Ukrainan rauhanneuvottelija: Venäjä myöntynyt osaan maan ehdotuksista – Putin ja Zelenskyi saattavat tavata pian

Hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti pyytänyt mahdollisuutta neuvotella kasvotusten Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi eivät ole tavanneet sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan. Sota alkoi 24. helmikuuta.

3.4. 8:19

STT

Ukrainan rauhanneuvottelija David Arakhamia kertoo, että Venäjän johto olisi suullisesti myöntynyt Ukrainan tärkeimpiin ehdotuksiin. Arakhamian mukaan rauhanneuvottelut ovatkin edenneet siihen pisteeseen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi voisivat tavata pian.

Arakhamia sanoi Ukrainan televisiossa, että Zelenskyin ja Putinin mahdollinen tapaaminen tapahtuisi suurella todennäköisyydellä Turkissa. Maiden välisiä neuvotteluja jatkettiin Turkin Istanbulissa aiemmin tällä viikolla.

Lue lisää: Ukraina ja Venäjä neuvottelevat jälleen, mutta onko rauha mahdollista saavuttaa? Tutkijaupseeri: ”Tulkinnan­varaisia lausuntoja”

Arakhamian mukaan Venäjän johto ei kuitenkaan hyväksy Ukrainan vaatimuksia Krimin asemasta. Venäjän virallista vastausta ei myöskään ole saatu kirjallisesti, vaan pelkästään suullisesti.

Arakhamian mukaan Venäjä johto olisi neuvotteluissa myöntynyt siihen, että kansanäänestyksen järjestäminen Ukrainan neutraalista eli puolueettomasta asemasta on ”ainoa tie pois tästä tilanteesta”. Venäjä on vaatinut Ukrainaa omaksumaan neutraalin aseman. Jos ukrainalaiset kuitenkin päätyisivät äänestyksessä hylkäämään puolueettomuuden, Arkhamian mukaan joko sota tai neuvottelut voisivat jatkua.

Arakhamia sanoi, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan soitti sekä Ukrainan edustajille että presidentti Putinille perjantaina. Erdogan oli tarjoutunut isännöimään tapaamista. ”Päivämäärä tai paikka ei ole vielä tiedossa, mutta uskomme, että paikka tulisi todennäköisemmin olemaan Ankara tai Istanbul”, Arakhamia sanoi.

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan Zelenskyi on toistuvasti pyytänyt mahdollisuutta neuvotella kasvotusten Venäjän presidentti Putinin kanssa. Hyökkäys on jatkunut jo yli viisi viikkoa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut