Kiivas vaalitaisto sai unkarilaiset aktiivisesti vaaliuurnille

Opposition pääministeriehdokkaan mukaan vaalit eivät ole olleet vapaat.

20-vuotias Unkarin kansalainen Csenge Filp (oikealla) pääsi äänestämään Unkarin parlamenttivaaleissa ensimmäistä kertaa.

3.4. 18:30 | Päivitetty 4.4. 11:01

Unkarilaiset kerääntyivät sankoin joukoin äänestyspaikoille sunnuntaina Fidesz-puolueen Viktor Orbanin hakiessa neljättä kautta pääministerinä. Äänestyksestä odotettiin tiukkaa, sillä oppositio oli lähtenyt vaalitaistoon ennennäkemättömällä kuuden puolueen vaaliliitolla kaataakseen Orbanin hallinnon. Juuri ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista äänestysprosentti oli 68 prosentissa.

Orbanin Venäjä-myönteisten lausuntojen myötä Ukrainan sota on heittänyt varjonsa vaalien ylle, ja siitä on tullut vaalien keskeinen teema. Opposition pääministeriehdokas Peter Marki-Zay on sanonut äänestäjien tekevän vaaleissa valinnan Putinin ja Euroopan väliltä.

Pääministeriehdokkaat uurnilla sunnuntaina

Orban äänesti sunnuntaiaamuna Budapestissä. 12 vuotta vallassa ollut pääministeri kertoi toimittajille odottavansa ”suurta voittoa”.

Orbanin haastaja, oppositiokoalition pääministeriehdokas Peter Marki-Zay kävi äänestämässä vaimonsa ja seitsemän lapsensa kanssa osallistuttuaan sunnuntaimessuun kotikaupungissaan Hodmezovasarhelyssä. Marki-Zayn mukaan oppositio on joutunut käymään vaalitaistoa ”epäreiluissa ja mahdottomissa olosuhteissa”.

”Huolimatta lopputuloksesta vaalit eivät ole olleet vapaat”, Marki-Zay sanoi viitaten opposition näkymättömyyteen Unkarin mediassa, joka on valtaosin Orbanin liittolaisten hallussa.

Orban on kiistänyt Marki-Zayn kritiikin.

Suomalainen vaalitarkkailija yllättyi unkarilaisten äänestysinnosta

Unkarilaisten äänestysinto yllätti kokeneen vaalitarkkailijan, kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman.

”En ole ehkä koskaan nähnyt niin innokkaita ihmisiä vaalipaikoilla”, Kauma kommentoi STT:lle sunnuntaina iltapäivällä.

Kauma toimi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vaalitarkkailijana Budapestin esikaupunkialueilla. Hän kertoi, että vaalipäivä oli sujunut rauhallisesti ja ihmiset olivat saapuneet vaaliuurnille aktiivisesti.

”On hyvä merkki, että ihmiset kokevat, että äänestämällä voi vaikuttaa”, Kauma sanoi.

Vaalitarkkailijan mukaan monessa paikassa äänestyspaikalle oli tulijoita jonoksi asti. Kauma oli kollegoineen ehtinyt iltapäivään mennessä kahdeksaan eri äänestyspaikkaan.

”Äskeisessä paikassa kollega laski 70 ihmistä jonossa. Jonot ovat kuitenkin edenneet sujuvasti.”

Maassa yli 200 kansainvälistä vaalitarkkailijaa

Etyj lähetti vaalitarkkailijoita Unkariin ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen maan heikentyneen oikeusvaltiokehityksen takia. Paikalla on yli 200 kansainvälistä tarkkailijaa. Suomesta paikalla ovat Kauman lisäksi kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta ja Tom Packalén.

Etyjin vaalitarkkailijat kiersivät vaalipaikkoja kunnes vaalihuoneistot sulkeutuvat, minkä jälkeen he jäivät tarkkailemaan ääntenlaskua.

”Tässä ollaan kansan asialla, jotta ne ihmiset ja puolueet tulevat valituksi, joita kansa haluaakin. Emme ole yksittäisen vallanpitäjän tai puolueen asialla vaan työskentelemme, jotta kehitys menisi demokratian suhteen eteenpäin”, Kauma sanoi.

Vaalituloksen julkistusta odotettiin myöhään sunnuntai-iltana.

Oikaisu 4.4.2022 kello 10.51: Artikkelissa puhuttiin virheellisesti Ukrainan mediasta, vaikka kyseessä oli Unkarin media. Myös toisessa väliotsikossa kerrottiin virheellisesti ukrainalaisten äänestysinnosta, vaikka kyseessä oli unkarilaisten äänestysinto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut