Ukrainan ja Venäjän tiistain neuvotteluja kuvattiin merkittävimmäksi edistys­askeleeksi sodan aikana – näistä asioista keskusteltiin

Ukraina haluaa turvatakuut vastineeksi puolueettomuudesta. Molemmat osapuolet olivat Turkissa käytyjen neuvottelujen jälkeen sitä mieltä, että edistystä on tapahtunut.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak antoi kansainväliselle medialle kommenttinsa neuvottelujen jälkeen Turkin Istanbulissa 29. maaliskuuta 2022.

29.3. 17:38 | Päivitetty 29.3. 18:24

Istanbul

Ukrainan neuvottelijat kertovat neuvottelujen Venäjän kanssa edistyneen tiistaina sen verran, että tapaaminen maiden presidenttien Volodymyr Zelenskyin ja Vladimir Putinin välillä on mahdollinen.

Maiden valtuuskunnat neuvottelivat kasvotusten Turkin Istanbulissa. Molempien osapuolten mukaan neuvotteluissa tapahtui edistystä, ja myös Venäjän pääneuvottelijan Vladimir Medinskin mukaan presidenttien tapaaminen on mahdollinen. Vielä maanantaina Venäjä oli torjunut ajatuksen Putinin ja Zelenskyin tapaamisesta.

Ukrainalaisneuvottelijoiden mukaan Ukraina on kertonut olevansa valmis puolueettomaan asemaan, jos se saa kansainväliset turvatakuut. Puolueettomuus merkitsisi sitä, ettei Ukraina liittoudu sotilaallisesti eikä sinne perusteta vieraiden valtioiden sotilastukikohtia.

Ukrainan vaatimat takuut toimisivat takuun antavien maiden osalta samalla tavoin kuin Naton 5. artikla yhteisestä puolustuksesta. Takaajia olisivat Ukrainan esityksessä Yhdysvallat, Britannia, Turkki, Ranska, Saksa, Puola, Israel ja Kiina.

Vaikka puolueettomuus merkitsisi Nato-jäsenyyspyrkimyksestä luopumista, Ukraina ei ole valmis tinkimään EU-jäsenyyden tavoittelusta. Se haluaa takaajamaiden tukevan polkuaan EU-jäseneksi.

Ukrainan esityksessä kysymykset Venäjän miehittämistä Ukrainan alueista on jätetty auki eli niitä ei tarvitsisi ratkaista ennen kuin mahdollinen sopimus ja turvatakuut astuisivat voimaan. Ukrainalaisneuvottelija Davyd Arahamijan mukaan Krimin niemimaa ja Donbasin separatistialueet jätettäisiin "väliaikaisesti" sopimuksen ulkopuolelle.

Ukraina ehdottaa 15 vuoden neuvotteluaikaa Krimin asemasta päättämiseksi. Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014 ja liitti sen itseensä.

”Tämänpäiväisen tapaamisen tulokset ovat riittäviä johtajatason tapaamiselle”, ukrainalaisneuvottelija Arahamija sanoi.

Venäjä kertoi edistystä tapahtuneen

Venäjän neuvottelijat kuvailivat tiistain neuvotteluja merkityksellisiksi, ja Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fominin mukaan päivän neuvotteluissa oli edistytty Ukrainan puolueettoman aseman osalta.

Fomin kertoi, että Venäjä aikoo vähentää ”radikaalisti” sotilaallista toimintaansa Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien lähistöllä Ukrainassa. Fominin mukaan tämän tarkoituksena on lisätä molemminpuolista luottamusta ja luoda sopivat olosuhteet tuleville neuvotteluille ja rauhansopimukseen pääsemiselle.

Venäjän pääneuvottelija Medinski totesi, että Ukrainan ehdotukset muun muassa puolueettomuudesta välitetään presidentti Putinille, joka antaa niihin vastauksen.

Medinskin mukaan presidenttien tapaaminen voisi olla mahdollinen samassa yhteydessä, kun maiden ulkoministerit allekirjoittavat maiden välisen sopimuksen.

Tiistain neuvotteluja isännöineen Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu suitsutti keskustelujen olleen ”merkittävin” edistysaskel sodan aikana. Cavusoglun mukaan neuvottelut eivät jatku keskiviikkona.

Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa 24. helmikuuta. Sen pyrkimykset nopeaan vallanvaihtoon Kiovassa osoittautuivat kuitenkin nopeasti toiveajatteluksi, eikä Venäjä ole saanut vallattua yhtäkään Ukrainan tärkeimmistä kaupungeista. Pääkaupunki Kiovan saartaminenkaan ei ole onnistunut, ja Ukraina on pystynyt tekemään Kiovan ympäristössä myös vastahyökkäyksiä.

Venäjän onkin tulkittu olevan siirtämässä sodan painopistettä Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle, jossa sillä on paremmat mahdollisuudet saada alueita haltuunsa.

Päivitys 29.3.2022 kello 18.23: Täydennetty ensimmäiseen osioon yksityiskohtia Ukrainan esityksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut