Älä koskaan unohda Butšaa

Venäjän armeijan julmuudet Ukrainassa alkavat paljastua koko karmeudessaan.

Butšan kadulta löytyneen kuolleen naisen ampui venäläinen sotilas, kertoivat kaupungin asukkaat. Kuva otettiin lauantaina 2. huhtikuuta.

3.4. 15:45

Aamulehti

Butša oli rauhallinen, meille ennestään tuntematon pikkukaupunki noin 20 minuutin ajomatkan päässä pääkaupunki Kiovasta luoteeseen. Siis vähän niin kuin Kangasala Tampereeseen nähden. Asukkaita oli noin 29 000.

Puhun imperfektissä, sillä Butšan kadut ovat viime päivinä täyttyneet ruumiista. Ne siviilit jotka eivät ehtineet paeta venäläishyökkäyksen alta, makaavat nyt kädet sidottuina joukkohaudassa tai kuolleina pitkin kaupungin katuja. Lauantaina ja sunnuntaina julki tulleet uutiskuvat kertovat hävityksen karmeuden: alastomia naisten ruumiita, kuolleita ihmisiä jalkakäytävillä, autoissa ja polkupyörien vieressä. Venäläinen hyökkääjä on vetäytyessään tappanut ja teloittanut siviilejä umpimähkäisesti ilman mitään syytä. Epäinhimillisyydellä ja brutaaliudella ei ole ollut mitään rajoja.

Olemme tienneet jo viikkojen ajan, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut rikollinen ja julma, mutta nyt julkaistut kuvat kohottavat vastenmielisyyden Venäjää, sen sotilaita ja sen sotilasjohtoa kohtaa aivan uusiin sfääreihin. Ryöstelyt, raiskaukset, iskut lastensairaaloihin, silmitön siviilien ja jopa lasten tappaminen menee yli kaiken inhimillisen ymmärryksen.

Näin sodan alkuvaiheessa ukrainalaislähteistä peräisin olevan tallenteen, jossa väitetysti venäläinen sotilas puhuu puhelimessa äitinsä kanssa. Tallenteen todenperäisyyttä ei tietojeni mukaan ole pystytty todistamaan, joten emme ole siteeranneet sitä aiemmin. Puhelussa poika kertoo äidilleen, miten he ovat ryöstäneet ukrainalaisen perheen omaisuutta. Äiti kysyy, miten asukkaat antoivat sen tapahtua. Poika kertoo, kuinka he riisuivat asukkaat, sitoivat heidät ja lopulta teloittivat läheisessä metsässä, jotta hyökkääjien sijainti ei paljastuisi Ukrainan armeijalle. Äiti ei kiinnittänyt juurikaan huomiota murhiin vaan oli huolissaan, ettei hänen poikansa leimaudu varkaaksi. Puhelu päättyy irvokkaaseen nauruun. Jos tallenne on aito, se kuvastaa kammottavalla tavalla venäläisten sotilaiden täysin moraalitonta roistomentaliteettia.

Butšan katukuva oli lohduton venäläisjoukkojen vetäydyttyä.

Emme anna ikinä anteeksi

Länsimaiden, Suomen ja suomalaisten ei pidä koskaan unohtaa tätä sietämätöntä julmuutta. Asiantuntijat muistuttavat, että tämä totaalinen tuhoamistaktiikka on kuulunut venäläiseen sodankäyntiin aiemminkin. Kyllä, muistamme Tšetšenian, muistamme Syyrian.

Mutta Sinun eikä minun pidä koskaan unohtaa Butšaa. Emme anna tätä ikinä anteeksi. Kansainvälinen oikeus päättää myöhemmin, onko kyse sotarikoksien lisäksi rikoksista ihmisyyttä vastaan vai peräti kansanmurhasta. Joka tapauksessa Venäjän hallitsijasta Vladimir Putinista pitää antaa välittömästi kansainvälinen pidätysmääräys. Jos hän ikinä astuisi enää Suomen maaperälle, hänet täytyisi ottaa kiinni välittömästi ja toimittaa tuomittavaksi.

Suomen täytyy turvallisuuspoliittisia ratkaisuja tehdessään muistaa aina Butša. Kadulla ja joukkohaudoissa makaavat ruumiit ovat veljiämme ja sisariamme. He voisivat olla suomalaisia, jos päästäisimme ikinä enää vihollisen maaperällemme.

Suomen Nato-keskustelun pitää nyt siirtyä uudelle tasolle. Älkäämme puhuko enää mistään Naton kevytjäsenyydestä vaan siitä, mihin päin Suomea Naton sotilastukikohtia ja joukkoja sijoitetaan. Vekaranjärveltä on linnuntietä 250 kilometriä Pietarin Nevski prospektille. Itsehän tilasitte.

Emme pysty pysäyttämään julmuuksia Ukrainassa, mutta suojelkaamme kaikin käytettävissä olevin keinoin arvokkainta, mitä meillä on. Lapsiamme, vapautta ja oikeutta.

Kaupungin asukkaiden matkanteko katkesi venäläissotilaiden luoteihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut