Sotilas­professori: Sodan pitkittyessä Venäjän sotilaita voi odottaa ”räjähtävä tyhjyys”, jota vastaan ei voi taistella

Ukrainassa on kaikki ainekset tehokkaalle sissisodankäynnille, sanoo MPKK:n sotilasprofessori Marko Palokangas.

Ukrainalaissotilas käveli tuhotun venäläisen panssarivaunun editse lähellä Kiovaa sunnuntaina.

29.3. 7:35

Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa toista kuukautta vaikuttaa alati ilmeisemmältä, että Venäjä on juuttumassa syvälle Ukrainan suohon.

”Kyllä se on siltä vaikuttanut jo parin viime viikon ajan”, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Marko Palokangas.

Maanantaina sotatilanteessa ei ollut näkyvissä suuria muutoksia.

Siviilien silmittömät kärsimykset jatkuivat ennen kaikkea Venäjän tuhoamassa Mariupolin kaupungissa, ja Kiovan pohjoispuolisella rintamalla Venäjän asevoimat vaikutti ryhmittävän joukkojaan uudestaan.

Yleinen arvio on Palokankaan mukaan se, että venäläisistä taisteluosastoista enintään viidestä kymmeneen prosenttia on pysynyt sodan alkuviikot Valko-Venäjän tai Venäjän puolella.

Se tarkoittaisi enintään 15 000–20 000:ta välittömistä taistelusta irti olevaa tai huoltoon siirrettyä sotilasta, millä määrällä ei vielä sodan kulkua käännetä.

Ukrainan joukot puolestaan ovat jatkaneet sinnikästä vastarintaa ja saavuttaneet vastahyökkäyksillään voittojakin.

Pikaista rauhaa ei ole näköpiirissä. Venäjän ja Ukrainan edustajien on määrä jatkaa rauhanneuvotteluja tiistaina Istanbulissa, mutta odotukset ovat vähäisiä.

Ukrainan oivaksi liittolaiseksi saattaa lähiaikoina osoittautua vuodenkierto, Palokangas toteaa.

”Ukrainan puolustusvoimien tiedustelupäälliköllä oli juuri hyvin mielenkiintoinen ulostulo: että kun kevät koittaa, niin hyökkääjälle koittaa todellinen helvetti.”

Sotilastiedustelun päällikkö, kenraali Kyrylo Budanov puhui keväthelvetistä yhdysvaltalaisen The Nation -lehden haastattelussa, josta Suomessa kertoi sunnuntaina Verkkouutiset.

Palokangas avaa lausuntoa:

”Se oli voimakas viesti Venäjälle, että ukrainalaiset siirtyvät myös sissitoimintaan. Venäjän asevoimat joutuu sodan pitkittyessä kohtaamaan räjähtävän tyhjyyden, jossa siellä täällä on yksittäisiä taistelijoita hajautuneina.”

Räjähtävä tyhjyys on sissisodankäyntiin perehtyneen kenraaliluutnantti Veikko Koppisen ilmaus 1950-luvulta. Palokangas sovelsi termiä taannoisen väitöskirjansa nimessä. Väitöskirja käsitteli sissitoimintaa osana suomalaista sodankäyntiä.

”Räjähtävän tyhjyyden” perusajatukseksi voi luonnehtia sitä, että sissit ilmestyvät ikään kuin tyhjästä, eikä tyhjyyttä vastaan voi taistella. Ylivoimaisiksi kuvitellut hyökkääjät ovat joutuneet kokemaan tämän monessa sodassa, muun muassa amerikkalaiset Vietnamissa ja neuvostosotilaat Afganistanissa.

Vuodenkierrolla taas on sissisodankäynnissä merkitystä sikäli, että kevään myötä maasto vihertyy ja rehevöityy.

”Hyökkääjän on vaikea puhdistaa maastoa, koska sinne pääsee piiloutumaan ja vaikuttamaan näihin [Venäjän] mekanisoituihin taisteluosastoihin ihan eri tavalla”, Palokangas sanoo.

”Aukeat peltomaatkin muuttuvat puolustajalle aiempaa edullisemmiksi. Hyökkääjä joutuu tavallaan tilanteeseen, jossa vihollista ei näy, mutta se on jatkuvasti läsnä ja joka paikassa tulee tappioita.”

On epävarmaa, pystyykö Ukraina laajamittaiseen sissisodankäyntiin, mutta selviä viitteitä siitä on jo nyt olemassa. Pienet taistelijaryhmät tai yksittäiset ukrainalaissotilaat ovat esimerkiksi tuhonneet Venäjän panssarivaunuja nopeilla yllätysiskuilla.

Ukrainalaissotilaita Kiovan lähellä sunnuntaina.

Edellytykset sissisotaan olivat uumoiltavissa jo ennen Venäjän hyökkäystä, Palokangas sanoo.

”Yli 40 miljoonan asukkaan kansa yhdistettynä lujaan maanpuolustustahtoon, omaan paikallistuntemukseen ja olosuhteiden hyväksikäyttöön ovat selviä edellytyksiä sille, että jos sota pitkittyy, niin Ukrainassa siirrytään sodankäynnin muotoon, jossa sissitoiminta nousee esille.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut