Sodan molemmat osapuolet kertovat neuvottelujen edistymisestä – USA ja Britannia suhtautuvat epäillen

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Tiistai oli sodan 34. päivä.

Ukrainalainen sotilas oli vahdissa Harkovan ulkopuolella, kun Venäjän hyökkäys Ukrainassa jatkui 34:nnettä päivää tiistaina.

29.3. 6:18 | Päivitetty 29.3. 21:55

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Viime viikon torstaina 24. maaliskuuta sodan alkamisesta tuli täyteen kuukausi.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

29.3.

Putin ja Macron puhuivat saarretun Mariupolin tilanteesta

Kello 21.54: Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että ukrainalaisten ”nationalistien” Mariupolin saarretussa satamakaupungissa on laskettava aseensa, tiedottaa Venäjän hallinto. Putin keskusteli Ukrainan tilanteesta puhelimitse Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Kremlin lausunnon mukaan Putin korosti, että ukrainalaisten ”nationalististen militanttien” on lopetettava vastarinta ja laskettava aseensa, jotta Mariupolin vaikea humanitaarinen tilanne saadaan ratkaistua.

Macronin kanslia puolestaan sanoi puhelun jälkeen, ettei Ranskan kaavailema humanitaarinen operaatio Mariupolin asukkaiden auttamiseksi ole mahdollinen tällä hetkellä. Macron esitteli Putinille ideansa, jonka mukaan Ranska evakuoisi yhdessä Turkin ja Kreikan kanssa siviilejä Mariupolista. Macronin mukaan Putin oli kertonut aikovansa miettiä asiaa.

Kremlin mukaan presidentit keskustelivat Venäjän ja Ukrainan tiistain neuvotteluiden tuloksista sekä Ukrainan humanitaarisesta tilanteesta.

”Presidentti antoi (Macronille) yksityiskohtaista tietoa niistä toimista, joilla Venäjän asevoimat on toimittanut humanitaarista hätäapua ja varmistanut siviilien turvallisen evakuoinnin myös Mariupolista”, Kreml lausui.

Venäjä on saartanut Mariupolia ja pommittanut kaupunkia maan tasalle jo viikkojen ajan. Kaupungin humanitaarista tilannetta on kuvailtu karmaisevaksi, sillä siellä loukussa olevilla noin 160 000 ihmisellä ei ole riittävästi ruokaa, vettä tai lääkkeitä. Ukrainan viranomaisten mukaan Mariupolin taistelussa on kuollut jo arviolta 5 000 siviiliä.

Venäjän pääneuvottelija Medinski: Sotilaallisen toiminnan väheneminen ei merkitse tulitaukoa

Kello 20.17: Venäjän ilmoitus sotatoimien vähentämisestä Kiovassa ei merkitse tulitaukoa, tähdentää Venäjän delegaation johtaja Vladimir Medinski.

Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fomin kertoi tiistaina Venäjän vähentävän sotatoimiaan Kiovan ja Tšernihivin kaupunkien lähellä Pohjois-Ukrainassa.

Medinski kiirehti kuitenkin muistuttamaan, että päätös ei merkitse tulitaukoa. Asiasta kertoo Reuters.

Fominin ilmoituksen taustalla oli Venäjän ja Ukrainan edistyminen neuvotteluissaan Istanbulissa. Päätöksen tarkoituksena oli Fominin mukaan lisätä keskinäistä luottamusta ja luoda edellytyksiä jatkoneuvotteluille sekä lopullisen sopimuksen solmimiselle.

Monet länsimaiset tarkkailijat huomauttivat kuitenkin, että lupaus sotatoimien vähentämisestä koski lähinnä alueita, joilla Venäjä oli jo menettänyt asemiaan.

Fomin ei sitä paitsi maininnut lainkaan alueita, joissa käydään parhaillaan kovia taisteluita, kuten Mariupolia kaakossa, Sumia ja Harkovaa idässä sekä Hersonia ja Mykolajivia etelässä, tarkkailijat sanovat.

USA ja Britannia suhtautuvat epäillen siihen, että Venäjä neuvottelisi vakavissaan

Kello 18.47: Yhdysvallat suhtautuu edelleen skeptisesti siihen, että Venäjä olisi vakavissaan neuvotteluissaan Ukrainan kanssa. Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken sanoo, ettei ole nähnyt mitään siihen viittaavaa, että neuvotteluprosessi voisi johtaa todellisiin tuloksiin.

Myös Britannia ilmoitti suhtautuvansa skeptisesti Venäjän puheisiin ja kertoi arvioivansa Venäjää sen ”tekojen, ei sanojen perusteella”.

Venäjä sanoi tiistain neuvottelujen jälkeen vähentävänsä "radikaalisti" sotilaallista toimintaa Kiovan ja Tšernihivin kaupunkien lähistöllä Ukrainassa.

Venäjän varapuolustusministeri Alexakder Fomin poistui Ukrainan ja Venäjän neuvotteluista Istanbulissa, Turkissa 29. maaliskuuta.

Mariupolissa saarroksissa noin 160 000

Kello 18.20: Ukrainalaisilla oli tiistaina yhä vaikein tilanne eteläisessä Mariupolin satamakaupungissa. Mariupolin puolustus on asiantuntijoiden mukaan vaarassa kaatua hetkenä minä hyvänsä ja ihmisten hätä on siellä katastrofaalinen.

Mariupolissa on nyt saarroksissa arviolta 160 000 ihmistä ilman riittävää määrää puhdasta juomavettä, ruokaa tai lääkkeitä. Paikallisten viranomaisten mukaan ihmiset ovat syöneet lunta nesteen saamiseksi ja kaduilla makaa hautaamattomia ruumiita.

Ukrainan mukaan kaupungissa on saarron aikana kuollut ainakin 5 000 ihmistä, mutta lukua ei ole voitu vahvistaa.

”Ruumiiden hautaamiset loppuivat Mariupolissa kymmenen päivää sitten jatkuvan tulituksen takia”, kertoi humanitäärisistä käytävistä vastuussa oleva Tetjana Lomakina Ukrainan presidentinkansliasta AFP:lle.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Ranska, Kreikka ja Turkki ovat valmiita turvaamaan suuren evakuointioperaation Mariupolista päivien sisällä, jos asiasta onnistutaan sopimaan Venäjän kanssa.

Samalla Ukraina yritti avata tiistaina humanitaarisia käytäviä siviileiden evakuointien jatkamiseksi Mariupolista ja muista kaupungeista. Evakuoinnit keskeytettiin maanantaina, kun tiedustelutiedot varoittivat Venäjän mahdollisista provokaatioista.

Hollanti, Belgia ja Irlanti karkottavat puolestaan venäläisiä diplomaatteja

Kello 17.46: Hollanti, Belgia ja Irlanti ilmoittivat tiistaina karkottaneensa venäläisiä diplomaatteja.

Hollanti kertoi karkottavansa 17 venäläistä. Hollannin ulkoministeriön mukaan sillä on tietoja, jotka ”osoittavat, että asianomaiset diplomaateiksi akkreditoidut henkilöt toimivat salaa tiedusteluviranomaisina”.

Belgia on puolestaan kertonut karkottavansa 21 diplomaattia, joita se epäilee vakoilusta. Myös Irlanti on ilmoittanut Venäjän suurlähettiläälle, että neljää diplomaattia on pyydetty poistumaan maasta, koska "heidän toimintansa ei vastaa kansainvälisiä diplomatian normeja".

Useat länsimaat ovat karkottaneet venäläisiä diplomaatteja sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Muun muassa Yhdysvallat karkotti maaliskuun alussa 12 diplomaattia, joita se epäili vakoilusta. Venäjä karkotti vastineeksi 12 Yhdysvaltain diplomaattia.

Venäjä karkottaa Viron, Latvian ja Liettuan diplomaatteja

Kello 16.36: Venäjä on ilmoittanut karkottavansa yhteensä kymmenen Viron, Latvian ja Liettuan diplomaattia Venäjältä.

Kyseessä on vastaveto sille, että Baltian maat karkottivat venäläisdiplomaatteja Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen takia.

Venäjän ulkoministeriö kertoi tiistaina myös kutsuneensa näiden EU:n ja Naton kolmen jäsenmaan suurlähettiläät puhutteluun. Ulkoministeriö ilmoitti tuominneensa "voimakkaasti" Baltian maiden "perusteettomat" päätökset karkottaa venäläisdiplomaatteja aiemmin tässä kuussa.

Venäjä totesi karkottavansa nyt Baltian diplomaatteja vastavuoroisuusperiaatteen perusteella. Kotimaahansa joutuu lähtemään neljä diplomaattia Liettuan suurlähetystöstä ja kolme diplomaattia sekä Latvian että Viron Moskovan-lähetystöstä.

Biden keskustelee Euroopan johtajien kanssa Ukrainasta

Kello 16.29: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee Euroopan johtavien poliitikkojen kanssa Ukrainan tilanteesta tänään tiistaina, kertovat AFP ja Reuters.

Valkoinen talo on tiedottanut Bidenin puhuvan puhelimitse Ranskan presidentin Emmanuel Macronin, Saksan liittokansleri Olaf Scholzin, Italian pääministerin Mario Draghin sekä Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa. Puhelun oli määrä alkaa iltapäivällä kello 16.15 Suomen aikaa.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak antoi haastattelua medialle Ukrainan ja Venäjän välisten neuvottelujen jälkeen Turkin Istanbulissa.

Ukrainalaisneuvottelijat: Putinin ja Zelenskyin tapaaminen on mahdollinen

Kello 16.12: Ukrainan neuvottelijat kertovat neuvottelujen Venäjän kanssa edistyneen tiistaina Istanbulissa sen verran, että tapaaminen maiden presidenttien Volodymyr Zelenskyin ja Vladimir Putinin välillä on mahdollinen.

Ukrainalaisneuvottelijat kertovat Ukrainan olevan valmis puolueettomuuteen, jos se saa kansainväliset turvatakuut. Puolueettomuus merkitsisi sitä, ettei Ukraina liittoudu sotilaallisesti eikä sinne perusteta vieraiden valtioiden sotilastukikohtia.

Ukrainan esitykseen sisältyy Guardianin mukaan myös 15 vuoden neuvotteluaika Venäjän miehittämän Krimin niemimaan asemasta päättämiseksi.

Lue lisää: Ukrainan ja Venäjän tiistain neuvotteluja kuvattiin merkittävimmäksi edistys­askeleeksi sodan aikana – näistä asioista keskusteltiin

Varapuolustusministeri: Venäjä hellittää sotatoimiaan Kiovan lähistöllä

Kello 15.28: Venäjä aikoo vähentää "radikaalisti" sotilaallista toimintaansa Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien lähistöllä Ukrainassa, kertoo Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fomin. Hänen mukaansa päivän neuvotteluissa Ukrainan kanssa Istanbulissa oli edistytty Ukrainan puolueettoman aseman osalta.

Ukrainalaiset neuvottelijat puolestaan kertoivat vaativansa maalleen kansainvälisiä turvatakuita, jotka toimisivat takuun antavien maiden osalta kuten Naton 5. artikla yhteisestä puolustuksesta.

Tältä Kiovan alueella on näyttänyt eilen ja tänään:

Pelastajat siivosivat ilmaiskun jälkiä varastossa Brovaryssa Kiovan alueella 29. maaliskuuta.

Vapaaehtoinen lajittelee humanitaarisen avun ruokatarvikkeita Brovaryssa Kiovan alueella 29. maaliskuuta.

Ukrainalainen sotilas seisoo tuhoutuneen venäläisen panssarivaunun vieressä Kiovan lähellä 28. maaliskuuta.

Stoltenberg kävi Niinistölle "perusteellisesti" läpi Naton menettelyt uusille jäsenille

Kello 15.19: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on käynyt läpi presidentti Sauli Niinistön kanssa perusteellisesti sotilasliiton periaatteet ja menettelyt uusia jäseniä hyväksyttäessä.

Stoltenberg ja Niinistö keskustelivat puhelimessa maanantaina, ja presidentin kanslia kertoi puhelusta tuoreeltaan. Niinistö täsmensi puhelun sisältöä Facebook-päivityksessä tiistaina.

”Suomen turvallisuutta on entisestään vahvistettava. Keinoja siihen käydään nyt huolella läpi. Eduskunnalle annettavan selonteon ohella perataan kaikki mahdollisuudet ja näkymät”, Niinistö kirjoitti.

Presidentin kanslia kertoi maanantaina, että puhelussa Niinistö kiitti Stoltenbergia Suomen ja Naton vahvistetusta vuorovaikutuksesta menneen kuukauden aikana.

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut Istanbulissa päättyneet

Kello 15.18: Ukrainan ja Venäjän tuorein rauhanneuvottelujen kierros on päättynyt Turkissa, kertoo muun muassa CNN. Sodassa olevien maiden valtuuskunnat tapasivat kasvotusten Istanbulissa.

Ukrainan presidentin neuvonantajan Myhailo Podoljakin mukaan keskustelujen aiheena olivat olleet muun muassa kansainväliset turvatakuut Ukrainalle sekä mahdollinen humanitaarinen tulitauko sotaan.

Reuters: Ukraina odottaa Venäjän vastausta omaan esitykseensä

Kello 15.06: Ukraina ilmoittaa jättäneensä Venäjälle oman esityksensä. Ukrainan pääneuvottelija Mihail Podoljak toteaa, että Ukrainan esitykset Venäjälle on tehty ja niihin odotetaan nyt virallista vastausta. Asiasta uutisoi Reuters.

Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinski sanoo puolestaan, että Venäjän delegaatio arvioi esitystä ja raportoi siitä Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Ukraina ja Venäjä tapasivat neuvottelijoiden välityksellä Turkin Istanbulissa tänään.

Ukrainan neuvottelijat kertoivat aiemmin, että Ukrainan ja Venäjän välisissä keskusteluissa on määrä keskustella turvatakuista sekä tulitauon järjestämisestä humanitäärisen kriisin helpottamiseksi Ukrainassa.

Kreml: Roman Abramovitš toimii välittäjänä Ukrainan neuvotteluissa

Kello 14.40: Miljardööri Roman Abramovitš on mukana Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvotteluissa Turkissa, mutta hän ei ole Venäjän virallinen neuvottelija", Kreml selvensi tiistaina venäläisen oligarkin roolia.

"Hän on mukana neuvotteluissa mahdollistaakseen tietyt kontaktit osapuolten välillä”, kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tiedotustilaisuudessa. Asiasta kertoi Reuters.

" Abramovitš ei ole valtuuskuntamme virallinen jäsen, mutta hän kuitenkin edustaa meitä Istanbulissa myös tänään. Jotta osapuolien välille syntyisi luottamusta, neuvottelijoiden on saatava kummankin osapuolen hyväksyntä, ja Abramovitšilla tämä hyväksyntä on” Peskov lisäsi.

Abramovitš on mukana suorissa rauhanneuvotteluissa, joita käydään Istanbulissa yli kahden viikon tauon jälkeen.

Turkin median uutiskuvissa näkyy, että Abramovitš ei istu Ukrainan ja Venäjän delegaatioiden pääpöydässä, vaan samassa pöydässä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tiedottajan Ibrahim Kalininin kanssa.

Rauhanneuvottelujen tuloksista tiedetään Peskovin mukaan tiistaina tai keskiviikkona.

Kreml kiisti tiedot, joiden mukaan Abramovitš olisi yritetty myrkyttää. Kremlin mukaan tiedot ovat osa informaatiosotaa.

Myös Ukrainan viranomaiset ovat kiistäneet tiedot.

Tanskan parlamentille puhunut Zelenskyi vaati kovempia Venäjä-pakotteita

Kello 14.33: Tanskan parlamentille puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati Euroopalta kovempia pakotteita Venäjää vastaan. Hänen mukaansa lännen pitäisi lopettaa venäläisen öljyn ostaminen ja sulkea rajansa muultakin kaupalta Venäjän kanssa.

Zelenskyi kertoi aamun ohjusiskun Mykolaivin kaupunkiin vaatineen ainakin seitsemän kuolonuhria. Piiritetyn Mariupolin tilannetta hän kutsui rikokseksi ihmisyyttä vastaan.

Zelenskyi myös kiitti Tanskaa tuesta ja kutsui maan sekä tanskalaiset yritykset mukaan Ukrainan jälleenrakennukseen sodan loputtua.

Pelastustyöntekijät työskentelivät Ukrainan tuhoutuneen hallintorakennuksen luona Mykolaijivissa 29. maaliskuuta.

Ohjusiskun jälkiä siivottiin Mykolaivissa 29. maaliskuuta.

Sotilaat vartioivat hallituksen rakennusta Mykolajivissa Ukrainassa tiistaina 29. maaliskuuta.

Venäjä karkottaa Viron, Latvian ja Liettuan diplomaatteja

Kello 14.32: Venäjä on sanonut karkottavansa yhteensä kymmenen Viron, Latvian ja Liettuan diplomaattia Venäjältä.

Kyseessä on vastaveto Baltian maiden karkottamille venäläisdiplomaateille Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen takia.

Venäjän ulkoministeriö kertoi kutsuneensa maiden suurlähettiläät puhutteluun ja "voimakkaasti" tuominneensa maiden "perusteettomat" päätökset karkottaa venäläisdiplomaatteja aiemmin tässä kuussa.

Venäjän puolustusministeri: Venäjän päätavoite on nyt Donbasin "vapauttaminen"

Kello 14.26: Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu kertoi tiistaina, että Venäjän päätavoite on nyt Itä-Ukrainan Donbasin "vapauttaminen". Asiasta uutisoi venäläinen uutistoimisto Interfax.

Venäjän mukaan "erityisoperaation ensimmäinen vaihe on nyt suoritettu". Šoigu väittää, että Ukrainan joukkojen voima on vähentynyt merkittävästi, minkä ansiosta Venäjä voi nyt keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä eli Donbasin "vapauttamiseen".

Venäjä tunnusti Itä-Ukrainassa sijaitsevien Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden ennen hyökkäyssodan alkua.

IAEA:n pääjohtaja on saapunut Ukrainaan

Kello 14.25: IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi on saapunut Ukrainaan, Ukrainan parlamentti kertoi Telegram-kanavallaan varttia vaille kaksi päivällä. Parlamentti jakoi kuvan Grossista seisomassa YK:n auton edessä.

IAEA:n eli Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtajan on määrä keskustella Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuudesta.

Sekä Zaporižžjan että Tšernobylin ydinvoimalat Ukrainassa ovat tällä hetkellä Venäjän joukkojen hallussa. Tšernobyl vallattiin jo aikaisin Venäjän hyökkäyssodan alussa, Zaporižžjan voimala maaliskuun alussa.

Kreml: Yhdysvaltojen ja Venäjän on ennen pitkää keskusteltava

Kello 13.47: Venäjän ja Yhdysvaltojen täytyy puhua strategisesta vakaudesta ja turvallisuudesta "ennemmin tai myöhemmin", Kreml kertoo.

Tiedotustilaisuudessa Kremlin tiedottajalta kysyttiin myös, näkeekö presidentti Vladimir Putin tarvetta tavata Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia.

Kremlin vastauksen mukaan "henkilökohtaiset loukkaukset" eivät saa vaikuttaa Yhdysvaltojen ja Venäjän väleihin.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä kertoo neuvottelujen tuloksista myöhemmin tänään

Kello 13.10: Venäjän neuvottelija kertoo tiedottavansa Venäjän ja Ukrainan välisistä neuvotteluista myöhemmin tänään. Asiasta kertoo Venäjän valtio-omisteinen media Tass.

Kremlin tiedottaja puolestaan kertoo, että rauhanneuvottelujen onnistumisesta tiedetään joko tänään tai huomenna.

Macron keskustelee tänään Putinin kanssa

Kello 13.08: Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelee Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa myöhemmin tiistaina.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kartta näyttää sotatapahtumia Ukrainassa

Ukrainan neuvottelija: Rauhanneuvotteluissa puhuttiin turvatakuista sekä tulitauon järjestämisestä

Kello 13.06: Ukrainaa edustava neuvottelija kertoo, että Ukrainan ja Venäjän välisissä keskusteluissa puhuttiin turvatakuista sekä tulitauon järjestämisestä humanitäärisen kriisin helpottamiseksi Ukrainassa.

Ukraina ja Venäjä tapasivat neuvottelijoiden välityksellä Turkin Istanbulissa tänään.

Ukrainan edustajan mukaan turvatakuut ovat rauhan kannalta tärkein asia. Turvatakuut voisivat "päättää sodan", Ukrainan neuvottelija kertoo.

Toiseksi tärkein asia neuvottelijan mukaan on tulitauko, jonka aikana humanitääristä kriisiä voisi helpottaa.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Hesburger kertoo lähtevänsä Venäjältä

Kello 12.05: Hampurilaisketju Hesburger jättää Venäjän ja Valko-Venäjän. Yhtiö kertoi asiasta tiistaina.

Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmelan mukaan yhtiö on saanut vasta ensimmäisen ravintolansa suljettua.

Hesburgerilla on tällä hetkellä 38 ravintolaa Venäjällä ja neljä ravintolaa Valko-Venäjällä. Hesburgerilla on myös seitsemän ravintolaa Ukrainassa. Kaikki ravintolat sijaitsevat Kiovassa.

Istanbulin rauhanneuvottelut alkoivat kylmissä tunnelmissa

Kello 11.57: Rauhanneuvottelut Turkin Istanbulissa alkoivat tiistaina ilman osapuolten välistä kädenpuristusta, kertoo uutistoimisto Reuters lähteenään ukrainalainen televisiokanava. Reuters ei täsmennä, mikä televisiokanava on kyseessä.

"Vastaanotto oli kylmä, ei kädenpuristusta", televisiokanavalla sanottiin Reutersin mukaan.

Ukrainan delegaatioon kuuluva presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi neuvottelujen alla Twitterissä, että delegaatiot keskustelevat "neuvotteluprosessin perusäännöistä" ja "käsittelevät rinnakkain koko kiistanalaisten asioiden kirjoa".

WHO: Venäjän iskuissa terveydenhuoltoon on kuollut jo ainakin 72 ihmistä

Kello 11.52: Maailman terveysjärjestö WHO:n Ukrainan-edustaja kertoo, että Venäjän iskuissa terveydenhuollon kohteisiin on tähän mennessä kuollut ainakin 72 ihmistä.

Lisäksi ainakin 40 ihmistä on loukkaantunut.

BBC: Myrkytysoireita saanut venäläisoligarkki nähty Istanbulin neuvotteluissa

Kello 11.50: Venäläinen miljardööri ja oligarki Roman Abramovitš on nähty Istanbulissa Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvotteluissa, kertoo BBC.

Turkin median välittämissä kuvissa neuvotteluista näkyy, kuinka Abramovitš istuu käännöskuulokkeet päässään pöydän ääressä yhdessä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tiedottajan Ibrahim Kalininin kanssa.

BBC:n mukaan Abramovitš ei istu Ukrainan ja Venäjän delegaatioiden pääpöydässä.

Tiistaina kerrottiin, että Abramovitš kärsi epäillyistä myrkytysoireista osallistuttuaan aiemmin tässä kuussa rauhaneuvotteluihin Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla.

Abramovitšin läsnäolo viittaa siihen, että hän on edelleen mukana sovitteluyrityksissä.

Abramovitš tunnetaan lontoolaisen Valioliiga-seura Chelsea FC:n omistajana.

Ukraina suunnittelee evakuointien jatkamista tauon jälkeen

Kello 11.02: Ukraina aikoo avata tänään humanitaarisia käytäviä siviileiden evakuointien jatkamiseksi. Asiasta kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.

Vereshtshukin mukaan evakuoinnit keskeytettiin eilen, kun tiedustelutiedot varoittivat Venäjän mahdollisista "provokaatioista". Hänen mukaansa tänään on tarkoitus avata kaikkiaan kolme humanitaarista käytävää.

Turkin presidentti Erdoğan uskoo tiistaina Istanbulissa alkavien neuvottelujen tuovan Venäjän ja Ukrainan presidenttien tapaamisen lähemmäksi

Kello 10.41: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uskoo, että tiistaina Istanbulissa alkavat Venäjän ja Ukrainan väliset neuvottelut voivat edetessään tasoittaa tietä maiden presidenttien tapaamiselle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Erdoğan puhui osapuolten delegaatioille tiistaina ennen neuvottelujen alkua.

Televisioidussa puheessaan neuvottelijoille Erdoğan sanoi, että neuvottelujen on aika alkaa tuottaa konkreettisia tuloksia.

Erdoğan vaati puhessaan tulitaukoa ja sanoi, että "tragedian pysäyttäminen" on sekä Venäjän että Ukrainan vastuulla.

Odotukset tiistaina alkavia rauhaneuvotteluja kohtaan ovat ennakkoon matalalla.

Britannian puolustusministeriö: Mariupolin keskusta edelleen Ukrainan hallussa

Kello 9.41: Britannian puolustusministeriön tiistaiaamun tiedustelupäivityksen mukaan Ukrainan joukot ovat onnistuneet muutamissa vastahyökkäyksissä Kiovan luoteisosissa.

Ministeriön mukaan Ukrainan vastahyökkäykset ovat onnistuneet joissain kohdin työntämään Venäjän joukkoja hieman takaisin.

Venäjän joukot ovat kuitenkin edelleen suuri uhka Kiovalle, raportti jatkaa.

Venäjä on brittien mukaan pitänyt asemansa raskaasti piiritetyssä Mariupolissa. Ukrainan joukot hallitsevat kuitenkin edelleen kaupungin keskustaa.

Muualla Ukrainassa olevat Venäjän joukot pyrkivät Britannian tiedustelun mukaan nyt kokoamaan joukkojaan ja uudelleenjärjestäytymään.

Ukaina valtasi takaisin lähellä Kiovaa sijaitsevan Irpinin

Kello 9.22: Ukrainan joukot ovat valloittaneen takaisin noin 20 kilometrin päässä Kiovasta luoteeseen sijaitsevan Irpinin kaupungin, kertoo uutistoimisto AFP.

Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyin mukaan maan joukot ovat "vapauttaneet" kaupungin ja samalla vallanneet venäläisjoukoilta takaisin tärkeän kulkureitin kohti pääkaupunkia.

Myös Britannian ulkoministeriön tiistaina julkaiseman tiedusteluraportin mukaan Ukraina on tehnyt ainakin joitakin onnistuneita vastahyökkäyksiä Irpinissä. Britannian mukaan vastahyökkäyksiä on tehty Kiovan lähellä myös Butša, ja Hostmelin kaupungeissa.

AFP:n Ukrainassa olevat toimittajat kertovat todistaneensa alueella voimakkaita pommituksia ja kohdanneensa pakenevia asukkaita, jotka kuvailivat näkymiä kaupungissa taivaalta putoilevien pommien keskellä "helvetillisiksi".

"Me näimme autoja, jotka yrittivät päästä pois omin avuin, mutta tankit murskasivat ne ja sisällä oli ihmisiä", sanoo AFP:n haastattelema 55-vuotias Roman Moltšanov.

Moltšanovin sisko lisäsi, että "venäläiset örkit" olivat "ampuneet autoissaan istuvia ihmisiä".

Kaupungista pakeneva nainen ulkoiluttaa koiriaan Irpinissä 28. maaliskuuta.

AFP:n mukaan länsimaiset asiantuntijat ovat arvioineet Irpinin menetystä merkittäväksi takaiskuksi Venäjälle, joka on pyrkinyt piirittämään ja valtaamaan Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Tällä hetkellä Venäjän joukkojen kerrotaan ryhmittymään uudelleen Kaupungin ympärillä.

Ukrainan viranomaiset uskovat edelleen, että Kiovan valtaaminen on yksi Venäjän päätavoitteista. On myös esitetty, että tässä epäonnistunut hyökkääjä keskittäisi voimaansa jatkossa enemmän Itä-Ukrainaan ja etenkin Donbassin alueelle.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyarin mukaan Kiovan valtaaminen tarkoittaisi Venäjälle pohjimmiltaan Ukrainan kaappaamista mikä on hänen mukaansa sen tavoite.

AFP:n mukaan Malyar sanoo, että Venäjä "yrittää edelleen murtautua Kiovan ympärillä olevan käytävän läpi ja tukkia kuljetusreittejä".

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjän hyökkäykset Kiovaan katkaisivat maanantaina sähköt noin 80 000 kodista Kiovan alueella.

Ukrainan asevoimat väittää torjuneensa kaikki Venäjän hyökkäykset viimeisen vuorokauden aikana

Kello 8.00: Ukrainan asevoimat kertoo tiistaina aamulla julkaisemassaan tilannekatsauksessa taistelujen jatkuneen kuluneen vuorokauden aikana maan itä-, kaakkois- ja koillisosissa.

Asevoimat sanoo torjuneensa kaikki venäläisjoukkojen hyökkäykset ja tehneensä joitakin onnistuneita vastahyökkäyksiä.

Itä-Ukainassa sijaitsevien Luhanskin ja Donetskin alueella asevoimat kertoo torjuneensa seitsemän venäläisjoukkojen hyökkäystä. Niissä ukrainalaissotilaiden kerrotaan tuhonneen 12 panssarivaunua, kymmenen rynnäkköpanssarivaunua ja kolme muuta ajoneuvoa. Lisäksi Ukrainan asevoimat kertoo Venäjän joukkojen kärsineen miestappioita, mutta ei kerro tarkempia määriä.

Ukrainan ilmavoimat on asevoimien tilannekatsauksen mukaan tuhonnut edellisen vuorokauden aikana yhteensä 17 eri ilmakohdetta, joiden joukossa on kahdeksan lentokonetta, kolme helikopteria, neljä miehittämätöntä ilma-alusta ja kolme risteilyohjusta.

Ukrainan asevoimat myös syyttää venäläisjoukkoja Kiovan, Zaporižžjan, Tšernihivin, Hersonin ja Harkovan alueilla tapahtuneista siviilien pommituksista ja paikallisen väestön ryöstelystä.

Ukrainan asevoimien väitteitä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Kello 7.57: Drone-video näyttää Mariupolin tuhon

Kremlin tiedottaja: Venäjä käyttäisi ydinasetta vain "valtion olemassaolon uhassa"

Kello 7.30: Ukrainan tapahtumat eivät ole Venäjälle syy turvautua ydinaseeseen, kertoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov PBS:lle antamassaan haastattelussa. PBS on yhdysvaltalainen televisiokanava.

Peskovin mukaan mikään "erikoisoperaation" tulos Ukrainassa, ei ole syy turvautua ydinaseeseen. Venäjä puhuu Ukrainassa aloittamasta sodasta erikoisoperaationa.

Peskovin mukaan Venäjä voisi turvautua ydinaseeseen ainoastaan, jos Venäjän valtion olemassaolo olisi uhattuna. Tällöin Venäjä myös käyttäisi ydinasetta, Peskov jatkaa.

"Pidetään nämä kaksi asiaa kuitenkin erillään. Venäjän olemassaololla ja Ukrainan erityisoperaatiolla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa", hän sanoi PBS:n haastattelussa.

Peskov kuitenkin toisti presidentti Vladimir Putinin sodan alussa antaman varoituksen siitä, että muiden valtioiden ei tule puuttua Ukrainan ja Venäjän välisiin asioihin.

Tämän jälkeen haastattelija Ryan Chilcote kysyi Peskovilta tarkoittaisiko tämä sitä, että Putin turvautuisi ydinaseeseen, jos jokin kolmas osapuoli puuttuisi sotaan Ukrainassa.

"Ei, en usko, en usko", Peskov vastaa. Hän kuitenkin lisää, että Putinin varoitus oli vakava ja, että Venäjä tulee rankaisemaan niitä tahoja, jotka puuttuvat tapahtumiin.

Ukrainan presidentti Zelenskyi peräänkuuluttaa tiukempia pakotteita Venäjälle, ei ehdollisia pakotteita

Kello 7.26: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi peräänkuulutti päivittäisessä puheessaan länsimailta kovempia pakotteita Venäjää vastaan. Zelenskyi kertoi, että Ukraina ja muut maat alkavat analysoida tarkemmin pakotteiden vaikutuksia ja tehoa.

Zelenskyin mukaan myöskään ehdollisia, Venäjän toimista riippuvaisia, pakotteita ei pitäisi hyväksyä – esimerkiksi sitä, että Venäjä asetattaisiin öljysaartoon vasta mikäli se käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa.

Zelenskyi myös muistutti, ettei sotilaallisten onnistumisten esimerkiksi Kiovan seudulla Irpinissä pitäisi antaa unohtaa sitä, että sodassa on kuollut tiettävästi 143 lasta eikä Mariupoliin saada vieläkään humanitaarista apua.

Venäjän joukot "heikentyneitä ja hämmentyneitä", sanoo Ukrainan puolustusvoimat

Kello 7.24: Ukrainan puolustusvoimat ovat jatkaneet puolustusoperaatioita maan itä-, kaakkois- ja koilisosissa, kertoo puolustusvoimat päivittäin julkaisemassa tilannekatsauksessaan.

Katsauksen mukaan Ukrainan joukot ovat esimerkiksi estäneet venäläisjoukkojen etenemistä Donetskin ja Harkovan alueella ja parantanut omia asemiaan Harkovan seudulla, sekä estänyt hyökkäyksiä Luhanskin alueella.

Puolustusvoimat myös vahvistavat puolustuksen jatkuvan vallatun Mariupolin sisällä, myös Tšernihivin puolustus jatkuu. Kiovan seudulla Ukraina jatkaa vastahyökkäyksiä.

Puolustusvoimat kutsuvat Venäjän armeijan tilaa "heikentyneeksi, hämmentyneeksi ja suureksi osaksi eristetyksi sen logistiikasta." Puolustusvoimien mukaan se kompensoi tilannetta pommittamalla mielivaltaisesti ukrainalaiskaupunkeja.

Ukrainan delegaatio on saapunut rauhanneuvotteluihin Istanbuliin - neuvottelujen määrä alkaa aamukymmeneltä

Kello 6.58: Ukrainan delegaatio on saapunut Turkin Istanbuliin rauhanneuvotteluihin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Delegaatiota johtavat rauhanneuvottelija ja presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak ja puolustusministeri Oleksi Reznikov.

Ukrainan delegaatio kertoo tärkeimmäksi tavoitteekseen tulitauon, vaikkakin ilmassa on epäilyksiä siitä, kuinka todennäköinen se on.

Venäjän vaatimuksiin kuuluu se, että Ukraina suostuu olemaan liittymättä Natoon. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että on valmis tekemään kompromissin Naton suhteen. Mutkikkaimpia neuvotteluissa käsiteltäviä asioita ovat Itä-Ukrainan separatistialueet ja Krimin niemimaa, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014.

Kyseessä on neuvottelujen neljäs kierros ja ensimmäinen kerta kahteen viikkoon, kun Ukrainan ja Venäjän delegaatiot tapaavat kasvotusten. Neuvotteluja isännöi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

Neuvottelujen on määrä alkaa kello 10 aamupäivällä.

Yhdysvallat lähettää Saksaan kuusi tutkahäirintään tarkoitettua ilma-alusta sekä yli 200 laivaston jäsentä

Kello 6.30: Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi maanantaina Yhdysvaltain lähettävän Saksaan kuusi laivastonsa tutkahäirintään tarkoitettua ilma-alusta.

Puolustusministeriön edustajan John Kirbyn mukaan ilma-aluksia ei lähetetä käytettäväksi Ukrainassa olevia venäläisjoukkoja vastaan, vaan tarkoituksena on parantaa Naton puolustuskykyä sotilasliiton itäisellä laidalla.

Kirbyn mukaan EA-18G Growler -aluksia käytetään vihollisen tutkien ja ilmatorjuntajärjestelmien häirintään. Koneiden mukana Saksaan menee myös 240 laivaston edustajaa.

Maanantaina julkaistussa budjettiesityksessä Yhdysvaltain hallinto avasi suunnitelmiaan 6,9 miljardin dollarin suuruisesta tukipaketista, jolla on määrä auttaa Ukrainaa torjumaan Venäjän hyökkäystä sekä tukea sotilasliitto Naton jäsenmaita.

Yhdysvallat on lisännyt Ukrainalle antamaansa tukea sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuun lopulla. Ukrainan hallinnon mukaan jopa 10 000 ihmistä olisi saanut surmansa Venäjän hyökkäyksen aikana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Nato-maita lähettämään lisää aseita Ukrainaan. Sotilasliitolta on toivottu muun muassa hävittäjiä, ohjustorjuntajärjestelmiä sekä panssarivaunuja.

Tähän mennessä Yhdysvallat ei ole kuitenkaan suostunut lähettämään Ukrainaan lentokoneita tai muita isoja asejärjestelmiä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, ettei hän halua ylittää rajaa, joka voisi johtaa "kolmanteen maailmansotaan" ydinasevalta Venäjän ja Naton välillä.

Britannia: Pahamaineinen venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner Group on lähettänyt henkilöstöään Ukrainaan

Kello 6.18: Pahamaineinen palkkasotilasyhtiö Wagner Group on lähettänyt henkilöstöään itäiseen Ukrainaan, kertoo Britannian puolustusministeriö tuoreessa tilannekatsauksessaan.

Yksityisen venäläisyhtiön odotetaan lähettävän taisteluoperaatioihin yli tuhat palkkasotilasta. Maahan lähetettäneen ministeriön mukaan myös yhtiön korkea-arvoisia johtajia.

Venäjä on kokenut Ukrainassa kovia menetyksiä, ja sen hyökkäyssota on sakannut. Brittiministeriö arvelee Venäjän joutuneen tämän vuoksi priorisoimaan Wagnerin henkilöstön lähettämistä Ukrainaan yhtiön Afrikan ja Syyrian operaatioiden kustannuksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut