Ukraina: Venäjä valmistelee suurta hyökkäystä Itä-Ukrainaan – Butšasta löydetty ruumiita, joissa on merkkejä kidutuksesta

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Maanantai oli sodan 40. päivä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili maanantaina Kiovan luoteispuolella sijaitsevassa Butšan esikaupungissa, josta löytyi Venäjän joukkojen vetäytymisen jälkeen kymmeniä ruumiita. Joidenkin tietojen mukaan ruumiita oli satoja.

4.4. 6:45 | Päivitetty 4.4. 22:56

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi yli viisi viikkoa sitten 24. helmikuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

4.4.

Zelenskyi Romanian parlamentille: Koko Euroopan rauha on vaakalaudalla

Kello 22.22: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti maanantaina länsimaita yhdistämään voimansa Venäjän "kansanmurhan" estämiseksi Euroopassa.

Hän totesi, että koko maanosan turvallisuus riippuu siitä, mihin lopputulokseen Venäjän Ukrainaan tekemä hyökkäys päättyy.

"Yhdessä voimme pysäyttää ne, jotka haluavat kansanmurhan Euroopassa", Zelenskyi sanoi videopuheessaan Romanian parlamentille. Asiasta kertoo AFP.

Hän näytti parlamentaarikoille kuvia Butšan kaupungin kaduilla lojuvista kuolleista, joilla oli siviilivaatteet.

Zelenskyi kävi itsekin äskettäin kaupungissa, jonka Ukrainan joukot ovat vallanneet takaisin. Venäjän joukkojen toimet Zelenskyi tuomitsi "sotarikoksiksi" ja "kansanmurhaksi".

Länsi on vaatinut tutkintaa "sotarikoksista", joista syytetään venäläisiä joukkoja. Venäjä kuitenkin kiistää syytteet.

Venäjän aggressio ei tule päättymään Ukrainaan, Zelenskyi muistutti.

”Venäjä haluaa miehittää Odessan, ja siitä on vain yksi askel Moldovaan", hän sanoi Romanian lainsäätäjille. Zelenskyi kehotti heitä "puolustamaan maansa itsenäisyyttä ja suvereniteettia".

"Ukrainassa ratkaistaan ​​Keski-Euroopan ja Mustanmeren alueen kohtalo, minkä vuoksi Ukrainan ja ukrainalaisten vapauden puolustaminen merkitsee koko Euroopan turvallisuuden suojelemista", Zelenskyi lisäsi.

Hän vaati Venäjälle myös uusia pakotteita. "Sulkekaa satamanne venäläisiltä aluksilta, lopettakaa tavaroiden kauttakulku Venäjälle ja Venäjältä älkääkä enää tuoko resursseja Venäjältä", hän sanoi.

Butšalaisesta kellarista löydettiin viiden kidutetun miehen ruumiit

Kello 21.45: Ukrainan Butšassa sijaitsevan rakennuksen kellarista on löydetty viisi Venäjän joukkojen tappamaa miestä, joita oli kidutettu ennen kuolemaa, Ukrainan yleinen syyttäjänvirasto sanoi maanantaina viestipalvelu Telegramiin lähetetyssä tiedotteessa.

Ruumiit löydettiin lapsille tarkoitetun parantolan kellarista.

"Poliisi löysi viiden miehen ruumiit, joiden kädet oli sidottu", viraston tiedotteessa kerrotaan.

"Venäjän sotajoukot kiduttivat ja tappoivat aseettomia siviilejä", tiedote jatkui.

Ukrainan Butšasta on viime päivinä saatu järkyttäviä tietoja, joiden mukaan venäläisten joukkojen poistuttua alueelta on paljastunut siviilien joukkomurha.

Siviilien ruumiita sisältäviä ruumispusseja on kerätty hautausmaalle odottamaan kuljetusta ruumishuoneelle Butšassa. Paikallisten mukaan siviilit joutuivat venäläissotilaiden tappamiksi.

Venäjän joukkoja tukeva henkilö julistautui Mariupolin pormestariksi

Kello 21.18: Ukrainan kaakkoisen satamakaupungin Mariupolin uudeksi pormestariksi on julistautunut henkilö, joka tekee yhteistyötä Venäjän joukkojen kanssa, kertoi Mariupolin kaupunginvaltuusto maanantaina sosiaalisessa mediassa.

Valtuuston mukaan Venäjä tukee Mariupolin Kreml-mieliseksi luonnehdittua uutta pormestaria.

Venäjän joukot ovat piirittäneet Mariupolin satamakaupunkia pitkään. Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat ottaneet osan kaupungista hallintaansa, mutta eivät maanantaina onnistuneet saamaan haltuunsa koko kaupunkia.

YK:n turvallisuusneuvosto hylkäsi Venäjän pyynnön kokoontua Butšan tapahtumien takia

Kello 20.58: YK:n turvallisuusneuvosto on hylännyt Venäjän pyynnön kokoontua keskustelemaan Venäjän väittämästä "ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta" ukrainalaisessa Butšan kaupungissa, kertoi New York Times.

Turvallisuusneuvoston on määrä keskustella Ukrainan sodasta tiistaina.

Venäjä on kiistänyt, että sen joukot olisivat vastuussa siviilien tappamisesta Butšassa. Venäjä on väittänyt, että videot Butšasta olisivat väärennettyjä. Mitään todisteita Venäjällä ei kuitenkaan ollut esittää.

Ukraina syyttää Venäjää sotarikoksista. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot ovat syyllistyneen kansanmurhaan Butšassa.

Vapaaehtoinen purkamassa pakettiautosta siviilien ruumiita sisältäviä ruumispusseja Butšassa.

Ukraina: Venäjän joukot valmistelevat suurta hyökkäystä itäiseen Ukrainaan

Kello 20.42: Ukrainan mukaan Venäjän joukot valmistelevat suurta hyökkäystä itäisen Ukrainan Luhanskissa.

Venäjän joukot valmistautuvat suureen hyökkäykseen Luhanskissa, kertoi Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai viestipalvelu Telegramissa maanantaina.

"Näemme, että ajoneuvoja saapuu paikalle eri suunnista mukanaan joukkoja ja polttoainetta", Haidai sanoi videolausunnossaan.

"Käsityksemme mukaan he valmistautuvat täysimittaiseen läpimurtoon", hän lisäsi.

Piiritetyn satamakaupunki Mariupolin kaupunginvaltuusto kertoi puolestaan Reutersille, että Venäjä on nimittänyt kaupunkiin oman pormestarinsa.

Punainen Risti: Järjestön ryhmä pysäytettiin matkalla Mariupoliin

Kello 20.11: Kansainvälinen Punainen Risti kertoo, että järjestön edustajien ryhmä on pysäytetty matkallaan Mariupoliin.

Ryhmää pidetään läheisessä Manhušin asutuskeskuksessa, Punaisen Ristin tiedottaja Jason Straziuso kertoi maanantaina uutistoimisto Reutersille.

Ryhmän oli tarkoitus evakuoida pommitettuun Mariupoliin jumiin jääneitä siviilejä.

Manhuš sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Mariupolista länteen. Tiedottajan mukaan poliisi pitää ryhmää kiinni, mutta kyseessä ei ole panttivankitilanne.

Joe Biden: Butšan tapahtumat vietävä oikeuteen sotarikoksina

Kello 18.05: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden peräänkuulutti maanantaina sotarikosoikeudenkäyntiä liittyen siviilien joukkomurhiin Ukrainan Butšassa, kertoo uutistoimisto AFP.

Biden kutsui Venäjän presidentti Vladimir Putinia sotarikolliseksi ja Butšan murhia sotarikoksiksi sekä kertoi toimittajille toivovansa, että asiasta järjestetään sotarikosoikeudenkäynti.

Lisäksi Biden sanoi haluavansa, että Venäjää vastaan asetetaan lisää pakotteita.

Ukrainan Butšassa paljastuneet siviilien joukkomurhat ovat viime päivinä järkyttäneet maailmaa. Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 300 siviiliä löytyi joukkohaudoista sen jälkeen, kun Venäjän joukot vetäytyivät kaupungista.

Ukrainalla on 600 venäläistä sotavankia, kertoo maan varapääministeri

Kello 18.04: Ukrainalla on tällä hetkellä noin 600 venäläistä sotavankia. Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri uutistoimisto Reutersin mukaan.

Presidentti Zelenskyi: "On hyvin vaikeaa neuvotella Venäjän kanssa, kun näkee, mitä he ovat tehneet"

Kello 17.22: Butšassa tapahtuneet siviilien surmat vaikeuttavat Venäjän kanssa käytäviä rauhanneuvotteluja, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraillessaan maanantana Butšassa. ”On hyvin vaikeaa neuvotella Venäjän kanssa, kun näkee, mitä he ovat tehneet Ukrainalle."

Zelenksyi totesi Reutersin mukaan, että "mitä pidempään Venäjä viivyttää neuvotteluja, sen pahempi heille."

Zelenskyi vieraili maanantaina pääkaupungin Kiovan luoteispuolella sijaitsevassa Butšan esikaupungissa, josta löytyi Venäjän joukkojen vetäytymisen jälkeen kymmeniä ruumiita. Joidenkin tietojen mukaan ruumiita oli satoja. Osalla oli kädet sidottu. Zelenskyin vierailusta kertoi AFP.

”Ukraina ei lepää, ennen kuin se on tunnistanut tahot, jotka ovat vastuussa Kiovan alueen julmuuksista”, Zelenskyi sanoi. Hän tähdensi, että Ukraina on tietoinen venäläisten joukkojen julmuuksien vakavuudesta. "Kyseessä ovat sotarikokset ja maailma tunnustaa ne kansanmurhaksi."

Venäjä on kiistänyt syyllistyneensä siviilien murhiin Butšassa.

Zelenskyi kommentoi Butšan tapahtumia myös tulikivenkatkuisessa venäjänkielisessä videopuheessaan maanantain vastaisena yönä. "Tiivistynyt pahuus on saapunut maahamme. Tappajat, teloittajat, raiskaajat ja ryövääjät, jotka kutsuvat itseään armeijaksi ja jotka ansaitsevat tekojensa vuoksi vain kuoleman."

Yhdysvallat aikoo pyrkiä erottamaan Venäjän YK:n ihmisoikeusneuvostosta

Kello 17.14: Yhdysvallat suunnittelee hakevansa Venäjän erottamista YK:n ihmisoikeusneuvostosta, Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield kertoi maanantaina viestipalvelu Twitterissä.

Ilmoitus tapahtui pian sen jälkeen, kun tiedot Kiovan luoteispuolella sijaitsevassa Butšan esikaupungissa tapahtuneista siviilien joukkomurhista tulivat julkisuuteen. Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 300 siviiliä löytyi joukkohaudoista Venäjän joukkojen vetäydyttyä kaupungista.

"Butšasta saadut kuvat ja ympäri Ukrainaa tehdyt tuhot vaativat nyt sitä, että sovitamme sanamme yhteen tekojemme kanssa", suurlähettiläs sanoi twiitissään.

Hänen mukaansa YK:n ihmisoikeusneuvostossa ei voi olla mukana jäsentä, joka "horjuttaa kaikkia neuvostolle tärkeitä arvoja".

"Venäjällä ei pitäisi olla sijaa tässä rymässä, eikä meidän pitäisi antaa Venäjän käyttää paikkaansa neuvostossa propagandan välineenä, jolla yritetään esittää, että maa aidosti välittäisi ihmisoikeuksista", Thomas-Greenfield kirjoitti.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuksiin ja niiden toteuttamiseen keskittyvä elin.

Piiritetyn Mariupolin infrastruktuurista suurin osa tuhoutunut

Kello 17.12: Venäläisjoukkojen piirityksessä olevan Mariupolin kaupungin infrastruktuurista 90 prosenttia on tuhoutunut, sanoi pormestari Vadym Boitshenko tiedotustilaisuudessa tänään.

Boitshenkon mukaan kaupungissa on edelleen loukussa noin 130  000 ihmistä.

Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) yritykset päästä Mariupoliin eivät onnistuneet tänäänkään. Järjestön tiedottaja kertoi CNN:lle, että kaupunkiin meno jouduttiin perumaan turvallisuussyistä.

ICRC:n ryhmä on pitkään yrittänyt päästä Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Mariupoliin. Punaisen Ristin tarkoituksena on viedä kaupunkiin avustustarvikkeita ja avustaa siviileiden evakuoinneissa.

Liettua käski Venäjän lähettilään pois maasta, myös Latvia karsimassa suhteita Venäjään

Kello 16.58: Liettua on määrännyt Vilnassa olevan Venäjän suurlähettilään poistumaan maasta, kertoo ulkoministeri Gabrielius Landsbergis. Hänen mukaansa myös Moskovassa olevan Liettuan suurlähettiläs palaa kotimaahansa.

Kyse ei ole konsultaatioista vaan Liettua alentaa pysyvästi diplomaattisuhteidensa tasoa Venäjään. Toimiin kuuluu myös Venäjän konsulaatin sulkeminen Klaipedassa.

Myös Latvia aikoo alentaa maan diplomaattisuhteiden tasoa Venäjään, kertoo ulkoministeri Edgars Rinkevics. Hänen mukaansa konkreettisista toimista kerrotaan myöhemmin.

Jo yli 4,2 miljoonaa ukrainalaista on paennut kotimaastaan

Kello 16.34: Tähän mennessä yli 4,2 miljoonaa ukrainalaista on joutunut lähtemään kotimaastaan pakoon Venäjän aloittaman sodan vuoksi, YK kertoi maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lisäksi Ukrainan sisällä lähes 6,5 miljoonaa ihmistä on joutunut maansisäisiksi pakolaisiksi.

Ukrainalaisten humanitäärinen tilanne heikkenee ja tarpeet kasvavat sitä mukaa, kun yhä useampi joutuu lähtemään pakolaiseksi, sanoi YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM).

Noin 90 prosenttia ukrainalaisista pakolaisista on YK:n mukaan naisia ja lapsia. 18–60-vuotiaat miehet ovat pääasiassa jääneet maahan taistelemaan.

Punainen Risti ei onnistunut vieläkään pääsemään Mariupoliin

Kello 16.11: Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) yritykset päästä venäläisten piirittämään Mariupolin kaupunkiin eivät onnistuneet tänäänkään. Järjestön tiedottaja kertoo CNN:lle, että kaupunkiin meno jouduttiin perumaan turvallisuussyistä.

ICRC:n ryhmä on pitkään yrittänyt päästä Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Mariupoliin. Punaisen Ristin tarkoituksena on viedä kaupunkiin avustustarvikkeita ja avustaa siviileiden evakuoinneissa.

Niinistö ja puoluejohtajat tuomitsevat sotarikokset ja vaativat syyllisiä vastuuseen

Kello 15.30: Presidentti Sauli Niinistö ja eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa. Yhteisessä kannanotossa presidentti ja puoluejohtajat kertovat Ukrainan sodan herättävän heissä syvää yhteistä huolta.

"Tuomitsemme kaikki sotarikokset, ja vaadimme niiden tutkimista ja syyllisten saattamista edesvastuuseen. Rikosten kohteeksi joutuneet siviilit ansaitsevat oikeutta”, yhteislausunnossa todetaan.

Niinistö ja puoluejohtajat tapasivat maanantaina neljännen kerran alkukevään aikana. Viikonloppuna uutisoitiin laajasti Venäjän joukkojen julmuuksista esimerkiksi Butšan kaupungissa Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähistöllä, josta Venäjä on vetäytynyt.

Lausunnossa myös painotetaan, että Suomen turvallisuudesta on huolehdittava vakain tuumin ja yhdessä. Samalla pidetään tärkeänä, että tiivis yhteys ja yhteydenpito Suomen ja Ruotsin välillä säilyy.

”Kutsumme kaikki Suomessa asuvat ihmiset maamme turvallisuuden eteen tehtävään yhteiseen työhön mukaan. On kaikkien vastuulla välttää vihanpitoa ja vastakkainasettelua Suomessa”, lausunto päättyy.

Saksan talousministeri: Saksa liikkuu askel askeleelta kohti venäläisen energian kauppasaartoa

Kello 13.44: Saksan talousministeri Robert Habeckin mukaan Saksan ponnistelut vähentää asteittain fossiilisten polttoaineiden tuontia Venäjältä heikentävät Vladimir Putinia. Habeckilta kysyttiin maanantaina tiedotustilaisuudessa, saavatko siviilien kuolemat Ukrainassa Saksan puoltamaan venäläisen energian kauppasaartoa, uutistoimisto Reuters kertoo.

"Työskentelemme joka päivä luodaksemme edellytykset ja askeleet kauppasaartoa varten. Tämä on sekä liittovaltion hallituksen että minun mielestäni oikea tapa ja myös tapa, joka satuttaa Putinia joka päivä", Habeck sanoi Reutersin mukaan.

EU:n kannanotto: Lisäpakotteita Venäjää vastaan

Kello 11.57: EU valmistelee kiireisesti lisäpakotteita Venäjää vastaan. EU tuomitsee hirmuteot, joita Venäjä on tehnyt Ukrainan kaupungeissa kuten Butšassa. Asia kerrotaan EU:n kannanotossa maanantaina.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Saksa on suurin este lisäpakotteille.

CNN: Humanitaarinen käytävä Mariupolista on tänään auki

Kello 11.56: Ukrainassa Mariupolin kaupungin evakuointeja jatketaan tänään, uutismedia CNN kertoo. Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshtshukin mukaan humanitaarinen käytävä on tänään auki yksityisillä kulkuvälineillä kaupungista poistuville.

Raskaat taistelut ovat viime päivinä jatkuneet Venäjän saartamassa satamakaupungissa.

Mariupolin siviiliväestöä on yritetty evakuoida jo viikkoja. Kaupungissa arvioidaan olevan edelleen noin 160 000 ihmistä.

Financial Times: EU keskustelee uusista Venäjä-pakotteista keskiviikkona

Kello 10.21: Euroopan unionissa keskustellaan uusista Venäjä-pakotteista keskiviikkona, kertoo brittiläinen talouslehti Financial Times oman tietonsa pohjalta.

Tuolloin koolla ovat EU-maiden suurlähettiläät, mutta sen tarkempaa tietoa tapaamisen sisällöstä lehdellä ei ole. Vaatimukset uusista pakotteista yltyivät viikonloppuna, jolloin Ukrainasta kantautui tuoreita tietoja venäläissotilaiden julmuuksista esimerkiksi Butšan kaupungissa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lupasi sunnuntaina EU:n lisäävän pakotteita Venäjälle ja tukea Ukrainalle.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä siirtää joukkoja ja palkkasotureita Itä-Ukrainaan

Kello 9.07: Britannian puolustusministeriön maanantaiaamun Ukraina-tilannekatsauksen mukaan Venäjä jatkaa joukkojen vahvistamista ja uudelleenryhmittämistä, kun se siirtää sotimisen painopistettä Donbasin alueelle Itä-Ukrainassa.

Britannian puolustusministeriön mukaan venäläisiä joukkoja, mukaan lukien Wagner-palkkasotureita, siirretään paraikaa Donbasin alueelle.

Ukrainan asevoimien pääesikunta: Venäjä aikoo mobilisoida 60 000 reserviläistä

Kello 8.10: Ukrainan asevoimien pääesikunta väittää uusimmassa tilannekatsauksessaan, että Venäjä on aloittanut osittaisen ja salaisen liikekannallepanon. Ukrainan armeija väittää, että Venäjän tavoitteena on saada rintamalle 60 000 reserviläistä, joista suurimmalla osalla on aiempaa taistelukokemusta.

Ukrainan armeijan mukaan liikekannallepanon pääalueet ovat Krasnodarin ja Permin aluepiirit, Dagestan, Ingušia ja Kalmukia.

Väitteitä ei voida tällä hetkellä vahvistaa itsenäisesti.

Hersonissa ja Odessassa räjähdyksiä

Kello 7.12: Etelä-Ukrainassa Hersonissa ja Odessassa on kuultu räjähdyksiä varhain maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös Ukrainan itäosissa on ollut ilmahälytyksiä yön ja aamun aikana.

Donetskin alueen kuvernöörin mukaan pommitukset ovat jatkuneet alueella sunnuntaina. Harkovassa on kuollut seitsemän ihmistä, alueen syyttäjänvirasto tiedottaa.

Britannia: Mariupolin valtaus Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa

Kello 6.48: Mariupolin satamakaupungin valtaus on lähes varmasti Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Mariupolin valtauksen myötä Venäjä saisi luotua maayhteyden miehittämälleen Krimin niemimaalle.

Brittiministeriön mukaan raskaat taistelut jatkuvat Mariupolissa, mutta Ukrainan joukot pitävät edelleen tiettyjä alueita hallussaan.

Venäjän saartaman Mariupolin siviiliväestöä on yritetty evakuoida jo viikkoja. Kaupungissa arvioidaan olevan edelleen noin 160 000 ihmistä.

Venäjän on viime aikoina arveltu siirtävän sotatoimiensa painopistettä Itä- ja Etelä-Ukrainaan.

Lue lisää: Vaikka tulitus on tauotonta ja ruumiita lojuu kaduilla, Mariupol ei antaudu – Miksi Venäjä haluaa vallata kaupungin?

Ukraina ja Venäjä vaativat Butšan tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa

Kello 6.37: Sekä Venäjä että Ukraina ovat vaatineet Ukrainan Butšan kaupungin tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoo The New York Times.

Venäjä on vaatinut turvallisuusneuvoston tapaamista maanantaille. Venäjän varasuurlähettiläs YK:ssa kertoi venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan Butšan tapahtumissa olevan kyse ”ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta”.

Ukraina on taas vaatinut turvallisuusneuvoston tapaamista tiistaille. Ukrainan mukaan satoja ihmisiä on löydetty joukkohaudoista Butšassa Kiovan ulkopuolella. Ukraina syyttää Venäjää sotarikoksista.

YK ei ole vielä vahvistanut turvallisuusneuvoston kokouksen järjestämistä asian vuoksi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi sunnuntaina vaativansa riippumatonta tutkimusta siviilikuolemiin Butšan kaupungissa Ukrainassa.

Ainakin yli 1 400 siviiliä on kuollut ja yli 2 000 siviiliä on haavoittunut Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan, kertoo YK:n ihmisoikeusneuvosto.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi puheessaan sunnuntai-iltana, että haluaa jokaisen Venäjän valtion päättäjän näkevän, miten heidän käskyjään pannaan toimeen.

”Kulttuurinne ja ihmismäisyytenne hävisi surmaamienne ukrainalaisten mukana”, hän kertoi.

Hän muistuttaa Nato-maita siitä, kuinka Ukraina jätettiin Itä-Euroopan ”harmaalle alueelle” Naton ja Venäjän väliin Bukarestin vuoden 2008 huippukokouksessa. Zelenskyi kutsui Saksan entisen liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn vierailemaan Butshassa.

”He näkisivät, mitä myönnytyspolitiikka Venäjää kohtaan on saanut aikaan 14:ssä vuodessa”, Zelenskyi kertoi puheessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut