Venäjän joukkojen vetäytyminen paljasti Butšassa tapahtuneet raakuudet – Ukrainan puolustusministeriö: Siviilejä teloitettu mielivaltaisesti

Butšan kaupungin pormestarin mukaan jopa 280 ihmisen ruumiit on löydetty joukkohaudasta kaupungista. Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjää siviilien teloittamisesta Butšassa.

Sotilas kuvasi tuhoutuneen venäläistankin eteen asettunutta toveriaan Ukrainan Butšassa lauantaina 2. huhtikuuta.

3.4. 8:35 | Päivitetty 3.4. 10:42

Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjän joukkoja siviilien teloituksista Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Butšan kaupungissa.

”Paikallisia siviilejä teloitettiin mielivaltaisesti. Osan kädet on sidottu selän taakse. Heidän ruumiitaan on ympäri kaupunkia”, puolustusministeriö kertoo Twitter-tilillään.

Puolustusministeriö kuvailee tviitissään tapahtunutta uudeksi Srebrenican joukkomurhaksi. Bosnian sodan aikana tapahtuneessa Srebrenican joukkomurhassa surmattiin yli 7 000 muslimimiestä ja -poikaa.

Lue lisää: Miten Venäjä on rikkonut sodan sääntöjä ja millaisia säännöt ovat? Näin säännöillä yritetään rajoittaa sitä, mikä sodassa on sallittua

Butša kaupunki sijaitsee vain noin 25 kilometrin päässä Kiovasta luoteeseen. Se toimi taistelutantereena noin kuukauden ajan. Ukrainan joukot saivat kaupungin haltuunsa sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vähentävänsä sotatoimia Kiovan alueella.

Ukraina kertoi lauantaina saaneensa haltuunsa koko Kiovan alueen.

Mies käveli Butšan kadulla ruokakassien kanssa 2. huhtikuuta.

Sotilas kuvasi sodan aiheuttamia tuhoja Butšassa 2. huhtikuuta.

Pormestari: 280 ihmisen joukkohauta

Ruumiita lojuu hiljaisella, puiden reunustamalla kadulla Butšan kaupungissa. Uutistoimisto AFP:n kaupunkiin päässeet toimittajat kertovat kaikkien parinkymmenen ihmisen olevan siviilivaatteissa. Osa ruumiista tuijottaa tyhjin silmin Ukrainan taivaalle, osa on jäänyt lojumaan kasvot koti maata.

Kolme ruumista on sotkeutunut polkupyöriin, ja osa makaa maassa rusentuneiden ja luodinreikäisten autojen vieressä. Yhden kädet on sidottu selän taakse valkoisella kankaalla, ja hänen Ukrainan passinsa on avoimena ruumiin vieressä.

Venäjän vauhdikas vetäytyminen Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa ympäröiviltä alueilta paljastaa jatkuvasti lisää kauheuksia. Butša kaupungin pormestari Anatoli Fedoruk on kertonut AFP:lle, että kadulla lojuvat ihmiset oli tapettu ampumalla päähän takaapäin. Joukkohautoihin on pormestarin mukaan haudattu 280 ihmistä, ja kokonaisia perheitä on edelleen autoissaan kuoliaiksi ammuttuina.

Ennen Venäjän hyökkäystä Butša oli uninen lähiö Kiovan esikaupunkialueella, ja sitä ympäröivät Valko-Venäjälle asti ulottuvat mäntymetsät. Kuukauden kestäneet kiivaat taistelut Butšan ja läheisen Irpinin kaltaisissa paikoissa estivät Venäjän joukkoja saartamasta reilun parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaa Kiovaa.

Butšassa vapaaehtoinen tarkasti, löytyykö tästä autosta vainajia perjantaina 1. huhtikuuta. Kaupungin pormestarin mukaan kokonaisia perheitä on Butšassa yhä autoissaan kuoliaiksi ammuttuina.

Ukrainalaiset sotilaat partioivat Butšassa lauantaina.

AFP: Ruumita ympäri kaupunkia

Taisteluiden hinta on valtava. AFP:n tiimi kertoo rakennuksissa olevista valtavista rei'istä, joita räjähdykset ovat jättäneet jälkeensä. Kaduilla on tuhoutuneita autoja, päivittäistavarakauppoja, kahviloita ja koteja on poltettu sekä tuhottu ja kirkon katto on vahingoittunut. Vain pikaruokaravintola McDonald's näyttää selvinneen koskemattomana.

Ruumiita tulee vastaan eri puolilla kaupunkia, mutta eräällä kadulla väkivalta näyttää olleen järjestelmällistä. Kaikki parikymmentä ruumista ovat muutaman sadan metrin alueella, 16 niistä joko jalkakäytävällä tai sen reunalla. Osa on ryhmissä, mutta osa on kuollut yksin, kuten mies, joka on kaatunut pyöränsä alle ja näyttää siltä, ettei pääse ylös.

Myös aineelliset tuhot ovat mittavia. Ympärillä näkyy luotien rei'ittämiä ja palaneita autoja. Kauhut ovat kuitenkin arkipäiväistyneet. Jäljelle jääneet asukkaat kävelevät kaduilla ruumiiden ohi juurikaan niitä vilkuilematta.

Paikalliset ihmiset pyöräilivät keskellä pahoin tuhotun Butšan kaupungin katuja perjantaina 1. huhtikuuta.

Butšan kaupungin asukkaat jonottivat hyväntekeväisyysjärjestön ajoneuvon luona ruokaa lauantaina 2. huhtikuuta.

”Jos rauha tulee, kaikki on hienosti”

Kovin nopeasti ruumiita ei kaduilta käydä hakemassa: Ukrainan joukot ovat vastikään saaneet Butšan takaisin haltuunsa ja aloittaneet avustuskuljetukset lauantaina.

Sotilaat ovat jakaneet ruokaa ja lääkkeitä kaupungissa vielä oleileville. Avustusoperaation edustaja kertoo AFP:lle, että asukkaat ovat edelleen hyvin peloissaan ja erittäin järkyttyneitä.

Suurin osa Butšaan jääneistä siviileistä on iäkkäitä ihmisiä. Soppajonossa ryhmä ikäihmisiä syö borssikeittoa ja pataa tilapäisliedellä, jonka vieressä on keltainen Lada tyhjin renkain. He kertovat AFP:lle, että venäläissotilaat murtautuivat asuntoihin, varastivat tarvikkeita ja kysyivät iäkkäältä naiselta, oliko tällä aseita.

Tiistaina he laskivat yli 70 Venäjän aseistautuneen ajoneuvon häipyneen kaupungista ja lähteneen Kiovasta poispäin. Tykistötuli loppui torstaina. ”Jos rauha tulee, kaikki on hienosti”, sanoo 82-vuotias Nadia Protopopova.

Päivitetty 3.4.2022 kello 10.41: Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla Butšan kaupungin tuhoista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut