Unkarissa äänestettiin parlamentti­vaaleissa – näin tuloksella voi olla merkitystä Suomen mahdolliselle Nato-hakemukselle

Vaalien yhteydessä järjestetään myös kansanäänestys tiukkaa kirvoittaneesta laista, joka kieltää esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä puhumisen kouluissa.

Unkarin oppositio yrittää sunnuntain parlamenttivaaleissa kammeta Fidesz-puoluetta pois vallasta. Oppositio on yhdistänyt rivinsä pääministeriehdokas Peter Marki-Zayn taakse. Marki-Zay kuvattiin lauantaina 2. huhtikuuta Unkarin pääkaupungissa Budapestissa.

3.4. 8:58

Unkarissa järjestettiin sunnuntaina parlamenttivaalit, jonka tulosta jännitetään myös muualla Euroopassa.

Unkaria on jo 12 vuotta hallinnut Fidesz-puolue ja sen pääministeri Viktor Orban, jonka Venäjä-myönteisyys on puhututtanut viime viikkoina lännessä Ukrainan sodan aikana.

Unkarin hajanainen oppositio on yhdistänyt rivinsä pääministeriehdokas Peter Marki-Zayn taakse. Fidesziä vastustava liittouma sisältää kirjavan joukon puolueita oikeasta vasempaan laitaan.

Lue lisää: Unkarin opposition voi olla vaikea kammeta Fidesziä vallasta, vaikka se voittaisi sunnuntain vaalit – asiantuntijan mukaan edessä olisi ”pitkä ja kivinen tie”

Merkitystä myös Suomelle

Jos oppositio voittaa ja yhteistyökykyinen hallitus saadaan muodostettua, sille on silti edessä kivinen tie, asiantuntijat sanovat. Fidesz-puolue on pitkän valtakautensa aikana kaapannut kannattajiensa haltuun keskeisiä instituutioita kuten oikeuslaitosta, pankkeja, yliopistoja ja yritysmaailmaa.

Suomen kannalta keskeisin kysymys Unkarin vaaleissa on se, miten tulos vaikuttaa sotilasliitto Naton jäsenyyden mahdolliseen hakemiseen. Uuden jäsenen hyväksyntä liittoumaan vaatii myös Unkarin siunauksen.

Orbanin hallinnon suhtautumista Suomen tai Ruotsin mahdolliseen Nato-jäsenyyteen pidetään suurena kysymysmerkkinä.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Päätös mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta kevään aikana – ”Ovet ovat auki”

Luvassa myös kansanäänestys

Vaalien yhteydessä Unkarissa järjestetään kansanäänestys, jossa selvitetään kansalaisten kantoja ihmisoikeusjärjestöjen ja EU:n arvostelemaan niin kutsuttuun ”lastensuojelulakiin”. Viime vuonna voimaan tullut laki muun muassa kieltää homoseksuaalisuudesta ja transsukupuolisuudesta kertomisen koulukirjoissa ja opetuksessa.

Sekä EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat kutsuneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia rajoittavaa lakia häpeälliseksi ja vaatineet sen muuttamista tai kumoamista. Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn Unkaria sekä Puolaa vastaan vähemmistöjen syrjimisen vuoksi.

Lakia vastaan kampanjoivat ihmisoikeusjärjestöt ovat kannustaneet äänestäjiä ruksimaan äänestyslipukkeessa kaikki kohdat, jotta äänestystulos olisi pakko mitätöidä.

Uutistoimisto AFP kertoo Orbanin soimanneen perjantain kampanjatilaisuudessa ”lännen sukupuolihulluutta”. ”Äidit ovat naisia, isät ovat miehiä, lapsemme on jätettävä rauhaan, perheitämme on suojeltava”, hän lausui kuulijoilleen.

Ihmisoikeusjärjestöjen näkemys on, että laki ei suojele lapsia vaan nimenomaan altistaa vähemmistöihin kuuluvia lapsia ja nuoria syrjinnälle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut