Putin ja Zelenskyi tapaavat todennäköisesti Turkissa

Aamulehti seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Lauantai on sodan 38. päivä.

Ukrainan armeijan sotilas näytti voiton merkkiä Butšassa lauantaina.

2.4. 7:13 | Päivitetty 2.4. 22:55

Aamulehti

Aamulehti seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sota alkoi yli viisi viikkoa sitten 24.maaliskuuta.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

2.4.

Yli 4 200 siviiliä onnistuttu evakuoimaan Ukrainassa

Kello 22:48: Yli 4  200 siviiliä on onnistuttu lauantain aikana evakuoimaan pois taistelujen alta eri puolilta Ukrainaa. Asiasta kertoi Ukrainan televisiossa varapääministeri Iryna Vereshtshuk The Guardianin mukaan.

Lisäksi Vereshtshuk kertoi Telegram-viestipalvelussa CNN:n mukaan, että myös saarretusta Mariupolin satamakaupungista on päässyt pois jonkin verran siviilejä omilla ajoneuvoillaan.

Putin ja Zelenskyi tapaavat todennäköisesti Turkissa

Kello 22.08: Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin todennäköinen tapaamispaikka on Turkki, uutisoi The Guardian uutistoimisto Interfaxin tietojen perusteella. Presidenttien on määrä neuvotella rauhasta.

Turkin presidentti Tayyip Erdogan oli puhelimitse yhteydessä kumpaankin perjantaina. Tapaaminen on tarkoitus järjestää ”lähitulevaisuudessa”.

Ukrainan joukot ovat ottaneet haltuunsa koko Kiovan alueen

Kello 21.27: Koko Kiovan alue on nyt Ukrainan hallussa, kertoo The Guardian. Asiasta kirjoitti lehden mukaan Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar Facebook-päivityksessään lauantaina. Päivityksen mukaan Irpin, Butša, Hostomel ja koko Kiovan alue on vapautettu hyökkääjältä.

Jopa 300 ihmisen ruumiit on haudattu joukkohautaan Butšassa Ukrainassa, kertoo pormestari

Kello 20.51: Jopa 300 ihmisen ruumiit on haudattu joukkohautaan Butšassa Ukrainassa, kaupungin pormestari sanoi lauantaina. Väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan joukot saivat takaisin Kiovan lähellä sijaitsevan Butšan kaupungin Venäjän joukoilta sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vähentävänsä sotatoimia Kiovan alueella.

Kaupungin pormestarin Anatoli Fedorukin mukaan kaupunki on kärsinyt pahasti taisteluista, ja sen kaduilla on yhä paljon hautaamattomia ruumiita.

Ukrainan presidentin neuvonantaja kehottaa kansalaisia palaamaan tavalliseen elämään

Kello 20.27: Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksiy Arestovytš kehottaa ukrainalaisia palaamaan tavalliseen elämään, kertoo CNN. Arestovytš kohdisti kehotuksensa niille, jotka asuvat Venäjän hyökkäykseltä vapautetuilla alueilla tai Länsi- tai Keski-Ukrainassa ja joiden asuinalueella ei ole välitöntä uhkaa. Arestovytšin mukaan maan taloudellinen toipuminen on välttämätöntä, jotta maa voi toipua poliittisesti, sosiaalisesti ja psykologisesti.

Kiina kieltää yrittävänsä kiertää Venäjä-pakotteita – länsi varoittaa Kiinaa aikeista tukea Venäjää

Kello 19.37: Kiina on kieltänyt yrittävänsä kiertää Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asetettuja pakotteita. EU on varoittanut Kiinaa aiemmin, että Kiinan mahdolliset yritykset auttaa Venäjää sodassa voivat vahingoittaa taloudellisia suhteita.

Ulkoministeriön viranomainen kertoi toimittajille lauantaina, ettei maa tee mitään tarkoituksellisesti kiertääkseen yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten asettamia pakotteita. Kanta tuli julki EU:n ja Kiinan johtajien perjantaisten virtuaalikeskustelujen jälkeen.

Kiina ei edelleenkään ole tuominnut liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Yhdysvallat on varoittanut, että Kiina saattaa aikoa lähettää sotilaallista ja taloudellista tukea Venäjälle tai auttaa Venäjää selviämään pakotteiden mittavista talousvaikutuksista.

Turkki tarjoutuu evakuoimaan ihmisiä Mariupolista vesiteitse

Kello 17.52: Turkki on tarjoutunut evakuoimaan ihmisiä Venäjän joukkojen saartamasta Mariupolin satamakaupungista veneillä. Asiasta ilmoitti CNN:n mukaan Turkin puolustusministeriö.

Turkin puolustusministeriö kertoi välittäneensä pyyntönsä avustaa evakuoinnissa Venäjän sotilasavustajalle Ankarassa sekä Turkin sotilasavustajalle Moskovassa.

Mariupoliin arvioidaan jääneen saarroksiin noin 160 000 ihmistä, jotka yöpyvät kylmissä kellareissa ilman riittävästi ruokaa ja puhdasta vettä.

Useat evakuointiyritykset ovat epäonnistuneet, kun evakuoinnin ajaksi sovittuja tulitaukoja on rikottu. Ukrainan mukaan perjantaina kaupungista pääsi pois noin 3 000 ihmistä.

Venäjän joukot tulittivat mielenosoittajia Kaakkois-Ukrainassa

Kello 17.35: Venäjän joukot avasivat tulen mielenosoittajia kohtaan Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevassa Enerhodarissa lauantaina, kertoo The New York Times. Paikalla kuultiin myös räjähdyksiä. Välikohtauksessa loukkaantui neljä henkilöä.

Kaupungissa sijaitsee Ukrainan suurin ydinvoimala. Tapahtuneesta tiedotti voimalaa pyörittävä Energoatom. Sen työntekijöitä asuu runsaasti kaupungissa.

Yhtiön mukaan mielenosoitukseen osallistui myös perheitä lapsineen.

Ukrainassa kadoksissa ollut kuvajournalisti löytyi kuolleena

Kello 17.13: Ukrainalainen kuvajournalisti ja dokumentintekijä Maks Levin löytyi kuolleena oltuaan kadoksissa kaksi viikkoa. Venäjän hyökkäystä kuvanneen Levinin ruumis löytyi Guta Mezhygirskan kylän ympäristöstä läheltä Kiovaa perjantaina. Häneen oli ammuttu kaksi luotia.

Ukrainan hallinnon mukaan Venäjän joukot ampuivat Levinin. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Levin on kuudes toimittaja, joka tähän mennessä on kuollut Ukrainassa dokumentoidessaan sotaa. Järjestön mukaan Levinillä oli yllään kansainvälisellä press-tunnuksella varustettu takki, jonka perusteella hänet pystyi tunnistamaan toimittajaksi.

Marin: Suomen tulee päättää Nato-kantansa kevään aikana

Kello 16.13: Suomen pitää päättää suhtautumisensa Nato-jäsenyyden hakemiseen jo seuraavan parin kuukauden aikana. Pääministeri Sanna Marin sanoi lauantaina, että ”Meidän on nyt vakavasti pohdittava omaa asemoitumistamme ja suhtautumistamme sotilaalliseen liittoutumiseen. Tämä on tehtävä huolellisesti, mutta ripeästi - käytännössä tämän kevään kuluessa.”

Marin puhui Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa. Hänen mukaansa Suomen tulee arvioida huolellisesti Nato-jäsenyyteen liittyvät mahdollisuudet ja riskit. ”Sekä liittyminen että liittymättä jättäminen ovat valintoja, joilla on seurauksia”, Marin sanoi.

Zelenskyin edustaja: Venäjä vetäytyy nopeasti Ukrainan pohjoisosista

Kello 13.35: Venäjän joukot vetäytyvät ripeään tahtiin Ukrainassa pääkaupunki Kiovaa ympäröiviltä alueilta ja Tšernihivin kaupungista Ukrainan pohjoisosista, kertoo Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sosiaalisessa mediassa.

Podoljak sanoo pitävänsä tätä selvänä merkkinä siitä, että Venäjä on valinnut toisenlaisen taktiikan ja keskittyvänsä itään ja etelään.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi varhain aamulla julkaistussa puheessaan, että tilanne Ukrainan itäosassa on "äärimmäisen vaikea". Hänen mukaansa Venäjän joukot kerääntyvät Donbassiin Harkovan suuntaan ja valmistautuvat voimakkaisiin iskuihin.

Syyttäjä: Sodassa kuollut yli 150 lasta

Kello 13.18: Ukrainassa syyttäjä kertoo yhteensä 158 lapsen kuolleen ja 254 lapsen haavoittuneen sotatoimien seurauksena. Syyttäjän lausunto on julkaistu Facebookissa, ja englanniksi siitä kertoo ukrainalainen Ukrinform.

Lausunnon mukaan tiedot eivät ole välttämättä kattavia, sillä uhrien määrää selvitetään edelleen esimerkiksi Venäjän miehittämillä alueilla ja saarretussa Mariupolissa. Suurimman osan lapsiuhreista syyttäjä kertoo tulleen Kiovassa ja Donetskissa.

Lisäksi syyttäjä sanoo kymmenien sairaaloiden, nuorisotilojen, kirjastojen ja muiden lapsille toimintaa ja suojaa tarjoavien tilojen vahingoittuneen.

Ukrainan talous voi romahtaa 40 prosenttia sodan takia

Kello 12.35: Ukrainan kansantalous supistui ensiarvioiden perusteella 16 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna samaan ajanjaksoon vuosi sitten, Ukrainan talousministeriö kertoi lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vuonna 2022 Ukrainan kansantalous voi romahtaa Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan takia jopa 40 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna, talousministeriö arvioi.

"Sektorit, joissa etätyö on mahdotonta, ovat kärsineet eniten", talousministeriö sanoi Reutersin mukaan.

Ukraina odottaa hyviä uutisia Mariupolin evakuoinneista

Kello 11.21: Ukraina odottaa hyviä uutisia saarretun Mariupolin satamakaupungin evakuoinneista vielä tänä viikonloppuna, sanoi presidentti Volodymyr Zelenskyin avustaja Oleksi Arestovytš lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Delegaatiomme pääsi sopuun evakuoinneista Istanbulissa”, Arestovytš kommentoi Reutersin mukaan Ukrainan televisiossa. Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvottelut jatkuivat aiemmin tällä viikolla Turkin Istanbulissa. ”Luulen, että kuulemme hyviä uutisia joko tänään tai ehkä huomenna.”

Kansainvälinen Punainen Risti johti perjantaina 54 bussin ja muiden autojen evakuointisaattuetta Mariupoliin, mutta joutui kääntymään takaisin ennen kaupunkiin pääsemistä. Punaisen Ristin mukaan olosuhteet olivat sellaiset, että perillepääsy oli mahdotonta. Punainen Risti aikoo yrittää uudestaan lauantaina.

Mariupol on ollut saarrettuna lähes Venäjän aloittaman laajamittaisen hyökkäyksen alusta eli yli viisi viikkoa. Kaupunki on pitkälti tuhoutunut viikkoja kestäneissä pommituksissa ja taisteluissa. Kaupungissa on yhä loukussa kymmeniätuhansia ihmisiä, joilla ei ole juuri vettä eikä ruokaa.

Venäjän ohjukset iskeneet useisiin kaupunkeihin

Kello 11.12: Venäläiset ohjukset ovat osuneet kahteen kaupunkiin Keski-Ukrainassa varhain lauantaina, kertoo Pultavan alueen johtaja. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Osumat ovat vaurioittaneet asuinrakennuksia ja alueen infrastruktuuria.

”Pultava. Ohjus osui yöllä infrastruktuuriin”, Dmitri Lunin kirjoitti sosiaalisessa meidassa. ”Krementšuk. Useita hyökkäyksiä kaupunkiin aamulla.”

Myöhemmin Lunin lisäsi, että Pultavassa ainakin neljä ohjusta osui rakennuksiin. Alustavien tietojen mukaan kolme venäläiskonetta olisi tulittanut Krementšukin teollisuuslaitoksia. Mahdollisista uhreista ei ole vielä tietoa.

Pultavan kaupunki on Pultavan alueen pääkaupunki Kiovasta itään. Krementšuk on yksi alueen suurimmista kaupungeista ja tärkeä teollisuuskaupunki.

Reuters kertoo myös, että Dnipron alueella Itä-Ukrainassa ohjukset ovat osuneet infrastruktuuriin ja haavoittaneet kahta ihmistä. Osumista on aiheutunut mittavaa vahinkoa. Kryvyi Rihin kaupungissa hieman lännempänä on pommitettu huoltoasemaa, joka syttyi pommituksen jäljiltä tuleen.

Kiina kieltää yrittävänsä kiertää sanktioita

Kello 9.46: Kiina on kieltänyt yrittävänsä kiertää Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asetettuja pakotteita. EU varoitti Kiinaa aiemmin, että Kiinan mahdolliset yritykset auttaa Venäjää sodassa voivat vahingoittaa taloudellisia suhteita.

Ulkoministeriön viranomainen kertoi toimittajille lauantaina, ettei maa tee mitään tarkoituksellisesti kiertääkseen yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten asettamia pakotteita. Kanta tuli julki EU:n ja Kiinan johtajien perjantaisten virtuaalikeskustelujen jälkeen.

Kiina ei edelleenkään ole tuominnut liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Yhdysvallat on varoittanut, että Kiina saattaa aikoa lähettää sotilaallista ja taloudellista tukea Venäjälle tai auttaa Venäjää selviämään pakotteiden mittavista talousvaikutuksista.

Lue lisää: Kiina kieltää yrittävänsä kiertää Venäjän-vastaisia sanktioita – länsimaat pelkäävät Kiinan aikovan tukea Venäjää

BBC: Venäjän eliittirykmentti kärsinyt raskaita menetyksiä

Kello 8.41: Venäjän eliittirykmentti on kärsinyt raskaita menetyksiä Ukrainassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Venäjä ei ole juurikaan kertonut armeijansa menetyksistä Ukrainassa, mutta BBC on saanut selvitettyä asiaa avoimen datan avulla.

Kyseessä on Venäjän 331. kaartin maahanlaskurykmentti, eliittijoukko, jota on kuvailtu ”parhaista parhaimmaksi”. Rykmentille oli annettu tärkeä rooli hyökkäyksessä Ukrainaan. Yksikkö oli osa Venäjän ilmavoimien joukkojen johtamaa kolonnaa, jonka pääkohteena oli Ukrainan pääkaupunki Kiova. Eteneminen tyssäsi kuitenkin tuhoisasti Kiovan laitamilla.

Raportteja 331. rykmentin kuolemista alkoi kiertää maaliskuun alusta lähtien, ja kesti kauan, ennen kuin kuolleet tuotiin kotipaikkaansa Venäjän Kostromaan. Ukrainassa levitetään tarinaa, jonka mukaan 331. rykmentti olisi tuhottu kokonaan, mutta nämä huhut ovat BBC:n mukaan liioittelua. On kuitenkin ilmeistä, että rykmentti on kärsinyt merkittäviä tuhoja ja se on vetäytynyt äskettäin Ukrainasta.

BBC:n laskelmien mukaan rykmentin jäsenistä olisi kuollut 39 miestä, ja todennäköisesti lukema tulee vielä kasvamaan. Rykmentin kotipaikan Kostroman asukkaat kertovat, että rykmentistä olisi kuollut sata miestä.

Yksi syy rykmentin huonoon menestykseen lähitaistelussa on ollut BBC:n mukaan muun muassa niiden käyttämät panssaroidut ajoneuvot, jotka eivät tarjoa riittävää suojaa vihollisen tulelta. Ne oli suunniteltu kevyiksi, jotta niitä oli mahdollista kuljettaa lentokoneissa.

USA antaa Ukrainalle 300 miljoonaa dollaria lisää puolustustukea

Kello 8.28: Yhdysvallat antaa 300 miljoonan dollarin eli noin 270 miljoonan euron edestä lisää puolustustukea Ukrainalle, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Yhdysvaltain uuteen apupakettiin kuuluu muun muassa ohjusjärjestelmiä ja panssaroituja ajoneuvoja.

Yhdysvallat on antanut Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen tukea yli 1,6 miljardin dollarin eli yli 1,45 miljardin euron edestä. Aiempien tukipakettien materiaalit ovat olleet peräisin Yhdysvaltain omista varmuusvarastoista, mutta uusin 300 miljoonan dollarin tukipaketti koostuu varusteista, joita hankitaan suoraan Yhdysvaltain puolustusvoiminen kaupallisilta puolustusteollisuuden kumppaneilta.

Yhdysvallat on myös päättänyt auttaa liittolaismaidensa neuvostovalmisteisten tankkien siirtämisessä Ukrainan avuksi, kertoo The New York Times. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat antaa apua tankkien siirtämisessä Ukrainalle. Tarkempia yksityiskohtia tankkeja tarjoavista maista ja tankkien määrästä ei ollut tiedossa.

Uutissuomalaisen kysely: Presidentti Niinistölle paras arvosana toimistaan Ukrainan kriisissä

Kello 7.44: Suomalaisten mielestä presidentti Sauli Niinistö on onnistunut toimissaan valtiojohdon jäsenistä parhaiten sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ilmenee Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. Niinistön arvosanaksi tulee kouluarvosana-asteikolla 8,9. Yli kolmannes, 36 prosenttia, kyselyyn vastanneista antoi Niinistölle arvosanaksi täyden kympin ja yhtä suuri osuus antoi yhdeksikön.

Toiseksi parhaan arvosanan saa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), jonka toimet arvioidaan 7,8:n arvoisiksi. Pääministeri Sanna Marin (sd.) saa arvosanan 7,6 ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) 7,5.

Eri ikä- ja tuloryhmien tai miesten ja naisten näkemykset presidentin ja ministerien toiminnasta eivät juuri poikkea toisistaan. Voimakkaimmin mielipiteisiin näyttäisi vaikuttavan puoluekanta. Perussuomalaisten kannattajat antavat muita heikommat arvosanat erityisesti ministereille mutta myös presidentille.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi tuhat suomalaista, ja virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

YK:n hätäavun koordinaattori vierailee Venäjällä

Kello 7.15: YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths matkaa sunnuntaina Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan, kertoo YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Griffithsin tarkoituksena on neuvotella humanitaarisen tulitauon aikaansaamisesta Ukrainassa. Hän jatkaa Moskovasta matkaansa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Venäjä on aiemmin kieltäytynyt tapaamasta YK:n korkea-arvoisimpia viranhaltijoita. Diplomaattilähteiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin suuttui pääsihteeri Guterresin lausunnosta, jonka mukaan Venäjä olisi rikkonut YK:n peruskirjan periaatteita hyökättyään Ukrainaan.

Zelenskyi: Yli 3 000 evakuoitiin Mariupolista eilen

Kello 7.10: Ukrainan Mariupolin kaupungista evakuoitiin perjantaina yli 3 000 ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Mariupolin kaupungin asukkaita kuljettavia busseja saapui perjantaina Zaporižžjaan. Uutistoimisto AFP:n paikalla olleen toimittajan mukaan saapuneessa letkassa oli 30 bussia. Bussit kuljettivat mariupolilaisia, jotka olivat jo aiemmin päässeet pakenemaan Mariupolista läheiseen Berdjanskin kaupunkiin.

Aiemmin Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) kertoi, ettei sen perjantaiksi suunniteltuja evakuointeja Mariupolista onnistuttu järjestämään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut