Punainen Risti ei ole päässyt Mariupoliin evakuoimaan siviilejä – Ukrainan mukaan kaupungista evakuoitu yli 3 000 ihmistä

Aamulehti seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Perjantai on sodan 37. päivä.

Venäläiset pelastustyöntekijät sammuttavat tulipaloa, joka syttyi polttoainevarastossa Belgorodissa perjantaina. Ukrainan puolustusministeriö ei ole vahvistanut eikä kiistänyt iskua.

1.4. 6:22 | Päivitetty 1.4. 22:49

Aamulehti

Aamulehti seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Viime viikon torstaina 24. maaliskuuta sodan alkamisesta tuli täyteen kuukausi.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

1.4.

Venäjän ja Ukrainan neuvottelut Turkissa johtivat sotavankien vaihtoon

Kello 22.49: Venäjän ja Ukrainan neuvottelut Turkin Istanbulissa aiemmin tällä viikolla johtivat sotavankien vaihtoon maiden välille, kertoo Ukrainan lähetystön jäsen David Arakhamia CNN:lle.

Arakhamian mukaan Ukraina sai vaihdossa takaisin yhteensä 86 sotavankia.

Venäjä aikoo vahvistaa länsirajojaan ehkäistäkseen mahdollisen hyökkäyksen maahan, sanoo Kremlin tiedottaja

Kello 22.41: Venäjä aikoo vahvistaa länsirajojaan ehkäistäkseen mahdollisen hyökkäyksen maahan, kertoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov venäläisen uutistoimisto Rian mukaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Peskovin mukaan Venäjä aikoo vahvistaa länsirajojaan, "jotta kenellekään ei tulisi mieleen hyökätä", kertoo uutistoimisto Reuters Riaan nojaten.

Reuters: Kolme ohjusta iskenyt Odessan asuinalueille

Kello 22.30: Kolme ohjusta on osunut eteläisen satamakaupungin Odessan läheisille asuinalueille, kertoi Odessan kuvernööri Maksym Martšenko perjantaina.

"Vihollinen on juuri iskenyt kolmella ohjuksella asuinalueille”, Martšenko sanoi videolla. Iskuilla on hänen mukaansa myös uhreja, mutta hän ei arvioinut niiden lukumäärää. Asiasta kertoi Reuters.

Venäjä on kiistänyt iskeneensä siviilikohteisiin.

Ukraina kiistää olleensa Belgorodin iskun takana

Kello 22.13: Ukraina kiistää olleensa Venäjän Belgorodissa tapahtuneen polttoainevarastoon osuneen iskun takana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan turvallisuusneuvoston johtaja Oleksij Danilov kiisti väitteet puhuessaan televisiossa perjantaina.

"Jostain syystä he sanovat, että me teimme sen, mutta meidän tietojemme mukaan tämä [väite] ei vastaa todellisuutta", sanoi Danilov Reutersin mukaan.

Venäjä väittää Ukrainan iskeneen sotilashelikoptereilla polttoainevarastoon Belgorodin kaupungissa lähellä Ukrainan rajaa varhain perjantaiaamuna. Kyseessä on ensimmäinen kerta Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen, kun Venäjä syyttää Ukrainaa ilmaiskusta Venäjän maaperällä.

Aiemmin perjantaina Ukrainan puolustusministeriö sekä ulkoministeri kieltäytyivät kommentoimasta Venäjän väitteitä.

6 266 ihmistä on saatu evakuoitua humanitaaristen käytävien kautta perjantaina, kertoo Ukraina

Kello 21.28: Ukrainan mukaan yhteensä 6 266 ihmistä on saatu evakuoitua humanitaaristen käytävien kautta perjantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Presidentin kanslian varapäällikkö Kyrylo Tymošenko kertoo, että saarretusta Mariupolin kaupungista on saatu evakuoitua 3 071 ihmistä.

Punainen Risti ei ole päässyt evakuoimaan siviilejä Mariupolista, kaupungissa jumissa noin 160 000 ihmisiä

Kello 20.43: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) ei ole onnistunut tänään järjestämään tuhansien siviilien evakuointeja Mariupolista, järjestö kertoo.

ICRC:n mukaan olosuhteet tähän ovat olleet mahdottomat eikä järjestö onnistunut pääsemään kaupunkiin.

”Jotta voimme auttaa siviilejä ulos, meidän täytyy varmistua, että käyttämämme reitti on turvallinen”, sanoi Punaisen Ristin kansainvälisen komitean edustaja Ewan Watson.

Järjestö kertoi yrittävänsä evakuointeja uudelleen huomenna.

Mariupolin kaupunginhallinto kertoi Telegram-viestipalvelussa aiemmin tänään, että Punaisen Ristin sekä Ukrainan viranomaisten ajoneuvot saattoivat matkaan kymmeniä evakuointibusseja sekä kaupunkilaisten yksityisiä ajoneuvoja. Kaupunginhallinnon mukaan siviilejä olisi saatu evakuoitua 2 000.

Kaupungissa on jumissa arviolta 160 000 ihmistä.

Watsonin mukaan tuhannet ihmiset odottivat pääsyä pois kaupungista kymmenillä busseilla tai omilla ajoneuvoillaan.

–  Meillä ei enää ole sanoja kuvailemaan niitä kauhuja, joita Mariupolin asukkaat ovat joutuneet kokemaan, hän sanoi.

Venäjän joukot ovat saartaneet ja pommittaneet kaupunkia jo viikkoja. Venäjä haluaa arvioiden mukaan vallata kaupungin, jotta se saisi muodostettua maayhteyden Krimiltä Itä-Ukrainaan.

Päivitys 1.4.2022 kello 20.06: Uutinen päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Päivitys 1.4.2022 kello 20.43: Uutinen päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Venäjä ei näytä täyttävän lupaustaan humanitaarisesta käytävästä Mariupoliin, sanoo Donetskin kuvernööri

Kello 19.07: Venäjä ei näytä täyttävän lupaustaan humanitaarisesta käytävästä Mariupoliin, sanoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjä ilmoitti torstaina järjestävänsä humanitaarisen käytävän saarrettuun satamakaupunkiin perjantaina.

Kyrylenkon mukaan Venäjä ei ole kuitenkaan näytä pitävän lupaustaan. Puhuessaan televisiossa Kyrylenko totesi, että humanitaarisia toimituksia kaupunkiin ei saada toteutettua, kertoo Reuters.

"Humanitaarinen käytävä ... ei ole käytännössä toiminnassa", sanoi Kyrylenko Reutersin mukaan.

Aiemmin perjantaina kerrottiin, että noin 2 000 siviiliä olisi saatu evakuoitua päivän aikana Mariupolista.

Venäjä ja Ukraina jatkoivat aseleponeuvotteluja, Kiovan pormestari kehotti lykkäämään kaupunkiin palaamista

Kello 18.55 Venäjä ja Ukraina jatkoivat perjantaina aseleponeuvotteluja videoyhteydellä. Tarkempia tietoja neuvotteluiden lopputuloksesta ei vielä ainakaan alkuillasta perjantaina ollut tihkunut julkisuuteen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi perjantaina lyhyesti, että neuvotteluissa olisi saavutettu jonkin verran edistystä. Hänen mukaansa Venäjä pohtii parhaillaan vastauksia Ukrainan ehdotuksiin.

Ukraina ja Venäjä neuvottelivat viimeksi tiistaina Turkissa. Molemmat kertoivat tuolloin, että tapaamisessa olisi saatu aikaan edistystä.

Perjantain neuvottelut alkoivat sen jälkeen, kun Venäjä kertoi Ukrainan iskeneen polttoainevarikolle Belgorodiin Länsi-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa. Alueen kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin mukaan iskun teki kaksi ukrainalaista taisteluhelikopteria.

Ukraina ei kiistänyt tai vahvistanut tietoa.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi perjantaina, että taistelut Kiovan pohjois- ja itäpuolella ovat jatkuneet voimakkaina, vaikka Venäjä ilmoitti aiemmin vähentävänsä sotilaallista toimintaansa pääkaupungin lähistöllä.

– Riski kuolla Kiovassa on yhä varsin korkea. Siksi neuvon jokaista paluuta suunnittelevaa: olkaa hyvät ja odottakaa vielä jonkin aikaa, Klitshko varoitti kaupungista paenneita asukkaita Guardianin mukaan.

Mariupolissa sota aiheuttanut jo yli kymmenen miljardin dollarin vahingot

Kello 18.36 Mariupolin kaupunginhallinto ilmoitti perjantaina, että kaupunki tarvitsee ainakin kymmenen miljardia dollaria tuhojen korjaamiseksi.

Kaupungin pormestarin Vadym Boitshenkon mukaan Ukrainan viranomaiset tekevät töitä sen varmistamiseksi, että korjaustöiden laskun maksaa Venäjä. Lisäksi Ukraina odottaa Venäjältä suuria summia korvaukseksi Mariupolin asukkaiden kärsimyksistä.

Noin 2000 siviiliä on saatu perjantaina evakuoitua Venäjän saartamasta Mariupolin satamakaupungista, jossa pommitukset ovat aiheuttaneet mittavaa tuhoa.

EU varoitti Kiinaa "mainehaitoista", mikäli maa tukee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

Kello 17.15 (täydennetty 17.38) EU on varoittanut, että Kiinaa uhkaa suuri mainehaitta Euroopassa, mikäli maa tukee Venäjän hyökkäystä Ukrainassa tai yrittää auttaa Venäjää kiertämään länsimaiden asettamia pakotteita.

Asiasta kertoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Euroopan unioni järjesti tänään Kiinan kanssa virtuaalisen huippukokouksen.

Videokonferenssiin osallistuivat von der Leyenin lisäksi Kiinan presidentti Xi Jinping ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Kiina ei ole tuominnut liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, vaan on pyrkinyt tasapainottelemaan puolueettomana. Samalla se on pyrkinyt välttämään sitä, että länsi laajentaisi kovia pakotteitaan koskemaan myös sitä.

Michelin mukaan EU pyysi Kiinaa auttamaan sodan lopettamiseksi Ukrainassa, Guardian kertoi.

–  Kiina ei voi sulkea silmiään Venäjän kansainvälisen oikeuden vastaisilta rikkomuksilta, hän sanoi.

Von der Leyen tai Michel eivät kommentoineet sitä, miten Kiina EU:n pyyntöihin vastasi.

Noin 2000 siviiliä saatu evakuoitua Mariupolista perjantaina

Kello 17.10 Noin 2 000 siviiliä on perjantain aikana saatu evakuoitua Venäjän joukkojen saartamasta Mariupolin satamakaupungista Ukrainassa. CNN:n mukaan evakuoidut ihmiset ovat busseissa matkalla Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhian kaupunkiin.

Mariupolissa arvioidaan olevan saarroksissa edelleen yli 100 000 ihmistä ilman sähköä sekä puhdasta vettä ja ruokaa. Tarkoitus on avata lisää humanitaarisia käytäviä siviilien saamiseksi turvaan. Moni aiempi evakuointiyritys on epäonnistunut Venäjän joukkojen tulituksen takia. Venäjän joukot ovat saartaneet ja pommittaneet kaupunkia jo viikkoja.

Ukrainan puolustusministeriö kieltäytyy kommentoimasta Belgorodin iskua

Kello 16.38: Ukrainan puolustusministeriö kieltäytyy kommentoimasta Belgorodin iskua, kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin perjantaina Ukrainan joukkojen kerrottiin iskeneen Venäjällä Belgorodissa sijaitsevaan polttoainevarastoon.

Puolustusministeriön tiedottaja sanoi, että Ukrainaa ei voi syyttää jokaisesta Venäjän maaperällä tapahtuvasta katastrofista.

"Ukraina suorittaa parhaillaan puolustusoperaatiota Venäjän aggressiota vastaan Ukrainan alueella, eikä se tarkoita, että Ukraina olisi vastuussa jokaisesta Venäjän alueella tapahtuvasta katastrofista. En vahvista enkä kiellä näitä väitteitä", sanoi puolustusministeriön tiedottaja Oleksandr Motuzjanyk Reutersin mukaan.

Myöskään Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ei aiemmin perjantaina suostunut ottamaan kantaa siihen, oliko Ukraina Venäjän Belgorodissa tehdyn iskun takana.

Venäjällä alkoivat asevelvollisten kevätkutsunnat, varusmiehiä ei laiteta rintamalle

Kello 15.49: Venäjän asevoimat aloittivat perjantaina kutsunnat asevelvollisuusikäisille miehille. Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin on asettanut tavoitteeksi 134  500 nuorukaisen astumisen palvelukseen.

Puolustusministeri Sergei Shoigu vakuutti aiemmin tällä viikolla, ettei uusia varusmiehiä lähetetä taistelukentälle. Hänen mukaansa myös nyt palveluksessa olevat pääsevät palaamaan kotiinsa palveluksen päätyttyä.

Maaliskuussa paljastui, että Ukrainaan oli lähetetty Putinin päinvastaisista vakuutuksista huolimatta joitakin varusmiehiä. Asevoimien mukaan kyseessä oli erehdys, ja suurin osa varusmiehistä on palannut Venäjälle. Joitakin varusmiehiä kuitenkin jäi ukrainalaisten sotavangeiksi.

Venäjällä järjestetään vuosittain kahdet kutsunnat, keväällä ja syksyllä. Asevelvollisia ovat kaikki 18–27-vuotiaat miehet. Monet välttelevät kutsuntoja tai saavat vapautuksen esimerkiksi opiskelupaikan perusteella.

Silminnäkijä: Venäjän Belgorodissa uusi isku

Kello 14.43: Venäjän Belgorodissa on kuultu uusi räjähdys noin kello 13. paikallista aikaa, kertoo paikallinen viranomainen. Aiemmin perjantaina Ukrainan joukot iskivät Venäjällä sijaitsevaan polttoainevarastoon, silminnäkijät kertoivat uutistoimisto Reutersille.

Aluekuvernööri Vjatšeslav Gladkovin mukaan kaksi ukrainalaista sotilashelikopteria iski varikkoon varhain perjantaiaamuna. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Ukraina teki ilmaiskun Venäjän maaperälle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Saksa hyväksyi taisteluajoneuvojen myynnin Ukrainaan

Kello 14.39: Saksan puolustusministeriö on hyväksynyt useiden kymmenien panssaroitujen taisteluajoneuvojen toimittamisen Ukrainaan. Asiasta kertoo Reuters.

IFV-taisteluajoneuvot kuuluivat alun perin entiselle kommunistiselle Itä-Saksalle.

Berliini on Welt am Sonntag-lehden mukaan myynyt ajoneuvot Ruotsiin 1990-luvun lopussa, joka puolestaan on myynyt ne tšekkiläiselle yritykselle. Tšekkiyhtiö aikoo nyt myydä ne Kiovaan.

Lehden mukaan 58 PbV-501-tyyppinen ajoneuvo on varustettu muun muassa konekivääreillä.

Maiden, jotka haluavat myydä eteenpäin saksalaisia aseita, on saatava siihen Saksan lupa.

Ukrainan ulkoministeri ei myönnä eikä kiistä väitettyä Belgorodin helikopteri-iskua

Kello 14.38: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän ei voi vahvistaa tai kiistää Ukrainan joukkojen osuutta Venäjän Belgorodissa polttoainevarastoon tehdyssä helikopteri-iskussa.

"En voi vahvistaa enkä hylätä väitettä, jonka mukaan Ukraina olisi ollut mukana tässä, koska minulla ei yksinkertaisesti ole kaikkia sotilaallisia tietoja", Kuleba vastasi kysymykseen asiasta Puolassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kuleba kertoi myös odottavansa Venäjän muodollisia vastauksia Ukrainan tiistaina rauhanneuvotteluissa esittämiin ehdotuksiin.

Kuleba sanoi, että vieraat vallat eivät voi painostaa Ukrainaa kompromisseihin neuvotteluissa.

Venäjän Lavrov vieraili Intiassa, kehui maan Ukraina-kantaa

Kello 13.49: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on Intian-vierailullaan kehunut Intian kantaa Ukrainan sodassa. Intia on pidättäytynyt äänestämästä YK:n Venäjän sotatoimet tuomitsevista päätöslauselmista ja jatkanut öljyn ostamista Venäjältä.

”Näinä päivinä länsimaiset kollegamme haluaisivat typistää kaikki kansainväliset asiat Ukrainan kriisiin. Arvostamme sitä, että Intia suhtautuu tilanteeseen täysin tosiasioiden valossa eikä vain yksipuolisesti”, Lavrov sanoi New Delhissä tavattuaan Intian ulkoministerin Subrahmanyam Jaishankarin.

Intian ulkoministeriön mukaan Jaishankar painotti väkivaltaisuuksien lopettamisen, diplomatian sekä kansainvälisen lain ja valtioiden itsemääräämisoikeuden kunnioittamisen tärkeyttä.

Venäläiskuvernööri: Ukraina iski taisteluhelikoptereilla polttoainevarikkoon Venäjän puolella

Kello 13.15: Venäläisviranomaisten mukaan Ukraina on iskenyt polttoainevarastoihin Belgorodin kaupungissa Venäjällä viime yönä. Alueen kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin mukaan iskun tekivät kaksi ukrainalaista taisteluhelikopteria.

Kuvernöörin Telegram-kanavallaan välittämistä tiedoista kertoivat muun muassa BBC ja Guardian. Polttoainevarastot noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajalta sijaitsevassa kaupungissa ovat kuvernöörin mukaan tulessa.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan isku ei ole omiaan edistämään Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvotteluja.

Ukraina: Tšernobylin alueella sittenkin vielä joitakin venäläisjoukkoja

Kello 13.02: Tšernobylin ydinvoimalaitoksen suojavyöhykkeen alueella oli vielä perjantaiaamuna joitakin venäjän joukkoja, kertoo vyöhykkeestä vastaavan Ukrainan valtion ydinvoimalayhtiö Energoatomin johtaja Jehven Kramarenko.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kramarenkon mukaan iso osa venäläisistä on poistunut alueelta, mutta joitakin joukkoja on nähty voimalan lähistöllä vielä perjantaina.

Hän kertoi torstaina, että Venäjän joukot olisivat poistuneet alueelta ”saatuaan suuria määriä säteilyä” juoksuhautojen kaivamisen yhteydessä.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA sanoi tutkivansa väitteitä, mutta ei ole toistaiseksi pystynyt osoittamaan niiden todenmukaisuutta. Suomessa Säteilyturvakeskus sanoi torstaina, että ydinvoimalan ympäristössä on kyllä huomattavia määriä radioaktiivisia aineita, mutta aktiivisuuspitoisuudet eivät ole niin korkeita, että niistä voisi saada akuutteja säteilysairauden oireita.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo rauhanneuvottelujen edistyneen

Kello 13.01: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Venäjän ja Ukrainan välisissä rauhanneuvotteluissa on saavutettu jonkin verran edistystä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lavrov sanoi Intian-vierailunsa yhteydessä, että Venäjän hallinto valmistelee tällä hetkellä vastauksia Ukrainan esittämiin ehtoihin.

Lavrovin mukaan neuvotteluja täytyy edelleen jatkaa. Hän sanoo kuitenkin Ukrainan olleen ”paljon ymmärtäväisempi” Krimin ja Donbasin alueiden tilanteen ja Ukrainan neutraalin statuksen suhteen.

Suunniteltu Mariupolin evakuointioperaatio saattaa olla vaakalaudalla

Kello 11.03: Kansainvälisen Punaisen Ristin on tänään määrä järjestää siviilien evakuointioperaatio Venäjän joukkojen saartamassa kaupungissa, mutta Mariupoliin lähetetyt 45 evakuointibussia eivät ole päässeet vieläkään turvallisesti määränpäähänsä.

Ukrainalaisten mukaan Venäjä on estänyt bussien etenemisen sekä vähäisimpienkin avustusten lähettämisen saarretun Mariupolin kaupungin siviileille torstaista lähtien.

Asiasta uutisoi Guardian. Lehden mukaan Mariupolin kaupunginjohtajan avustaja varoitti Telegram-viestipalvelussa, että tällä hetkellä on hyvin vaarallista yrittää poistua Mariupolista omalla ajoneuvolla.

EU-parlamentin puhemies Metsola matkalla Kiovaan

Kello 10.42: Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kertoo Twitterissä olevansa matkalla Kiovaan. Metsolan tviittiin ovat vastanneet kiittäen useat europarlamentaarikot, muun muassa kokoomusmeppi Petri Sarvamaa, joka toteaa Metsolan matkan olevan äärimmäisen tärkeä.

Ennen Metsolaa Kiovassa ovat Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen vierailleet ainakin Puolan, Slovenian ja Tshekin pääministerit sekä Viron, Latvian ja Liettuan parlamenttien puhemiehet.

Maltalainen Metsola edustaa keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää. Metsolalla on vahva side Suomeen, sillä hänen puolisonsa on suomalainen.

Venäläiskuvernööri: Ukraina iski taisteluhelikoptereilla polttoainevarikkoon Venäjän puolella

Kello 9.45: Venäläisviranomaisten mukaan Ukraina on iskenyt polttoainevarastoihin Belgorodin kaupungissa Venäjällä viime yönä. Alueen kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin mukaan iskun tekivät kaksi ukrainalaista taisteluhelikopteria.

Kuvernöörin Telegram-kanavallaan välittämistä tiedoista kertoivat muun muassa BBC ja Guardian. Polttoainevarastot noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajalta sijaitsevassa kaupungissa ovat kuvernöörin mukaan tulessa.

YIT myy Venäjän liiketoimintonsa 50 miljoonalla eurolla

Kello 9.20: Rakennusyhtiö YIT myy Venäjän liiketoimintonsa Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi Etalon Group PLC:lle. Kauppahinta on noin 50 miljoonaa euroa.

Kaupan odotetaan toteutuvan huhtikuussa. Kaupan seurauksena YIT kirjaa ensimmäisen vuosineljänneksen tuloslaskelmaan noin 150 miljoonan euron arvonalentumisen.

Toimitusjohtaja Markku Moilasen mukaan YIT:n Venäjän liiketoiminnot kohtasivat Ukrainan kriisin vuoksi ennennäkemättömiä haasteita ja toiminnan jatkaminen oli muodostumassa entistä vaikeammaksi.

EU-Kiina-huippukokous järjestetään tänään – EU odottaa Kiinalta toimia Venäjän painostamiseksi

Kello 8.59: Euroopan unioni järjestää tänään Kiinan kanssa virtuaalisen huippukokouksen. Kokouksessa käsitellään Kiinan suhteita Venäjään sodan aikana sekä Kiinan haluttomuutta tuomita Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Videokonferenssiin osallistuvat Kiinan presidentti Xi Jinping, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

EU haluaa Kiinan kohdistavan Venäjään kaiken tarvittavan vaikutusvaltansa, jotta Ukrainassa saadaan aikaiseksi tulitauko.

EU:ssa ollaan myös huolestuneita mahdollisesta Kiina-Venäjä-blokin muodostumisesta Yhdysvaltoja, EU:ta sekä muita länsimaita vastaan.

Aiempina vuosina EU-Kiina-huippukokouksissa on keskitytty lähinnä kauppasuhteiden kehittämiseen, mutta kokouksen luonne muuttui sodan myötä.

Yhdysvallat avaa öljyvarastoaan

Kello 7.55: Yhdysvallat on päättänyt ottaa käyttöön öljyä varmuusvarastostaan, kertoo BBC. Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on ollut suuri vaikutus öljymarkkinoihin.

CBS Newsin mukaan presidentti Joe Biden ilmoitti, että hänen hallintonsa vapauttaa 180 miljoonaa tynnyriä öljyä maan strategisesta öljyvarannosta kuuden seuraavan kuukauden aikana hillitäkseen bensiinin hinnannousua.

Venäjä uhittelee vastaavansa Euroopan unionin pakotteisiin

Kello 7.55: Venäjä aikoo vastata Euroopan unionin pakotteisiin, Venäjän ulkoministeriön eurooppalaisen koordinaation osastopäällikkö Nikolai Kobrinets totesi perjantaina uutistoimisto Rian mukaan. Riaa siteerasi uutistoimisto Reuters.

Virkamies uhitteli, että Venäjän vastaus voi olla sellainen, että EU-maat alkavat ymmärtää, että ne eivät sittenkään halua törmäyskurssille Moskovan kanssa.

”EU:n toimet eivät jää vastaamatta... Brysselin vastuuttomat pakotteet vaikuttavat jo nyt kielteisesti tavallisten eurooppalaisten jokapäiväiseen elämään”, Nikolai Kobrinets sanoi uutistoimistolle.

Zelenskyi kertoi antaneensa potkut kahdelle ”petturille”

Kello 7.54: Torstain myöhäisillan puheessaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi nosti esiin, ettei Ukrainassa ole sijaa ”pettureille”, kuten presidentti itse heitä kutsui. Puheesta uutisoi muun muassa BBC.

Omien moittiminen on harvinainen veto – tähän asti Zelenskyi on useimmiten alleviivannut Ukrainan yhtenäisyyttä.

”Nyt minulla ei ole aikaa hoidella heistä jokaista, mutta lopulta he kaikki saavat rangaistuksensa”, Zelenskyi sanoi ja viittasi pettureihin.

Zelenskyi kertoi antaneensa potkut kahdelle korkea-arvoiselle Ukrainan kansallisen turvallisuuspalvelun jäsenelle.

Ne sotilaat, joille kotimaa on epäselvä ja jotka rikkova sotilasvalaa, menettävät sotilasarvonsa, vaikka se olisi kuinka korkea, Zelenskyi sanoi.

”Satunnaiset kenraali eivät kuulu tänne!”

Britannia: Venäjä vetää joukkojaan Georgiasta vahvistaakseen niillä hyökkäyssotaansa Ukrainassa

Kello 6.25: Venäjä vetää osan joukoistaan Georgiasta, jotta voisi vahvistaa niillä hyökkäyssotaansa Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Ministeriön mukaan Venäjä järjestelee uudelleen yhteensä noin 1 200–2 000 Georgiassa ollutta sotilasta. Sotilaat on tarkoitus koota kolmeksi pataljoonan taktiseksi ryhmäksi.

Brittiministeriön mukaan on hyvin epätodennäköistä, että Venäjä olisi suunnitellut kokoavansa lisäjoukkoja tällä tavalla. Joukkojen uudelleenjärjestelyn nähdään myös antavan kuvaa siitä, miten odottamattomia Venäjän hyökkäyssodassaan kokemat tappiot ovat olleet.

HS: Viron pääministerin mukaan Venäjä-suhteita ei saa normalisoida, vaikka Ukrainaan tulisi rauha

Kello 6.19: Suhteita Venäjään ei saa normalisoida vaikka rauhansopimus Ukrainan ja Venäjän välillä syntyisikin, sanoo Viron pääministeri Kaja Kallas Helsingin Sanomien haastattelussa.

Jos Venäjälle annettaisiin rauhan vastineeksi osia Ukrainasta, Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatisi Kallaksen arvion mukaan lisää jälleen parin vuoden kuluttua. Pääministerin mukaan alueluovutukset ja neutraliteetti rauhan vastikkeeksi kuulostaisivat pelottavan paljon talvisodan lopputulokselta.

Kallaksen mukaan Putin on saatava tuomiolle sotarikoksistaan ja Venäjän eristämistä on jatkettava, kunnes se vetää kaikki joukkonsa pois Ukrainasta.

Tshernobylin ydinvoimalalta lähteneiden venäläisjoukkojen syytetään vieneen panttivankeja mukanaan

6.18: Tshernobylin ydinvoimalan alueelta poistuneet venäläisjoukot ovat vieneet mukanaan ukrainalaissotilaita, kertoo Ukrainan ydinvoimaloita operoiva Energoatom.

Yhtiön mukaan venäläiset ottivat mukaansa Ukrainan kansalliskaartin jäseniä, joita he olivat pitäneet vankeinaan sodan alkupäivistä saakka. Energoatomin tiedot perustuvat ydinvoimalan työntekijöiden kertomuksiin.

On epäselvää, kuinka monta ukrainalaissotilasta venäläiset ottivat mukaansa.

Energoatom kertoi torstaina, että voimalalle olisi jäänyt vielä pieni määrä venäläisjoukkoja. Ydinvoimalaa ympäröivästä laajasta suojavyöhykkeestä vastaava viranomainen sen sijaan kertoi Facebookissa kaikkien ulkopuolisten poistuneen alueelta.

EU-parlamentin puhemies Metsola matkalla Kiovaan

Kello 6.17: Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kertoo Twitterissä olevansa matkalla Kiovaan. Metsolan tviittiin ovat vastanneet kiittäen useat europarlamentaarikot, muun muassa kokoomusmeppi Petri Sarvamaa, joka toteaa Metsolan matkan olevan äärimmäisen tärkeä.

Ennen Metsolaa Kiovassa ovat Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen vierailleet vain Puolan, Slovenian ja Tshekin pääministerit. Verkkolehti Politicon toimittaja huomauttaakin, että Metsola on ensimmäinen länsieurooppalainen johtaja, joka matkustaa Kiovaan.

Maltalainen Metsola edustaa keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää. Metsolalla on vahva side Suomeen, sillä hänen puolisonsa on suomalainen.

Venäläisjoukkoja vetäytynyt Tshernobylin voimalan alueelta, kertoo Ukrainan ydinvoimaloiden operaattori

00.15: Ukrainan ydinvoimaloita operoivan Energoatomin mukaan venäläisjoukkoja on poistunut Tshernobylin ydinvoimalan alueelta, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Energoatomin mukaan voimalalle on jäänyt pieni määrä venäläisjoukkoja.

Energoatomin mukaan venäläisjoukot ovat tekemässä lähtöä myös Tshernobylin ydinvoimalan lähellä sijaitsevasta Slavutitshin kaupungista, jossa asuu etenkin voimalan työntekijöitä.

Tshernobylin ydinvoimala miehitettiin Venäjän hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut