Mariupolin evakuointi ei onnistu – Twitter rajoittaa Venäjän hallinnon tilien näkyvyyttä

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Tiistai oli sodan 41. päivä.

Ukrainalaissotilaat kantavat ruumista kellarista Butšassa, josta on viime päivinä saatu järkyttäviä tietoja, joiden mukaan venäläisten joukkojen poistuttua alueelta on paljastunut siviilien joukkomurha.

5.4. 6:39 | Päivitetty 5.4. 22:55

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi yli viisi viikkoa sitten 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

5.4.

Yhdysvallat on testannut uutta hypersoonista ohjustaan

Kello 22.17: Yhdysvallat on testannut äskettäin uutta hypersoonista ohjusta, kertoi Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio (DARPA) tiistaina.

Kyse oli toisesta tutkimusorganisaation HAWC-ohjelmaan kuuluneesta kokeesta. Edellinen tehtiin syyskuussa.

Hypersooniset ohjukset lentävät moninkertaista äänennopeutta, ja niitä on vaikeampi torjua kuin perinteisiä ballistisia ohjuksia.

Uutiskanava CNN:n mukaan uusin koe tehtiin maaliskuun puolivälissä, mutta siitä ei kerrottu julkisuuteen. Mediatietojen mukaan hiljaisuudella pyrittiin välttämään Venäjän provosoimista.

Testi tehtiin vain päiviä sen jälkeen, kun Venäjä oli kertonut käyttäneensä omaa hypersoonista Kinzhal-ohjustaan Ukrainassa. Yhdysvaltain mukaan sen HAWC-ohjus on Kinzhalia teknisesti edistyneempi yliäänipatoputkimoottorinsa ansiosta. HAWC-ohjuksessa ei myöskään ole taistelukärkeä, vaan sen tuhovoima perustuu liike-energiaan.

Tiistaina Yhdysvallat, Britannia ja Australia ilmoittivat aloittavansa yhteistyön hypersoonisten aseiden sekä "elektronisen sodankäyntikyvyn" parissa.

Syyskuussa maat ilmoittivat solmineensa Aukus-nimellä kulkevan puolustusliittouman. Tuolloin kerrottiin Australian aikovan rakentaa ydinsukellusveneitä yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa.

Ukrainan varapääministeri: Mariupolin evakuointi ei onnistu, kaupungista pääsee pois vain jalan tai henkilöautolla

Kello 21.52: Yritykset järjestää piiritetystä Mariupolin kaupungista joukkoevakuointeja ovat epäonistuneet, sanoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk.

Mariupolista pääsee hänen mukaansa pakenemaan vain yksityisautolla tai jalan.

Punaisen Ristin evakuointisaattue on yrittänyt päiväkausien ajan päästä Mariupoliin. Se ei ole kuitenkaan onnistunut, koska evakuoinnin ajaksi sovittuja tulitaukoja on rikottu.

Evakuointibussit eivät Vereštšukin mukaan pääse 80 kilometriä lähemmäksi Mariupolia. Kaupungista pakenevien on joko taivallettava tämä osuus jalan tai järjestettävä itselleen kyyti henkilöautolla.

Vereštšuk puhui asiasta Ukrainan televisiossa ja siitä kertoi Reuters.

Mariupoliin jumiin jääneiden Turkin kansalaisten evakuoimiseksi on Vereštšukin mukaan kuitenkin kehitetty suunnitelma.

Turkin puolustusministeriö on aiemmin tarjoutunut evakuoimaan ihmisiä Mariupolista veneillä.

Venäjä on piirittänyt Asovanmeren rannalla sijaitsevaa kaupunkia useita viikkoja ja tehnyt sinne iskuja. Mariupoliin arvioidaan jääneen saarroksiin noin 160 000 ihmistä, jotka yöpyvät kylmissä kellareissa vailla riittävästi ruokaa ja puhdasta vettä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo todistaneensa sairaala-alueen pommitusta Mykolajivissa

Kello 21.30: Lääkärit ilman rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) -järjestön yksikkö Ukrainassa kertoo todistaneensa sairaaloiden ja asuintalojen pommitusta vieraillessaan Mykolajivin kaupungissa.

Järjestön tiistaina julkaiseman tiedotteen mukaan MSF:n nelihenkinen ryhmä tapasi maanantaina alueen terveysviranomaisia ja vieraili syöpäsairaalassa, jossa on hoidettu sodassa haavoittuneita. MSF sanoo, että sairaalaa ympäröivää aluetta pommitettiin vierailun aikana.

"Useita räjähdyksiä sattui lähellä henkilökuntaamme 10 minuutin aikana. Lähtiessään alueelta he näkivät useita loukkaantuneita ja ainakin yhden ruumiin. Emme voi kuitenkaan arvioida kuolleiden tai haavoittuneiden määrää", MSF:n Ukrainan osaston johtaja Michel-Olivier Lacharité sanoo tiedotteessa.

Lacharité ja MSF tuomitsevat iskut vahvasti. Järjestö kertoo iskun osuneen myös 300 metrin päässä sijaitsevaan lastensairaalaan. Sairaalat sijaitsevat asuinalueella Mykolajivin itäosassa.

"Näin laajan alueen pommittaminen asuinalueella keskellä iltapäivää aiheuttaa väistämättä siviiliuhreja ja osuu julkisiin rakennuksiin. Sairaalat, potilaat ja terveydenhuollon ammattilaiset pitää ehdottomasti säästää hyökkäyksiltä", Lacharité sanoo tiedotteessa.

MSF:n mukaan räjähdysten jälkeen maassa näkyi pieniä reikiä laajalla alueella. Tämä voisi mahdollisesti miitata rypälepommien käyttöön. MSF:n henkilökuntaa ei loukkaantunut iskuissa, mutta heitä kuljettaneen ajoneuvon ikkunan rikkoutuivat räjähdyksissä.

CNN: Twitter ei aio enää vahvistaa tai suositella Venäjän valtion tilejä

Kello 21.29: Twitter ei aio enää vahvistaa tai suositella Venäjän valtion virallisia tilejä alustallaan, uutisoi CNN.

Venäjän valtion hallinnoimat Twitter-tilit eivät siis näy enää esimerkiksi palvelun Home- ja Explore -näkymissä Twitterin käyttäjille, mutta niitä ei kuitenkaan ole estetty palvelussa.

Twitterin mukaan se rajoittaa toimellaan yli 300 Venäjän hallinnon virallisen tilin sisällön levitystä. Näihin sisältyy esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin tili.

Näkyvyysrajoitusten tarkoituksena on ehkäistä Venäjän välittämää propagandaa.

Yhtiö kertoo, että se tulee jatkossa kohdistamaan rajoitustoimia niiden maiden hallintojen tileihin, jotka ovat "mukana aseellisessa valtioiden välisessä konfliktissa" ja samaan aikaan "rajoittavat vapaata tiedonkulkua". Tiistaina voimaan tullut rajoitus koskee aluksi vasta Venäjää.

Näkyvyysrajoitukset otetaan käyttöön ensimmäistä Venäjän hyökkäyksen aikana.

Päivitys 5.4.2022 kello 21.50: Päivitetty kauttaaltaan.

Reutersin lähde: Yhdysvallat ja liittolaiset julkaisevat uusia pakotteita keskiviikkona

Kello 21.20: Yhdysvallat ja sen liittolaisvaltiot julkistavat huomenna keskiviikkona uuden erän jyrkkiä pakotteita, raportoi uutistoimisto Reuters. Uutistoimistolle asiasta kertoi suunniteltua julkistusta tunteva nimetön lähde.

Lähde kertoi Reutersin mukaan tiistaina, että pakotteet tulevat kieltämään kaikki uudet sijoitukset Venäjällä ja kasvattamaan Venäjällä toimiviin rahoituslaitoksiin ja valtio-omisteisiin yrityksiin kohdistuvia rajoituksia. Lisäksi pakotteita tullaan kohdistamaan Venäjän hallinnon viranomaisiin ja heidän perheenjäseniinsä.

BBC: Biden vaatii Putinia oikeuteen sotarikoksista Butšassa

Kello 21.10: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vaatii Venäjän presidentti Vladimir Putinia oikeuteen Butšassa tapahtuneista sotarikoksista, uutisoi BBC.

BBC:n mukaan Biden totesi Putinin olevan ”brutaali” ja ”sotarikollinen”.

Venäjä on väittänyt Butšan joukkomurhan olleen Ukrainan lavastama temppu. Alueelta otetut satelliittikuvat kuitenkin kumoavat Venäjän väitteet.

Britannia kertoo jäädyttäneensä yli 350 miljardin dollarin verran varoja Putinin sotakassasta

Kello 20.52: Britannia on jäädyttänyt yli 350 miljardin dollarin verran varoja Putinin sotakassasta, sanoo Britannian ulkoministeri Liz Truss. Hän kertoi asiasta vieraillessaan tiistaina Varsovassa. Asiasta raportoi AFP.

Yli 350 miljardin dollarin jäädyttäminen tarkoittaa Trussin mukaan käytännössä sitä, että yli 60 prosenttia Venäjän 604 miljardin dollarin valuuttavarannosta ei ole enää Venäjän hallinnon käytettävissä.

"Pakotteillamme on ollut lamauttava vaikutus niihin, jotka ruokkivat ja rahoittavat Putinin sotakoneistoa”, Truss sanoi.

Venäjälle asetetut pakotteet vievät Trussin mukaan Venäjän talouden takaisin neuvostoaikaan. "Mutta me voimme ja meidän täytyy tehdä vielä enemmän", hän sanoi.

Truss vaati muun muassa, että venäläisten alusten pääsy läntisiin satamiin on kiellettävä. Lisäksi hän esitti, että Venäjän öljyn, hiilen ja kaasun tuonnin lopettamiseksi on sovittava selkeä aikataulu.

Hän kehotti myös Britannian Nato- ja G7-kumppaneita ”rajoittamaan teollisuutta, joka täyttää Putinin sotakassaa kullan tavoin".

Truss sanoi olevansa hyvin järkyttynyt Ukrainan Butšan tapahtumista. Kaupungista on löydetty satoja siviiliasuisia ruumiita sen jälkeen, kun Venäjän joukot vetäytyivät sieltä.

"Nämä ovat kauhistuttavia tekoja, joita luulimme jättäneemme 1900-luvulle. Vaadimme syylliset vastuuseen teoistaan", hän sanoi.

The Guardian: Satelliittikuvat Butšan kaduilta kumoavat Venäjän väitteet

Tästäkin 19. maaliskuuta otetusta satelliittikuvasta voi havaita kadulla makaavia ruumiita. Kuvassa näkyyy Butšan Yablonska-katu.

Kello 20.50: Satelliittikuvat Butšan kaduilta kumoavat Venäjän väitteet, joiden mukaan Ukraina olisi asettanut kaduille tarkoituksella ruumiita lavastaakseen Venäjän syylliseksi joukkomurhaan, uutisoi The Guardian.

Koska satelliittikuvien ruumiit ovat samoissa asennoissa kuin kännykkäkameroilla samaan aikaan kuvatut ruumiit alueelta, pystytään kuvien avulla ajoittamaan joukkomurha Venäjän vetäytymistä edeltävään aikaan.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu: Joukkohaudassa Butšassa ehkä 300 uhria

Kello 20.32: Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Denisovan mukaan Butšan kaupungista venäläisjoukkojen vetäydyttyä löydetystä joukkohaudasta saattaa löytyä 150-300 kuollutta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä kieltää surmanneensa siviilejä Kiovan alueella sijaitsevassa Butšan kaupungissa ja syyttää tekoja lavastetuiksi.

"Tällä hetkellä viranomaiset kokoavat kuolleiden ruumiita tehdäkseen tarvittavia tutkimuksia", Denisova kertoi sosiaalisen median julkaisussaan.

Hän ei selventänyt, kuinka viranomaiset olivat päätyneet julki annettuun lukuun uhrien määrästä.

EU julisti 19 venäläistä diplomaattia ei-toivotuiksi henkilöiksi

Kello 19.55: Euroopan unioni on tiistaina julistanut 19 EU-instituutioissa työskentelevää venäläistä diplomaattia ei-toivotuiksi henkilöiksi (persona non grata), kertoo uutistoimisto Reuters.

Nämä henkilöt on määrätty poistumaan Belgiasta. Päätös tulee pian sen jälkeen, kun useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet karkottavansa venäläisiä diplomaatteja.

"Päätin julistaa ei-toivotuiksi henkilöiksi useita Venäjän federaation pysyvässä EU-edustustossa työskenteleviä virkamiehiä, jotka ovat toimineet diplomaattistatuksensa vastaisesti", sanoi EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU:n antaman tiedotteen mukaan päätös on myös protesti sitä vastaan, että venäläisten joukkojen vetäydyttyä Ukrainan tietyiltä alueilta on paljastunut siviilien joukkomurha. Venäjä on kiistänyt syytökset.

Slovenia karkottaa 33 venäläisdiplomaattia

Kello 18.45: Slovenian hallitus ilmoitti tiistaina karkoittaneensa 33 venäläisdiplomaattia sen jälkeen, kun Ukrainan Butšasta löytyi satoja surmattuja siviilejä. Kiova on syyttänyt joukkomurhasta Venäjän joukkoja. Venäjä on kiistänyt syytökset.

Slovenian ulkoministeriö on ilmoittanut aiemmin kutsuneensa Venäjän suurlähettilään Timur Ejvazovin puheilleen ilmaistakseen Slovenian "järkytyksen ukrainalaisten siviilien tappamisesta Butšassa ja muissa Venäjän joukoista vapautetuissa kaupungeissa".

Samalla Sovenian ulkoinisteriö ilmoitti Ejvazoville, että Venäjän diplomaattien määrä maa pienenee.

Tiedottaja vahvisti myöhemmin AFP:lle, että karkotettujen diplomaattien määrä oli 33.

IS: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Suomen eduskunnalle luultavasti ensi perjantaina

Kello 18.39: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu videoyhteyden kautta suomalaiskansanedustajille ensi perjantaina, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehti luonnehtii tilaisuutta historialliseksi ja ainutlaatuiseksi.

Presidentti Zelenskyi on esiintynyt jo useille parlamenteille ja samanlainen puhe on luvassa myös Suomen eduskunnalle.

IS:n tietojen mukaan Zelenskyi puhuu videoyhteydellä Suomen parlamentille ensi perjantaina kello 14.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) vahvistaa, että esiintymistä on suunniteltu, mutta ei vahvista vielä lopullisesti päivämäärää.

"Se on mahdollista, mutta varma siitä ei voi vielä olla. Riippuu, mitä siellä Ukrainan päässä tapahtuu", Vanhanen sanoo IS:lle.

Zelenskyi: Venäjän kohdattava vastuunsa rikoksista

Kello 18.25: Venäjän täytyy kohdata vastuunsa rikoksista, joita venäläisjoukot ovat tehneet Ukrainassa, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa tänään.

Zelenskyin mukaan asia täytyy käsitellä kansainvälisessä tuomioistuimessa. Hän mainitsi esimerkkinä Nürnbergin oikeudenkäynnin toisen maailmansodan jälkeen.

Puheessaan Zelenskyi sanoi myös, että venäläisjoukkojen teot Ukrainassa muistuttavat paljon terrorijärjestö Isisin tekoja ja että Venäjän presidentin Vladimir Putinin propaganda pyrkii "viemään" omaa vihaansa Ukrainan yli muihin maihin.

Ruotsin syyttäjälaitos aloittaa esitutkinnan Ukrainan mahdollisista sotarikoksista

Kello 17.32: Ruotsin Kansainvälisen ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen yksikön syyttäjät käynnistävät esitutkinnan Ukrainan mahdollisista sotarikoksista.

Asiasta kertoo Ruotsin syyttäjälaitos tiedotteessaan.

Syyttäjät kehottavat Ruotsiin saapuneita ukrainalaisia ottamaan tutkintaa varten yhteyttä poliisiin, mikäli he ovat todistaneet siviileihin kohdistunutta väkivaltaa tai joutuneet itse väkivallan kohteiksi Ukrainassa.

Esitutkinnan aloittamista perustellaan sillä, että "Ukrainan tilanteesta saatavilla olevien tietojen perusteella on syytä olettaa, että kyseessä on vakava sotarikos".

”Tarkoituksena on turvata mahdollisten todisteiden saaminen Ruotsissa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta niitä voidaan käyttää tulevissa oikeudenkäynneissä joko Ruotsissa, toisen valtion tuomioistuimessa tai kansainvälisessä tuomioistuimessa, kuten Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä”, syyttäjälaitos toteaa tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan jokainen, joka on nähnyt tai joutunut siviileihin kohdistuvan väkivallan uhriksi Ukrainassa, voi ottaa yhteyttä poliisiin.

Syyttäjälaitos huomauttaa, että ketään henkilöä ei epäillä sotarikoksesta.

Ulkoministeri Haavisto osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen

Kello 17.29: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen Brysellissä 6.-7. huhtikuuta 2022, tiedottaa ulkoministeriö.

Ulkoministeriön mukaan kokouksessa on tarkoitus käsitellä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Naton strategista konseptia sekä kansainvälistä turvallisuustilannetta.

Kansainvälistä turvallisuustilannetta koskevaan keskusteluun on kutsuttu osallistumaan myös Suomen, Ruotsin, Georgian, Ukrainan, Australian, Uuden-Seelannin, Japanin ja Etelä-Korean ulkoministerit sekä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja.

"Euroopan muuttuneen turvallisuustilanteen myötä on tärkeä käydä vuoropuhelua paitsi Naton, myös muiden keskeisten toimijoiden kanssa. Naton ulkoministerikokous tarjoaa erinomaisen tilaisuuden näkemystenvaihtoon paitsi Nato-maiden, Ruotsin ja EU:n, myös Ukrainan ja Georgian sekä Aasian ja Tyynenmeren alueen keskeisten maiden kanssa," ulkoministeri Haavisto toteaa tiedotteessa.

Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä ulkoministeri Haavisto tapaa myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linden.

YK: Kaikki merkit Butšassa viittaavat siihen, että kaupungissa tapetut siviilit olivat suoraan kohteena

Kello 16.58: Kaikki merkit Kiovan lähellä sijaitsevassa Butšassa viittavat siihen, että kaupungissa tapetut siviilit olivat suoraan kohteena, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) uutistoimisto AFP:n mukaan.

OHCHR:n mukaan kaupungista Venäjän vetäytymisen jälkeen julkaistut kuvat olivat erittäin häiritseviä. Toimisto korosti samalla, että kansainvälinen laki kieltää tarkoitukselliset hyökkäykset siviilejä vastaan.

Venäjä miehitti Butšan hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä. Venäläisjoukkojen vetäydyttyä kaupungista sen kaduilta ja joukkohaudoista paljastui kymmeniä ruumiita.

"Se, mistä me täällä puhumme, näyttäisi olevan suoraan siviilehin kohdistettu tappaminen", OHCHR:n tiedottaja Liz Throssell sanoi tiistaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui medialle tänään Butšan tuhotussa kaupungissa.

"Tämä on äärimmäisen huolestuttavaa ja viittaa todella vahvasti siihen, että he olivat yksilöinä suoraan kohteena. Tässä meidän on painotettava, että kansaivälisen humanitaarisen oikeuden mukaan siviilien tahallinen tappaminen on sotarikos", Throssell sanoo.

Thorssellin mukaan Butšassa ei ollut paikalla YK:n edustajia.

Ukraina syyttää Venäjää siviilien murhista. Kreml on kiistänyt syytteet ja väittänyt kaupungista julkaistujen kuvien olevan väärennöksiä.

"Voisi väittää, että jos osuu esimerkiksi rakennukseen, sillä on sotilaallinen tarkoitus. On vaikea nähdä, mikä olisi sotilaallinen tarkoitus, jos henkilö makaa kadulla luoti päässään tai ruumis poltettuna", Thorssell sanoi.

Suomi lähetti lisää materiaaliapua Ukrainaan

Kello 16.22: Suomi on lähettänyt tänään lisää siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan ja lähialueille, kertoo sisäministeriö. Materiaaliapu sisältää kaksi ambulanssia sekä pelastustoimen varusteita.

Tähän mennessä pelastustoimen tarvike- ja kalustolähetykset Ukrainaan ovat sisältäneet yhteensä 11 ambulanssia ja kaksi sammutusautoa. Ajoneuvot ja pelastustoimen tarvikkeet on saatu lahjoituksina eri pelastuslaitoksilta ja sairaanhoitopiireiltä.

Suomi on aiemmin lähettänyt Ukrainaan myös aseapua.

EU-komissio esittää tuontikieltoa venäläiselle kivihiilelle

Kello 16.01: Euroopan komissio esittää tuontikieltoa venäläiselle kivihiilille. Kielto olisi osa uusinta pakotepakettia, josta päättäminen on jäsenmaiden vastuulla.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan uusi pakotepaketti olisi kuusiosainen. Kivihiilen tuontikiellon lisäksi siihen sisältyisi venäläispankkeihin kohdistuvia toimia, EU-satamien sulkeminen venäläisiltä aluksilta, uusia vienti- ja tuontikieltoja sekä joukko muita kohdennettuja toimia.

Von der Leyenin mukaan kivihiilen tuontikielto vie yhden merkittävän tulonlähteen Venäjältä, sillä tuonti vastaa noin 4 miljardia euroa vuodessa.

Lue lisää: EU-komissio esittää tuontikieltoa venäläiselle kivihiilelle

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö: Yli seitsemän miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa Ukrainassa

Kello 16.00: Yli 7,1 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Ukrainan sodan vuoksi, kertoi Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM tiistaina.

Järjestön mukaan Ukrainan sisäisten pakolaisten määrä oli kasvanut 10 prosentilla maaliskuun 16. päivästä, jolloin tutkimus toteutettiin edelisen kerran. Asiasta kertoo Reuters.

Ukraina: Venäjän joukot iskivät typpihapposäiliöön Rubižnessa

Kello 15.22: Venäjän joukot ovat iskeneet typpihapposäiliöön Luhanskin alueella Rubižnessa, väittää Ukraina.

Maan parlamentin virallisen Twitter-tilin julkaisussa on kuva räjähdyksessä syntyneestä punaisesta kaasupilvestä.

Ukrainan mukaan tapahtunutta voisi verrata kemiallisen tai biologisen aseen käyttöön.

"Typpihappo on erittäin vaarallista hengitettynä, nieltynä tai kosketuksessa ihon kanssa", parlamentin tilillä kirjoitetaan.

Paikalliset viranomaiset ohjeistavat The Guardianin mukaan säiliön lähistöllä asuvia pysyttelemään sisätiloissa ja käyttämään hengityssuojainta.

Ukraina vaatii iskun vuoksi Natolta reaktiota Venäjän toimiin.

"Tämä todistaa jälleen vihollispuolen todelliset aikeet, jotka eivät ole ainoastaan joukkojen ja infrastruktuurin tuohoaminen, vaan myös maamme väestön tuhoaminen, joka ei halua elää 'venäläisessä maailmassa'. Joko tämä ylittäisi punaisen viivan, Nato?", parlamentti kirjoittaa.

Iskua ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Ministeri Tuppurainen: Valtio voisi päättää omistamiensa yhtiöiden vetäytymisistä Venäjältä ylimääräisissä yhtiökokouksissa, mutta sellaisia ei ole vireillä

Kello 15.00: Valtio voisi vetää omistamiaan yhtiöitä Venäjältä yhtiökokouksen päätöksellä, arvioi Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen. Tuppurainen ei sulje tällaista ratkaisua pois, mutta hänen mukaansa ylimääräisiä yhtiökokouksia ei ole tällä hetkellä vireillä.

Tuppuraisen mukaan hänellä ei ole tällä hetkellä epäluottamusta yhdenkään valtio-omisteisen yhtiön toimintaan. Yhteydenpito valtio-omisteisiin yhtiöihin on hänen mukaansa tiivis, ja yhtiöissä osataan lukea ajan merkit.

Esimerkiksi liikennöinnin keskeyttämiset pitää pystyä Tuppuraisen mukaan tekemään huolellisesti, koska niihin liittyy myös huoltovarmuustekijöitä. Tuppuraisen mukaan suomalaisissa valtio-omisteisissa energiayhtiöissä seurataan nyt hyvin tarkoin muuttunutta toimintaympäristöä ja vedetään siitä johtopäätöksiä.

Amerikkalaiset talousmediat: EU suunnittelee venäläisestä kivihiilestä luopumista

Kello 14.55: Euroopan unioni suunnittelee luopuvansa venäläisestä kivihiilestä, kertovat Wall Street Journal (WSJ) ja uutistoimisto Bloomberg.

Bloombergin mukaan luopuminen tehtäisiin vaiheittain. Uutistoimiston mukaan aikataulusta keskustellaan edelleen. Toimea suunnitellaan vastauksena Venäjän sotilaiden julmuuksiin Ukrainassa.

WSJ:n mukaan suunnitteilla on myös lisää Venäjää koskevia vientikieltoja, venäläisiin oligarkkeihin kohdistuvia pakotteita sekä venäläisten rekkojen ja laivojen pääsyn rajoittaminen unionin alueelle.

Talouslehti Financial Times kertoi maanantaina aamulla, että EU-maat keskustelisivat uusista pakotteista keskiviikkona. Tuolloin yhteisen pöydän ääressä ovat EU-maiden suurlähettiläät, jotka kokoontuvat säännöllisesti.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU kumppaneineen on asettanut useita pakotepaketteja Venäjää vastaan. Pakotteiden kohteina ovat olleet muun muassa venäläiset oligarkit, venäläispankit sekä erilaiset vientituotteet.

Venäjän taloudelle merkittävä energia ei ole toistaiseksi kuulunut pakotteiden piiriin. Sen sijaan EU-maat ovat sopineet, että energiariippuvuudesta pyritään pääsemään eroon mahdollisimman pian.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti tiistaina aamupäivällä kehysriihen alkaessa kantansa siitä, että venäläisestä energiasta tulisi irtaantua niin pian kuin mahdollista.

Kivihiilen ohella Venäjä myy öljyä ja maakaasua. Linjaan on tuoreeltaan vaadittu muutosta muun muassa Butshan kaupungista paljastuneiden hirmutöiden vuoksi.

Suomessa ei vielä kommentoida diplomaattien karkotuksia

Kello 14.02: Suomen pääministeri Sanna Marin kommentoi venäläisten diplomaattien karkotuksia lyhyesti Säätytalolla hallituksen kehysriihen yhteydessä.

"Tämä on asia, josta varmaan mekin joudumme käymään keskustelua", Marin sanoi toimittajille.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ei toistaiseksi kommentoi, harkitseeko myös Suomi diplomaattien karkotuksia.

”Toki seuraamme kumppanimaiden päätöksiä ja teemme jatkuvasti omaa harkintaa tarvittavista toimista”, Haaviston esikunnasta viestitettiin Helsingin Sanomille sähköpostitse.

Ruotsi ja Italia karkottavat diplomaatteja

Kello 13.20: Ruotsi karkottaa kolme venäläisdiplomaattia vastauksena Ukrainan Butšan tapahtumiin.

”On selvää, että Venäjä on syyllistynyt sotarikoksiin Ukrainassa”, ulkoministeri Ann Linde sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina.

”Ulkoministeriö on tänään päättänyt karkottaa kolme ruotsalaista diplomaattia”, Linde sanoi ja lisäsi, että karkotuksia voi tulla vielä lisää.

Italian ulkoministeri Luigi Di Maio kertoi tänään myös Italian karkottavan venäläisdiplomaatteja. Lähtöpassin saavat 30 venäläisdiplomaattia. Di Maio perusteli päätöstä kansallisen turvallisuuden syillä.

Venäjän Italian-suurlähettiläs oli kutsuttu aiemmin päivällä puhutteluun, jossa päätöksestä kerrottiin tälle. Diplomaatit karkotetaan ei-toivottuina henkilöinä (personae non grata).

EU-komission puheenjohtaja ja ulkosuhdejohtaja matkustavat Kiovaan tällä viikolla

Kello 12.33: EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell matkustavat tällä viikolla Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä. Asiasta kertoo komission tiedottaja Eric Mamer Twitterissä.

EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Kiovassa viime viikolla. Metsola lupasi tuolloin, että EU seisoo Ukrainan tukena eikä jätä maata yksin.

EU on tukenut Ukrainaa muun muassa tarjoamalla taloudellista, humanitaarista sekä materiaalista apua. Lisäksi EU on asettanut lukuisia pakotteita Venäjää ja Valko-Venäjää vastaan.

Bloomberg: Yhdysvaltojen aseapupaketissa panssarivaunujen tuhoamiseen kykeneviä lennokkeja

Kello 12.00: Yhdysvallat aikoo tilata ja toimittaa Ukrainaan kymmenen Switchblade-600-lennokkia osana 300 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia, josta Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti perjantaina.

Switchblade lennokkien toimituksista kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Kyseessä on Yhdsvaltain asevoimien käyttämien Switchblade-lennokkien uusin malli, joka pystyy esimerkiksi tuhoamaan panssarivaunuja.

Ulkoministeriön mukaan lennokkeja ei lähetetä Ukrainaan olemassa olevista varastoista, vaan ne tullaan tilaamaan suoraan valmistajalta.

Valkoinen talo kertoi maaliskuussa lähettävänsä Ukrainaan sata lennokkia osana aiempaa 800 miljoonan dollarin apupakettia. Tuolloin kyseessä oli vanhempi Switchblade-300-lennokkimalli, joka on suunniteltu kevyempien ajoneuvojen tuhoamiseen.

"Tankin tappaja"-lennokki kykenee lentämään noin 39 kilometrin mittaisen matkan ja kiertelemään ilmassa noin 40 minuutin ajan ennen iskua.

Tanska karkottaa 15 venäläisdiplomaattia, myös Ruotsi harkitsee karkotuksia

Kello 11.59: Tanska kertoo karkottavansa maasta 15 venäläisdiplomaattia, joita se syyttää vakoilusta. Maa seuraa päätöksessä Saksan ja Ranskan vastaavia toimia. Asiasta kertoi Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod. Ministerin mukaan tarkoituksena on lähettää selvä viesti Venäjälle, että vakoilu Tanskassa ei ole hyväksyttävissä.

Samaan aikaan myös Ruotsi on kertonut harkitsevansa venäläisdiplomaattien karkotuksia. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoi Ruotsin yleisradio SVT:n Aktuellt-ohjelmassa, ettei asiasta ole vielä tehty päätöstä.

Suomen ulkoministeriön viestinnästä ilmoitettiin STT:lle, ettei ministeriö anna kommentteja Suomen suhtautumisesta venäläisdiplomaatteihin.

BBC: Pormestarin mukaan Venäjä käyttänyt rypälepommeja siviilialueilla Mykolajivissa

Kello 10.52: Ukrainan Mykolajivissa on käytetty rypälepommeja siviilialueilla, kertoo kaupungin pormestari Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Mykolajiv on pormestari Oleksandr Senkevytshin mukaan päivittäin venäläisjoukkojen pommitusten kohteena. Senkevytsh kertoo rypälepommeja pudotetun kaupungissa siviilialueille, joista ei ole mitään suoraa sotilaallista hyötyä Venäjälle.

Venäjä on viikkojen ajan yrittänyt vallata sijainniltaan strategisesti tärkeää satamakaupunkia.

Eilen pysäytetty Punaisen Ristin evakuointiryhmä on päästetty vapaaksi

Kello 10.28: Eilen Ukrainassa pysäytetty Kansainvälisen Punaisen Ristin evakuointiryhmä on päästetty vapaaksi.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että ryhmä pysäytettiin maanantaina, kun se oli matkalla Mariupoliin.

Ryhmää pidettiin tiettävästi jonkin aikaa Manhušin asutuskeskuksessa lähellä Mariupolia.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk sanoo Reutersin mukaan, että nuvottelujen jälkeen ryhmä pääsi vapaaksi yön aikana ja on nyt lähetetty Zaporižžjaan.

Ukrainan asevoimat: Venäjä tavoittelee täyttä määräysvaltaa Luhanskin ja Donetskin alueilla

Kello 9.19: Venäjän tavoitteena on saada täysi määräysvalta Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla, sanoo Ukrainan asevoimat tiistaina aamulla julkaistussa operatiivisessa katsauksessaan.

Venäjä on keskittänyt ja koonnut joukkojaan enenevissä määrin Itä-Ukrainaan. Ukrainan mukaan Venäjä valmistelee laajaa hyökkäysoperaatiota. Lisäksi se on täydentänyt ruoka-, polttoaine- ja ampumatarvikevarastojaan idässä.

Venäläissotilaat ovat Ukrainan väitteiden mukaan pyrkineet hyökkäämään Slovjanskin kaupunkiin Itä-Ukrainassa ja onnistuneet etenemään Barvinkoven kaupungin suuntana pyrkivällä rintamalla seitsemän kilometriä ja onnistunut valtaamaan läheisen Brazhkivkan kylän.

Ukrainan mukaan Venäjän joukot ovat edelleen pohjoisen Harkovan ympärillä ja jatkavat ilmaiskuja kaupungissa ja sen lähialueilla. Ukraina syyttää Venäjää Mykolajivin kaupungin pommittamisesta ”Geneven sopimuksessa kielletyillä aseilla”.

Britannian tiedustelupalvelu: Venäjän joukkoja vetäytynyt Ukrainan pohjoisosista

Kello 8.57: Britannian tiedustelupalvelu kertoo raportissaan, että Ukrainan joukot ovat vallanneet takaisin merkittäviä alueita Ukrainan pohjoisosissa.

Venäjän joukkoja on raportin mukaan vetäytynyt ainakin Kiovan pohjoisosista sekä Chernihivin kaupungin ympäriltä.

Britannian tiedustelu ennustaa, että taistelut voivat Ukrainan uudelleen valtaamilla alueilla tällä viikolla jossain määrin jatkua, mutta yhteenottoja tulee huomattavasti aiempaa vähemmän, kun viimeisetkin Venäjän joukot vetäytyvät näiltä alueilta.

Raportin mukaan vetäytyneet venäläisjoukot kaipaavat huoltoa, uusia varusteita sekä uudellenorganisointia ennen kuin heitä voi lähettää uusiin tehtäviin Ukrainaan.

Guardian: Zelenskyi varoittaa Butšaakin suuremmista siviiliuhrimääristä muissa ukrainalaiskaupungeissa

Kello 8.54: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoittaa siviiliuhrien määrän voivan olla vielä Butšaakin suurempi muissa venäläisjoukkojen jättämissä ukrainalaiskaupungeissa. Asiasta kirjoittaa muun muassa brittilehti Guardian.

Zelenskyin mukaan esimerkiksi Borodjankan kaupungissa siviiliuhrien määrä voi olla paljon korkeampi kuin Butšassa.

Borodjanka sijaitsee noin 25 kilometriä Butšasta länteen ja noin 50 kilometriä Kiovasta luoteeseen.

YK:n turvallisuusneuvoston kokoontuu tänään käsittelemään Butšan tapahtumia.

Zelenskyin määrä puhua tänään YK:n turvallisuusneuvostossa

Kello 6.34: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä puhua tänään YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, kertoo parhaillaan neuvoston puheenjohtajamaana toimivan Britannian YK-edustusto Twitterissä.

Britannian edustuston tviitin mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Ukrainassa käymän sodan todellinen luonne tullaan paljastamaan.

”Neuvoston puheenjohtajana Britannia aikoo taata, että totuus Venäjän sotarikoksista kuullaan”, tviitissä kirjoitettiin

Britannia ei osannut sanoa maanantaisen ilmoituksen jälkimainingeissa kertooko Zelenskyi Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa etukäteen nauhoitetussa viestissä vai onko ukrainalaisjohtajan esiintyminen suora lähetys.

Tiistainen kokous oli merkitty kalenteriin jo ennen ilmoitusta Zelenskyin esiintymisestä. Myös YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin on määrä osallistua kokoukseen.

Kokoontumisen asialistaa hallinnevat Butšan tapahtumat. Kaupungista on löydetty venäläisjoukkojen lähdön jälkeen siviilien ruumiita. Ukraina on vaatinut Venäjää tilille sotarikoksista sen jälkeen, kun Butšasta saatiin valokuvia ja videoita ruumiista kaduilla sekä joukkohaudoista.

Zelenskyi vieraili Butšassa maanantaina. Presidentin mukaan Venäjän joukot ovat syyllistyneen kansanmurhaan Butšassa. Zelenskyin mukaan Ukrainalle on ”hyvin vaikeaa” neuvotella Venäjän kanssa venäläisjoukkojen Butšassa tekemien julmuuksien jälkeen.

Venäjä on kiistänyt joukkojensa surmanneen siviilejä Butšassa ja väittänyt, että videot Butšasta olisivat väärennettyjä.

Turvallisuusneuvosto hylkäsi New York Timesin mukaan aiemmin Venäjän pyynnön kokoontua keskustelemaan Venäjän väittämästä ”ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta” Butšan kaupungissa.

Satelliittikuvat Butšassa näyttävät kumoavan venäläisväitteet siviiliuhreista

Kello 6.32: Ukrainasta tuoreeltaan julkaistut satelliittikuvat näyttävät kumoavan venäläisväitteet, joiden mukaan siviilivaatteiset ruumiit olisivat ilmestyneet Butšaan vasta venäläisjoukkojen poistuttua paikalta. Venäjä on kiistänyt joukkojensa surmanneen siviilejä Butšassa.

Maaliskuun puolivälin aikoihin otetuissa yhdysvaltalaisen Maxar-satelliittiyhtiön kuvissa näkyy esiintyvän jo useita siviilien ruumiita.

Kuolleitta näyttää olleen jo tuolloin tiellä, josta ukrainalaisviranomaiset ovat sittemmin kertoneet löytyneen useita ruumiita Venäjän joukkojen vetäydyttyä kaupungista.

New York Times on arvioinut useiden ruumiiden olleen kadun varrella jo ainakin kolmen viikon ajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut