkia mahdollisesti kokoontumisalueena. Siellä kokoontuvien joukkojen on arvioitu valmistautuvan hyökkäämään Slovjanskin kaupunkiin.

Useiden asiantuntijoiden, muun muassa Britannian puolustusministeriön, mukaan Venäjä todennäköisesti keskittää nyt sotatoimia Donbasin alueelle, Mariupoliin ja Mykolajiviin.

Venäjä pyrkii esimerkiksi ohjusiskuin saamaan haltuunsa alueen Krimiltä Donbasiin, arvioivat britit lauantaina.

Ukrainalaisviranomainen: Uusi joukkohauta löydetty Kiovan läheltä

Kello 09.32: Uusi joukkohauta on löydetty Buzovan kylästä lähellä Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Haudasta on löydetty ilmeisesti kymmenien siviilien ruumiit. Asiasta kertoi paikallinen viranomainen Ukrainan television haastattelussa. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters.

Buzovan kylä oli venäläisjoukkojen hallussa useita viikkoja. Kuolleiden määrää ei ole vahvistettu.

Kiovan läheltä on löytynyt useita joukkohautoja. Aiemmin viikonloppuna uutisoitiin, että Makarivin kylästä löydettiin yli 130 ihmisen ruumiit. Asiasta kertoi Ukrainan uutistoimisto Ukrinform paikalliseen pormestariin nojaten. Kylä sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Kiovasta.

"Olemme löytäneet 132 siviiliä, jotka Venäjän örkit ovat ampuneet. En voi kutsua heitä enää ihmisiksi", pormestari Vadym Tokar sanoi Venäjän sotilaisiin viitaten.

Tokarin mukaan kylässä on tuhottu lähes sen koko infrastruktuuri, alkaen asuinrakennuksista sairaaloihin ja lastentarhoihin

Yli 4 500 ihmistä evakuoitiin Itä-Ukrainasta lauantaina

Kello 8.06: 4 553 ihmistä pakeni Itä-Ukrainasta evakuointikäytävien kautta lauantaina, kertoi Ukrainan varapääministeri Irina Vereštšuk Telegramissa sanomalehti The Guardianin mukaan. Määrä on pienempi kuin perjantaina, jolloin paenneita oli yli 6 600.

Evakuoiduista 192 oli Mariupolin ja 3 233 Zaporižžjan alueen asukkaita. Myös 529 Melitopolin asukasta evakuoitiin onnistuneesti.

Ukrainan ydinvoimayhtiö: Tšernobylin säteilytasot epätavallisen korkealla venäläissotilaiden kaivamien juoksuhautojen jäljiltä

Kello 7.53: Tšernobylin ydinvoimalaa ympäröivässä Punaisessa metsässä mitattiin epätavallisen korkeita säteilytasoja, kertoo Ukrainan valtiollisen ydinvoimayhtiön Energoatomin johtaja Petro Kotin Telegramissa julkaisemassaan lausunnossa. Asiasta uutisoi CNN. Kotin vieraili asiantuntijoiden kanssa alueella, jonne venäläissotilaat kaivoivat juoksuhautoja ja yrittivät rakentaa linnoituksia.

Lue lisää: Ukrainan ydinvoimayhtiön havainto: Tšernobylin säteily­tasot epätavallisen korkealla venäläis­sotilaiden jäljiltä

Zelenskyi rauhantavoitteistaan AP:lle: ”Meidän on taisteltava, mutta elämän puolesta”

Kello 7.50: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jälleen todennut, että on sitoutunut rauhan tavoitteluun ja -neuvotteluihin huolimatta Venäjän joukkojen siviileihin kohdistuneista hyökkäyksistä. Tällä kertaa presidentti puhui näkemyksistään uutistoimisto AP:lle.

"Kukaan ei halua neuvotella ihmisen tai ihmisten kanssa, jotka ovat kiduttaneet tätä kansakuntaa. Se on täysin ymmärrettävää", Zelenskyi sanoi AP:lle.

Presidentin mukaan Ukraina ei kuitenkaan halua ”menettää mahdollisuuksia diplomaattiseen ratkaisuun, jos meillä sellaisia on”.

Zelenskyi toteaa myös AP:lle, että maata on puolustettava, kun siitä on vielä jotain jäljellä.

”Meidän on taisteltava, mutta on taisteltava elämän puolesta. Ei voi taistella pölyn puolesta, kun ei ole mitään, eikä ihmisiä. Sen takia on tärkeää pysäyttää tämä sota.”

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin 9. huhtikuuta Kiovassa.

Zelenskyi sanoi AP:lle uskovansa, että ukrainalaiset hyväksyisivät rauhan siitä huolimatta, mitä ovat sodan aikana todistaneet. Presidentti toteaa kuitenkin myös, että hänen täytyy olla "realistinen" nopean ratkaisun mahdollisuuksien suhteen. Neuvottelut ovat tähän mennessä rajoittuneet matalalle tasolle, eikä Venäjän presidentti Vladimir Putin ole ollut mukana.

Zelenskyi toisti myös AP:lle useiden maiden parlamenteille ja johtajille toteamansa toiveen laajemmasta kalustotuesta: nykyinen länsimainen tuki ei presidentin mukaan riitä.

AP:n kysyi Zelenskyiltä, olisiko aseapu auttanut eri tavalla, mikäli se olisi saapunut aiemmin. Vastauksena presidentti pohtii omaa rooliaan tuen ja aseiden saamisessa.

”Hyvin usein haemme vastauksia muilta, mutta minä haen niitä usein itsestäni. Teimmekö tarpeeksi saadaksemme niitä? Teimmekö tarpeeksi saadaksemme nämä johtajat uskomaan meihin? Teimmekö tarpeeksi?”

Mitä on tapahtunut tähän saakka?

Kello 7.49: Venäjän sotatoimet ovat keskittyneet tällä hetkellä Itä-Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut